Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 25 Juni 2009 at 11:41 pm

OI VA VOI UITBLINKER VAN FESTIVAL MUNDIAL

Festival Mundial, herkenbaar sfeertje Vive La Fête vervanger van Lauren Hill Vive La Fête
Tekst: Rik van Boeckel met foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Festival Mundial ontstond meer dan 20 jaar geleden. Het festival dat ooit begon met vooral Afrikaanse muziek, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een zeer gevarieerd evenement. Er is tegenwoordig voor ieder wat wils en er wordt niet alleen aan de traditionele wereldmuziekliefhebber gedacht maar ook aan de jongeren en die houden van moderne crossover
s. Van de latin hiphop van Locos por Juana, de Zuid-Afrikaanse hiphop funk van Tumi & The Volume tot de Arabo-latin hiphop van Outlandish en de baile funk van Bonde dos Carrentes. De neo-new wave van het Belgische Vive La Fête, op zich erg sterk in dat genre, moest de afzegging van Lauryn Hill compenseren maar maakte wat mij betreft het gemis niet goed. De klezmerpop van het Londense Oi Va Voi was het absolute hoogtepunt van de zaterdag. Het publiek ging uit zijn dak!!

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ

Dinsdag 23 Juni 2009 at 2:22 pm

North SEA JAZZ 2009 Programma bereid je goed voor!

NSJ programma

VRIJDAG 10 JULI

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, WERELDMUZIEK

Zondag 21 Juni 2009 at 11:08 pm

Marcos Sacramento opent Brazilian Summer Sessions in het Bimhuis

Marcos Sacramento Marcos Sacramento Marcos Sacramento
Door Marina den Hartog met foto's van A Hora Do Brasil Foundation
(Bimhuis 18-6-2009)

Afgelopen donderdagavond trad de Braziliaanse zanger Marcos Sacramento voor het eerst op in Nederland. Het was meteen ook de start van de ‘Brazilian Summer Sessions’, een reeks concerten van ‘A Hora do Brasil’, een stichting die zich inzet voor de verspreiding van de Braziliaanse cultuur in Nederland. Twee vertegenwoordigers van de stichting geven een introductie op de serie concerten en vertellen dat het concert van vanavond mede mogelijk is gemaakt dankzij sponsoring door het Bimhuis.

Marcos Sacramento heeft een belangrijke muzikale bijdrage geleverd aan de revival van de muziek die is ontstaan in het oude centrum van Rio de Janeiro in de wijk Lapa. Hij is een zanger die eigentijdse muziek zingt, maar ook sterk geïnspireerd is door de Braziliaanse muziek uit de jaren dertig en veertig.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, OEROL

Zondag 21 Juni 2009 at 11:09 am

"Dansen aan de Oerol Zee"
Bløf in concert

Bløf publiek op het Groene strand van Oerol, Foto Eddy Westveer Bløf Pakal Jakobsen op het Groene strand van Oerol, Foto Eddy Westveer Bløf publiek op het Groene strand van Oerol, Foto Eddy Westveer

Door Ella Westveer, met foto's van Eddy Westveer (klik voor vergroting)
Gezien 17 juni om 15.00 uur op het Groene Strand.

Ongeveer 7.000 bezoekers stonden woensdagmiddag samen gepakt op het Groene Strand om te kijken en luisteren naar één van de populairste bands van Nederland. Onder de bezoekers verrassend veel dagjesmensen die voor € 25 met de boot uit Harlingen waren overgekomen speciaal om dit concert mee te maken. Aan hen de lastige taak om snel te blenden met de festival-sfeer..

Lees Verder

Onderwerp: Default

Zaterdag 20 Juni 2009 at 09:12 am

Opwindende Salsa van La Excelencia in de Melkweg, Zondag bij Mundial !

Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink Urban Salsa van La Excelencia foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

URBAN SALSA VAN LA EXCELENCIA ZETTE DE MELKWEG IN VUUR EN VLAM

Ook al was het niet druk in de Melkweg, de jonge New Yorkse formatie La Excelencia zette met hun energieke urban salsa de zaal al snel in vuur en vlam. Sinds de in 2000 opgerichte Spanish Harlem Orchestra heb ik niet meer zulke goede salsa dura gehoord uit de Big Apple, de plek van waaruit salsa in de jaren '70 de wereld veroverde.


