Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 29 Februari 2012 at 6:14 pm

Het marathonspektakel "Herakles", de lange zit meer en meer dan waard.

Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen Herakles foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P.
Foto's van Leo van Velzen (Klik voor vergroting)  

Dat zondag, 26 maart 2012, een gedenkwaardige dag zou worden was mij die ochtend om kwart voor tien, toen ik van huis vertok, nog niet bekend. Om 11.00 uur in de morgen begon de theatermarathon "HERAKLES" IN HET Appeltheater in Scheveningen, een marathon die tot 21.55 uur zou duren. Een theaterbezoek van maar liefst 11 uur. En wat voor theaterbezoek.

De toneelgroep "De Appel" had al eerder in hun bijzonder sfeervolle theatercomplex theatermarathons gedaan met "Tantalus", "Odysseus" en "Tuin van Holland", maar "Herakles" beloofde een waar spektakelstuk te worden, een marathon in 9 delen met tussendoor een lunch en een diner. De marathon is gebaseerd op de vele boeken over Herakles maar als toneelverhaal volledig nieuw geschreven door Aus Greidanus Sr. en Jules Terlingen. Maar liefst vier regisseurs staan garant voor dit spektakel over de held "Herakles". Aus Greidanus Sr. neemt 6 delen voor zijn rekening, Aus Greidanus jr. 1 deel, Geert de Jong 1 deel en de Vlaamse David Geysen, overigens al jaren verbonden aan de Appel, neemt ook 1 deel als regisseur voor zijn rekening.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 29 Februari 2012 at 4:15 pm

Wayne Escoffery's Only Son Of One aanrader voor tenorliefhebbers

Wayne Escoffery Sone of one jazzpodium.com


Label: Sunny Side Records
Jaar: 2012
Website: sunnysiderecords.com
Waardering ****

Door Rene de Hilster voor Jazzpodium.com


Wat je er allemaal niet voor moet doen om een CD het levenslicht te doen zien. Saxofonist Wayne Escoffery deed het via KickStarter een "funding" website waarmee hij het nodige kapitaal voor de opnames en productie wist te vergaren.
Het resultaat is The Only Son Of One een geluidsdrager waarop het nieuwe quintet van de in Engeland geboren saxofonist te horen is en waarop louter eigen stukken staan.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zondag 26 Februari 2012 at 7:13 pm

Bruut! @de SuperMarkt, Den Haag

Bruut! foto Leroy Joy Bruut! foto Leroy Joy Bruut! foto Leroy Joy

tekst: Lotte Krijnen met foto's van Leroy Joy (klik voor vergroting)

Bruut! - SuperJazz in de SuperMarkt

‘Kent iemand ons al?' vraagt altsaxofonist Maarten Hogenhuis, nadat hij met drie andere bandleden het eerste nummer heeft neergezet. Uit de reactie van het toestromende publiek blijkt dat het merendeel nog niet met de formatie Bruut! bekend is. Terwijl ik naar Den Haag toog met het idee dat het toch wel eens tijd werd om Bruut! live te aanschouwen. Radio 6, Arrow Jazz FM en 3 FM hadden de band al in de studio gehad. ‘Superjazz' zeggen ze te spelen. Het klinkt in ieder geval aanstekelijk; eens kijken hoe dat er op een podium uitziet.

Het podium van de SuperMarkt (een klein poppodium aan de Haagse Grote Markt) wordt gevuld door vier jonge mannen, allen netjes in pak. Achter de Hammond tapt Folkert Oosterbeek het grote deel van de tijd energiek met zijn vrije voet een veelvoud van de maat. Thomas Rolff speelt ondanks het feit dat een van zijn vingers al in een pleister is gehuld vrolijk op zijn contrabas. Felix Schlarmann heeft zijn stropdas iets losser geknoopt dan de rest, maar dat is hem als drummer vergeven. En in het midden staat Maarten met zijn alt.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 26 Februari 2012 at 5:54 pm

