Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 29 Maart 2014 at 8:02 pm

Oresteia, van het Noord Nederlands Toneel is meer dan het verhaal alleen

Oresteia Oresteia Oresteia

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Reyer Boxem (klik voor vergroting)

Griekse tragedies lenen er zich bij uitstek voor om als regisseur en als gezelschap eens lekker uit te pakken. Zelden gebeurd dit echter naar volle teugen, maar wat het Noord Nederlands Toneel onder regie van Gerardjan Rijnders met deze voorstelling laat zien, is mede dankzij het geweldige decorontwerp van Ko van den Bosch een genot om te beleven. Deze voorstelling biedt zoveel meer, hier gebeurd iets, iets dat je meesleurt het verhaal in en je de mogelijkheid biedt verder te kijken dan je neus lang is.

Lees Verder

Onderwerp: MUSICAL, MUZIEK

Maandag 24 Maart 2014 at 10:21 am

“Tick Tick Boom, bijna 30 en nog niets bereikt”, kleine “musical” met grootse stemmen.

Tick Tick Boom

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Een nieuwe theaterproducent aan het front, die heeft lef, dacht ik toen ik daar van hoorde, temeer omdat juist in de afgelopen periode enkele theaterproducenten sneuvelden vanwege het ongezonde financiele klimaat in theaterland.  Dan moet je wel lef hebben om je nek te gaan uitsteken en dan komt die nieuwe producent Bastiaan Roeters met zijn Tresore producties ook nog eens met een in ons land vrij onbekende off Broadway productie “Tick Tick Boom – bijna dertig en nog niets bereikt” een eigentijdse relatie musical, Die ook voor een heel groot deel gaat over keuzes maken en dromen nastreven.Twee dagen na de premiere in Leiden besloot ik in Rotterdam in het Oude Luxor deze voorstelling te gaan bekijken.

Het eerste dat mij opviel was de slecht publieke opkomst misschien net iets meer dan 100 bezoekers, geheel onterecht zou later blijken. Dat moet voor de cast een hell of a job zijn om in die flinke zaal, waar al halverwege het gordijn is dichtgetrokken, en die dan nog redelijk leeg overkomt aan je weten te binden.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Maandag 24 Maart 2014 at 10:10 am

“Tubular Bells for Two”, verrassend maar niet helemaal volledig en juist.

Tubular Bells for Two Tubular Bells for Two Tubular Bells for Two

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. Foto's Jamie Will

Toen het oorspronkelijke album verscheen in mei 1973 duurde het nog een ruim jaar voordat het album “Tubular Bells” in de album top 100 kwam. In de tussenliggende periode had Virgin records er van alles aan gedaan om het eerste album uit hun stal te promoten. Een geweldige filmopname van de BBC van de live versie van Tubular Bells met naast Oldfield  o.a. Mike Ratledge, John Greaves, Pierre Mourlen, Fred Frith, Steve Hillage, Karl Jenkins, Mick Taylor en Tim Hodgkinson als medemusici, toerde mee als voorprogramma van de concerten van onder andere Hatfield and the North, en langzaam werd het publiek bekend met dit uitzonderlijke album.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 22 Maart 2014 at 8:20 pm

Cuca Roseta brengt haar nieuwe fado naar Nederland

Photo CD cover by Hans Speekenbrink


Tekst: Rik van Boeckel. Foto CD Hoes: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Portugese fadozangeres Cuca Roseta treedt van 28 maart tot 12 april op in Nederland en Belgie. Onlangs bracht ze haar tweede album Raiz uit, de opvolger van het in 2011 verschenen A Mais Rara Verdade. Als vaste zangeres van de Clube de Fado in Lissabon bereikte Cuca in Portugal de fadotop. Haar succesvolle optredens in Portugal en ook daarbuiten bleven niet onopgemerkt en brachten haar uitnodigingen voor samenwerking met oa Julio Iglesias en Djavan.

Lees Verder

Onderwerp: MUSICAL, MUZIEK

Maandag 17 Maart 2014 at 1:26 pm

Er staat iets heel bijzonders te gebeuren in Mechelen

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Voor hen die, net als ik overigens, dachten bij het beleven van de musical Soldaat van Oranje, dit is niet te overtreffen, die kan ik met blijdschap melden dat op 20 april de overtreffende trap in première gaat in Mechelen België. Daar is die dag in de Nekkerhal de première van de spektakel musical “14-18” van het trio Frank van Laecke, Dirk Brossé en Allard Blom i.s.m. Studio 100, dezelfde club die ook de musical “Daens” tot een giga succes wist te maken. Maar “14-18” zal alles overtreffen, dit verhaal over liefde, gemis, vriendschap, familie en dat tegen de achtergrond van die vreselijke loopgravenoorlog van 1914-1918, die de opmaat vormde voor de tweede wereldoorlog, zal alle verwachtingen overstijgen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Donderdag 13 Maart 2014 at 10:50 am

Hommage aan Sonneveld in het kader van de Sonneveldweek op Radio 5

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Helaas is Carré niet helemaal gevuld, laten we zeggen gezellig vol, voor de hommage aan Wim Sonneveld in het kader van de Wim Sonneveldweek van Radio 5 Nostalgia. Een programma dat heel dicht zit op een concertante uitvoering van de momenteel zeer succesvolle musical Sonneveld, waarin onder andere Mariska Van Kolck, Cindy Bell, Jan Elbertse en de als Sonneveld sterk overtuigende en ruim gelouterde Tony Neef.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Vrijdag 07 Maart 2014 at 02:43 am

Marijn Brouwers is zeker geen Halsema

Marijn Brouwers Halsema

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Al zal de grootste theaterliefhebber jubel spreken, zoals Willem Nijholt o.a. doet, voor mij is Marijn Brouwers in de verste verte geen Frans Halsema, hij kan zelfs niet in zijn schaduw staan. Marijn Brouwers is gewoon een voormalig leerling van de Academie voor Kleinkunst, die nu onder regie van de directeur van die zelfde opleiding, Ruut Weissman, zijn eerste theaterprogramma “ Beste meneer Halsema” heeft gemaakt, wat dit seizoen zelfs in de reprise ging. Om ook nog eens even goed uit te mogen pakken heeft iemand het noodzakelijk gevonden Brouwers in de kleine zaal van het Concertgebouw te boeken, waarbij hij deze avond de steun zou krijgen van Anne Marie Jung en Willem Nijholt.

Lees Verder