Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 27 Oktober 2010 at 1:28 pm

Veronika besluit te sterven

Monique van der Werff Veronika besluit te sterven Veronika besluit te sterven

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P (klik foto's voor vergroting)

De toneelvoorstelling 'Veronika besluit te sterven' zet de bezoeker mogelijk al direct op het verkeerde been. Bij binnenkomst zit Monique van der Werff, die op prachtige wijze gestalte geeft aan Veronika, heftig pillen uit haar ruim gevulde hand op te eten. Haar pols is omwonden met een zwachtel. Zou ze een poging hebben gedaan om haar pols te doorsnijden? Pas in het nagesprek hoor ik de ware reden, maar ik was, net als vele anderen, al gelijk alert en bij de les.

Veronika, een mooie jonge vrouw van begin twintig, ziet het leven niet meer zitten, slikt een pot vol pillen weg, maar met uitzondering van ernstig maag en darmletsel overleeft ze deze wanhoopspoging. Wij zien Veronika in de kliniek, waar de mateloos autoritaire psycholoog Dr. Igor (Howard van Dodemont) op onorthodoxe wijze een behandeling van Veronika aanvangt. Hij zegt haar dat ze nog slechts enkel dagen te leven heeft omdat ze door de pillen haar ingewanden te zwaar beschadigd heeft. In de kliniek leert Veronika Eduard (Rene van Bakel) kennen. Zij voelt zich tot hem aangetrokken en heeft daardoor een doel in haar leven, wat haar tot op dat moment ontbrak, maar ze heeft nog maar een paar dagen te leven. En wat is de reden waarom Eduard hier is opgenomen, veel vragen en dat in haar toestand. Dan ziet Veronika het waanzinnige van haar daad in. Wat doet ze met het restant van haar leven en wat doet Dr. Igor voor haar.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, POP-ROCK

Dinsdag 26 Oktober 2010 at 1:38 pm

We Will Rock You – Gelukkig is de muziek geweldig

WWRY foto Roy Beusker WWRY foto Roy Beusker WWRY foto Roy Beusker

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Roy Beusker (klik voor vergroting)

De muziek van Queen is ontegenzeggelijk de absolute wereldtop. Frontman Freddy Mercury is tot op heden onnavolgbaar, maar er een musical of rock opera van maken is een helse job. In Engeland is het zeer succesvol gelukt en daarom moest er ook een Nederlandse versie komen. En dat hadden ze beter niet kunnen doen. Je kunt een lullig verhaal lullig laten maar je kunt het ook nog lulliger maken en dan is het qua verhaal niet meer te pruimen. Als er dan ook nog miskleun na miskleun wordt gemaakt in het brede kader van het verhaal, dan hoeft het helemaal niet meer. Dan ga je louter en alleen voor de muziek en enkele solisten er nog naartoe.

Dat is in een notendop de teneur van We Will Rock You. Een verhaaltje over jongeren die weigeren in het keurslijf van de geschetste maatschappij te lopen en daardoor op zoek gaan naar de eigen identiteit.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 25 Oktober 2010 at 2:12 pm

ESTUDIANTINA ENSEMBLE BRENGT DE SON NAAR DORDRECHT

Estudiantina foto Nico de Mie Estudiantina foto Nico de Mie Estudiantina foto Nico de Mie

Door Rik van Boeckel en met foto's van Nico de Mie (klik voor vergroting)

Zaterdag 23 oktober was het deels uit Cubanen bestaande Estudiantina Ensemble te zien en te horen in Club Rainbow in Dordrecht. De muziek van de groep ademt de sfeer van de oude Casa de la Trova's van Cuba. Cubaanse stijlen als son, danzón, bolero en guaracha zijn bij de musici van Estudiantina in de goede handen.Het ensemble speelt in de Estudiantina Danzón stijl. Mensen die wel eens in de Casa de la Trova in Santiago de Cuba zijn geweest, kunnen zich bij de muziek van dit gezelschap al snel in de sfeer van deze beroemde club wanen. De groep heeft op uitnodiging van het Cubaanse ministerie van Cultuur gespeeld op het 45e Festival Internacional de la Trova 'Pepe Sanchez'. Niemand minder dan zanger/gitarist Eliades Ochoa (Buena Vista Social Club) zat hier achter.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 21 Oktober 2010 at 1:50 pm

