Categorie: DANS, INTERVIEW

Maandag 07 December 2009 at 7:40 pm

DANSATELIERS: NIET HET DOEL MAAR DE WEG ER NAAR TOE

Amay Gale Dansateliers foto Hans Speekenbrink Amay Gale Dansateliers foto Hans Speekenbrink Amay Gale Dansateliers foto Hans Speekenbrink
Door Miranda Tabak met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

In 1993 gaf Amy Gale vorm aan het idee van een professionele danswerkplaats voor de talentvolle choreograaf: Dansateliers werd geboren. Een platform waar de ontwikkeling van de choreograaf centraal staat en zelfs ruimte is voor fouten en misstappen."Want fouten kun je beschouwen als kansen om te groeien", zegt Gale.

ONTWIKKELING
Dansateliers heeft zich in de loop der jaren geleidelijk gevormd tot wat het nu is. Op die manier werden incidentele workshops en open lessen voor de professionele danser vaste items op de agenda. Verder kwamen er verschillende projectvormen. Zo kunnen nieuwe dansmakers en Dansateliers gedurende twee weken met elkaar kennismaken in de zogeheten startprojecten. Een vervolg hierop zijn de werkplaatsprojecten waarbij de kennismaking verder wordt uitgediept. Daarnaast nodigt Dansateliers eens in de twee jaar een talentvolle choreograaf uit om deel te nemen aan een langer en intensiever project, het ateliertraject. Ook het publiek kan na afloop van een project het resultaat in de studio's komen bewonderen.

Een plek bij Dansateliers is erg gewild onder choreografen. Zij krijgen namelijk geen voorgekauwd concept voorgeschoteld maar kunnen zelf met ideeën en suggesties komen. De choreografen worden begeleid in de ontwikkeling van hun handtekening. Wat zij kunnen verwachten is onder andere advies en feedback. Artistiek leider Amy Gale: "Er zijn jaarlijks veel meer aanmeldingen dan dat er plaatsen zijn. Ik moet dus een selectie maken." Om de kwaliteit van haar keuze te waarborgen heeft Gale onder andere een kring van professionele choreografen, dansers en dansliefhebbers om zich heen verzameld waarmee ze regelmatig van gedachten wisselt.

Een bezoek aan de studio's van Dansateliers is een waar genot voor de dansliefhebber. Met name voor diegene die geïnteresseerd is in de krabbels die voorafgaan aan de uiteindelijke handtekening van de choreograaf. Het is dan ook niet gek om te horen dat Amy Gale geïnspireerd wordt door de communicatie in de dans: "Geen beweging alleen omdat het mooi is, maar omdat er ook gedachten achter zitten en de voorstelling associaties oproept".

Sinds dit jaar is Dansateliers ook te vinden in het theater met producties van dansmakers. Een succes gezien de aftrap met choreografe Liat Waysbort en haar productie Reality is shaped by recalling.

BRAND NEW
De volgende stap is ook gezet. Dansateliers gaat jaarlijks een coproductie realiseren met het gezelschap Conny Janssen Danst. In het terugkerende programma BRAND NEW worden er drie choreografen uitgekozen door Dansateliers en gekoppeld aan dansers van Conny Janssen Danst. De voorbereidingen zijn in volle gang en Gale voelt iets magisch tot stand komen: "Er gebeurt iets als je drie verschillende choreografen en zes dansers uit een vast gezelschap samenbrengt voor een productie". Nieuwsgierig observeren de initiatiefnemers dit proces. Duidelijk is dat er iets bijzonders gaat gebeuren, maar wat dat precies is zullen we moeten beleven in de studio's van Conny Janssen Danst.

Het mooie aan Dansateliers is de puurheid waarmee het beweegt. Dansateliers verkent door te varen op de stroming van de rivier, waarbij de rivier als metafoor voor de danskunst dient. Geen streng concept waar ze over tien jaar moeten zijn, maar juist een organische ontwikkeling heeft veel gebracht en zal nog veel gaan brengen.

Met dank aan: Dansateliers

Brand New
met werken van Mor Shani, Hillary Firestone, Liat Waysbort
een coproductie met ConnyJanssenDanst

Locatie: CJD studio/theater
Datum: do 10 december t/m zat. 12 december 2009
do 17 December t/m zat. 19 december 2009
Tijd: alle avonden om 20.30 uur
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.