Onderwerp: ACTIE, MUZIEK, TIPS

Vrijdag 26 November 2010 at 1:37 pm

Opera ‘Rage d’Amours’: een bizarre liefdesgeschiedenis uit handen van Rob Zuidam

2010-11/didb_g18_artwork.jpg

Tip van de Redactie!

Een gratis toegankelijk meesterwerk in het culturele hart van Den Haag!

De 18e editie van Dag in de Branding, hét festival voor nieuwe muziek, staat in het teken van de opera Rage d'Amours van Rob Zuidam. Eerder dit jaar werd bekend dat de Gemeente Den Haag de Kees van Baaren Prijs 2010 heeft toegekend aan componist Rob Zuidam, dit voor zijn uitvoering van de opera Rage d'Amours. Reden voor de Johan Wagenaar Stichting om het initiatief te nemen tot een heropvoering van het meesterwerk. Rage d'Amours zal tweemaal worden uitgevoerd door het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag, op zaterdag 11 en zondag 12 december 2010. De opera is beide dagen gratis toegankelijk!

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ

Donderdag 25 November 2010 at 10:17 am

Jazz International Rotterdam en de schreeuw om cultuur

Michiel Borstlap foto Rosaria Macri Portico Quartet foto Rosaria Macri Baba SissokoJazz  foto Rosaria Macri

Geschreven door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

Vrijdag 19 november, het begin van een dynamisch cultuurweekend in Rotterdam met vele prachtige concerten in het kader van Jazz International Rotterdam in het nieuwe LantarenVenster. Het was ook de vooravond van de dag waarop enkele duizenden op het schouwburgplein schreeuwden om cultuur. Vrijdagavond gaf mij extra energie voor mijn luide schreeuw op zaterdag. Michiel Borstlap was de gastprogrammeur van het festival om het thema 'Personal Voices' inhoud te geven.
De aftrap werd gedaan door het jeugdige Portico Quartet uit Londen. Jack Wyllie (sax en loops), Milo Fitzpatrick (contrabas), Nick Mulvey (hang) en Duncan Bellamy (drums en hang) zagen er volgens Borstlap wat vermoeid als gevolg van hun succes. Heerlijke hypnotiserende melodieën ondersteund door de warme klanken van de hang. Mulvey speelde op 4 van deze aan elkaar geplakte woks die de warme klanken hebben van de steeldrum. Hoewel ze er identiek uitzien zullen ze ieder wel een ander toonbereik hebben, te oordelen naar het wisselen van de volgorde voor ieder nummer. Het derde nummer begon met '2001 A Space Odyssey'-achtige klanken waarbij Wyllie liet horen dat je op een mondstuk van een sax een heel eind kunt komen en daarmee de rest van die prachtige toeter met al zijn kleppen een beetje belachelijk maakte. Af en toe had ik ook het gevoel dat er een vleugje 'Yes' om de hoek kwam kijken. Een half uur Portico was voldoende om de stress van de voorafgaande werkweek te laten wegglijden. Helaas moest ik me aan de filmische sferen van het viertal voortijdig onttrekken doordat de concerten overlappend waren geprogrammeerd. Hoe zou het culturele klimaat in Engeland zijn? Misschien waren de heren van Portico wat vermoeid omdat ze naast hun muzikanten bestaan ook nog een slecht betaald bijbaantje erop na moeten houden om hun hoofd boven water te houden. Mijn schreeuw op het schouwburgplein op zaterdag was voor de organisatie van Jazz International die het toch maar mooi mogelijk maakte om deze bevlogen musici in LantarenVenster te bewonderen.

Lees Verder

Onderwerp: Default

Donderdag 25 November 2010 at 10:07 am

De Avonden, een mooi stukje ambachtelijkheid.

