Categorie: MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Zondag 20 September 2009 at 4:09 pm

GABY MORENO. SINGER SONGWRITER MET SOUL

Gaby Moreno Gaby Moreno Gaby Moreno

Door Rik van Boeckel 

Singer/songwriter Gaby Moreno komt oorspronkelijk uit Guatemala maar woont in Los Angeles. Ze is gek op blues en soul, vandaar dat ze naar de VS verhuisde. Ze bracht met haar trio in eigen beheer het prachtige Still The Unknown uit. Met alleen de Duitse gitarist Arthur Braitsch speelde ze onlangs in de Badcuyp in Amsterdam. Met twee gitaren en een geweldige stem vol soul bezorgde ze een selecte groep bezoekers een bijzondere avond.

Omdat er maar zo weinig mensen op haar optreden waren afgekomen, kreeg het optreden een intiem karakter. Gaby heeft in de VS al in het voorprogramma gestaan van Tracy Chapman maar heeft daarnaast veel in  clubs in Los Angeles opgetreden en is dus diverse omstandigheden gewend. Gaby bracht songs van haar album en een paar covers. In de eerste song 'The Train' liet ze al snel horen wat ze in huis heeft. Ze heeft een stem, waarmee ze veel kan. Ze kan heel gevoelig zingen maar ook uithalen als een soulzangeres. Ze begeleidt zichzelf op gitaar, Arthur Braitsch zorgt voor de melodische accenten en krijgt af en toe ruimte voor solo's.

Mooie liedjes om naar te luisteren

'Letter to a mad woman' is een prettig in het gehoor liggende folky song waarin Gaby's met hese stem de juiste toon weet te raken tijdens haar muzikale mijmeringen.

Gaby zingt niet alleen in het Engels maar ook in het Spaans. Zoals het bekende 'Quizas quizas' dat ze op geheel eigen wijze interpreteerde. 'Since you came along' is een liefdeslied dat ze schreef voor haar vriend drummer Sebastian Aymann die er in Amsterdam niet bij was.

Gaby Moreno zingt mooie liedjes om naar te luisteren. Als ze ineens in het Spaans zingt zoals in 'La vez que no me pude atrever' lijk je af te dalen naar de warme streken van Midden Amerika. Broeierig maar teder! Diezelfde sfeer die Calexico oproept. En na al die mooie rustige liedjes gooit Moreno meer vuur in de strijd met songs geïnspireerd op blues en soul. Aretha Franklin's akoestische cover 'Baby I love you' gaat af en toe door merg en been. Erg sterk is 'Wrong side of the road', een lied over mensen in de problemen. Greenhorne Man heeft een Kinks-achtige groove, is lekker poppy en het meest up-tempo.

Het gevoelige Amapola dat Gaby in het Spaans zingt is een echt kippenvelnummer. "Mijn grootmoeder zong dat altijd toen ik klein was," vertelt Gaby me na afloop van haar optreden dat door het aanwezige publiek enthousiast is ontvangen. "Het is geschreven rond 1920, het is een bekend lied in Latijns Amerika en is ook gezongen door Andrea Bocelli. Het is een lied over een bloem en over de liefde, over een meisje dat zo heet."  

Zangeressen uit het verleden

Gaby begon al met zingen op jonge leeftijd. "Ik hield al jong van blues maar in Guatemala hoorde je die muziek niet veel, dus was het beter voor mij naar de VS te verhuizen. Ik nam les op een muziekschool in Los Angeles, ontmoette er fantastische songwriters en musici. En de leden van mijn band. Op muziekgebied is het een geweldige plek om te wonen, je kunt er veel spelen."

Gaby zegt vooral geïnspireerd te zijn door zangeressen uit het verleden zoals Aretha Franklin, Ella Fitzgerald en Nina Simone. "En ik ben gek op muziek uit de jaren '20 zoals The Boswell Sisters, de voorlopers van The Andrew Sisters. Van de huidige muziekgeneratie hou ik erg van Esperanza Spalding, de enige zangeres die me deed huilen. Dat was tijdens een concert in Los Angeles."

"Ik heb twee kanten in me," vervolgt Gaby. "Ik ben een introspectieve singer/songwriter. Maar ik hou ook van blues, soul en jazz. Dat maakt me anders dan andere zangeressen want ik combineer beide kanten."

Album: Still The Unknown

Afgelopen jaar gebeurde er veel in Gaby's muzikale leven, ze speelde in de VS in het voorprogramma van Tracy Chapman en bracht haar eerste album uit: 'Still The Unknown'.

"Drummer/percussionist Jay Bellrose produceerde het album. Hij speelde met Robert Plant en Alison Krauss. We namen het album in drie dagen in zijn huis op. Simpel en puur," vertelt Gaby. " Maar ik heb geen label. Vroeger had ik deals maar die waren niet okay. Nu doe ik het zelf. Ik leef gelukkig in een tijd dat je alles zelf kunt doen. Dat je als artiest onafhankelijk kan zijn. Ik verkoop Cd's bij optredens en via mijn site."

Gaby's Cd's gingen na het optreden in de Badcuyp als zoete broodjes over de plank. Niet gek voor een zangeres die voor 't eerst in Europa komt. "Mijn vriend drummer Sebastian Aymanns is Duits maar woont in Los Angeles. We gingen zijn familie opzoeken en dachten: waarom doen we niet wat shows in Europa. Na Amsterdam gaan we naar Londen en Barcelona."

Tot slot verklapt Gaby me nog dat ze samenwerkt met Van Dyke Parks. "We gaan een aantal latin songs opnemen, zowel nieuw geschreven als bestaand repertoire. Het album moet volgend jaar uitkomen. Daarnaast werk ik ook nog aan een nieuw solo-album. Die staat ook gepland voor 2010."

www.gaby-moreno.com

www.myspace/gabymoreno

www.facebook.com/gabymoreno
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.