Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 09 November 2009 at 3:35 pm

BEBEL GILBERTO LAAT OP DREEF IN DE MELKWEG

Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Braziliaanse zangeres Bebel Gilberto trad onlangs op in de Rabozaal van De Melkweg tergelegenheid van de release van haar nieuwe album ‘All In One'. De zaal was goed gevuld en het publiek kon dansen of luisteren naar Gilberto's afwisselend in het Portugees en Engels gezongen songs.

Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink

Op de Japanse gitarist Masa Shimizu na waren de musici niet dezelfde als op haar nieuwe album. Bebel werd begeleid door New Yorker John Roggie op keyboard, Rodrigo Sah op sax, fluit en gitaar en Magrus op drums. Bebel kwam moeilijk op gang, ze leek wat verkouden en pas bij Stevie Wonder's ‘The Real Thing' sloeg de vlam in de pan. Mooi was wel haar vertolking van de bossa nova klassieker ‘Bim Bom' dat is geschreven door haar vader João Gilberto. Ze speelde veel nummers van haar nieuwe album zoals Bob Marley's ‘Sun is Shining', ‘Cançao de Amor', ‘Segredo' en ‘All In One' dat is opgedragen aan haar echtgenoot geluidsman Didiê Cunha die ook aanwezig was. En dan was er Carmen Miranda's ‘Chica Chica Boom Chic' dat een zeer swingende uitvoering kreeg.

Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink Bebel Gilberto photo Hans Speekenbrink

En hoewel Bebel's stem geen supergroot bereik heeft, weet ze toch het publiek daarmee te pakken net als met haar performance. Ze heeft de magnetiserende uitstraling van een diva en wint met haar ondeugende blik en sierlijke armbewegingen het publiek al snel voor zich. De songs zijn erg sterk, al geef ik de voorkeur aan de Portugese boven de Engelse. Hoewel bijvoorbeeld de uitvoering van ‘Bring Back The Love' van haar vorige album ‘Momento' erg goed was. Maar 't mooist was eigenlijk nog ‘Samba de Bencao', een nummer van haar eerste CD ‘Tanto Tiempo'. Tijdens de toegift kwam ze weer terug met ‘Sun is shining' alsof ze voor zichzelf en het publiek de sfeer van Brazilië en Jamaica wilde oproepen want daar is het nieuwe album onder andere opgenomen. Dat lukte wonderwel. Bebel leek er zelf geen genoeg van te krijgen, maakte soms een rondje over het podium en kwam nog een keer terug.
Reageer hieronder

Eén reactie

Bandy
Bandy ( E-mail ) - 14-12-’09 20:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.