De Avonden foto Leo van Velzen De Avonden foto Leo van Velzen De Avonden foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

Het was de debuutroman van Van t Reve (1947) en mogelijk ook wel zijn meest besproken boek en dat terwijl het bol staat van saaiheid en kleinburgerlijkheid uit het eerste naoorlogse jaar in truttig Nederland. Hoofdfiguur en verteller Frits Van Egters is 23 jaar en woont bij vader en moeder. Bij tijd en wijle komt zijn broer, al dan niet met vrouw op bezoek om mee te eten, er zijn wat vrienden en een vriendin maar verder gebeurde er eigenlijk niets. Eigenlijk is het een opeensomming van saaiheid in het pietluttige Nederland in 1946. Toch weet regisseur Léon van der Sanden er een heel aantrekkelijk toneelstuk van te maken. Dit is overigens de tweede toneelbewerking van 'De Avonden' door Van der Sanden, eerder in 1996 bewerkte hij het boek voor een kleine zaalvoorstelling. Toen was het wel een intiemere voorstelling, waarover Van t Reve destijds zelf zei: "Dit is veel en veel meer dan een schitterend toneelstuk". Als Van t Reve deze versie zou zien zou hij mogelijk nog enthousiaster zijn. Van der Sanden weet op bijzonder treffende wijze de leegheid en saaiheid van het bestaan van het doorsnee Nederlandse gezin uit die tijd te beschrijven.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Donderdag 25 November 2010 at 09:54 am

Schradinova in Tivoli: We love you 2

Schradinova foto Fred van Wulften Schradinova foto Fred van Wulften Schradinova foto Fred van Wulften

Geschreven door Rianne van Wulften met foto's van Fred van Wulften (klik voor vergroting)

Janne Schra kennen we natuurlijk als de frontzangeres van Room Eleven, waar zij na vier jaar lang optreden en touren mee gestopt is. Zo is zij begonnen met haar gloednieuwe band (eerlijk gezegd niet geheel gloednieuw want de bassist 'Lucas Dols' en de toetsenist 'Tony Roe' zijn met haar meegegaan vanuit Room Eleven) aan een nieuw avontuur: "Schradinova". Waar Janne op 15 oktober haar eerste soloalbum "India Lima Oscar Victor Echo You" mee uitbracht. Janne haar zwoele stem en haar lieve, grappige teksten zijn niet veranderd sinds zij weg is bij Room Eleven. Maar een geheel nieuwe sound is er wel, die niet makkelijk aan een muziekgenre gekoppeld kan worden.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Maandag 22 November 2010 at 3:16 pm

Zijlstra toont zijn liefde voor het echte dorpsgevoel

Jeroen Zijlstra foto Leen Plokkaar Jeroen Zijlstra Foto Leen Plokkaar Jeroen Zijlstra Foto Leen Plokkaar

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto’s van Leen Plokkaar (klik voor vergroting)

Jeroen Zijlstra is enkele jaren geleden zomaar plots op mijn pad gekomen. Op aanraden van een collega journalist ging ik ook eens kijken bij die voormalig zeevisser die aan land zijn grote liefde vond in de muziek. En dan vooral de jazz en blues. Zijlstra bleek een belevenis. Sindsdien probeer ik zoveel mogelijk zijn carrière te volgen. Vandaar dat ook zijn theatertournee 'Liefde & Dorpsgevoel' mijn volledige aandacht had. De avond was uniek, buiten stormde het en was het bitter koud, in de intieme theaterzaal spetterde Zijlstra en je kreeg het langzaam warm. Zijlstra is een ervaring. Misschien omdat hij altijd het rauwe ongepolijste bijna hoekige van die zeebonk heeft gehouden. Geen gladde babbels en mooi gepolijste liedjes. Ook in 'Liefde & Dorpsgevoel' weet Jeroen Zijlstra met zijn geweldige begeleiders de toon goed te zetten.  

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, TIPS

Dinsdag 16 November 2010 at 5:32 pm

Start concertserie ‘C’est le Tom qui fait la musique’.

