Categorie: JAZZ, MUZIEK

Maandag 12 Oktober 2009 at 10:02 am

Swingen in het Paard met Lady Linn

Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp

Door Lotte Krijnen met foto's van Frank Veldkamp (klik voor vergroting)

Doorgebroken zijn Lady Linn en haar Magnificent Seven nog niet echt in Nederland. Toch heeft de uit België afkomstige formatie inmiddels ook in ons land een groeiend aantal trouwe aanhangers. Sinds afgelopen donderdag zijn dat er weer wat meer, na het vrolijke optreden in de kleine zaal van het Paard van Troje in Den Haag.

Het typische strapless jaren-40 jurkje ontbreekt ook bij dit optreden niet. Gehuld in een wit exemplaar met zwarte stippen lijkt Lady Linn ons terug te willen brengen naar die tijd: de jaren van de swingjazz. Ondersteund door haar zeven magnifieke mannen (op drum, bas, toetsen en een hoop koper) lukt dat aardig.

Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp

Ongeveer de helft van de nummers die ze spelen, is afkomstig van hun album. De aanwezigen in de zaal zijn duidelijk bekend met de plaat, zo blijkt uit het gejuich wanneer de eerste tonen van That's Alright klinken. Het publiek swingt mee, en dat lijkt ook te zijn waar ze voornamelijk voor gekomen zijn. Want van de toch prachtig neergezette ballad Waiting, waarbij Lady Linn (alias Lien de Greef) naast de pianist achter de toetsen plaatsneemt, wordt de zaal niet stil.

Hoewel de jonge zangeres met haar diepe stemgeluid totaal anders klinkt dan de hooggepitchte frontvrouw van Room Eleven, hebben de twee bands wel wat van elkaar weg:
De swing, de jaren'40-stijl, de jazzband... En op dat laatste punt wint Lady Linn. Haar band is niet alleen groter; de bandleden krijgen ook flink wat tijd toebedeeld. En dat pakt gunstig uit.

Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp

Vooral de vier blazers (trompet, trombone, tenor- en baritonsaxofoon) stelen de show. Het is een beweeglijk clubje dat duidelijk met veel plezier op het podium staat en rondloopt. De - af en toe best hoge - achtergrondzang die ook voor hun rekening komt, maakt het nodige gelach los. Toch komen ze er goed vanaf. De baritonsaxofonist blijkt zelfs ook a capella over een prima bariton te beschikken.

Tijdens het laatste nummer smoezen de blazers even om daarna van het podium te verdwijnen. Ze zijn met instrument en al verdwenen, wat maakt dat sommigen uit het publiek af en toe een blik achterom werpen. En inderdaad: even later verschijnen ze op het balkon, waar een koortsachtig zoekende spotlight ze net niet in beeld krijgt. Wanneer ze weer binnen het lichtbereik lopen, heeft degene achter de lichtknoppen een nog lastiger taak: ze lopen kriskras heen en weer om tenslotte al spelend het podium weer op te klimmen.

We krijgen nog een toegift, en dan flitsen we weer terug naar 2009. Na een mini-tour door Nederland (drie concerten) zit Lady Linn samen met haar mannen inmiddels alweer in België. En nu maar hopen dat ze snel weer terugkomt: we houden de agenda in de gaten.

www.ladylinn.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.