GEVARIEERD OPENINGSCONCERT TURKEY NOW MET DAMES SAM EN METROPOLE ORKEST

familie Sam foto Hans Speekenbrink familie Sam foto Hans Speekenbrink fam sam met Giovanca foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Donderdagavond 23 februari vond in het Rai Theater, Amsterdam, het openingsconcert van Turkey Now 2012 plaats. Drie Turkse zangeressen, Leman Sam en haar dochters Sehnaz en Şevval, brachten traditioneel en modern liedrepertoire uit Turkije. Ze werden begeleid door een weer fantastisch Metropole Orkest olv dirigent Hamish McKeish. Met gaste Giovanca zongen de dames Sam een lied in het Turks en heel verrassend Bløf's Dansen aan Zee. Het werd een zeer gevarieerd concert van de drie zangeressen die allen in Turkije hun eigen carrières hebben en zelden samen optreden.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 26 Februari 2012 at 4:50 pm

Colombiaanse Marta Gomez houdt publiek kleine twee uur in de ban

Marta Gomez foto Hans Speekenbrink Marta Gomez foto Hans Speekenbrink Marta Gomez foto Hans Speekenbrink

Door Pieter Franssen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De spontane, internationaal georienteerde folky zangeres Marta Gomez komt uit Cali, Colombia en presenteert vanavond vooral haar fraaie zesde album El Corazon Y El Sombrero, waarop ze met haar prachtige, intieme, troostrijke en warme stem uitblinkt in het vertolken van het poetische repertoire van de legendarische Spaanse dichter en verzetsheld Frederico Garcia Lorca. Dat ze van haar vierde tot haar veertiende in een koor gezeten heeft is goed aan haar geschoolde stem te horen, die van luid tot heel erg zacht kan gaan. Dit kwartet met stermuzikanten uit Argentinie en Venezuela houdt een uitverkocht podium Mozaiek bijna twee uur in hun ban.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 25 Februari 2012 at 5:22 pm

PITTIGE AFROFUNK DOOR VAN MERWIJKS MUSIC MACHINE EN MANOU GALLO

Manou Gallo foto Rob Rietveld lucas van Merwijk foto Rob Rietveld Ed verhoeff foto Rob Rietveld

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Rob Rietveld (klik voor vergroting)

De uit Ivoorkust afkomstige bassiste en zangeres Manou Gallo was in 2010 al gaste van Van Merwijks Music Machine, het project van drummer Lucas van Merwijk waarin hij steeds andere gastmusici uitnodigt. De samenwerking was zo'n succes dat het voor herhaling vatbaar was. Het optreden in Cultureel Centrum de X in leiden was zeer sterk. De muziek varieerde van West-Afrikaanse pop tot moderne Afrofunk, geworteld in Manou's Ivoriaanse roots en vooral die van het Djiboi volk.

Op de percussie na was de bandbezetting dezelfde als in 2010: Manou Gallo (bas, gitaar, zang, percussie), Lucas van Merwijk (drums), Marc Bischoff (piano, keyboards), Ed Verhoeff (gitaar) en Juan ‘Bulu' Viloria uit Venezuela op conga's, bongo's en percussie in plaats van djembé en sabarspeler Aly N'Diaye Rose. De laatste is wel te horen op de CD die is uitgebracht op Tam Tam Records (www.tamtamrecords.nl).

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, MUZIEK

Vrijdag 24 Februari 2012 at 8:53 pm

Karin Bloemen presteert niet constant in Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckintastic

Karin Bloemen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.


Een groot aantal beeldbuizen floept aan en Karin Bloemen samen met Erik van Muiswinkel zijn te zien in diverse rollen echtparen, van snobbisch tot asociaal maar allemaal met hun verhaal over hun respectievelijke relaties. Het ene stel zit ‘s avonds om zeven uur aan tafel en praat wat met elkaar, het andere stel is blijven hangen in de vrijdenkende hippietijd en weer een ander stel overtreft de Tokkies op alle fronten.

