Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK

Dinsdag 31 Mei 2011 at 10:00 pm

CD recensie Foo Fighters - Wasting Light

FooFighters Wasting Lights

Door Thijs van Zundert voor cultuurpodium.nl (voor vergroting klik op foto)

12 april bracht RCA records het nieuwste studio album van de Foo Fighters uit: Wasting Light. Het album moest een echt rock album worden, en is daarom opgenomen in de garage van Dave Grohl (frontman van de band) . Ook zijn er tot bijna het einde van het opnameproces alleen analoge instrumenten gebruikt.
Toch klinken alleen de eerste 30 seconden van de plaat alsof het in een garage is opgenomen. De rest is vrij smooth, Amerikaans geproduceerd. Niet dat dit slecht is, in tegendeel, maar het moet dan ook niet bijzonderder gemaakt worden dan het is.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, TERUGBLIK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 24 Mei 2011 at 7:37 pm

CUBOP CITY BIG BAND & EDMAR CASTANEDA. VERBLUFFEND GOED

Door Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink voor Cultuurpodium.nl (klik voor vergroting)

De tournee van de Cubop City Big Band met de Colombiaanse harpist Edmar Castañeda is al weer voorbij maar voor degenen die erbij zijn geweest is het nog wel even nagenieten. Ik heb ze zelf gezien in het Tropentheater en tijdens de sneak preview in het WMDC waar ik de eer had bandleider en drummer Lucas van Merwijk en Castañeda live te interviewen op het podium over de samenwerking en het Otro Mundo project.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Maandag 23 Mei 2011 at 12:47 pm

Je rook nog net niet de geur van verse pasta maar wat was het Italiaans

ZUCCHERO 18 mei 2011 AHOY FOTO JOKE SCHOT ZUCCHERO 18 mei 2011 AHOY FOTO JOKE SCHOT ZUCCHERO @La Salute Ristaurante FOTO JOKE SCHOT
Door Jacques Nachtegaal -Het Collectief N&P met foto's Joke Schot. (klik voor vergroting)

Het Rotterdamse Ahoy is sinds de verbouwing geluidstechnisch er flink op vooruitgegaan, dat bleek onlangs tijdens het concert van Zucchero. Deze Italiaanse pop-poëet begint zijn optreden in het kader van de "Chocabeck" wereldtournee met een paar mooie ingetogen songs en zelden klonk dat zo mooi in een zaal van deze omvang als in het Rotterdamse Ahoy. Gezeten op een stoel, als een troon, brengt hij zijn eerste nummers van het concert geflankeerd door zijn 11 muzikanten. Een berg geluid maar instrument voor instrument te volgen. Dat is wel eens anders bij dit soort grote concerten. Nu is het wel zo dat deze sympathieke Italiaan zelf er nauwlettend op toeziet dat het geluid zo optimaal mogelijk is en dat is te horen. Een nagenoeg uitverkocht Ahoy was als een warme deken voor de 12 musici. Door de geweldige interactie die Fornaciari met zijn publiek heeft werd het een gedenkwaardige avond.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 20 Mei 2011 at 9:41 pm

CHRISTIAN MCBRIDE & INSIDE STRAIGHT - VERLEDEN, HEDEN, TOEKOMST

2011-05/_mg_7394.jpg 2011-05/_mg_7403.jpg 2011-05/_mg_7409.jpg

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium.nl (klik op de foto's voor vergroting)

Paradox, Tilburg - 14 Mei 2011

Afgemeten aan de allure van de bassist zou een bomvolle zaal passend zijn geweest. Wie zijn ogen door de zaal liet dwalen zag weliswaar veel publiek, waaronder een groot aantal studenten van de Academie voor Beeldende Vorming, die het optreden zouden opluisteren met animaties. Paradox was zeker niet 'sold out'. Wie echter halverwege het concert door de Willem II straat langs de hoge ramen van het podium struinde, moet het tegengestelde gevoel hebben gekregen. De oorverdovende, ovationele toejuichingen en aanmoedigende kreten in het pand, overstegen de grens van het maximum aantal decibellen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, ALGEMEEN, CABARET, INTERVIEW