Flyer Flyer

Van de redactie met foto van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op 25 november presenteert saxofonist Tom Beek in het Amsterdamse Comedy Theater in de Nes de premiere van zijn concertserie ‘C'est le Tom qui fait la musique'. In zijn nieuwe Tom Beek Trio presenteert hij zijn publiek het ‘absolute beste' van zichzelf. In het tweede deel van het dubbelconcert presenteert hij nieuwe kosmische muziek rond het thema ‘Water'.
Het nieuwe Tom Beek Trio
Tijdens het eerste deel van het première-concert introduceert Beek zijn nieuwe Tom Beek Trio, met meesterbassist Stefan Lievestro en drumtalent Mark Schilders. Onder de naam ‘The art of the saxophone' neemt Beek zijn publiek mee op een uitdagende en genre-overstijgende tijdreis. Water, reflections on the power of our planet
Tijdens het tweede deel van het dubbelconcert deelt Beek het podium met het Tim Langedijk Trio en pianist Marcus Olgers. Ze componeerden muziek voor dit speciale thema-concert onder de titel ‘Water'. Dit wordt aangevuld door de beelden van VJ Roy Verhaag, de zijn videokunsten tijdens het concert live mee improviseert.
Het is de premiere van de ('uit de hand gelopen') compositie-opdracht die Beek begin dit jaar ontving van waterexpert en muziekliefhebber Else Boutkan.

Lees Verder

Onderwerp: ACTIE, NIEUWS

Zaterdag 13 November 2010 at 5:44 pm

Ingezonden Mededeling

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR!
De aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur zijn voor de kunst- en cultuurinstellingen reden om in actie te komen. NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! bundelt en ondersteunt de initiatieven zodat de stemmen van alle Nederlanders die kunst en cultuur belangrijk vinden luid en duidelijk te horen zijn.
NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! houdt een grote landelijke publieksmanifestatie op zaterdag 20 november. Op maandag 22 november laten artiesten en FNV KIEM van zich horen in de Heineken Music Hall.
NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! is een initiatief van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK), de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), Kunsten '92, de Nederlandse Museumvereniging (NMV) en FNV KIEM.

Laat HIER je schreeuw om Cultuur horen!

Onderwerp: TONEEL

Zaterdag 13 November 2010 at 5:09 pm

Doek een heerlijke inkijk in die schimmige wereld die toneel heet.

Doek foto Peter van der Meer Doek foto Peter van der MeerDoek foto Pater van der Meer

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Peter van der Meer (klik voor vergroting)

De toneelvoorstelling 'Doek' van Maria Goos met Peter Blok en Loes Luca als acteurs in een repetitie proces en Aat Ceelen als vormgever en regisseur van deze voorstelling is eigenlijk al een garantie voor een meer dan succesvolle toneelavond. Vooral het zo lekker bekkende stijltje waarin Maria Goos haar stukken schrijft maakt het voor het publiek zo toegankelijk. Het spel van Blok en Luca vormt daardoor een vette kers op de taart.

"De rol van Kate zou oorspronkelijk gespeeld worden door de fenomenale, maar helaas zenuwzwakke, Roos Tjebbinga, maar die werd overgenomen door de magistrale Jajonneke Iependijk, die vond dat ze door omstandigheden gedwongen, de rol terug moest geven, waarna Karin Simons de partij van Kate al aardig in de vingers leek te krijgen in het repetitielokaal, tot de onenigheid van vorige week. Wij zijn erg blij te kunnen mededelen dat Kate uiteindelijk vertolkt wordt door niemand minder dan Lies Oorthuizen (Loes Luca)". Zo luidt de inleiding op de Flyer die dan ook nog wat info geeft over de invulling van twee andere rollen van David en Wouter. Hiervoor is voorlopig Richard van Berkhove (Peter Blok) aangetrokken. Snapt u het nog. Heel simpel, we kijken naar twee acteurs in een repetitielokaal die op hun beurt repeteren voor de rollen die zij moeten gaan spelen. Daarnaast speelt er ook tussen deze twee acteurs nog het een en ander mee in de persoonlijke sfeer. Gecompliceerd maar ook weer heel helder en als het stuk even op gang is, valt de toeschouwer moeiteloos in de rol die op dat moment gespeeld wordt en actueel is.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 13 November 2010 at 5:06 pm

Here There and Everywhere is veel meer dan een liedjesprogramma.

