Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Woensdag 25 September 2013 at 10:58 pm

VREUGDETRANEN DROGEN SNEL EEN MOOIE START IN EEN NIEUWE VISIE

Vreugdetranen foto Leo van Velzen Vreugdetranen foto Leo van Velzen Vreugdetranen foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met foto's van leo van Velzen.

Het RO Theater gaat een andere koers varen, RO Nieuwe stijl, geen ouwe meuk meer, alleen nog nieuw repertoire, nieuwe teksten voor Nederlands toneel. Het is een besliste maar overtuigende keuze. Een rigoureuze keuze want het impliceert nogal wat. Risico in de eerste plaats, de schrijfopdrachten die worden uitgegeven voor nieuw internationaal repertoire moet het Nederlandse toneel nieuwe energie geven. Maar hoe gaat het publiek daar op reageren. De eerste stap in die richting is eigenlijk al gezet met de familievoorstellingen en te verwachten is nieuw materiaal van Rob de Graaf, Arjan Ederveen, Don Duyns, Dea Loher e.a. en nu van Rik Van Den Bos: “Vreugdetranen drogen snel”. Deze op muzikale toneelvoorstelling, geïnspireerd op films van Emir Kusturica en de romans van Gabriel Garcia Marquéz is in het voornoemd kader ontwikkeld. Het is een bijzondere voorstelling, voor de toeschouwer aantrekkelijk, maar bovendien bijzonder. Een overvol toneelbeeld met daarin een caravan op een verhoging, zonnebloemen, maïs, een op palen staand stilletje en bijzonder expressieve personages.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Dinsdag 24 September 2013 at 10:07 am

Color Tango terug in Nederland

Color Tango

Tekst Rik van Boeckel, foto PR

Het Argentijns tango septet Color Tango is deze maand voor het eerst sinds jaren weer terug in Nederland onder leiding van oprichter en bandoneonist Roberto Alvarez.
Alvarez volgt met Color Tango de stijl van wijlen Osvaldo Pugliese in wiens orkest hij 11 jaar speelde. Alvarez spreekt over Color Tango als een orkest. Met twee bandoneonisten, een contrabassist, twee violisten, een pianiste en een toetsenist weet hij de klankrijkheid van een orkest te benaderen, Pugliese deed dat met twaalf musici.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 21 September 2013 at 10:26 pm

LEONARD COHEN KRIJGT MOEITELOOS AHOY AAN ZIJN VOETEN

Leonard Cohen, foto Joke Schot Leonard Cohen, foto Joke Schot Leonard Cohen, foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P – fotografie Joke Schot (klik voor vergroting)

Met een achterdoek waarop een paard en een naakte vrouw in een ietwat surrealistische schildering, opende de Canadese zanger, dichter Leonard Cohen op woensdag 18 september zijn concert in het kader van zijn World tour 2013 in het Rotterdamse Ahoy. Aanstaande zaterdag wordt hij 79 en hij oogt nog steeds vitaal, sterker nog hij is nog steeds zeer vitaal. Met een pauze van slechts een minuut of vijf en twintig staat hij garant voor een muzikale show van ruim drie en een half uur. En wat voor een show.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Zondag 08 September 2013 at 11:57 pm

JAZZ MIDDELHEiM 2013 SUBLIEME HOOGTEPUNTEN EN STEVIGE MISSERS

2013-09/bill-charlap.jpg Charles Lloyd Peter Washington

Door Rene de Hilster met beeld van Jos L. Knaepen

Een warme zondagmiddag in het park bij een zeer populaire speelvijver, zo zag het festivalterrein eruit bij aanvang van de eerste dag. Er waren heel wat lieden naar het Park den Brandt gekomen en vooral op de donderdag en zaterdag was het behoorlijk druk. Zelfs op het gras was bijna geen zitplaats meer te vinden. De donderdag was het optreden van Toots Thielemans daar debet aan, op zaterdag was Randy Newman de grote publiekstrekker. Het was dan ook jammer dat Newman vanwege een longontsteking verstek moest laten gaan en werd vervangen door Hooverphonic, een act van geheel andere orde. Helaas was er voor de Newman fans geen mogelijkheid om hun kaartje te retourneren.

In totaal zijn er 18000 bezoekers geteld. Hoe de verdeling per dag ligt is niet bekend. Onder deze grote schare bezoekers een grote verscheideneheid; diehard jazzfans, bejaarde hippies, complete gezinnen, festivalfans, muziekliefhebbers en een stel dat zich meer beroepsmatig bezighoudt met jazz. Dat vraagt om een brede programmering en die was er dan ook. Pure freejazz/avant garde concerten naast ethno jazz, exponenten van de europese school, semi pop-acts en de meer traditionele jazzvormen. Vooral die laatste moest men met een lantarentje zoeken op deze 32ste editie van Jazz Middelheim. De programmeur lijkt zijn gevoel voor traditie te zijn kwijtgeraakt. Deze tendens zette zich al een paar jaar geleden in en lijkt zich door te zetten. Het gevaar hiervan is dat de liefhebber van de meer traditionelere jazzstromingen zich gaat afwenden van het festival.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL

Donderdag 05 September 2013 at 4:00 pm

Gratis Fringe Festival, Amsterdam

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 05 September 2013 at 07:51 am

Jazz Middelheim 2013, verrast, ontroert en vervangt.

Toots Thielemans jazz Middelheim 2013 foto Hans Speekenbrink Middelheim 2013 foto Hans Speekenbrink Tigran Hamasyan Foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Ieder jaar weer, kijk ik uit naar een van de meest intieme Jazzfestivals van Europa, Jazz Middelheim dat dit jaar voor de 32e maal werd gehouden op die sfeervolle weide van het Park den Brandt, een deel van het grotere Nachtegalenpark in Antwerpen zuid. In die grote tent, met daaromheen tenten met hapjes, dranken, Duveltjes, merchandise , cd en vinyl verkoop, de Klara-omroeptent waar je jaarlijks je Klara Jazzleus T-shirt kan winnen, tafeltjes, stoeltjes, ligstoelen van omroep Klara, en kleedjes van thuis meegebracht, vol dagjesmensen en festivaltijgers. Zo zie ik mensen terug die ik ook vorig jaar hier trof en ontmoet nieuwkomers, die na 1 festivaldag al overtuigd zijn ook volgende edities meerder dagen aanwezig te zijn op dit heerlijke muzikale feestje met een breed scala aan jazz aanbod. Elke dag in mooie gevarieerde balans met een interessant aanbod.

Lees Verder