Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Woensdag 25 Februari 2015 at 8:39 pm

EEN HEERLIJKE MUZIKALE REIS VOL FEESTJES VAN HERKENNING

VIVE LA FRANCE


Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

De theaterpremière van “Vive La France” was goed gepland op Valentijnsdag, want het Franse lied heeft iets kenmerkends romantisch, echter stemproblemen bij de enige echte Fransoos in het gezelschap, Philippe Elan, gooide roet in het eten. Maar op maandag 23 februari was het dan gelukkig wel zo ver dat deze avondvullende theatershow met louter Franstalig topmateriaal officieel van start mocht gaan in de sfeervolle Schouwburg van Amstelveen. In een tjokvolle zaal vol vrienden, bekenden, talloze BNers en media-vertegenwoordigers was het aan de ploeg van 7 om aan te tonen dat het Franse chanson, hoewel tegenwoordig aanzienlijk minder gehoord, nog steeds springlevend is.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 25 Februari 2015 at 12:02 pm

SPINVIS EN SAARTJE VAN CAMP TONEN DE NAAKTHEID VAN HET LIED

Spinvis © fotoBuffel Spinvis © fotoBuffel Spinvis © fotoBuffel

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Erik De Jong (Spinvis) is een druk baasje. Het ene na het andere project brengt hij in de theaters. Eerder dit theaterseizoen maakte hij met Saartje Van Camp de gedanste opera “Kintsukuroi” en onlangs ging hij in première met “Oogcontact van de eenzaamste soort “, een bijzondere multi-instrumentale voorstelling die Erik samen met Saartje van Camp op de planken brengt. Overigens later dit seizoen volgt er ook nog een theatertournee voor kinderen en hun ouders (vanaf 8 jaar) onder de noemer “Het grootste geheim van de wereld” Kortom een aardig bezige bij. En telkens weer weet Spinvis te boeien en te ontroeren.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Donderdag 19 Februari 2015 at 10:05 pm

Ook dit Eric Vloeimans experiment mag als geslaagd betiteld worden

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Als er een musicus in Nederland is die de laatste jaren louter succesvolle muzikale experimenten heeft gedaan is het onomstreden Eric Vloeimans. Deze 53 jarige Rotterdamse trompettist, die ik zonder schroom de Nederlandse Miles Davis durf te noemen, en waarvan ik zelfs het idee heb dat Eric, Miles inmiddels ver voorbijgestreefd is in techniek en frasering, heeft weer een succesvol experiment aan zijn lijstje toe te voegen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 10 Februari 2015 at 11:50 pm

Onder de groene hemel

foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen

Door Nadine Nachtegaal – Het Collectief N&P

In de Haarlemse Stadsschouwburg ging op donderdag 29 januari de musical ´Onder de groene hemel´ in première. Rode draad voor het stuk vormt de muziek van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, die vele hits scoorden in de jaren ’60 en ’70. Nummers die men tot vandaag de dag kent, herkent en meezingt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Donderdag 05 Februari 2015 at 10:02 pm

Hartsvrienden biedt nog meer dan verwacht.

Hartsvrienden

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Tijdens de perspreview in het Schiedamse Theater aan de Schie waar zowel de montage, de perspreview en de eerste try outs van “Hartsvrienden” plaatsvonden zag ik al dat het wel goed zat met deze nieuwe opgefriste bewerking van “Bloodbrothers van Willy Russel. Het was voor de eerste try out al zo goed als af en de getoonde scenes waren mooi, vrolijk, leuk, indringend maar bovenal lekker vlot en dat maakt het succes van deze nieuwe Van Lambaart Entertainment productie.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, MUZIEK

Donderdag 05 Februari 2015 at 5:10 pm

Twee-eiig is een verfrissende en leerzame show

Tweeeiig Raymann Brainpower

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Twee jaar stond hij droog, in ieder geval voor wat betreft zijn theaterwerk, maar nu is hij terug in het theater en in een zeer onverwachte maar mooie combinatie. Jörgen Raymann staat op de planken met Nederlands meest succesvolle en bekendste Rapper Brainpower, de artiestennaam van Gert-Jan Mulder, een in 1975 in Antwerpen geboren, maar in Alphen aan de Rijn opgegroeide zoon van een pastoor. In samenwerking met de waanzinnig veelzijdige dj TLM vormen zij een uniek trio op de Nederlandse podia woensdag 4 februari jongstleden gingen zij in première in het Oude Luxor in Rotterdam.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Woensdag 04 Februari 2015 at 4:54 pm

En weer geniet Nederland van HEERLIJK DUURT HET LANGST

Heerlijk duurt het langst

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Vijftig jaar geleden schreef het gouden duo Annie M.G. Smidt en Harry Bannink hun eerste musical, nadat haar gevraagd was een Amerikaanse musical te vertalen, waarop Annie M.G. gezegd schijnt te hebben, waarom vertalen als ik zelf ideeën genoeg heb. En dat was de basis voor HEERLIJK DUURT HET LANGST, de eerste in een reeks van prachtige maatschappijkritische musicals. Want Annie, een vrouw die haar tijd ver vooruit was, had in elke productie wel iets waarmee ze haar visie op maatschappelijke ontwikkelingen duidelijk maakte en veelal zaken mooi op scherp kon zetten. Zo ook in HEERLIJK DUURT HET LANGST.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 04 Februari 2015 at 4:50 pm

De verleiding van een Moordvrouw moet het vooral hebben van Camilla Siegertsz

moordvrouw

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De nieuwe theaterkomedie van Rick Engelkes Producties is een door Caroline Frerichs vertaalde bewerking van Michele Lowe’s productie die is geregisseerd door Aus Greidanus sr. Hoewel de titel de lading absoluut niet dekt en voor mij onverklaarbaar is, hebben we wel te maken met een heerlijke theaterproductie en daar gaat het uiteindelijk toch allemaal om. U als publiek wil gewoon een avondje genieten en bij “De Verleiding Van een Moordvrouw” zult u zeker genieten en dan vooral van Camilla Siegertsz die werkelijk een topprestatie neerzet.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 04 Februari 2015 at 4:44 pm

De Ontdekking van de Hemel staat als een huis.

Fotograaf: Ben van Duin Fotograaf: Ben van Duin Fotograaf: Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Misschien is het inderdaad wel het allerbeste Nederlandse boek ooit, en de verfilming, enkele jaren geleden al weer, was subliem. Een film met alle ingrediënten die het boek biedt en nergens overdone, maar hoe zet je zoiets op de planken zonder het boek geweld aan te doen. Bij het eerste bericht over deze theaterversie had ik mijn bedenkingen, dat gaan ze op geen enkele wijze waarmaken, was hetgeen ik destijds dacht. Helaas kon ik om redenen niet aanwezig zijn bij de première maar gelukkig kreeg ik de kans de voorstelling alsnog te gaan zien. En het eerste wat ik al na enkele minuten dacht was, dat het misschien toch niet zo’n slecht idee was hier een toneelversie van te maken.

Lees Verder