Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 30 Oktober 2009 at 11:31 am

Het Tineke Postma Quartet Natuurlijk goed

Tineke Postma foto Louis Obbens Frans van der Hoeven foto Louis Obbens Tineke Postma foto Louis Obbens

Door Lotte Krijnen, met foto's van Louis Obbens (klik voor vergroting)

Het is druk in het Bimhuis. De zaal zit vol mensen en vol camera's, de verwachtingen zijn hooggespannen. Niet dat het publiek zich zorgen maakt, want de saxofoniste die straks op het podium zal verschijnen, heeft inmiddels zoveel lofuitingen en prijzen op haar naam staan dat ze niet anders dan steengoed kan zijn. Bovendien speelt ze al járen samen met de drie muzikanten die haar begeleiden. En ook dat zijn niet de minste namen. Vera Vingerhoeds, programmamaakster bij de VPRO (vandaar de camera's) kondigt ze aan: het Tineke Postma Quartet.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 30 Oktober 2009 at 09:05 am

RODRIGO PAHLEN EN HADRIEN FERAUD. HOOGSTANDJES OP PIANO EN BAS

Rodrigo by Joseph tomas

Door Rik van Boeckel Photo by Josep Tomàs

De aan Plaça Reial in Barcelona gelegen Jamboree Jazzclub was onlangs het toneel van een bijzondere ontmoeting tussen de in de Catalaanse hoofdstad wonende Uruguayaanse pianist Rodrigo Gonzalez Pahlen en de jonge Franse bassist Hadrien Feraud. Beiden hebben al een behoorlijke staat van dienst. Rodrigo speelde onder meer met Paquito de Rivera en Feraud met Chick Corea en John McLaughlin. De laatste heeft hem zelfs al de nieuwe Jaco Pastorius genoemd. Het werd een spannende kruisbestuiving tussen jazz, klassiek en latin, en dit alles gespeeld met een Zuid-Europees temperament.

Lees Verder

Onderwerp: WERELDMUZIEK

Donderdag 29 Oktober 2009 at 09:05 am

BAABA MAAL LAAT HET PUBLIEK FEESTEN IN PARADISO

Baaba Maal foto Hans Speekenbrink Baaba Maal foto Hans Speekenbrink Baaba Maal foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel Foto's: Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Baaba Maal bracht onlangs Television uit, een album dat weinig Afrikaans is in tegenstelling tot de prachtige voorganger Missing You uit 2001. Maar ook al speelt de Senegalese zanger met Westerse musici aan kwaliteit boet hij niks in. Hij bracht vier nummers van zijn nieuwe album in het feestende Paradiso. Met een hoofdrol voor de percussionisten.

Het voorprogramma van zanger/gitarist Jim Palmer (de zoon van Robert Palmer) had weinig van doen met Baaba Maal's muziek maar was bedoeld ter promotie van zijn EP Remember Makes You waaraan ook Baaba Maal vocale bijdragen heeft geleverd. Omgekeerd speelt Palmer mee op Television als drummer en percussionist. En voor zijn optreden had hij weer de drummer en percussionist van Baaba Maal geleend. Overtuigen kon hij echter niet maar hij had dan ook 't nadeel voor een niet eens halfvolle zaal te spelen.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 17 Oktober 2009 at 09:05 am

Premiere Nieuwe Jazzimpuls ster MARIA MARKESINI in het CONCERTGEBOUW

Maria Markesini, foto Hans Speekenbrink Maria Markesini, foto Hans Speekenbrink Maria Markesini, foto Hans Speekenbrink

Door Dien L. de Boer met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting) 

Vanaf het moment dat je een foto ziet van Maria Markesini voel je je tot haar aangetrokken. Het is haar schoonheid, maar vooral ook de overrompelende verschijning waardoor je wel móet kijken. Dat kan niet anders dan haar uitstraling zijn. En als artiest kun je van uitstraling nooit genoeg hebben. In het geval van Markesini wordt de aandacht van het publiek bij voorbaat naar haar toe gezogen, en als zangeres heeft zij dat allemaal mee!

Het concert in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam wordt geopend door Bert van den Brink op piano. Hij zal Maria Markesini begeleiden de komende maanden in een reeks Jazz Impuls-concerten door heel Nederland, en dat niet alleen, ook vormen ze samen een piano-duo, want Markesini is opgeleid tot klassiek concertpianiste.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 12 Oktober 2009 at 10:02 am

Swingen in het Paard met Lady Linn

Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp Lady Linn, foto Frank Veldkamp

Door Lotte Krijnen met foto's van Frank Veldkamp (klik voor vergroting)

Doorgebroken zijn Lady Linn en haar Magnificent Seven nog niet echt in Nederland. Toch heeft de uit België afkomstige formatie inmiddels ook in ons land een groeiend aantal trouwe aanhangers. Sinds afgelopen donderdag zijn dat er weer wat meer, na het vrolijke optreden in de kleine zaal van het Paard van Troje in Den Haag.

Het typische strapless jaren-40 jurkje ontbreekt ook bij dit optreden niet. Gehuld in een wit exemplaar met zwarte stippen lijkt Lady Linn ons terug te willen brengen naar die tijd: de jaren van de swingjazz. Ondersteund door haar zeven magnifieke mannen (op drum, bas, toetsen en een hoop koper) lukt dat aardig.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 06 Oktober 2009 at 10:14 am

The Other Sudan festival met ABDEL GADIR SALIM in het BIMHUIS

Abdel Gadir Salim in het Bimhuis, foto Hans Speekenbrink Abdel Gadir Salim in het Bimhuis, foto Hans Speekenbrink Abdel Gadir Salim in het Bimhuis, foto Hans Speekenbrink

Door Pieter Franssen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

De afgelopen weken zijn zo'n beetje de allerlaatste obscure muzikale witte vlekken van het immense Afrikaanse continent met memorabele concerten ingekleurd. Zetten eerst Orchestre Polyrhytmo De Cotonou, elf polyritmische, tikkeltje psychedelische, Afro- en latin funkers uit het onbekende Benin, het voormalige Dahomey, de boel op stelten, nu staat in het kader van The Other Sudan festival, de Soedanese jazz van zanger en ud-bespeler Abdel Gadir Salim, geboren in de oasestad El Obeid in de Westsoedanese woestijnprovincie Kordofan in de schijnwerpers.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 03 Oktober 2009 at 10:16 pm

EEN AVOND VOL 'SENTIR' IN PARADISO MET YASMIN LEVY

Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink Yasmin Levy 'Sentir' Foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Israëlische zangeres Yasmin Levy presenteerde vorige week donderdag haar vierde album Sentir in Paradiso. Met een deels nieuwe band bezorgde ze met haar ladino liederen het publiek een mooie avond. Het was het tweede concert van de Sentir tour. De kippenvelmomenten tijdens haar concert in het Bimhuis anderhalf jaar terug stonden me nog bij. En die waren er nu ook weer volop.

Lees Verder