Donderdag 19 Mei 2011 at 6:17 pm

Rob Wiegman is weg man

10 jaar luxor foto jaap reedijk 10 jaar luxor foto jaap reedijk 10 jaar luxor foto jaap reedijk
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. met foto's van Jaap Reedijk (klik op foto's voor vergroting)
Tijdens het unieke 10 jarig jubileumfeest van het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam nam mr. Luxor, Rob Wiegman, afscheid als directeur van zijn geliefde theater(s). Na ruim 40 jaar in dienst te zijn geweest van nagenoeg alle theaters die de Maasstad rijk is, volgens mij is hij alleen nooit rechtstreeks in dienst geweest van de Doelen, heeft De Kleine Grote man met leedwezen zijn pensionering geaccepteerd. Met Leedwezen want Rob had best nog een paar jaar door willen gaan. Natuurlijk is een man als Rob Wiegman nooit weg te denken uit de Rotterdamse theaterwereld maar zijn rol zal, ogenschijnlijk, minder groot zijn dan in de voorbije jaren. Dat een dusdanig dubbelfeit Rob Wiegman weg en het nieuwe Luxor een 10 jarig jubileum, in Rotterdam niet zo maar kan passeren was er een meer dan geweldige theateravond georganiseerd, met ruim 500 genodigden en iets meer dan 1000 "gewone kaartjeskopende bezoekers" werd het een feestje dat zijn weerga niet kent.
Luister hier naar het interview dat Jacques die avond heeft gehouden met Rob Wiegman.

Interview Rob Wiegman over zijn afscheid bij het Nieuwe Luxor. by Cultuurpodium.nl

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 19 Mei 2011 at 09:14 am

DRUMFREE TRIO - INTIEM EN SPANNINGSVOL

2011-05/_mg_7161.jpg 2011-05/_mg_7134.jpg 2011-05/_mg_7147.jpg

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium.nl (klik op de foto's voor vergroting)

Paradox, Tilburg -13 Mei 2011
Voor een aantal jazzfanaten zal de associatie met de muziek van het  Drumfree Trio van leider en gitarist Wolfgang Muthspiel, eerder liggen bij het collectief Fly. Triobezettingen vormen een minderheid in de jazz, uitgezonderd het 'klassieke' pianotrio.
Fly (contrabas, drums en saxofoon) en het Drumfree Trio (contrabas, gitaar en saxofoon) zijn verschillende groepen met een aantal opmerkelijke overeenkomsten. Zo wordt tijdens het optreden duidelijk dat beide trio's gelijkwaardigheid tussen de instrumentalisten als uitgangspunt delen. Onderlinge empathie, een hoog anticiperend vermogen en de weigering om de ontstane ruimte vol te pompen met geluid is hiervan het resultaat. Op natuurlijke wijze ontstaat een spanning in de muziek, die intimiteit en het onderlinge muzikale gesprek hoog in het vaandel draag.

Lees Verder

Onderwerp: WERELDMUZIEK

Zondag 15 Mei 2011 at 9:17 pm

Orchestre Poly-Rhythmo de Cotonou: Afro-Funk met Voodoo-Grooves uit Benin

foto Rosaria Macri foto Rosaria Macri foto Rosaria Macri

Door Rik van Boeckel met foto's van Rosaria Macri. (klik op foto's voor vergroting)

