Categorie: DANS, MUZIEK

Maandag 28 September 2009 at 09:55 am

Roses for Children: Muziek en Dans ondersteunt het goede doel

Roses for Children, pad geflankeerd door rozenblaadjes Roses for Children, de cirkel midden tussen de kring van stenen Roses for Children, Rob Frank & Lenny Kuhr

Door Joke Hopmans met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Zo'n 2 jaar geleden hoorde ik voor het eerst van Stichting Roos...ik liep 'n dagje mee met 'n vredeswandeling, die ze organiseerden..mijn gezelschap bestond uit 'n klein aantal zeer bevlogen mensen, die 'n vastomlijnd doel voor ogen stond, 'n monument voor het onbekende kind en dat wereldwijd!
De bijzondere ervaring van deze dag deed mij het volgend jaar besluiten de hele tocht mee te lopen.. Van het Monument in Arnhem naar Den Haag, waar we, na 5 dagen, op bevrijdingsdag 5 mei aankwamen en ontvangen werden door de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen.

Roses for Children, Lenny Kuhr Anne van Veen, foto Hans Speekenbrink Herman van Veen met roos, foto Hans Speekenbrink

Samen met hem en heel veel andere mensen legden we rozen neer bij ons monument, de vlam die we de hele week meegedragen hadden, voor alle kinderen van de wereld. Kinderen die het nu moeilijk hebben, kinderen in oorlogsgebieden, kinderen die mensonterende arbeid moeten verrichten, overleden kinderen, bekend of onbekend. Het was 'n ontroerend moment.. waarschijnlijk mede door het overlijden van mijn, destijds tweejarig, eigen kindje.

Nu zijn we weer 'n jaar verder en vieren we het heuglijke feit dat Stichting Roos haar 5 jarig lustrum heeft bereikt.
Het kostte ons moeite om dezelfde plek langs de Apeldoornse weg weer terug te vinden, waar we eens met een klein groepje stonden. Nu waren verkeersregelaars bezig om de auto's naar een lange, vers gemaaide strook langs een weg te leiden. De opkomst was massaler dan ik verwacht had.

Oud minister Rob Pronk doet de onthulling foto Hans Speekenbrink Jan Pronk overhandigt de objecten aan Herman van Veen Herman van Veen staat de objecten af aan de mensen die al het werk achter de schermen doen

Voor ons op de hei zagen we het monument, dat uit grote en kleinere brokken steen bestaat, die een cirkel vormen om het wereldwijde karakter te benadrukken, met in het midden een prachtig glazen object,'n roos, gemaakt door de kunstenares Coby van de Kuit. Die stenen komen van over de hele wereld naar Arnhem, van IJsland tot Zuid Afrika, van Alaska tot China.
Links daarvan stond een grote witte tent, waar de toespraken, plechtigheden en optredens plaats vonden. De kiezelpaden er naar toe waren aan weerszijden bestrooid met rode rozenblaadjes.

We waren precies op tijd en vonden nog mooie plekjes van waaruit we ook goed konden fotograferen. Rob Frank, adviseur van Roses for Children en tevens echtgenoot van Lenny Kuhr, was de spreekmeester. Hij kondigde de plaatsvervangende burgemeester van Arnhem, dhr. Barth van Eeten, aan. Die hield het gelukkig kort en informeel. Daarna was het de beurt van Lenny Kuhr die, zichzelf op gitaar begeleidend, een serie optredens inleidde. Heman van Veen, die daarna op het podium verscheen, ging niet zingen maar hield een toespraak. Hij riep het nogmaals in herinnering: Waarom wel 'n monument voor de onbekende soldaat, die eigenlijk nog 'n keuze had en niet voor al die onbekende kinderen, die er niet om gevraagd hebben om geboren te worden onder ongunstige omstandigheden?

Frédérik Steenbrink, foto Hans Speekenbrink Dansgezelschap Artez uit Arnhem, foto Hans Speekenbrink Roses for Children koor vanuit publiek

Dochter Anne van Veen, op piano begeleid, door wat zij noemde haar goddelijke adonis, bracht vervolgens het lied ‘Bij Mij'
Oud minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking, lid van het comite van aanbeveling en nog even bevlogen als altijd, haalde in een toespraak herinneringen op en doordrong de aanwezigen nogmaals van het belang en de noodzaak van de aandacht voor kwetsbare kinderen in derde wereldlanden. Aan hem de eer om de mini-uitvoeringen van de objecten te onthullen. Hij overhandigde deze aan Herman van Veen, beschermheer van de stichting, die ze, op zijn beurt, meteen doorgaf aan de zussen Mirjam en Sil van Oort, die ze eigenlijk het meest verdienden, omdat zij het echte werk doen. Later buiten zouden de objecten, twee banken met daarin steentjes uit landen die geen grote steen zullen aanleveren voor het monument, op ware grootte nogmaals door Herman van Veen onthuld worden. Hij deed dat geheel spontaan op eigen wijze door een ‘hofnar' dansje uit te voeren rond het object, terwijl hij het witte doek daarbij meenam.

Roses for Children Herman van Veen onthult object Roses for Children, foto Hans Speekenbrink Roses for Children bank object als houder van kleine stenen

Uit Parijs was overgevlogen zanger pianist Frédérik Steenbrink, met wie Herman van Veen samenwerkt. Hij vertolkte o.a. een lied van van Veen ‘Kinderen van...'
Indrukwekkend was vervolgens de dansvoorstelling van de leerlingen van de Arnhemse dansacademie Artez.
Het hoogtepunt van de middag werd later gevormd door ‘n stroom zangers van het koor 'Colorful City Choir', die al zingend vanuit het publiek naar voren kwamen. Dit uit 90 personen bestaande gemengde koor werd zeer strak geleid door dirigent Johnny Rahaket en gaf een indrukwekkende performance.

Met veel plezier denk ik terug aan dat prachtige zonovergoten stukje Veluwe, waar ik veel vrienden van het eerste uur terugzag en ontzettend heb genoten van prachtige zang, muziek en dans en samen met mij...zo'n 400 anderen..
Moge dit de kinderen van de wereld ten goede komen..

Website Roses for Children
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.