Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Woensdag 18 Juli 2012 at 9:49 pm

Terugblik: NORTH SEA JAZZ 2012

Tekst Dien L. de Boer

In de drie dagen die het North Sea Jazzfestival in Rotterdam duurde, kon iedereen een ander festival beleven. Afhankelijk van de keuzes die je maakt. Gijsbert Kamer schrijft in de Volkskrant over niet goed gevulde zalen, terwijl ik dit jaar volle zalen zag, ook bij optredens waarbij ik die niet had verwacht. Prachtig is dat, dat het aanbod van North Sea Jazz zó divers is, dat de éen drie dagen lang jazz in alle soorten & maten kan beleven in de kleine zalen, en de ander zijn avonden met gemak kan vullen met soul, singer-songwriters, rap-, pop- of wereldmuziek in de kleine én grote zalen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Woensdag 18 Juli 2012 at 8:01 pm

Gent Jazz II is een heel bijzonder feestjeDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
foto's Joke Schot, Bruno Bollaert en Jos L Knaepen (klik voor vergroting)

Menig festival zou er heel veel voor over hebben om de sfeer te mogen creëren die heerst op Gent Jazz. Die sfeer, die gemoedelijkheid, is kenmerkend voor dit bijzondere festival in Bijloke, Gent. Toch is er nog een facet dat juist Gent Jazz tot het meest bijzondere festival in haar soort maakt. Elke afzonderlijke avond is zo mooi in balans qua samenstelling van artiesten, dat het iedere dag opnieuw een feestje wordt. De man die hier verantwoordelijk is, is festival directeur Bertrand Flamang, voor Gent Jazz deel II voor een belangrijk deel ondersteund door Davy van Robaeys en Kevin DeVos. De inzet van die drie mensen en die heerlijke Gentse gastvrijheid van alle medewerkers van dit evenement maken het tot een uniek muziekgebeuren dat haar gelijke in Europa niet kent.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 11 Juli 2012 at 8:59 pm

Het North Sea Jazz Festival wordt steeds gevarieerderDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief fotografie Hans Speekenbrink, Rosaria Macri en Joke Schot.


En nu, nu is het stil in mijn hoofd. De 2012 editie van het North Sea Jazz festival zit er weer op in Ahoy zijn de schoonmaaktroepen al lang weer vertrokken en niets wijst er meer op dat hier onlangs het meest toonzettende en waarschijnlijk belangrijkste Jazzfestival ter wereld plaatsvond. Her en der in de Rotterdamse omgeving zie je nog wel posters die naar het festival verwijzen maar dat was het dan. Drie dagen een Walhalla van meesterlijke muziek, verrassende combinaties en onverwachte uitschieters en waanzinnige beloftes. Ontdekkingen die ik in de gaten zal blijven houden en bovenal een gelukzalig gevoel van een meesterlijke ervaring, North Sea Jazz festival 2012 was grandioos.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, DANS, FESTIVAL, INTERACTIE THEATER, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 10 Juli 2012 at 09:25 am

En dan komt het Rotterdamse slotweekend van de ParadeDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P - fotografie Joke Schot


Aan alle mooie dingen komt een eind zo ook aan de Parade in Rotterdam, gelukkig trekt de karavaan met theatertenten verder door ons land. Momenteel in Den Haag daarna in Utrecht en Amsterdam dus je hebt nog de mogelijkheid om enkele voorstellingen te gaan bezoeken.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Maandag 09 Juli 2012 at 12:45 pm

GENT JAZZ 2012, NARRIGE WEERGODEN EN WELGEZINDE MUZEN

Bijlokesite, Gent - 6 t/m 8 juli 2012

Door Rene de HIlster met beeld van Brunno Bollaert & Jos L. Knaepen

Net als de afgelopen elf jaar was ook deze keer weer Gent de plaats waar je moest zijn voor een relaxte beleving van kwaliteitsjazz. Geen rijen voor zalen, geen overvolle corridors maar een rustieke binnenplaats, historische gebouwen, perenboompjes en een grote tent waar alle concerten worden gegeven. De programmering is breed met een accent op actuele ontwikkelingen en bied veel kansen aan nationale Belgische musici. Genoeg ingrediënten voor een smakelijk jazzmenu waarbij goed gestemde Weergoden heel belangrijk zijn en die waren u net in een narrige bui en leken zo nu en dan de intentie te hebben om het festival weg te spoelen.

Dat lukte uiteraard niet, vooral ook omdat Gent Jazz plaats vindt op de Bijlokesite (spreek uit als siete), een stel historische gebouwen die al een aantal eeuwen weer en wind hebben doorstaan. Ook festivaldirecteur Betrand Flamang week niet voor de stortbuien en het publiek leek zich van al dat hemelwater niets aan te trekken. Men scharrelde vrolijk over het terrein, at een broodje, dronk een Duvel en leek altijd weer benieuwd naar het volgende concert.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, KLASSIEKE MUZIEK

Maandag 02 Juli 2012 at 09:40 am

Eternal Light - a requiem - Howard Goodall


uitvoerenden: Natasha Marsh - Alfie Boe - Christopher Maltman - Choir of Christ Church Cathedral Oxford olv Stephen Darlington
EMI Classics 50999 2 15047 2 3
Door Jos Dingemanse voor cultuurpodium.nlEeuwig - hoe lang duurt dat?
Voor mij ligt de cd van Eternal Light, met een beeld dat het midden houdt tussen een duif en een engel. Nadere bestudering toont aan dat het een vrouwelijke engel is met gespreide vleugels. Aan de achterkant van het boekje slaat ze haar vleugels beschermend om Howard Goodall heen. Twijfelt de componist of hij voor dit werk bescherming nodig heeft? Het roept bij mij wat vraagtekens op.
Voor wie bij zichzelf denkt: die naam Howard Goodall, die ken ik ergens van. Dat klopt!

Lees Verder