Categorie: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 02 Januari 2010 at 1:21 pm

Rita Reys en Trijntje Oosterhuis Sloten 2009 sfeervol af met een kerstconcert in het concertgebouw

Rita Reys foto Hans Speekenbrink Henk Meutgeert foto Hans Speekenbrink Trijntje Oosterhuis en Rita Reys foto Hans Speekenbrink

Door Jurjen Donkers met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Een minutenlange staande ovatie kreeg Rita Reys, toen zij donderdagavond neerdaalde van de trappen van het Concertgebouw. Wat volgde was een avond vol muzikale hoogtepunten, door zowel Rita, Trijntje Oosterhuis als The Jazz Orchestra of The Concertgebouw, één van 's werelds beste big bands onder leiding van Henk Meutgeert. Afwisselend brachten ze zowel bekend kerstrepertoire, als jazzklassiekers en stukken van hedendaagse componisten ten gehore.

Rita Reys foto Hans Speekenbrink Trijntje Oosterhuis en Rita Reys foto Hans Speekenbrink Rita Reys foto Hans Speekenbrink

In de eerste set zong Rita onder andere You Turned The Tables on Me, When Sunny Gets Blue en Cole Porter's bekende You Do Something to Me (waarvan de uitvoering van North Sea Jazz 2008 te horen is op de cd bij het onlangs uitgekomen jubileumboek van het orkest). Trijntje bracht, hoe kan het ook anders, onder andere Burt Bacharach's Do You Know The Way to San Jose, van haar cd "The Look of Love". Een van de grote verrassingen van de avond was het duet van de zangeressen: Alfie, een stuk dat de dames beide opnamen voor hun eigen Bacharach-albums.

Na de pauze werd allereerst dirigent en arrangeur Henk Meutgeert door Rita Reys in het zonnetje gezet. Meutgeert nam voor de gelegenheid plaats achter de vleugel, en met z'n tweeën vertolkten ze Tea for Two. Een speld kon je op dat moment in het Concertgebouw horen vallen. Tezamen met het orkest werd het programma vervolgd, met een nooit eerder door Rita gezongen up-tempo, vooral bekend van Nat King Cole: Route '66. Daarna werd de zaal in kerststemming gebracht, met Mel Torme's The Christmas Song, voor deze avond prachtig gearrangeerd door Henk Meutgeert. Trijntje Oosterhuis bracht een medley van Let It Snow en Have Yourself A Merry Little Christmas, en een indrukwekkende vertolking van Joy to The World.

Rita Reys foto Hans Speekenbrink Trijntje Oosterhuis en Rita Reys foto Hans Speekenbrink Jazz Orchestra of the Concertgebouw met dirigent Henk Meutgeert foto Hans Speekenbrink

Het officiële programma kwam daarmee tot een einde, waarna Rita Reys door dirigent Henk Meutgeert op passende wijze nogmaals in de spotlights werd gezet: "zij is nog steeds een ster, dames en heren", wat de zaal met oorverdovend applaus beaamde. De avond werd afgesloten met White Christmas, eerst door de vocalisten in duet gezongen, en daarna nogmaals samen met het tweeduizendkoppige publiek. In een sneeuwovergoten Amsterdam keerde dat publiek, na een laatste staande ovatie, huiswaards. En in de artiestenfoyer van het Concertgebouw werd geproost op een in vele opzichten gedenkwaardige decemberavond.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.