Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 03 Oktober 2009 at 10:16 pm

EEN AVOND VOL 'SENTIR' IN PARADISO MET YASMIN LEVY

Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Israëlische zangeres Yasmin Levy presenteerde vorige week donderdag haar vierde album Sentir in Paradiso. Met een deels nieuwe band bezorgde ze met haar ladino liederen het publiek een mooie avond. Het was het tweede concert van de Sentir tour. De kippenvelmomenten tijdens haar concert in het Bimhuis anderhalf jaar terug stonden me nog bij. En die waren er nu ook weer volop.

Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink

Yasmin begon alleen in het schemerige duister met een kort lied waarin ze aanzette met een klaaglijke stem. Na dit acapella moment kwam de band erbij met percussionist en echtgenoot Ishay Amir (op cajón) en de Armeense fluitist/klarinettist Vardan Hovanissian als oudgedienden. Nieuw waren de Schotse flamencogitarist Cuffy Cuthbertson, de Engelse bassist Tim Fairhall en de Indische gitarist Mikky Muki. Muki bespeelde ook de bouzouki in Grieks getinte nummers als Jaco en Porque dat Levy op Sentir zingt met de Griekse zangeres Eleni Vitaly.
Na een paar nummers vertelde ze het publiek dat de liederen in de Ladino taal tot op heden door de uit Spanje verdreven Sefardische joden in leven worden gehouden, maar dat de taal alleen door hele oude mensen wordt gesproken en dus dreigt te verdwijnen. En waar de Sefardische joden zich vestigden, namen ze elementen uit de taal en de muziek op: in Bulgarije, Turkije en Griekenland bijvoorbeeld.

Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink

Levy spreekt zelf ook geen Ladino maar door de liederen uit die traditie te zingen houdt ze die taal en ook de muzikale traditie wel in leven. Heel aangrijpend was het duet met haar vader Yitzhak Levy uit wiens archief van Ladino traditionals ze put voor haar repertoire. Hij is al jaren dood maar zijn stem klonk uit de speakers. De opnames van Una Pastora stammen uit de jaren zestig. Op Sentir is dit duet ook te horen maar ik had niet verwacht dat ze dit live zou doen. Maar het werd een van die kippenvelmomenten net als tijdens 't van haar vorige album Mano Suave afkomstige Una Noche Mas.
Het door de Spaanse flamencogitarist Javier Limon geschreven Nos Llego El Final bracht datzelfde gevoel teweeg. Limon die eerder albums van Mariza (Terra) en Concha Buika (Niña de Fuego) produceerde was ook verantwoordelijk voor de productie van Sentir, een album dat sterk wordt gekenmerkt door flamenco-elementen. Ze zong het gevoelige Porque over de pijn van de oorlog en je voelt bijna met haar mee.

Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink

"Ik zocht naar een lied voor mijn album dat het publiek vertrouwd in de oren zou klinken," vertelde Levy na Una Noche Mas aan het publiek. Dat werd Leonard Cohen's Hallelujah. Het is gewaagd maar toch geeft Levy een geheel eigen draai aan het nummer. In Paradiso liet ze het publiek meezingen. Dat zong uit zichzelf soms mee in het uit de film Vengo afkomstige Naci En Alamo waarin Hovanissian schitterde op de klarinet. Het vrolijkste nummer was El Amor Contigo dat Levy zelf schreef op basis van een interview waarin een journalist haar vroeg of ze liefde had gevonden in haar leven. Het lied had een enigszins Cubaans karakter, een kenner had er wellicht het ritme van de cha cha cha in kunnen ontdekken. Niet verwonderlijk aangezien op Sentir ook een aantal Cubaanse musici (Carlitos Sarduy, Iván Lewis ‘Melon') meespelen met wie Javier Limon regelmatig samenwerkt.
Het publiek riep haar tot slot wel drie keer terug voor een toegift zodat ze kon eindigen met het al eerder gespeelde Nos Llego El Final. Het werd een waardige afsluiting van een avond vol gevoel, niet gespeeld, maar voelbaar echt!

Albums Yasmin Levy

-Romance & Yasmin
-La Juderia
(deze albums worden nu door Harmonia Mundi in Nederland uitgebracht)
-Mano Suave (Harmonia Mundi)
-Sentir (Harmonia Mundi)

www.yasminlevy.net
Reageer hieronder

twee reacties

May Peters
May Peters ( E-mail ) (URL) - 05-10-’09 23:23
Rik van Boeckel
Rik van Boeckel (URL) - 22-10-’09 23:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.