Orchestre Poly-Rhythmo de Cotonou (OPRC) uit Benin is lang buiten het gezichtsveld van Westerse media en publiek gebleven. De groep die al sinds 1968 bestaat, toerde in 2009 voor 't eerst door Europa. Bij het Duitse label Analog Africa werden de albums Echos Hypnotiques Vol 1 en 2 uitgebracht. Eind april trad het uit 10 man bestaande orkest op in het MC Theater in Amsterdam ter promotie van het album Cotonou Club dat in Parijs werd opgenomen. Voorafgaand aan het optreden sprak Rik van Boeckel met een van de oprichters, zanger Vincent Ahéhéhinnou over de muziek van OPRC die gekenmerkt wordt door een mix van Beninese Voodoo-ritmes met Amerikaanse funk, rhythm & blues, latin en Afrobeat.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, NIEUWS, VERWACHT

Zondag 15 Mei 2011 at 2:38 pm

Metropolis presenteert volledige line up

Metropolis Festival Rotterdam

Nieuws van de redactie. (voor foto klik voor vergroting)

De volledige line up voor de 23e editie van het Metropolis festival, dat plaats vindt op zondag 3 juli in het Zuiderpark te Rotterdam, is gisteren gepresenteerd in Rotown.
Het gratis toegankelijke Metropolis festival staat bekend om de programmering van vernieuwende popmuziek en trekt jaarlijks rond de 35.000 bezoekers. Op verschillende podia in het Zuiderpark te Rotterdam zullen van 's middags 13.00 uur tot 's avonds 21.00 uur vele artiesten uit binnen en buitenland live optreden.

Nieuwe bandnamen op Metropolis 2011

Lees Verder

Onderwerp: NIEUWS, TONEEL, VERWACHT

Zaterdag 14 Mei 2011 at 11:21 pm

Bekendmaking Juryselectie 2011 Nederlands Theater Festival

2011-05/tf_nl_2011_met_data_zwart2.jpg 2011-05/tf_nl_2011_met_data_zwart2_copy1.jpg

Van de redactie, heet van de naald! (voor foto's klik voor vergroting)

Clairy Polak maakt Juryselectie 2011 bekend.
Zaterdag 14 mei onthulde juryvoorzitter Clairy Polak de officiële juryselectie 2011 van het Nederlands Theater Festival in het programma Opium Radio van de Avro op radio 1. Deze juryselectie bestaat uit de 10 absolute hoogtepunten van dit theaterseizoen, "die niemand gemist mag hebben", volgens de vakjury.
De voorstellingen zijn voor een breed publiek te zien op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam van 1 - 11 september. De grote zaal producties zijn te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam en de kleine zaal producties in Theater Bellevue.

De juryselectie Nederlands Theater Festival 2011 luidt als volgt:

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, TIPS, VERWACHT

Zaterdag 14 Mei 2011 at 11:09 am

20e editie Dag in de Branding

Dag in de Branding

Tip van de redactie (klik op de foto voor vergroting)

Dag in de Branding; de 20e editie van dit Festival voor Nieuwe Muziek vindt plaats op zaterdag 28 mei, met als thema een hommage aan Film & Muziek. Zo speelt ENSEMBLE KLANG eigen interpretaties van de muziek van filmmuziekgrootheden alsENNIO MORRICONE, JOHN BARRY (James Bond) en BERNARD HERRMAN (Alfred Hitchcock). De Utrechtse zangeres LILLIAN HAK speelt met haar elfkoppige band muziek van haar album 'Old Powder, New Guns'; een samplealbum waarop flarden film-noir muziek zijn verweven in verknipte soundtracks van spaghetti westerns en Hollywood Blockbusters. Hier een preview.[ Bijzonder is ook het optreden van de'FIELD OF EARS' band;
De Field of Ears Band speelt werk van David Dramm, Huib Emmer en Anne La Berge. Met speciaal gemaakte 8mm films. Kunnen wij een film helemaal zonder geluid waarnemen of fantaseren wij een persoonlijke 'soundtrack' daarbij? Vier zwijgende films laten de kijker een geheel eigen invulling maken.

