Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Vrijdag 30 Oktober 2015 at 5:13 pm

“STARMAN” EEN WERKELIJK MEESTERLIJKE VOORSTELLING VAN SVEN RATZKE

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Al sinds het allereerste album volg ik David Bowie, zag menig concert van hem zowel als Bowie als in zijn formatie Tin Machine en ik kan wel stellen dat ik fan ben. Als fan van David Bowie vindt men vaak dat niemand met zijn materiaal aan de haal mag gaan. Daar ontstaat een kleine discrepantie want het feit wil dat ik ook enorm gecharmeerd ben van wat Sven Ratzke doet. Het was voor mij dus een tweeledige gang naar de Leidse Schouwburg om daar de première te gaan zien van “STARMAN” het nieuwe theaterprogramma van Sven Ratzke wat gebaseerd is op materiaal van David Bowie.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 27 Oktober 2015 at 7:31 pm

Fatal Attraction overdondert en pakt je!

foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Soms blijft een verhaal of een film je jarenlang bij. Zo ook de film Fatal Attraction. Ik herinner mij de film en de oplopende spanning daarin als de dag van gisteren, echter toen ik destijds bekend werd met het feit dat DommelGraaf & Cornelissen het idee hadden opgevat er een theaterversie van te gaan produceren, vreesde ik dat het op een enorm debacle zou uitlopen. Hoe zou men deze enorme suspense thriller op de planken een waardige vorm kunnen bieden. Hoe zou die spanning, die de film kenmerkt, zo kunnen plaatsen dat het als geloofwaardig en werkelijk hart en spierverlammend zou kunnen gaan werken en ik dacht no way, dat gaat ze nooit lukken. Hoe anders is de realiteit.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 26 Oktober 2015 at 7:21 pm

Het meisje met het rode haar maakt twijfelachtig.

foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Het is ontegenzeggelijk een voorstelling die weet te raken, er wordt goed geacteerd en mooi gezongen, maar het decor dat doet zo’n verdomde afbreuk aan deze anders unieke productie.

HET MEISJE MET HET RODE HAAR, opgetekend naar het verhaal van Teun de Vries, met in deze productie wel enige ruimte voor zijpaden. Hannie Schaft, de alom bekende verzetstrijdster uit Haarlem, die al eerder een film aan haar opgedragen zag met destijds Renee Soutendijk in de titelrol en Peter Tuinman als haar vriend en medestrijder Hugo. In deze musical worden de rollen respectievelijk gespeeld door Roos van Erkel, die mij meer dan overtuigde met haar werkelijke glansrol en Jim Bakkum die misschien wel het mooiste lied uit zijn carrière zingt in deze productie van Dommel, Graaf en Cornelissen Entertainment. Het script van Allard Blom is mooi en pakkend de muziek en arrangementen van Tom Bakker zijn prachtig en het decor van Eric van der Palen, doet zijn naam alle eer aan wat zijn dat voor walgelijke Palen op het podium die bomen moeten voorstellen. Het doet mij direct denken aan Oostblok opera, waarbij de decors soms ook van een tenenkrommende kwaliteit zijn. Met de rest van het decor is niets mis, slim gevonden zelfs en sober maar functioneel, maar die staken die bomen moeten verbeelden, en ook nog eens te pas en te onpas als decor dienen, ontkrachten deze musical.
Is er dan niemand die dat ziet, is er geen Sweeper nog even met zijn of haar stofkwast over deze productie gegaan. Ik vind het zo verdomde jammer, want het is een meesterlijk mooie voorstelling die zoveel beter had kunnen uitpakken.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 22 Oktober 2015 at 5:32 pm

Ventoux laat je zweten tijdens de klim

Foto Bas Losekoot

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Er was een boek, toen kwam de film, die nog indrukwekkender was dan men na het lezen van het boek voor mogelijk had gehouden en nu is er de toneelversie van dit verhaal over de vriendengroep die de Mont Ventoux gingen bedwingen. Ik moet eerlijk stellen dat ik weinig vertrouwen had in een theaterbewerking van dit verhaal. De film had mij werkelijk geïmponeerd maar het dient vooral genoemd, de toneelversie pakt mij nog veel meer. Mogelijk is dat een gevolg van de meesterlijke regie van George Van Houts. Eerder bewees Van Houts zijn kwaliteiten al met de verschillende versies van “De Verleiders”, maar met Ventoux heeft hij mij overduidelijk aangetoond een meer dan meesterlijk en zeer inventief regisseur te zijn, die met minimale middelen het maximale weet te bieden.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 21 Oktober 2015 at 5:21 pm

In de familie Van Waveren is wel wat stuk gegaan.

Fotografie Leo van Velzen Fotografie Leo van Velzen Fotografie Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Door een stom toeval vond Wim Van Der Aar, cineast en documentairemaker op het Waterlooplein een doos vol geluidsbanden, de plakkers met de titels intrigeerde hem en hij kocht de doos. Bij het beluisteren van de banden ontdekte Van Der Aar, dat hij ruim 60 uur geluidsmateriaal had vol opnamen van Guido van Waveren, Gesprekken met zijn zussen, vriendinnen, moeder en advocaten, maar ook met autoverkopers, verzekeringsadviseurs en psychiaters. Uit het materiaal kan worden afgeleid dat Guido zijn oorsprong tracht te achterhalen.

