Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK

Woensdag 26 Juni 2013 at 11:54 am

Het is anders maar smaakt naar meer, Rotterdam Unlimited.

Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot Rotterdam unlimited, foto Joke Schot

Door: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
met foto's van Joke Schot (klik voor groter)

De optocht of parade van de diverse wagens trok zoals altijd weer dwars door het centrum van Rotterdam en de prachtig uitgedoste mannen en vrouwen trokken veel bekijks het was zoals gewoonlijk een stampende massa van swingende en feestende mensen langs de route. De combinatie met het Dunya festival zorgde er voor dat het feestje nog tot laat op de avond kon doorgaan en ook de dagen om de optocht heen waren gevuld met geweldige muziek. Zo liep de Coolsingel, ook zonder Feyenoord, helemaal vol voor het optreden van Manu Chao boven de Hofplein-fontein.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 17 Juni 2013 at 2:35 pm

Gemoedelijke sfeer en mooie muziek op Houtfestival in Haarlem

Martien van Groeneveld Klavan Gadje Maite Hontele foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel. Foto's: PR en Hans Speekenbrink


Al bijna 30 jaar vindt in Stadspark de Haarlemmerhout in Haarlem het gratis toegankelijke Houtfestival plaats. Altijd is dit het derde weekend van juni. Er zijn verschillende locaties op dit sfeervolle gezellige festival: de Familietent, het Talentenpodium, Podium Grenzenloos en het Houtpodium. Dit is het hoofdpodium waar zondag Haarlem Saxt!, Klavan Gadjé, Kobo Town, Jeri-Jeri en Maite Hontelé optreden. Ook gebeurt er van alles op het veld en is er een Kinderplein.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zondag 16 Juni 2013 at 2:32 pm

Gatecrash speelt thuiswedstrijd

Gatecrash foto Jacques Nachtegaal Gatecrash foto Jacques Nachtegaal Gatecrash foto Jacques Nachtegaal

Tekst en foto's Jacques Nachtegaal Het Collectief N & P
(Klik foto's voor vergroting)

Je zou het bijna ontgaan, maar naast al die projecten die hij doet heeft de Rotterdamse trompettist Eric Vloeimans ook nog een eigen band, die net als Vloeimans zelf op een hoog niveau acteert. Met zijn Gatecrash stond Eric Vloeimans onlangs voor eigen publiek in de Rotterdamse Jazzclub Bird. In de zogenaamde Hofbogen de oude steunen en hallen onder het voormalig Rotterdamse station Hofplein is tegenwoordig de derde locatie in Rotterdam te vinden waar Jazz op topniveau wordt gebracht.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK

Zondag 16 Juni 2013 at 10:19 am

Vaderdag met Lori Lieberman

Lori Lieberman Father's day

http://loriliebermanmusic.bandcamp.com/track/fathers-day

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 12 Juni 2013 at 2:05 pm

Desdemona. Een muzikaal literaire dialoog tussen de Westerse en Malinese cultuur

Desdemona Desdemona Desdemona

Tekst: Rik van Boeckel. Foto's: PR

De muziektheaterproductie Desdemona in de regie van Sellars beleefde tijdens het Holland Festival dinsdagavond haar première in Muziegebouw aan 't IJ. Met de Amerikaanse actrice Tina Benko (Desdemona) en de Malinese zangeres, gitariste en songwriter Rokia Traoré (Barbary) in de hoofdrollen. Desdemona is het antwoord van schrijfster en Nobelprijswinnares Toni Morrison op Shakespeare's Othello. Zij licht het personage van de Venetiaanse koopmansdochter Desdemona er uit net als Barbary, haar Afrikaanse dienstmeid.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, MUZIEK

Dinsdag 11 Juni 2013 at 2:17 pm

Maarten Van Roozendaal - Om te Janken zo mooi

Maarten van Roozendaal, foto Hans Speekenbrink Maarten van Roozendaal Om te Janken Zo Mooi! Maarten van Roozendaal, foto Hans Speekenbrink

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N &P
foto Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Het is niet echt gebruikelijk om hier aandacht te besteden aan een boek, maar in dit geval is het een bijzondere uitgave over, van, dankzij, met en mede door een bijzonder podiumartiest; Maarten van Roozendaal, de m.i. beste singer/songwriter van Nederland van de laatste jaren. Zijn naam zou zeker niet misstaat in de rij Tom Waits, Neil Young, Charles Aznavour, Jacques Brel en Paul Simon. Een podiumbeest die dit jaar januari plots te horen krijgt dat hij ten gevolge een ongeneeslijke ziekte niet lang meer te leven heeft. Maarten besluit dan rigoureus in te grijpen in zijn leven, hij stopt per direct met optreden en bijt zich nog één keer vast in een project dat hij pertinent wil afronden voor het zekere einde dit zal dwarsbomen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 11 Juni 2013 at 2:15 pm

Bagdad Café en Liquid Town twee zomerproducties bij het Appel theater

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Het Appeltheater leeft en hoe. Na de succesvolle actie voor haar bestaansrecht, hoewel er nog steeds hulp nodig blijkt, na het besluit de subsidie terug te draaien, wil de toneelgroep De Appel aantonen terecht voort te bestaan. Na een aantal zeer succesvolle en overtuigende marathonproducties heeft het gezelschap voor deze zomer een zomerse dubbelproductie op het programma staan. In één voorstelling worden twee producties gespeeld "Bagdad Café" en "Liquid Town" beiden onder regie van de gastregisseurs Saskia Mees en Judith de Rijke.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 06 Juni 2013 at 09:30 am

Premiere El Gusto: Kashba Blues, Carré, Holland Festival

El Gusto foto pieter Franssen El Gusto foto pieter Franssen El Gusto foto pieter Franssen

Tekst en foto's Pieter Franssen (klik voor vergroting)

Het Holland Festival heeft nogal een naam hoog te houden als het om muzikale premieres uit NoordAfrika en het Midden Oosten gaat. Na de Egyptische zangeres Amal Maher en de legendarische Libanese diva Fairuz, is het vanavond 'startime'voor de veteranen van het chaabi-orkest El Gusto uit Algiers.Hoogtepunt van deze cafe/bar/salonmuziek ligt in de jaren 50, Algerije was toen nog een Franse kolonie.Muzelmannen, joden en Spanjaarden maakten in cafés en zaaltjes in de Algierse kashba gezamenlijk chaabi: muziek van het volk, muziek van de straat. Een bruisende cocktail van Arabo-andalusische en judeo-andalusische (dans) muziek, die enorm populair was totdat de revolutie van 1960 ertoe leidde dat de joden, dus ook de muzikanten van het orkest, massaal de wijk moesten nemen naar Frankrijk.

Lees Verder