Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Zaterdag 28 Juni 2014 at 9:54 pm

North Sea Jazz 2014 met spotify op je mobiel

NSJ op je mobiel


Wil je tijdens het festival het programma raadplegen op je smartphone? Ga dan gewoon naar de vernieuwde www.northseajazz.com. Daar vind je de laatste informatie en actuele blokkenschema.


Of download de gratis NSJ14 app, met ingebouwde Spotify functionaliteit zodat je alle acts en de officiële playlist meteen op je telefoon kunt checken. Zoek op North Sea Jazz in de App Store of in de Play Store.

iPhone iOS

Android

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 20 Juni 2014 at 9:18 pm

Toumani & Sidiki wonderlijk mooi in Paradiso

Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting)


Toumani en Sidiki Diabaté samen op het podium van Paradiso. Twee generaties koraspelers uit Mali, vader en zoon. Sidiki, genoemd naar zijn grootvader 'The King of Kora', leerde het van zijn vader. En dan te weten dat dit 71 generaties teruggaat naar het Mandingo rijk dat 700 jaar geleden in West-Afrika bestond en de schoonheid van deze muziek onderkende, die was er deel van. 'Muziek van de kleurrijke stilte' noemde ik de koramuziek toen ik die voor het eerst hoorde in het zuiden van Senegal, ooit ook deel uitmakend van het Mandingo rijk.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 12 Juni 2014 at 10:35 pm

"LOS VAN VAN": DE TREIN RAAST DOOR!

Los Van Van foto Minou Spits Los Van Van foto Minou Spits Los Van Van foto Minou Spits

Paradiso, Amsterdam, 9 juni 2014

Door Kees Smallegange met foto's van Minou Spits (klik voor vergroting)

Orquesta Los Van Van bestaat nu 45 jaar en is al sinds 1969 het meest toonaangevende dans-orkest van Cuba. Natuurlijk heb je ook vele andere belangrijke formaties en collectieven zoals de Buena Vista Social Club, de vaandeldragers van de son, plus allerlei belangrijke troubadours, jazz-spelers en recent veel Cubaton artiesten. Plus nog veel meer. De Cubaanse muziek is uitermate rijk, in vrijwel alle genres. Maar Los Van Van is hét alom erkende nationale instituut dat al vele generaties muzikanten kende en diverse succesvolle solisten opleverde zoals José Luis ‘Changuito’ Quintana, Pupy Pedroso, Pedrito Calvo of Mayito Rivera.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 02 Juni 2014 at 8:17 pm

Jazz met zomers karakter in de regio Leiden

Photo R. Andrew Lepley Jose James photo Hans Speekenbrink Rokia Traore photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel. Foto's: PR en Hans Speekenbrink


'Jazz met een zomers karakter', dat is meer dan jazz. Dat is jazz met Caribische ritmiek zoals de Amerikaanse saxofonist/fluitist T.K. Blue die samen met Nazz naar Jazz in Oegstgeest bracht. En Oegstgeest ligt niet ver van het Leidse Hout waar zondags Summerjazz plaatsvond onder zomerse temperaturen. T.K Blue had behalve de energieke en sterk spelende saxofoniste Naomi Adriaansz ook de al jaren in Nederland wonende Amerikaanse percussionist Eddie Conard in de gelederen die T.K Blue's kleurrijke jazz geweldig liet grooven. En Summerjazz gaf ruimte aan José James wiens mix van jazz, soul en funk menig (jazz) festival een moderne kleur geeft. James is sowieso een geweldige zanger en performer.

Lees Verder