Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 19 Juli 2009 at 12:54 pm

Terug in de Tijd met Joe Jackson en Marianne Faithfull

Kartasan foto Hans Speekenbrink Kartasan foto Hans Speekenbrink Kartasan foto Hans Speekenbrink

Door Lotte Krijnen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op de een na laatste dag van Gent Jazz waren de bezoekers gemiddeld ouder dan op de voorgaande dagen. Niet zo gek, want op het programma stond een avondje ´terug in de tijd`, met optredens van oude rotten in het vak: Joe Jackson en Marianne Faithfull. Voordat deze het podium overnamen, gaf de nauwelijks twee jaar bestaande Belgische band Kartasan een show weg.

Kartasan is een project van pianist en zanger Jan Vandecasteele. Met zijn guitige lachje en vlotte woorden weet hij het publiek bij zich te houden. Ook de muziek is aantrekkelijk: een frisse mix tussen pop en rock met allerlei invloeden. Jazz is daar een van, maar het pop-aspect overheerst, zoals bewust het geval is bij veel optredens in het tweede deel van het festival. Het publiek, dat natuurlijk toch overwegend uit jazzliefhebbers bestaat, kan in ieder geval het hart ophalen met de aanwezigheid van The Killer Horns: een blaassectie bestaande uit drie mannen en meerdere blaasinstrumenten. 

Joe Jackson foto Hans Speekenbrink Joe Jackson foto Hans Speekenbrink Joe Jackson foto Hans Speekenbrink

Daarna was het de beurt aan het Joe Jackson trio, bestaande uit bassist Graham Maby, drummer Dave Houghton en Mr. Jackson himself op de piano en achter de microfoon. Samen met deze mannen geeft hij na zijn popmuzikale verleden concerten in de meer swing- en jazzhoek. Zaterdag bleek dat de meer dan dertig jaar in het vak zittende zanger/pianist nog altijd zijn mannetje weet te staan. Hij begon zijn optreden alleen, en sloot het tenslotte ook weer solo af. In de zaal bevonden zich duidelijk veel aanhangers: er werd genoten van zowel Joe`s nieuwere nummers als zijn klassiekers, zoals ´Is She Really Going Out With Him`.


Marianne Faithfull foto Hans Speekenbrink Marianne Faithfull foto Hans Speekenbrink Marianne Faithfull foto Hans Speekenbrink  

Het begint flink te regenen wanneer aan het eind van de avond het optreden van Marianne Faithfull begint. Het is de combinatie van deze factoren die ervoor zorgt dat de tent totaal afgeladen staat. Marianne heeft voornamelijk covers op het programma staan, die ze samen met haar multitaskende band met haar typisch diepe, bijna mannelijke Faithfullsound ten gehore brengt.

Aan het eind van het optreden verzekert Marianne de mensen in de zaal ervan dat ze geweldig zijn: ´we´ve never had it like this`. Ze gaat wat ver door het publiek haar Belgische familie te noemen, maar de mensen vinden het inmiddels allemaal even prachtig wat ze doet en juichen uit volle borst. Het juichen valt pas weer stil wanneer Joe Jackson goed en wel weer achter de piano zit. De ´surprise`die Marianne eerder aankondigde, is een afsluitend nummer samen met Joe Jackson. Het klinkt prachtig en het maakt de regen wat minder erg wanneer iedereen afdruipt richting huis (of nog even Gent in om de diezelfde dag begonnen Genste Feesten mee te maken).

Gentse Feesten

Meer info:

Kartasan

Joe Jackson

Marianne Faithfull
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.