Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 24 September 2014 at 3:42 pm

AGNES VAN GOD HEEFT SPEELTIJD NODIG

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De preview een kleine twee weken tevoren stemde hoopvol, wat zeg ik, bijzonder hoopvol. Helaas de première maakte duidelijk dat de voorstelling, lees Willeke van Ammelrooy, als Moeder Overste, verre van ingespeeld was.

Het beloofde een prachtige première te worden en deels werd het dat ook, maar de enorme tekstonvastheid van Willeke van Ammelrooy was werkelijk tenenkrommend. En dat deed echter wel de kwaliteit van de andere twee actrices in deze productie Noortje Herlaar als de Non Agnes en Eva van de Wijdeven als Dokter/Psycho deskundige Martha Barentz tot ongekende hoogte stijgen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 24 September 2014 at 3:40 pm

VUURVROUWEN (RO THEATER) STOF TOT NADENKEN

Vuurvrouwen foto Leo van Velzen Vuurvrouwen foto Leo van Velzen Vuurvrouwen foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Verwarring, twijfel en misschien zelfs, net als toen, respect voor Ulrieke Meinhof. Ulrieke Meinhof, die altijd in een adem wordt genoemd met Andreas Baader of met hun groep Der Rote Armee Fraktion (RAF) is misschien wel het meest duidelijke toonbeeld van de Links extremistische Duitse burger die in verzet komt tegen die Duitse mentaliteit van de zeventiger jaren van de vorige eeuw. De zogenaamde Duitse Zwijgcultuur die door de leden van de RAF eerst verbaal later vooral door geweld doorbroken werd. Baader en Meinhof waren misschien wel de Bonnie en Clyde van de jaren 70 al waren hun leidmotieven wezenlijk anders. Zij stelden de staat in staat van beschuldiging en klaagden openlijk de staatsopstelling en handelswijze ter discussie. Een discussie die verstomd werd door het geweld dat onder andere er toe heeft geleid dat de groep verantwoordelijk werd gehouden voor in het totaal 34 moorden en talrijke bankovervallen en bomaanslagen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 11 September 2014 at 8:43 pm

Agnes van God meesterlijk gecast

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie:  Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Maandag 15 september gaat het toneelstuk “Agnes van God” in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Een select gezelschap mediamedewerkers mocht onlangs in Theater De Kom in Nieuwegein een korte preview zien en waren de drie actrices beschikbaar voor interviews.

Lees Verder