Categorie: FESTIVAL, KLASSIEKE MUZIEK, MULTIMEDIA, MUZIEK, TIPS, VERWACHT

Vrijdag 04 December 2009 at 3:54 pm

12 December: Nieuwe Muziek bij Haagse 'Dag in de Branding', Editie G14

Sirene Orkest G14 festival poster Lunapark foto Jarko Aikens
Tip van Hans Speekenbrink (Klik beelden voor vergroting) 

Liefhebbers van avontuurlijke nieuwe muziek, kregen al een voorproefje bij De Wereld Draait Door. Daar konden zij al genieten van een van de leukste programmaonderdelen van editie G14, het Sirene Orkest. Maar liefst twaalf wonderbaarlijke sirenes en zes lawaaimachines, gebouwd in verschillende vormen en maten, vormen een orkest dat een bereik heeft van bas tot sopraan. Het Sirene Orkest is een muzikaal ensemble opgezet door De Veenfabriek naar aanleiding van een luidruchtig onderzoek van techniekfilosoof John Heymans. Tijdens Dag in de Branding speelt het orkest composities van Edgard Varèse, Bo Koek en Wouter Snoei en zal worden bewezen dat de sirene tot de categorie ‘muziekinstrumenten' behoort.

G14 / DAG IN DE BRANDING meets STATE-X NEW FORMS: 2 WERELDEN, 1 GEDACHTE!
‘Het beste uit twee werelden', zo presenteren twee bijzondere collectieven zich op zaterdag 12 december aan hun publiek. Dag in de Branding, festival voor nieuwe muziek, en State-X New Forms, festival voor avant-rock en nu-art, bundelen hun krachten voor een programma waarin alles draait om uitersten, emoties en ontdekkingen. Zowel Dag in de Branding als State-X New Forms staan bekend om hun vooruitstrevende en vernieuwende wijze van presenteren van muziek en performance.

De opvolger van de G13 / Dag in de Branding-editie, waarin met performances van o.a. Club Guy & Roni en Jacob TV diverse elementen uit de Amerikaanse muziek werden belicht, draagt het etiket G14. Binnen het programma van deze komende editie zal wederom het ‘experiment' hoogtij vieren. Zo zullen er onder andere optredens zijn van het fonkelnieuwe Lunapark Ensemble, singer- songwriter Seamus Cater, het Sirene Orkest van De Veenfabriek, het Haags Saxofoonkwartet, Amerikaans multi-instrumentalist AU, soundscape-artiest MiaMia en zullen er uitvoeringen plaatsvinden van composities van Enrico Chapela (‘La Mengambrea'), Arvo Pärt (‘Fratres') en David Lang (‘Cheating, Lying, Stealing'). G14 / Dag in de Branding vindt dit keer plaats op de podia van Theater aan het Spui, Korzo5HOOG en het Paard van Troje. Daar smelt G14 vanaf 20.30 uur samen met de tweede festivaldag van State-X New Forms 2009.

G14 uitgelicht: Het Lunapark Ensemble ‘Elevated Extended'
‘Een achtbaan gedreven door muziek', een omschrijving die past bij de performance van het uit Brabant afkomstige Lunapark Ensemble. De naam van het gezelschap staat voor het machinale in de stukken die het ensemble uitvoert. Maar ook voor spanning, het avontuur, de pret, de onverwachte bochten, snelle loopings en het uitzicht op de blauwe lucht. Bij Lunapark staan pop- en rockinvloeden gebroederlijk naast meer klassiek georiënteerde werken. Centraal in ‘Elevated Extended' staat ‘Men' van de Amerikaanse componist en Pulitzer Prize- winnaar David Lang. Kunstenaar Matt Mullican maakte met archiefmateriaal een film op Langs muziek, onder de titel ‘Elevated'. De documentaire zwartwitbeelden passen naadloos op de roerloze klanken uit het ensemble. De onvoorspelbare toon van deze avond wordt vooraf al ingezet met bewerkingen van strakke junglebeats van grootmeester Aphex Twin (not in person).

Dag in de Branding: een unieke festivalervaring
In de afgelopen drie seizoenen heeft festival Dag in de Branding zich weten te profileren met spraakmakende en vooruitstrevende programma's. Vier keer per jaar brengt het festival een ontdekkingsreis van één dag, gevuld met performances van de hedendaagse avant-garde, jazz, dance, pop, klassiek, opera en electronica. Dag in de Branding kent geen uitzonderingen en wijst bij voorbaat muzikale grenzen van de hand. In Dag in de Branding bundelen de belangrijkste spelers in de Haagse culturele scene hun krachten, zoals poppodium Paard van Troje, Theater De Regentes, het Korzo Theater, het Residentie Orkest, Theater aan het Spui, het Koninklijk Conservatorium en de Johan Wagenaar Stichting. Met Dag in de Branding ga je de klok rond en ben je een unieke ervaring rijker.
er uitvoeringen plaatsvinden van composities van Enrico Chapela (‘La

State X New Forms Festival 2009 >> X-plore / X-plain / X-pect!
Op vrijdag en zaterdag 11 en 12 december 2009 vindt de zesde editie van het festival State-X New Forms plaats in en rondom Paard van Troje met als uitbreidingslocatie het cultuurcentrum Koorenhuis in Den Haag. Dit tweedaagse internationaal georiënteerde festival van avant-rock, cutting-edge electronics en nu-art zal dit jaar wederom in het teken staan van experimentele muziek en kunst. State-X New Forms 2009 presenteert o.a. Peter Greenaway, Battles, Falty DL, zeitkratzer orchestra, Three Trapped Tigers, Jon Hopkins feat. Davide Rossi en Slaraffenland / www.state-xnewforms.nl

G14 / Beeld, geluid & meer..
Het Sirene Orkest bij DWDD
Lunapark Ensemble > Elevated > Youtube
Seamus Cater > Greenland Bound > Youtube
Arvo Pärt > ‘Fratres' > Youtube
David Lang > ‘Cheating, Lying, Stealing' > uitgevoerd op het University of Kentucky's Singletary Center for the Arts > Youtube 

Website Dag in de Branding

Website State-x New Forms
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.