David Dramm - "Zijn muziek siert braakliggende terreinen tussen Charles Ives, Jimi Hendrix en Lou Reed op"

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 14 Mei 2011 at 12:06 am

SYLVIE COURVOISIER/MARK FELDMAN QUARTET - JAZZ OHNE WORTE

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium.com

2011-05/mark_feldman_quartet_foto_roland_huguenin.jpg 2011-05/mark_feldman_quartet_foto_roland_huguenin_copy1.jpg 2011-05/mark_feldman_quartet_foto_roland_huguenin_copy2.jpg
(klik op de foto's voor vergroting)

Bimhuis, Amsterdam - 12 mei 2011 Schuchter betreedt het gezelschap van Sylvie Courvoisier het podium, alsof een niet te volbrengen opdracht wacht. Dit blijkt slechts een maskering van het vermijden van sociaal gedrag te zijn. De communicatie zal deze avond uitsluitend van muzikale aard zijn. De zware opdracht ligt meer aan de kant van het publiek. Dat krijgt een concert voor fijnproevers opgediend, dat bestaat uit gelaagde composities met veel schakeringen. Muziek die de grenzen van het bevattingsvermogen tart, maar ook veel ruimte laat voor poëzie. Muziek die inspanning vraagt, en zich laat lezen als vertellingen uit een sprookjeswereld; soms verontrustend, dan weer zachtmoedig. Dit kwartet spreekt een taal van vele perspectieven, die bovenal prachtig is uitgebalanceerd.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 12 Mei 2011 at 11:59 pm

RUDRESH MAHANTHAPPA'S SAMDHI - FENOMENALE SYMBIOSE

2011-05/_mg_6968.jpg 2011-05/_mg_6993.jpg 2011-05/_mg_7019.jpg

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium (klik op de foto's voor vergroting)

Paradox, Tilburg - 6 mei 2011
Flikkerende kaarsjes en bierglazen op formica tafels, loslatende isolatie en oude spotlights boven het podium, niet weggewerkte kabels en een eenvoudig bordje met de naamaanduiding van deze warme muzikale huiskamer zorgen voor de ambiance van een willekeurig jazzoptreden in de jaren 80. Niets is minder waar. Op deze avond is de luisteraar getuige van futuristische muziek: compromisloos, scheppend, confronterend en bloedmooi. Moeilijk in èèn keer te bevatten, daarom is op herhaling gaan noodzaak.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 12 Mei 2011 at 11:50 pm

KAKI KING - GITAARVIRTUOOS IMPONEERT HOOFDZAKELIJK DOOR TECHNISCH VERNUFT

2011-05/_mg_6773.jpg 2011-05/_mg_6788.jpg 2011-05/_mg_6793.jpg

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium (klik op de foto's voor vergroting)
Bimhuis, Amsterdam - 4 mei 2011
Door diverse Amerikaanse media is gitarist Kaki King sinds 2006 nagenoeg de hemel in geprezen. Het invloedrijke tijdschrift 'Rolling Stone' riep haar uit tot de Godin van de gitaar en sindsdien is de roem haar inmiddels vooruitgesneld. Zo trad ze al op in de show van David Letterman en schreef ze samen met Eddie Vedder en Michael Brook de Soundtrack van de film ' Into the Wild'. De muziek die ze maakt is lastig te definiëren en beweegt zich tussen Folkmuziek en alternatieve Rock. Inmiddels is van de gitaarvirtuoos haar vijfde CD met als titel 'Junior' uitgekomen, waarin zij hoofdzakelijk solistisch haar gitaar- en zangkunsten toont.