La Excelencia ontstond in 2005. Bandleiders Julian Silva (timbales)  en José Vázquez-Cofresí (conga's) hadden al sinds eind jaren '90 met elkaar in een andere salsabands gespeeld. In 2006 verscheen het eerste album: Salsa Con Conciencia. Die release bracht de groep grotere bekendheid en internationale belangstelling. De opvolger Mi Tumbao Social kwam begin 2009 uit en wordt nu al beschouwd als de salsaplaat van het jaar.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK

Zaterdag 20 Juni 2009 at 05:51 am

Stadsgeluid en Torenpop, twee muziekfestivals voor de prijs van een!

Junky XL tijdens Stadspop foto Henry Krul Torenpop/Stadsgeluid foto Henry Krul Foto Henry Krul

Tekst en beeld Henry Krul (klik voor vergroting)

Twee muziekfestivals met beide een fantastische programmering op twee achtereenvolgende dagen. Twee festivals, beide gratis, op eenzelfde plek; nabij centrum en station Amersfoort. Stadsgeluid en Torenpop, op het Eemplein nabij Poppodium De Kelder in Amersfoort.

Amersfoort heeft 750 jaar geleden stadsrechten gekregen en viert dat groots. Deze festivals zijn o.a. onderdeel van het feestprogramma. Stadsgeluid en Torenpop beleefden overigens niet hun eerste editie maar met steun van Amersfoort 750 kon er nog meer dan anders 'uitgepakt' worden.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, LOCATIETHEATER, OEROL

Donderdag 18 Juni 2009 at 05:41 am

Oerol: 'HOT' cross-over van beeldende kunst en theater

HOT foto Eddy Westveer HOT foto Eddy Westveer HOT foto Eddy Westveer

Tekst Ella Westveer met foto's van Eddy Westveer


Een installatie door theatermaker en vormgever Miek Uittenhout.

Oog in oog met hevige wanhoop. De twee- en driedimensionale beelden bevinden zich in absurde situaties. Hierdoor ontstaat niet alleen een projektie, maar ook een verhaal. Deze cross-over van beeldende kunst en theater geeft iedere bezoeker de mogelijkheid een persoonlijke voorstelling te vormen. Je hebt het gevoel dat je je op een filmset begeeft. Voor theatermaker en vormgever Miek Uittenhout was het hard werken.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, FESTIVAL, MUZIEK, STRAATTHEATER, TONEEL

Woensdag 17 Juni 2009 at 08:38 am

Parade Rotterdam foto impressie van Joke Schot

Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot Alabama Chrome foto Joke Schot Alabama Chrome foto Joke Schot Alabama Chrome foto Joke Schot Alabama Chrome foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot Foto Joke Schot

Onderwerp: FUSION, INTERVIEW, WERELDMUZIEK

Dinsdag 16 Juni 2009 at 08:10 am

DE MESTIZO FUSION VAN JARABE DE PALO

Pau Donés Jarabe de Palo foto Hans Speekenbrink Pau Donés Jarabe de Palo, foto Hans Speekenbrink Ana Paula en Rik in gesprek met Pau Donés Jarabe de Palo


Tekst: Rik van Boeckel, Ana Paula Gonzalez
Foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De uit Barcelona afkomstige mestizo band Jarabe de Palo speelde op tweede pinksterdag een afgeladen volle Melkweg plat met hun aanstekelijke mix van latin rock, pop en reggae. Ze speelden veel songs van hun laatste album Orquesta Reciclando waarop zoals de titel al suggereert hun oude hits in een nieuw jasje worden gestoken. Zoals La Flaca, een song geïnspireerd op hun verblijf op Cuba. Rik van Boeckel en Ana Paula Gonzalez spraken voor het optreden met zanger/gitarist en songwriter Pau Donés over het nieuwe album, de boodschap van de groep en de samenwerking met onder andere Celia Cruz.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, OEROL

Dinsdag 16 Juni 2009 at 07:41 am

Oerol: "Ze kwam binnen door het kelderraam"

Ze kwam binnen door het kelderrraam II (foto Eddy Westveer) In Stallatie (foto Eddy Westveer) Valerie van Leersum en Ellen Kromhout (foto Eddy Westveer)

Tekst Ella Westveer met beeld van Eddy Westveer (klik voor vergroting)


"Ze kwam binnen door het kelderraam"
Een installatie door Valerie van Leersum en Ellen Kromhout. Midden in een weiland tussen Lies en Formerum aan Zee staat een wit huisje. Het is één van de speciale kleine voorstellingen die je tijdens Oerol al fietsend op je route vindt.