Dan doven de beelden, zwelt de muziek aan,de band staat er, nu komen de danseressen, het achtergrond koor en daar komt ze, als een diva:......... La Bloemen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 17 Februari 2012 at 12:10 pm

Skin & Keys. Een zinderende wereldreis op vellen en toetsen

Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink Skin & Keys foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De tour is al weer afgelopen maar hopelijk komt Skin & Keys nog een keer terug. Het optreden in Cultureel Centrum de X was het voorlaatste optreden van deze groep, bestaande uit drie percussionisten en een pianist. Met Nils Fischer (CaboCubaJazz, Cubop City Big Band, Drums United oa), Afra Mussawisade (Iran), Niti Ranjan Biswas (Bangla Desh. Drums United) en de in Amsterdam wonende Cubaanse pianist Ramón Valle. Bij Skin & Keys werd percussie melodie en melodie werd ritme tijdens een zinderende wereldreis op vellen en toetsen.

Lees Verder

Onderwerp: INTERVIEW, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 16 Februari 2012 at 12:11 pm

Jazzsaxofonist Marc Mommaas maakt indruk tijdens huisconcert in Alkmaar

Marc Mommaas foto Hans Speekenbrink Marc Mommaas foto Hans Speekenbrink Marc Mommaas foto Hans Speekenbrink

Tekst en interview Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De in New York wonende Nederlandse jazzsaxofonist Marc Mommaas bracht in 2010 het album Landmarc uit. In februari toerde hij door Nederland, trad op in het Bimhuis en tijdens het tweede Written At Home concert in Alkmaar, georganiseerd door het internetmuziekmagazine Written In Music. Hoofdredacteur Dick Hovenga haalde Mommaas over naar Alkmaar te komen. Het werd een intiem en sfeervol jazzconcert op de zolderkamer van Dick's huis in hartje Alkmaar. Het sublieme spel van Mommaas werd ondersteund door de al even geweldige muzikaliteit van zijn begeleiders: drummer Tony Moreno en de gitaristen Vic Juris en Nate Radley.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, TIPS, WERELDMUZIEK

Donderdag 16 Februari 2012 at 11:57 am

BENEFIETAVOND VOOR zwaargewonde JOEP PELT OP 13 MAART

De Amsterdamse zanger/gitarist en Radio 6-presentator Joep Pelt raakte in januari levensgevaarlijk gewond bij een auto-ongeluk in Zuid Afrika. Hij was samen met zijn vrouw Hester op vakantie in Zuid-Afrika. Bij het ongeluk is Hester om het leven gekomen. Joep zelf verkeerde in kritische toestand en heeft wekenlang intensieve medische behandeling ondergaan in een ziekenhuis in Johannesburg. Een aantal vrienden van Joep heeft meteen de koppen bij elkaar gestoken en zo ontstond het idee voor een benefietavond voor Joep in de Melkweg.
Het neusje van de zalm van de Amsterdamse muziekscene zal dinsdag 13 maart de sterren van de hemel spelen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 10 Februari 2012 at 8:48 pm

PERSCONFERENTIE TURKEY NOW bevestigt een grootse opzet van het festivalArifa foto Hans Speekenbrink Amsterdam Klezmer Band met Buzuki Orhan foto Hans Speekenbrink Ruken B  foto Hans Speekenbrink

Door Pieter Franssen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Na de reportage van Rik van Boeckel en fotograaf Speekenbrink uit Istanbul over Turkey Now valt er eigenlijk weinig toe te voegen aan info over het ambitieuze Turkey Now programma, dat van 23 februari tot 23 mei vooral in Rotterdam en Amsterdam zal plaats gaan vinden. Toch was de persconferentie van Kulsan, de organisatie achter Turkey Now met name muzikaal interessant.

Turkey Now had flink uitgepakt met een royaal Turks ontbijt. Daarna vergastte ze de pers op een drietal optredens, voorproefjes uit het drie maanden durende Turkey now. Deze drie acts, Arifa (in April met de Koerdische zangeres Aynur) zangeres Runken B(ari) en haar trio en een gedeelte van de Amsterdam Klezmer band met Buzukispeler Orhan staan allemaal gepland voor optredens in de maand April.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 10 Februari 2012 at 3:05 pm

Emma´s feestje is een theater genot.

Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
met beeld van Ben van Duin

Speciaal voor Ingeborg Elzevier en Bram van der Vlugt, schreef Flip Broekman (ook bekend van "Hera" en "Oud Vuil") het toneelstuk "Emma Feest". Onder regie van Ignace Cornelissen (winnaar van de Toneel Publiekprijs met het stuk "Oog om Oog" in 2010) spelen deze twee grootheden van het Nederlandse toneel voor het eerst samen in een productie. Aan hun zijde speelt Wouter de Jong, een absolute belofte voor de toekomst, zoals hij in dit stuk duidelijk laat zien.

Emma (Ingeborg Elzevier) is al ruim 40 jaar de werkster van de ex-minister Kalsbeek (Bram van der Vlugt) een flamboyante éminence grise, die èn publiek nog graag achter jonge meiden aanjaagt maar thuis tegenover Emma een narrige, oude, brommerige, chagrijnige eenzame man is. Veertig jaar deelt Emma alle lief en leed met deze mislukte staatsman, die te pas en onpas met ideeën komt die in zijn optiek de wereld zouden kunnen verbeteren. Zo ook voor Emma's kleinzoon Maarten (Wouter de Jong) waar zij de voogdij over heeft. Of het Emma nou bevalt of niet Kalsbeek weet wel raad met Maarten en poneert een van zijn valse ideetjes.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 10 Februari 2012 at 1:01 pm

Melk en Bloed een bijzondere thriller...

Melk en Bloed

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Theaterthrillers komen niet al te vaak voor en veelal zijn ze dan ook nog eens met een knipoog naar de komedie. "Melk en Bloed" daarentegen heeft een mooie balans tussen een knap gespeeld toneelstuk en een psychologische theaterthriller. Toch zit het grootste succes van deze tragikomische plattelandsthriller niet in de eerste plaats in het herkenbare pakkende verhaal, maar nog veel meer in de kwaliteit van de acteurs.
Het echtpaar Josella (Camilla Siegertsz) en Peter (Hylke van Sprundel) zijn de grote stad ontvlucht en hebben een opknapboerderijtje gekocht op het platteland. Zij een naïeve maar hondstrouwe echtgenote, hij een enigszins mislukte componist van soundscapes, zoeken in het isolement van het platteland de oplossing tegen de stress die ze in de stad deed verstikken.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Zondag 05 Februari 2012 at 5:55 pm

The Best of Britain, het feest der herkenning

Syb van der Ploeg

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Het is een beproefd concept en kan eigenlijk niet stuk. Toch valt of staat dit soort theatershows bij een goede bezetting. Niet alleen sprekende namen maar geboden kwaliteit maken deze muziekshows tot een echt succes. Dus toen ik de line up van medewerkers kreeg wist ik eigenlijk al dat het met "The Best of Britain" wel goed zou zitten. Dat kwam dan ook helemaal volgens verwachting uit.

In een, zoals altijd, gezellige Goudse Schouwburg, tjokvol uitverkocht, was al bij de eerste klanken van "A Hard days night" en "I Saw her standing there", twee van de Beatles successen die het collectief rond Syb van der Ploeg (inderdaad Syb van "De Kast") speelde duidelijk dit wordt een avondje genieten. En dat is het inderdaad een avondje genieten. Niet zozeer door het geweldig bij elkaar gezocht hitmateriaal uit de Britse popgeschiedenis maar nog veel meer door de bijeengebrachte musici en vocalisten.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 04 Februari 2012 at 3:56 pm

MidwinterMusicNight met Nikitov en Cubop City Big Band

Podoras Trio, foto Hans Speekenbrink Nikitov foto Hans Speekenbrink Cubop City Big Band foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Tijdens de vijfde editie van de MidwinterMusicNight in De Kom, Nieuwegein kon het publiek genieten van diverse optredens: jazz van het Podaras Trio, jiddische liederen van Nikitov en Afro-Uruguayaanse bigbandmuziek van de Cubop City Big Band.

Bij binnenkomst in het theater klonk al meteen de stem van de zangeres van het Podaras Trio, het jonge jazzcombo dat is ontstaan in kunstencentrum De Kom. Zo jong en dan al zo goed, met een stem die het midden houdt tussen Adele en Selah Sue; de uitstraling kan echter beter maar de latin twist in Hit The Road Jack was zeer verrassend!

Lees Verder