Lees Verder

Onderwerp: INTERVIEW, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 12 Mei 2011 at 2:43 pm

Een Optreden van en een Interview met Gianmaria Testa

"Gianmaria Testa foto Joke Schot"" align="inline

  Gianmaria Testa foto Joke Schot Gianmaria Testa foto Joke Schot

Door Giovanna Steenbeek-Bruno met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Twee jaar na zijn vorige succesvolle tournee, was de Italiaanse cantautore alias troubadour Gianmaria Testa weer in Nederland. Op 17 April heeft hij in de Melkweg te Amsterdam het publiek weten te charmeren met zijn liedjes vol poëzie en met zijn subtiele humor. In een minimalistische setting hebben de toeschouwers kunnen genieten van een zuivere muzikale ervaring. Begeleid door twee getalenteerde medemuzikanten Piero Ponzo op diverse blaasinstrumenten en Nicola Negrini op contrabas, ging hij met zijn hese en zwoele stem het publiek voor op een speciale en op het moment bedachte muzikale reis. Want Giammaria Testa houdt van improvisatie: afhankelijk van de reactie van het publiek bepaalt hij ter plekke de volgorde van zijn liedjes.

Deze geëngageerde zanger kwam op het podium gewapend met zijn melodieën en zijn gitaar. Melancholie vormt de rode draad door zijn liedjes. Op de tonen van geraffineerde muziek, die verschillende muzikale genres zoals jazz, tango, wals, de habanera combineert, zingt hij op een ingetogen manier over de alledaagse emoties van het leven. Zijn inspiratiebronnen: de liefde, de vrouw, de eenzaamheid, zelfs de agrarische wereld van Noordwest-Italië waar hij opgegroeid is. Hij wordt terecht vaak met Paolo Conte vergeleken, maar nog meer doet hij denken aan de in 1999 overleden Fabrizio De Andrè die in Nederland minder bekend is.

Lees Verder

Onderwerp: INTERVIEW, MUZIEK

Donderdag 12 Mei 2011 at 10:17 am

Frank Boeijen, boeiend in zwart en wit

Frank Boeijen foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto van Hans Speekenbrink. (klik voor vergroting)

Frank Boeijen toert al heel wat jaren langs de vaderlandse en Vlaamse theaters om steeds maar weer zijn nieuwe, maar wel altijd doorspekt met oud, materiaal te brengen. In de voorbije jaren gebeurde dat in verschillende bezettingen. Jarenlang met de Frank Boeijen groep, maar deze tournee "Genade" doet Frank de theatertournee met een kleine bezetting. Slechts drie man staan hem terzijde, maar dat zijn niet zo maar de eerste de besten. Ton Snijders, Charles Nagtzaam en Martin de Wagter vormen met Frank een perfect muzikaal geheel. Muziek zoals die bedoeld is; mooi, soms ingetogen dan weer uitbundig en expressief, maar altijd op z'n Boeijen's.

Lees Verder

Onderwerp: WERELDMUZIEK

Maandag 09 Mei 2011 at 1:37 pm

C.D Recensie Tango Extremo-Fantango

2011-05/tango_extremo.jpg

Tango Extremo-Fantango

Label:JWA

Door Rik van Boeckel

Fantango is het 5e album van Tango Extremo dat werd opgenomen in Buenos Aires en Amsterdam. De groep, opgericht in 2003 door violiste Tanya Schaap, speelt geen doorsnee tango maar mixt verschillende stijlen zoals klassiek, jazz en Braziliaanse muziek met tango. De groep is in feite een exponent van de Tango Nuevo, een beweging binnen de tango die andere stijlen exploreert. Twee composities van Piazzolla zijn voor dit fantasierijke album bewerkt: Fuga y Mysterio en Oblivion die mede door het saxofoonspel van Ben van der Dungen een jazzy karakter krijgen. Daarnaast verheft de groep Harry Bannink's Muis in de Supermarkt tot tango. Een andere uiterste is de door Onno Krijn gecomponeerde twaalf-achtste, een ontmoeting tussen tango en Afro Jazz waarin de minder bekende Afrikaanse roots van de tango boven komen drijven. Escorregando is een vrolijke tango brasileiro van de Braziliaanse componist Ernesto Nazareth. De bijzondere bijna jazzy uitvoering van Don't Cry For Me Argentina krijgt tot slot zelfs even een latin jazz tintje. Dit is geen album voor tango puristen maar een extreme verkenning van wat mogelijk is binnen de Tango Nuevo.


Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 09 Mei 2011 at 1:34 pm

C.D Recensie-Bongomatik

2011-05/bongomatik.jpg

Bongomatik

Label: No Can Do Music

Door Rik van Boeckel

De Nederlandse formatie Bongomatik heeft haar naam ontleend aan de Bongomatik Multi Band World Receiver, een radiostation dat allerlei stijlen muziek draaide. Bij deze door bassiste Mick Paauwe en percussionist Jens Kerkhoff opgerichte band draait het om stijlen als latin, jazz, twelve tone funk en Cubaans. De bandleden gebruiken fakenamen maar kunnen langzamerhand niet meer verbergen dat ze bekende musici uit het circuit zijn. Zoals Kim en Erwin Hoorweg, Gianna Tam en Alberto Caicedo. De sterk in elkaar zittende songs laveren tussen jazzy pop, gezongen in het Engels, Cubaanse sfeertjes zoals in het van Omara Portuondo bekende Donde, spacey sounds (Help us out), latin lounge (Rijk de Schooier) en Engelstalige latin zoals in Adivinalo. De videoclip van deze single, gefilmd en geregisseerd door Frans van der Steen en opgenomen op het terrein van De Parade, is als enige Nederlandse clip genomineerd voor de Award for Shortstorm Online Video of the Year van de Jazz Journalists Association Annual Awards For Excellence in Jazz Musicianship. De uitreiking vindt plaats op 11 juni a.s in New York. Niet alleen de videoclip maar ook de sound van Bongomatik is internationaal. Naast de Engelse songs zijn er de Spaanse zoals Electro Cumbia en Para que niegas en één Portugese in Coisas Loucas. Maar er is ook hiphop, vet Amerikaans in Never Again en met behulp van de rappers van Kern Koppen Nederhop a la Bongomatik. Zomers zijn zo'n beetje alle nummers zoals ook het grappige Bongo Banana Blues. Bongomatik creëert met haar muziek een soort Nederlandse neo-tropicalia die goed past bij het huidige zomerse lenteweer.

Meer informatie over Bongomatik.

Info over de in deze recensie vermelde Award:

Onderwerp: CIRCUS EN SHOW, TIPS

Vrijdag 06 Mei 2011 at 10:05 pm

Zeven dagen circustheater in het hart van Rotterdam

Rotterdam Circusstad foto Joke Schot Rotterdam Circusstad foto Joke SchotRotterdm Circusstad foto Joke Schot

Tip van de redactie met foto's van joke Schot (klik voor voor vergroting)


Na een succesvolle eerste editie in 2010 strijkt het Circusstad Festival deze meivakantie weer neer op het Schouwburgplein en in de Rotterdamse theaters. Internationale topproducties uit onder meer Australië, Colombia, Finland en Frankrijk staan ook dit jaar weer naast jong talent. Tijdens Circusstad Festival draait het allemaal om circustheater; de nieuwste vorm van circus waar dans, acrobatiek, jongleerkunsten, theater en muziek moeiteloos met elkaar gemixt worden. Met als resultaat spectaculaire en betoverende voorstellingen voor jong en oud. Ze komen vaak wel met een waarschuwing: ‘Please don't try this at home'.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS, VERWACHT

Woensdag 04 Mei 2011 at 10:43 am

Horia! (Vrijheid!) Openlucht bevrijdingsfestival in Amsterdam West

Horia openlucht Bevrijdingsfestival Podium Mozaiek.

Tip van de redactie (voor vergroting klik op de foto.)