Op vertoon van je festivalpaspoort dagelijks toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur.
Door de combinatie van een stilstaand beeld met ingrediënten als omgeving, reflectie, het weer en niet te vergeten de bezoekers ontstaat er bij het bezoek aan het huisje een metamorfose naar een bewegend beeld.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, OEROL

Maandag 15 Juni 2009 at 08:14 am

Oerol: Slem weerom spraakmakend visueel genot

Bruno Doedens, Joop Mulder & Nynke Laverman, foto Eddy Westveer Windnomaden foto Eddy Westveer SLEM opent de expositie, foto Eddy Westveer

Tekst Oerol met foto's van Eddy Westveer

Het publiek wacht geduldig op de officiële opening van Windnomaden, een project van SleM. “Kijk, daar staat de directeur. Die met die grote snor ja. Hij heeft het festival eigenhandig opgebouwd”, wijst een toeschouwer. En het klopt, Joop Mulder ontbreekt natuurlijk niet op deze opening.

Dit jaar zwermen grote, kleurrijke Windnomaden over het uitgestrekte wad van Terschelling. Vierhonderd kunstenaars hebben, geïnspireerd op het thema ‘Gras tussen de planken’, een Windnomade beschilderd. De schilderijen staan op het wad van de Noordvaarder, bij West-Terschelling.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, OEROL

Zaterdag 13 Juni 2009 at 09:17 am

Oerol: Geweldige opkomst op vrijdag dag 1

Kees Twisk en Joop Mulder tijdens de opening. Foto Eddy Westveer Opening door Staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans Foto Eddy Westveer Opening door Staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans Foto Eddy Westveer 

Tekst Oerol met foto's van Eddy Westveer

Staatssecretaris Frans Timmermans voor Internationaal Cultuurbeleid opende vrijdagavond officieel Oerol. Verwacht wordt dat er dit jaar 55.000 theaterliefhebbers naar Terschelling komen. Drommen mensen stapten vrijdag al, bepakt met tenten en tassen, van de boot af, het eiland op. Tien dagen of minder Terschelling af struinen op zoek naar theater: met 150 voorstellingen is dat niet moeilijk.

Drukte na opening op de Westerkeijn foto Eddy Westveer Deel openingsact (Noordnederlands toneel) foto Eddy Westveer  Vrijdagmiddag op Groene Strand tijdens optreden Kalio Gayo foto Eddy Westveer

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ

Woensdag 10 Juni 2009 at 09:32 am

De zondag op IJAZZ: nat en intiem

Edwin Rutte Jong Talent Jong Talent

Door Lotte Krijnen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De eerste editie van IJAZZ, vorig jaar, heb ik gemist. Ik heb mijn best gedaan, maar gaf mijn vruchteloze zoektocht naar de NDSM-werf na een uur rondrijden door Amsterdam-Noord op. Dit jaar besloten we op safe te spelen. Dus namen we afgelopen zondag het meest linkse pontje vanaf het Centraal Station en kwamen we zonder omwegen aan op het terrein waar voor de tweede keer Amsterdams eigen jazzfestival werd georganiseerd.

Van buitenaf vangen we al een stukje op van Edwin Rutten: de bekende grapjes, afgewisseld met 'sjoebiedoeaaaa'-jazz. Eenmaal op het terrein lopen we tegen de Young Talent Stage aan. Young zijn ze zeker, de op het podium opgestelde mannetjes en vrouwtjes van de Muziekschool Amsterdam. Het is nog erg rustig, het handjevol toeschouwers bestaat vermoedelijk vooral uit trotse ouders. Ook wij blijven niet staan, want we willen op tijd de weg naar het hoofdpodium (de Helling) vinden om Carmen Souza te zien optreden (het terrein heeft net als de omgeving veel weg van een doolhof...).

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 10 Juni 2009 at 09:31 am

IJAZZ, Een onderschat festival (Dag 2)

Tineke Postma Lis Mackintosch & Clous van Mechelen Erik Truffaz niet in de schaduw van Eric V?
Tekst en beeld Louis Obbens (klik voor vergroting) 

Met de nodige fascinatie heb ik dag twee van het festival aan de IJ-oever in Amsterdam beleefd. Dit werd niet alleen veroorzaakt door de (jazz) optredens van die dag. Het terrein, het voormalige NDSM werf, met de status van een rijksmonument, ademt in volle omvang de sfeer uit van de naoorlogse industriële wederopbouw. Met enige fantasie en ingegeven door de vele restanten van het voormalige scheepswerf, waant de bezoeker zich in een tijd dat de scheepsbouw behoorde tot een bedrijfstak van internationale allure. Vergane glorie!