Flyer Here There and everywhere Here There and Everywhere foto Leo van Velzen Here There and Everywhere foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N &P met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

De theatervoorstelling 'Here There and Everywhere' is veel meer dan je in eerste instantie verwacht als je deze titel leest. Zeker als de ondertitel luidt: "de ziel van The Beatles" gaat de eerste gedachte uit naar een liedjesprogramma met hits van de meest toonzettende popgroep aller tijden. Toch is dat slechts deels waar, deze theatervoorstelling biedt het geweldige materiaal van de Beatles slechts als ondersteuning bij een mooi verteld en deels gespeeld verhaal. Verhaalverteller Frank (Han Römer), vertelt en speelt een deel van zijn levensverhaal tegen en over het aangelopen tienermeisje Julia (Carolien Spoor). Op een dag wordt bij Frank, een alleenstaande vijftiger, aangebeld. Het is een tienermeisje die aan de deur spullen probeert te verkopen. Als Frank zegt dat ze illegaal handelt en hij haar kan laten oppakken, maar niet zal doen, brengt een en ander toch wat teweeg bij Julia. Een dag later staat ze weer voor de deur maar nu met haar tas waar haar hele hebben en houwen in zit.

Lees Verder

Onderwerp: INTERVIEW, MUZIEK, TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Donderdag 11 November 2010 at 1:59 pm

MOR KARBASI. SEFARDISCHE LIEDEREN TIJDENS WORLD SESSIONS

Mor Karbasi foto Hans Speekenbrink Mor Karbasi foto Hans Speekenbrink Mor Karbasi foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De 24-jarige Israëlische zangeres Mor Karbasi wordt al de jonge diva van de global muziekscene genoemd. Ze treedt met haar Sefardisch joodse repertoire binnenkort op tijdens de World Sessions. Zondag 7 november was ze voor 't eerst op de Nederlandse tv te zien bij Vrije Geluiden. Ze zong Puncha Puncha van haar album The Beauty and The Sea en La Hija de Primavera, het titelnummer van haar volgende CD die in 2011 zal uitkomen.
Tijdens de World Sessions zal 't lyrische hoge sopraan-achtige stemgeluid van Mor Karbasi voor 't eerst in Nederland te horen zijn. Ze zal traditioneel Joodse liederen uit 't Spanje van de 15e eeuw zingen en nieuwe eigen composities. In het Hebreeuws en in het Ladino, een taal ontstaan uit een 15e eeuws Castilliaans dialect. Het Ladino is na de val van Granada in 1492 door de Sefardische joden meegenomen naar Noord-Afrika, Israel, het Midden Oosten, Turkije en de Balkan. Het Ladino is doorspekt met Hebreeuwse woorden en heeft ook elementen uit talen opgenomen van landen waar de Sefardische joden woonden. De taal is bijna verdwenen en wordt nog maar door weinig mensen gesproken. Sefardische liederen werden in het verleden gezongen door Esther Ofarim en Francoise Atlan en werden onlangs voor het voetlicht gebracht door Mor's landgenote Yasmin Levy. Voor Mor Karbasi is het Ladino geen onbegrijpelijke, dode taal. Voor haar is het Ladino de mooiste en meest melodische taal die ze zich maar voor kan stellen. Ze wil de taal toegankelijk maken voor een groter publiek.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Woensdag 10 November 2010 at 7:38 pm