Podium Mozaïek en Stadsdeel West presenteren Horia! Een openlucht bevrijdingsfestival met muziek en verhalen geïnspireerd door de Arabische lente vertolkt door Ghalia Benali, Izaline Calister, Lilian Vieira (Zuco 103) begeleid door de band Arifa, Sabri Saad el Hamus, DJ Kareem Raïhani en host Salah Edin.
In samenwerking met het Amsterdams 4 & 5 mei Comité presenteren Podium Mozaïek en Stadsdeel West een bevrijdingsfestival waarbij naast onze eigen bevrijding in 1945, ook de Arabische lente gevierd wordt. Arabische vrijheidsliederen worden in een nieuw jasje gestoken en vertolkt door nationale en internationale sterren als Ghalia Benali, Lilian Vieira en Izaline Calister.
Sabri Saad el Hamus, Nederlander en Egyptenaar was aanwezig op het Tahrirplein en draagt een theatrale vertelling voor over wat hij daar zag.

DJ Kareem Raïhani zal twee swingende sets neerzetten waarbij je niet stil kunt blijven staan. Kinderen kunnen onder begeleiding van beeldend kunstenaar Senad Alić hun eigen vrijheidsvliegers maken en oplaten.

Wanneer: Donderdag 5 mei
Aanvang: 15.30 -19.30 u
Toegang: gratis entree
Waar: buiten bij Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam

Meer informatie www.podiummozaiek.nl

Onderwerp: WERELDMUZIEK

Dinsdag 03 Mei 2011 at 12:52 pm

Staff Benda Bilili’s rumba rolt door de Melkweg

Staff Benda Bilili foto Hans Speekenbrink Staff Benda Bilili foto Hans Speekenbrink Staff Benda Bilili foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Staff Benda Bilili, de groep gehandicapte muzikanten uit Kinshasa, bracht in het 2009 het spraakmakende Très très fort uit. Hierop werden Congolese rumba en Afro-funk gemixed met James Brown soul, Cubaanse muziek, reggae en rhythm & blues. In 2010 maakte de band furore in Nederland met optredens in Paradiso en op Lowlands. Over hun ontdekking in de straten van Kinshasa werd de indrukwekkende documentaire Benda Bilili gemaakt. Met een lovend onthaal op het filmfestival in Cannes tot gevolg. Onlangs was de docu op de Nederlandse tv te zien. Voorafgaand aan het concert in de Max werd die vertoond in dezelfde zaal.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Dinsdag 03 Mei 2011 at 10:33 am

Exclusief concert van Sara Tavares in De Doelen op 8 mei

Sara Tavares
Tip van onze recensent Rik van Boekel.

De Kaapverdische zangeres Sara Tavares werd bekend door haar albums Balancê (2006) en Xinti (2009). Wegens ziekte heeft ze de tour van het laatste album niet kunnen afmaken. Nu ze weer hersteld is, komt ze na een onderbreking van meer dan 'n jaar terug naar ons land voor een exclusief concert in De Doelen, Rotterdam, ter afsluiting van de presentatietour van Xinti (‘Voel Het').

8 mei. De Doelen. Aanvang: 15.00. Prijs: 20,-

Onderwerp: VERWACHT

Maandag 02 Mei 2011 at 2:17 pm

Cubop City Big Band zet Colombia centraal in tweede Otro Mundo serie

Tip van de redactie.

Cubop City Big Band nodigt voor hun nieuwe productie Otro Mundo II niemand minder uit dan harpist, bandleider en vertolker van Musica Llanera bij uitstek; Edmar Castañeda. Musica Llanera, de volksmuziek van de veeboeren in Colombia en Venezuela is weliswaar afkomstig uit de grensstreek tussen Colombia en Venezuela, maar populair in heel Colombia. De muziek wordt gespeeld op de Colombiaanse harp en heeft verwantschap met de Venezolaanse Joropo en Antilliaanse Tumba.
De stijl van Edmar Castañeda is uniek. De Zuid-Amerikaan mengt in zijn spel latin jazz en traditionele Colombiaanse muziek. Sinds hij in 1994 naar Amerika verhuisde, is Castaneda uitgegroeid tot een wereldwijd begrip in de jazzwereld.

Lees Verder