Inmiddels herbergt dit complex van 84.000 m2, met een loods van 20.000m2 en twee historische hellingbanen onderdak aan kunstenaars en vaklieden. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van kleinschalige ateliers, theaterwerkplaatsen, tentoonstellingsruimten etc.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, STRAATTHEATER

Dinsdag 09 Juni 2009 at 7:11 pm

Het Verjaardagsfeest is nu ECHT begonnen in Amersfoort

Het Mirakel Het Mirakel Het Mirakel

Tekst en foto's Henry Krul

Amersfoort is jarig. Dit jaar bestaat de stad 750 jaar. En daar is men trots op. En terecht want wie de Amersfoortse binnenstad kent met zijn eeuwenoude monumenten zal moeten toegeven dat dit reden tot trots-zijn geeft.

Genoeg aanleiding tot een feestprogramma dus. In maart startte dit met optredens Van o.a. Close Act en Jeroen van den Boom op het Lieve Vrouwekerkhof. Een feestje met enige smet omdat men niet bedacht had dat het plein veel te klein zou zijn om de massaal toegestroomde toeschouwers een plek te bieden.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 08 Juni 2009 at 5:08 pm

RUSTIG BEGIN TWEEDE EDITIE IJAZZ (dag 1)

Margriet Sjoerdsma op IJazz Dimitar Bodurov begeleide met zijn trio Margriet Sjoerdsma Benjamin Herman werd overstemd
Tekst: Rik van Boeckel, Foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De tweede editie van Ijazz op vrijdag 5 juni had een rustig begin. Margriet Sjoerdsma opende het festival voor weinig bezoekers maar haar optreden was er niet minder door. Het festivalterrein in het noordelijk havengebied van Amsterdam zou de perfecte locatie zijn voor een film over jazz. Met na Sjoerdsma mooie rollen voor het kwartet van Benjamin Herman en Ray Harris & The Fusion Experience dat tegelijkertijd op het naastgelegen podium speelde.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 06 Juni 2009 at 3:16 pm

Jazz-Hop van Kyteman op Pinkpop

Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink

Door Lotte Krijnen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Jazz en Pinkpop: het is een ongewone combinatie. Toch heeft het Limburgse festival ieder jaar wel ‘iets jazzigs' op het programma staan. De afgelopen editie was het nieuwkomer Kyteman's Hip Hop Orchestra die met een podium vol blazers en strijkers de jazzfans vanuit het zonnetje de tent in lokte.


De naam van de act verklapt al dat het hier niet om zuiver jazz gaat. Een flinke handvol MC's geeft gestalte aan het hip hop-gedeelte, terwijl een delegatie van drie blazers, vier strijkers, twee slagwerkers, een bassist en een toetsenist een waar orkest vormt. Het geheel wordt aangestuurd door oprichter, componist, frontman én trompettist Colin Benders. Hoewel hij voor in de twintig is, heeft hij een historie om trots op te zijn: als trompettist bij de succesvolle bands Relax en Voicst, en begin dit jaar nam hij een eigen album op.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 04 Juni 2009 at 12:26 pm

Jovino Santos Neto Quarteto speelt de sterren van de hemel

Jovino Santos photo PR Jovino Santos Photo Daniel Sheehan / eyeshotjazz.com Jovino Santos Photo Daniel Sheehan / eyeshotjazz.com

Text Marina den Hartog Photo (2&3) Daniel Sheehan / eyeshotjazz.com (click to enlarge)
(Bimhuis 3-6-2009)

Jovino Santos Neto trad in het verleden verscheidene malen in het oude Bimhuis op met de bekende Braziliaanse musicus Hermeto Pascoal, met wie hij van 1977 tot 1992 veelvuldig heeft samengewerkt. Afgaand op de opkomst vanavond - de zaal is half gevuld - lijkt zijn bekendheid echter niet al te groot. Jammer, want hierdoor missen veel liefhebbers van hedendaagse Braziliaanse muziek een fascinerend optreden.