De Van Waveren’s waren ooit steenrijk en een invloedrijke familie, het imperium opgebouwd door Guido’s grootvader Theodoor werd in de nalatenschap verdeeld over de vier zonen en reikte verder dan alleen Nederland, ook Duits, Marokkaans en zelfs in de Verenigde Staten was er goed geïnvesteerd in het Van Waveren imperium. Echter Guido bleek in 2006 als straatarme zwerver verdronken te zijn in een Amsterdamse gracht. Van der Aar besloot dat dit verhaal verfilmd diende te worden en in 2012 verschijnt de documentaire “De van Waveren tapes”. Deze documentaire intrigeerde Alize Zandwijk tot het creëren van het imponerende toneelstuk “Van Waveren”.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 14 Oktober 2015 at 9:35 pm

The Amazing Stroopwafels gaan nog even door met verzoekjes

foto Nina Valkhoff

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Recentelijk weer een avond genoten van het programma “All You can Eat” van The Amazing Stroopwafels. In een lekker gevuld Oude Luxor theater speelden ze in een volledige band bezetting dat wil zeggen met Koos Pakvis op de elektrische bas gitaar en zang, Hans Greve achter de drums en Johan Janssen op pedal steel gitaar. Die laatstgenoemde is al meerdere malen uitgeroepen tot beste pedal steel gitarist van Europa, wat zich verduidelijkt door de meerdere uitnodigingen die hij ontvangt van grote Amerikaanse bands om in Europese tournees en bij opnamen mee te spelen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 13 Oktober 2015 at 8:49 pm

Eline Vere in nieuwe versie lijkt soms wel een klucht

Fotograaf: Ben van Duin Fotograaf: Ben van Duin Fotograaf: Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De nieuwste versie van Louis Couperus meesterwerk “Eline Vere” van Hummelinck Stuurman theaterproducties in de regie van Ger Thijs heeft mij verbaasd. Het m.i. door Couperus als zeer serieus bedoeld verhaal wordt door Thijs zo geregisseerd dat het op verschillende momenten op mij overkomt als een klucht. En dat doet volgens mij toch wel wat afbreuk aan dit prachtige verhaal.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, VERWACHT

Dinsdag 13 Oktober 2015 at 8:34 pm

Musicals in Concert ten tweede male in het Ziggo Dome.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en foto's Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Na meer dan een half uur wachten in een ietwat benauwd zaaltje van het Ziggo Dome kreeg de ruim opgetrommelde pers een summier voorproefje van “Musicals in Concert” dat op 13 en 14 november in het Ziggo Dome wordt gehouden. Veel van het in de uitnodiging beloofde ging om onverklaarbare reden niet door of werd slechts gedeeltelijk uitgevoerd. Door de vele journalisten die aanwezig waren lukte het velen niet om de interviews met de gewenste artiesten te doen, maar de uitleg van de aanwezige projectleiders van dit musical feestje maakte veel duidelijk. In ieder geval is het thema kom jij niet naar The big Apple dan komt de big Apple wel naar jou en daarom is het geheel enorm Amerikaans opgezet met veel licht veel toeters en bellen en talloze musical sterren die hun sterkste kant komen laten zien, zo zal er een belangrijk deel van een zeer succesvolle musical van enkele jaren geleden “Elisabeth” in een concertante versie van ruim 25 minuten ten gehore worden gebracht.

Zoals al gezegd vele grote namen zullen de revue passeren, zoals o.a. Stanley Burleson, Pia Douwes, Renee van Kooten, Willemijn Verkaik, Mariska van Kolck, Freek Bartels, Anouk Maas, Berget Lewis, Simone Kleinsma, William Spaaij en B-Brave. Het materiaal zal gebracht worden in een waanzinnig mooi decor en het beloofd een mooie avond vol meezing momenten en fragmenten vol emotie worden. Kaarten zijn er vanaf 25 euro en de show zal naar verwacht minimaal 2.5 uur duren.

Voor verdere informatie zie: www.stage-entertainment.nl

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK

Donderdag 01 Oktober 2015 at 11:11 pm

LEVENSLIEDEREN EN STERKE VERHALEN

FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015

Tekst Roland Huguenin. Fotografie Joke Schot (klik voor vergroting)

De Nacht van de Kaap, Katendrecht, Rotterdam

Een havenstad leeft 24 uur per dag en gonst van handel en activiteiten. Noeste arbeid wordt afgewisseld met ontspanning en vertier. Op de eerste zaterdag van september, is het theatrale muziekfestival ’De nacht van de Kaap’ een flirt met het ‘nabije’ verleden. ‘De Nacht’ is verbonden met de ware identiteit van Rotterdam, Katendrecht in het bijzonder. Een feest vol verstrooiing en nostalgie, voor arbeiders en hun vrouwen.

Lees Verder