Categorie: ALGEMEEN, JAZZ, KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK, NIEUWS

Dinsdag 08 September 2009 at 2:20 pm

PRESENTATIE NIEUW JAZZ-LABEL ETCETERA NOW TIJDENS AANGENAAM KLASSIEK EN AANGENAAM JAZZ 2009

Maria Markesini presenteert haar nieuwe cd, foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel, foto's Hans Speekenbrink (klik voor groter) 

Gisteren in de Hermitage in Amsterdam, presenteerde distributie- en platenmaatschappij Codaex EtceteraNow als het zusterlabel van het gerenommeerde klassieke muzieklabel Etcetera. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de campagnes Aangenaam Klassiek en Aangenaam Jazz 2009 in de Hermitage in Amsterdam. Het eerste album ‘Kosmo' van de Griekse zangeres Maria Markesini werd met trots gelanceerd.

EtceteraNow zal zich vooral sterk maken voor jazz, pop, soul en brazil en alles daar tussen in. Als labelmanager en producer is Harry Velleman aangetrokken. Eerder werkte hij bij Munich en Foreign Media. Hij produceerde onder meer saxofonist Tineke Postma wiens album The Traveller als re-release op het nieuwe label zal verschijnen. 
Paul Jansen, managing director van Codaex, opende de middag in de Poesjkinzaal en in het Auditorium

Hij gaf de aanwezigen alvast een voorproefje van wat er door Codaex gedistribueerd zal worden. In de klassieke sector kunnen alvast een aantal namen genoteerd worden zoals de nieuwste Cd van Cecilia Bartoli: ‘Sacrificium'; en verder nog nieuwe albums van het Nederlands Blazers Ensemble, Pieter Wispeley, Janine Jansen; en de ‘Vioolconcerten' van Beethoven en Britten. 

Joanette Zomer foto Hans Speekenbrink Bart Schneemann foto Hans Speekenbrink kamerorkest Musica Amphion fot Hans Speekenbrink

Sopraan Johanette Zomer en Bart Schneemann (Baroque Oboe) verrijken de klassieke markt met Arias van Handel. We kregen een stukje te horen van Assia Cunego op harp die een van de meest bekende composities van Simeon Ten Holt uitvoert: Canto Ostinato. Dit album verschijnt op het klassieke Etcetera label.
Het was een indrukwekkende lijst van albums die Paul Jansen ons voorlegde waaruit ik ook nog de namen citeer van Hendrik Andriessen (de vader van Louis), Ivan Fischer, Richard Tognetti (concerten van Bach) en de Japans-Duitse violiste Arabella Steinbacher die de vioolconcerten van Alban Berg en Beethoven op CD heeft gezet. Voorts is het belangrijk te vermelden dat in het kader van het Chopinjaar in 2010 het Chopininstituut in Warschau een reeks uitbrengt met alle werken die Chopin ooit schreef.
Na Paul Jansen was het de beurt aan Jeroen Niesten om te vertellen over de jazz-albums die Codaex zal distribueren. Zoals The Great Stuttgart Concert van de vorig jaar overleden saxofonist Charlie Mariano met Philip Catherine (gitaar) en Jasper van 't Hof (piano); en Mike Stern's Big Neighbourhood met onder andere Richard Bona, Esperanza Spalding en Dave Weckl. Ook verschijnt Jazz Icons Volume 4 met onder andere Coleman Hawkins, Art Blakey en Erroll Garner met als bonus-DVD een half uur durend optreden van Coleman Hawkins. Nog een paar andere namen: Esperanza Spalding, Roberto Fonseca (het album Akokan).
Harry Velleman legde zijn plannen uiteen voor het nieuwe EtceteraNow-label dat 10 a 12 albums per jaar zal uitbrengen die door meer dan 25 distributeurs wereldwijd zullen worden verspreid.

We kregen een song van het eerste album te horen dat op EtceteraNow wordt uitgebracht: ‘Kosmo' van de in Nederland wonende Griekse zangeres Maria Markesini. In duet met Richard Bona die zij per telefoon Grieks leerde want hij stond erop met haar in haar eigen taal te zingen. Maria werkte voor het album nauw samen met pianist Bert van den Brink met wie zij het album op 14 oktober a.s zal presenteren in het Concertgebouw in Amsterdam. ‘Wij Grieken zijn westers en oosters tegelijk,' vertelde ze het publiek. ‘Klassiek en diepzinnig maar ook licht en zorgeloos.' Over de stijl van het album zei ze het volgende: ‘Bert en ik zijn klassieke musici maar wij houden ook van jazz, funk en pop. Wij kunnen onze oren nooit dicht houden.'
Hierna lieten Johanetta Zomer en Bart Schneemann met het kamerorkest Musica Amphion een aantal werken van het album Arias horen. Een waardige afsluiter van een zeer informatieve middag!

www.codaex.com
www.etcetera-records.nl
www.mariamarkesini.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.