Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 17 Juli 2009 at 1:33 pm

Leela James en Jamie Lidell schudden GentJazz weer wakker

Leela James, foto Hans Speekenbrink Leela James, foto Hans Speekenbrink Leela James, foto Hans Speekenbrink

Tekst en beeld Hans Speekenbrink


Gentjazz bestaat uit 2 delen met een paar dagen pauze ertussen. Het tweede deel dat gisteren donderdag 16 juli begon en vier dagen duurt, staat wat verder van de traditionele jazz af en er komen dan ook populaire dance, soul en cross-over acts voorbij.


Leela James dreigde even een superster te worden en wist een paar jaar terug moeiteloos de Heineken Music Hall te vullen. Ze heeft dat succes niet echt door kunnen zetten en in Gent was ze min of meer de supporting act voor Jamie Lidell. Dat neemt niet weg dat zij er in slaagde om de zaal op zijn kop te zetten met haar ruige variant op de soul muziek. Toen ze steeds meer mensen op het podium ging vragen onstond er een ware feeststemming en ik zag de veiligheidsmensen enigzins bezorgd kijken.
Meer info

Jamie Lidell foto Hans Speekenbrink Jamie Lidell foto Hans Speekenbrink Jamie Lidell foto Hans Speekenbrink

Jamie Lidell moest daar overheen om het zo maar te zeggen. Bij een signeersessie bleken er in ieder geval vele fans aanwezig te zijn en hoewel zijn stijl niet helemaal aansloot op die van Leela, ging het publiek met de Jamie wederom helemaal los. Zowel Jamie, die er een soort anti-held stijl op na houdt en in een soort pyamabroek op het podium stond, alsmede zijn begeleidingsband gaven de indruk prettig gestoord te zijn. De bebaarde saxofonist droeg voor de verandering eens een nachthemd. Het publiek kende het merendeel van de songs en zong die ongeremd mee.
Meer info

Ger Keunen van Briskey, foto Hans Speekenbrink De blazerssectie met Bart Maris (rechts) van Briskey, foto Hans Speekenbrink Briskey, foto Hans Speekenbrink

De avond werd eerder geopend door de Belgische groep Briskey, die ik een paar jaar geleden ook zag op GentJazz (dat toen nog het Blue Note Records Festival genoemd werd). Een erg goede groep rond electronica-man Gert Keunen. Met als vaste indrukwekkende factor Nicolas Roseeuw op bassax en sopraansax. Befaamde vlaamse trompettist Bart Maris is ook van de partij en de groep bestaat verder uit Tom Verschoore (trombone), Sara Gilis (Fender Rhodes), Isolde Lasoen (drums), Tim Vandenberg (contrabas), Dorona Alberti (zang) De groep combineert pulserende beats en ritmes met sferische landscapes.
Meer info


Verder vandaag, zaterdag en Zondag nog vele interessantge acts, Zoals Marianne Faitfull, Joe Jackson en als hoogtepunt en afsluiter zondag Jamie Cullum.

Voor meer informatie

Tip: Binnekort van 13-16 Augustus is er weer Jazz Middelheim! Check de site voor het interessante programma!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.