‘Diamond in the Rough’, BEADY BELLE in het nieuwe Lantaren Venster

Beady Belle's Beate S. Lech foto Joke Schot Beady Belle foto Joke Schot Beady Belle foto Joke Schot
Door Francis Broekhuijsen met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Op de Kop van Zuid in Rotterdam waar vroeger de schepen van de Holland Amerika Lijn af en aanvoeren naar New York en waar later de aluminium broodjes torenhoog opgestapeld lagen om geladen te worden, waar kunstenaars het voormalig pand van de H.A.L. hadden gekraakt om er een vrijplaats te stichten en uiteindelijk plaats moesten maken voor het zeer succesvolle Hotel New York en Chef kok Rob Baris zijn concept restaurant 'Kantine Werklust' in een vervallen personeelskantine opende en de fine fleur van cultureel Rotterdam aan lange tafels zich te goed deed aan een eenvoudige doch voedzame maaltijd, schoten langzamerhand de hoge gebouwen uit de grond omhoog en verbond De Zwaan het vaste land met dit kleine eiland.
Op datzelfde Kop van Zuid, de plek die cultureel meer en meer op de kaart is komen te staan, hebben ze naast Het Nieuwe Luxor, Het Fotografie Museum en vele Horeca voorzieningen nu een nieuwe, oud-Rotterdamse telg mogen verwelkomen. Het Lantaren Venster.
Vanuit de Gouvernestraat in Rotterdam heeft het roemruchte podium, toneel voor vele optredens van kleine, 'grote' bands en controversiële theaterstukken zijn intreden genomen in een nieuw strak wit afgewerkt gebouw. Grote foyer met uitkijk over de haven, rode lage banken en cafe-restaurant en centrale kassaverkoop in één ruimte geven de binnenkomst iets knus en kosmopolitisch maar ook het gevoel alsof je wacht op het cruisschip naar verre warme oorden. Toch nog een beetje Holland America Lijn.
Drie weken hebben ze proefgedraaid en toen was er de officiële opening. (Lees hier meer over in het artikel van Harm Tiddens, onder dit artikel op deze site.)

De eer voor het eerste officiële concert in het nieuwe Lantaren Venster was weggelegd voor de Noorse jazz formatie Beady Belle geformeerd rond de frontvrouw Beate S. Lech en bassist Marius Reksjø.
Sinds de oprichting van Beady Belle in 1999 hebben zij vier c.d's uitgebracht. 'At Welding Bridge', net uitgekomen is hun vijfde kindje.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TIPS

Maandag 08 November 2010 at 11:00 pm

Opening film en muziektheater LantarenVenster: de ‘look and feel’ is goed, heel goed

Opening Lantaren Venster foto Rosaria Macri Opening Lantaren Venster foto Rosaria Macri Opening Lantaren Venster foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri  (klik voor vergroting)

Zaterdag 6 november was het zo ver: de officiële opening van het nieuwe LantarenVenster, 'internationaal podium voor veel en goede jazz', volgens Frank Bolder, programmeur muziek. De opening van het schitterende gebouw werd gedaan door de koningin. Het is natuurlijk de vraag wat de koningin met jazz heeft. Volgens Jules Deelder, de jazz DJ tijdens de receptie: 'veel, het is tenslotte muziek van haar tijd!'. Ook opende ze 5 jaar terug het Bimhuis in het nieuwe Muziekgebouw aan ' t IJ. Rotterdam kon dus gelukkig ook op haar rekenen. Een terecht eerbetoon aan al die mensen die zich jarenlang enorm hebben ingespannen om het oude LantarenVenster van het centrum over de brug te helpen naar het fantastisch nieuwe onderkomen op de Kop van Zuid.