Het concert vangt aan met een spannend intro met subtiele percussie van drummer Mauro Martins waarna Santos Neto en blazer Rodrigo Botter Maio beiden op dwarsfluit inzetten, echter zonder op hun instrumenten te blazen. Door het sluiten van de kleppen wordt een fraai ritmisch effect verkregen. Een spannend en mysterieus begin van een veelbelovend concert.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK, VERWACHT

Donderdag 04 Juni 2009 at 07:16 am

LINE-UP BEKENDGEMAAKT VERNIEUWDE VRIENDEN VAN AMSTEL LIVE! 2010

AMSTERDAM - De Vrienden van Amstel LIVE! 2010 presenteerde vandaag Xander de Buisonje als nieuwe presentator van dit live muziekspectakel. Jan Smit, VanVelzen, Novastar, Het Goede Doel en Rowwen Heze zijn de eerste de grote namen die volgend jaar januari op De Vrienden Van Amstel LIVE! 2010 optreden. 
© Capital Photos, Gerald van Daalen (klik voor vergroting)

Xander de Buisonjé nieuwe presentator muziekspektakel in Ahoy

Amsterdam, 3 juni 2009 - Jan Smit, VanVelzen, Novastar, Het Goede Doel en Rowwen Hèze zijn de eerste grote namen die volgend jaar op 23, 24 en van 28 tot en met 31 januari spelen op De Vrienden Van Amstel LIVE! 2010. Vandaag presenteerde Xander de Buisonjé als de kersverse presentator de line-up van dit live muziekspektakel dat wordt gehouden in Ahoy. Deze locatie wordt ook komend jaar weer omgetoverd tot de grootste Amstel-kroeg van Nederland. Vanwege de vroege stormloop op kaartjes heeft Amstel besloten zes concertavonden te houden in plaats van de geplande vier. Drie concertavonden zijn al uitverkocht.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, POP-ROCK, VERWACHT

Donderdag 04 Juni 2009 at 07:00 am

Ijazz dit weekend met WAYNE HEDERSON, KYTEMAN, OLETA ADAMS, WOUTER HAMEL

Wayne Henderson op ijazz 2009-06/wouter_hamel_foto_hans_speekenbrink-0444.jpg Kyteman

Wayne Henderson, Wouter Hamel en Kyteman, foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting) 

5, 6 & 7 juni - IJAZZ AMSTERDAM

De tweede editie van IJAZZ gaat van start op 5, 6 en 7 juni 2009 in Amsterdam. Met internationale artiesten als: Oleta Adams, Matt Bianco, Cristina Branco, Carmen Souza, Erik Truffaz, Incognito, The All Star Jazz Crusaders, Deodato, Gabriel Rios, José James en Terry Callier en nationale jazz en crossover sensaties als: Kyteman, Wouter Hamel, Sabrina Starke, Room Eleven, Zuco 103, Benjamin Herman, Lils Mackintosh/Clous van Mechelen, Boris, Edwin Rutten, Eric Vloeimans en Monsieur Dubois staat het IJAZZ festival garant voor een bijzonder muziekweekend met internationale allure.

Lees Verder

Onderwerp: STRAATTHEATER

Woensdag 03 Juni 2009 at 07:11 am

Fries Straatfestival kent geen grote verrassingen

Alex Jorgensen Close Act Insects Delines

Tekst en beeld Henry Krul (klik voor vergroting)

Veel festivals moeten bezuinigen of worden afgelast. Naar verluidt zou het Fries Straatfestival er deze editie er een flink pot geld bij krijgen. De ambities zijn groot in Leeuwarden en dus is een financiële impuls ook van harte welkom.
Het Fries Straatfestival programmeert veel leuke bandjes en (internationaal) straattheater. Voor dat laatste kom ik al jaren op dit sympathieke festival. Zaterdag is gewoontegetrouw de dag van het straattheater. Ook dit jaar maar dan met het verschil dat er op summiere schaal ook op donderdag, vrijdag en zondag straattheater (en muziek) geprogrammeerd is. Maar de nadruk ligt zoals gewoonlijk dus op de zaterdag(middag). Er is flink meer geld beschikbaar en dus hoop ik dat in de programmering terug te zien. Kamchatka (een aanrader!), volgend weekend in Delft en een week later op Oerol te zien, zou erg leuk zijn. Maar helaas ze staan niet in Leeuwarden. Maar wat heeft men dan behalve uitbreiding van het programma, weliswaar summier, naar donderdag en zondag met dat extra geld gedaan?

Lees Verder