Bij het parkeren werd al direct duidelijk dat alles in het teken stond van de grote dag. Naast ons stapte een man in pak uit, die zijn pistool keurig onder zijn jasje verborg. Hij zag er gelukkig uit alsof hij kwam voor de bescherming van Hare Majesteit. LantarenVenster draaide al 3 weken op volle toeren. Het door Alvaro Siza ontworpen gebouw is elegant, open, warm, gezellig, vriendelijk. Iedereen voelt er zich direct thuis. Om in architectentermen te spreken: de ´look en feel´ klopt op alle fronten. Vanaf binnenkomst werden de vele bobo's en bobootjes overladen met heerlijke hapjes en drankjes. Ruim op tijd werden we met zijn allen de zaal in gedreven waar Koningin Beatrix op de minuut nauwkeurig binnenkwam. Eerst natuurlijk de toespraken waaruit duidelijk werd wat een enorme klus toch maar weer tot een prachtig einde was gebracht. Met een druk op de knop van een oude projector opende de koningin officieel het gebouw

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 08 November 2010 at 10:34 pm

Tim Akkerman is nog even zoekende.

Tim Akkerman foto Thomas van Beek Tim Akkerman on Tour Tim Akkerman foto Thomas van Beek
Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.
Foto's vanThomas van Beek (klik voor vergroting)

Hij zat op rozen, kon fluitend met twee vingers in zijn neus nog jaren door bij Di-Rect, maar besloot toch de keuze te maken om solo te gaan. Het duurde meer dan een jaar voor hij zijn plannen verder had uitgewerkt en onlangs ging zijn theatertournee in première in Diligentia in Den Haag. Maar of Tim en zijn band er echt helemaal klaar voor zijn betwijfel ik ten sterkste.
In een tjokvol uitverkochte zaal met vanzelfsprekend veel vrienden, bekenden en familie toonde Tim Akkerman eens en temeer aan waarom Di-Rect zo succesvol was. Akkerman is een geweldige frontman. Dat bewijst hij ook met zijn nieuwe band. Muzikaal zit het allemaal best goed. Akkerman heeft een geweldige stem waar hij heel veel mee kan, hoewel hij soms ook net iets te veel wil. Zo moet hij zich niet wagen aan 'Fire' van Bruce Springsteen, maar daartegenover staat dat 'Mrs. Robinson' van Simon and Garfunkel hem op het lijf geschreven lijkt vooral dankzij de geweldige vocalen die gitarist Matthias van Beek toevoegt. Niet alleen op gitaar is hij een sterk bepalende factor in het geheel, tevens als tweede stem maakt van Beek de Tim Akkerman band tot een sterke formule. Niet alleen van Beek maar ook Micha Porte (Drums), Jens Dreijer (bas) en bovenal Kevin van Genderen op toetsen zorgen voor een sterk en hecht geheel.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Maandag 08 November 2010 at 10:07 pm

Brellando, Brel, maar dan toch weer anders, meer zelfs dan dat.

Fernando Lameirinhas Brellando Fernando Lameirinhas Brellando Fernando Lameirinhas Brellando

Geschreven door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. (klik voor vergroting van foto´s)

Jacques Brel is al heel veel geïnterpreteerd, bezongen en geïmiteerd, maar gelukkig was het steeds toch weer net iets anders. Dit theaterseizoen is er ook weer een aantal producties gerelateerd aan Brel waaronder de voorstelling 'Brellando'. Toch is: 'Brellando' anders. Daar wordt Brel als een leidraad genomen, niet geïmiteerd, wel geïnterpreteerd en op verantwoorde wijze. Vooral als leidraad vormt het materiaal van Jacques Brel de kapstok waaraan nog veel meer mooi materiaal wordt opgehangen. Hierdoor ontstaat er een heel mooie voorstelling. Een liedjesprogramma met Riet Muylaert, Antonio en Fernando Lameirinhas en Paul de Munnik.

De Portugese broers Antonio en Fernando Lameirinhas die al jaren gezamenlijk en met anderen prachtige muziekprogramma's maken hebben voor deze voorstelling gekozen voor twee uiteenlopende vocalisten. Enerzijds, pianist, gitarist, accordeonist en zanger Paul de Munnik, de helft van het duo Acda en de Munnik, en voor de vrouwelijke noot werd gekozen voor de Vlaamse pianiste, zangeres Riet Muylaert, singer songwriter van de succesvolle Vlaamse band JackoBond. Natuurlijk komen er een aantal Brel chansons voorbij, maar er is tevens ruimte voor eigen materiaal, zowel van Lameirinhas, De Munnik en Muylaart.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 08 November 2010 at 3:04 pm

Ramon Valle gaat zijn eigen weg.

Ramon Valle foto Hans Speekenbrink Omar Rodríguez Calvo foto Hans Speekenbrink Ramon Valle foto Hans Speekenbrink

Door Paul op den Kamp met foto's van  Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Cafe Thembi in Maastricht biedt al enige tijd ruimte voor concerten. Het is de plek voor jazzliefhebbers in Limburg. Afgelopen tijd gaven bijvoorbeeld Corrie van Binsbergen en Mike del Ferro er concerten. Cafe Thembi is hier mee hét Limburgse jazzpodium. Zondag 24 oktober gaf Ramon Valle er met zijn trio een concert. Zelf speelde hij piano, Omar Roderiques Vallo op Bas en Owen Hart Jr achter de drums. In 2009 namen ze in deze bezetting het album 'Playground' op. Cafe Thembi is geen grote zaal, wel intiem en sfeervol. Welke plaats je kiest, het podium en de muzikanten zijn goed zichtbaar. Ramon Valle zat vooraf het concert tussen het publiek, en voerde een gesprek met iedereen die hem aansprak. Ramon Valle groeide op in Cuba, hij volgde daar het conservatorium. In de jaren 80, en vroege jaren 90 maakte hij naam in de Zuid Amerikaanse jazzscene. In die periode maakte hij in Europa zijn debuut, in 1998 kwam hier wonen. In 2001 speelde hij voor de eerste keer op North Sea Jazz. In 2003 speelde hij hier weer, toen samen met trompettist Roy Hargrove. In hetzelfde jaar maakte hij op uitnodiging van de gemeente Amsterdam de compositie 'Mixed Up Mokum'. Op zijn album 'Fabulas' werkte hij ook samen met trompettist Eric Vloeimans.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, TIPS, VERWACHT

Maandag 01 November 2010 at 3:55 pm

FLAMENCOLEGENDE VICENTE AMIGO VOOR EENMALIG EN EXCLUSIEF CONCERT NAAR VREDENBURG

Vicente Amigo Annemiek Rooymans

Van de redactie met foto van Annemiek Rooymans

Liefhebbers van pure flamenco en virtuoos gitaarspel zullen de dag van donderdag 9 december 2010 vast al met een vette onderstreping in hun agenda hebben staan; die avond zal niemand minder dan Vicente Amigo, één van de grootste flamenco gitaristen van het moment, een optreden verzorgen op het podium van Vredenburg in Utrecht. Het optreden is er een van het kaliber 'exclusief en eenmalig' en het is eveneens voor het eerst in drie jaar dat Vicente Amigo zijn flamenco-klanken op een podium in Nederland laat horen. Het optreden van Vicente Amigo in Vredenburg draagt de titel 'Paseo de Gracia', een verwijzing naar zijn meest recente album uit 2009.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Maandag 01 November 2010 at 3:24 pm

‘Soldaat van Oranje de musical’ – een wereldervaring

Foto Joris van Bennekom Foto Joris van Bennekom Foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Joris van Bennekom (klik voor vergroting)

'Soldaat van Oranje de musical' heeft net dat waar in andere musicals juist niet voor wordt gekozen. Het verhaal heeft diepgang, niveau en is van begin tot eind meer dan boeiend, maar er is veel en veel meer in deze productie, die misschien wel de meest spectaculaire is die ooit in musicalland werd geproduceerd. 'Soldaat van Oranje de musical' geeft de bezoeker werkelijk een wereldervaring.

'Soldaat van Oranje de musical' vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, zoals beschreven in zijn autobiografische boek met identieke titel. Van zijn feutentijd als jonge student rechten in Leiden tot zijn vertrek als adjudant van Koningin Wilhelmina, kort na de 2e wereldoorlog.

Lees Verder