OKAN CUBA ZEVEN JONGE VROUWEN UIT SANTIAGO LATEN DORDRECHT DANSEN

Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink

Een verslag van Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Zaterdag 25 september trad Okan Cuba op tijdens de opening van het Club Rainbow seizoen in Jazzpodium DJS in Dordrecht. Het was hun eerste optreden in Nederland. Ze promootten hun nieuwe CD Templanza en deden dat met een aanstekelijke mix van salsa, son, merengue, latin jazz en af en toe 'n vleugje reggaetón. De groep wordt gevormd door zeven jonge vrouwen uit Santiago de Cuba, de warme broeierige stad in het oosten van Cuba, de stad waar de son vandaan komt maar nu dus 'la musica cubana fusionada' zoals ze zelf hun stijl omschrijven.
Louter uit vrouwen bestaande groepen zijn op Cuba weinig voorgekomen. In het verleden in de jaren dertig van de vorige eeuw kende het eiland de fameuze vrouwengroep Anacoana, ook wel beschouwd als de vrouwelijke Buena Vista Social Club. 

Lees Verder

Onderwerp: ACTIE, KLASSIEKE MUZIEK, VERWACHT

Woensdag 20 Oktober 2010 at 10:43 pm

Vaste Kamercommissie voor Cultuur krijgt petitie van musici Muziekcentrum van de Omroep

Van de redactie.

Op dinsdag 26 oktober, om 13.45 uur, tijdens het debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet Rutte-Verhagen, zullen musici van de omroepensembles een petitie aanbieden aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Cultuur. Dit naar aanleiding van het voornemen van de nieuwe regering om het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) af te schaffen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MULTIMEDIA, MUZIEK, TIPS

Woensdag 20 Oktober 2010 at 8:53 pm

Red Bull Music Academy Radio Pop-Up Studio

Van de redactie met foto's van Arenda de Hoop, Dan Wilton en May Truong

RBMA Pop-Up Studio-On Air Foto Arenda de Hoop WallLogo RBMAPop-UpStore Foto Arenda de Hoop Eric van den Boogaard Foto Arenda de Hoop

Red Bull Music Academy Radio Pop-Up Studio: Lecture Mark Pritchard
Volledig programma bekend

Voor het eerst vindt Red Bull Music Academy Radio aansluiting bij het Amsterdam Dance Event. Van 18 tot en met 24 Oktober wordt in Concrete (Spuistraat 250, Amsterdam) een radiostudio opgebouwd om 24 uur per dag uit te zenden; online via www.redbullmusicacademyradio.com en in de ether via 107.4 FM. De shows bevatten live optredens vanuit de studio, interviews met ADE artiesten en live uitzendingen vanuit de clubs. De studio is dagelijks van 12:00 tot 22:00 open voor publiek. Op vrijdag verschijnt met Mark Pritchard (Global Communication) een speciale gast ten tonele. Hij verzorgt een lecture.

De komende dagen wordt de studio bezocht door een scheepslading bijzondere gasten uit binnen- en buitenland. Bekijk hier het volledige programma:

Lees Verder

Onderwerp: DANS, FESTIVAL, MUZIEK, NIEUWS, VERWACHT

Woensdag 20 Oktober 2010 at 1:04 pm

De wereldflamencotop komt naar 3e Flamenco Biënnale Nederland

Joaquin Grilo Cuernos 'Piedras' door Julio Calvo Rafaela Carrasco

Van de redactie.

De wereldflamencotop verzamelt zich voor de derde keer in Nederland tijdens de III Flamenco Biënnale Nederland die plaatsvindt van 21 tot en met 30 januari 2011 in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Tien dagen lang een zinderend feest van flamenco met grote sterren en aanstormend talent in wervelende voorstellingen met ritmes die de winterkou vroegtijdig verjagen.

Het tweejaarlijks festival presenteert de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco met eigentijdse makers die de voorhoede vormen van de flamenco in Spanje en Nederland. De Biënnale geeft een groots podium aan de vertolkers van het eeuwenoude flamencolied, de cante jondo. De Flamenco Biënnale toont de rijke flamencotraditie in volle beweging en grote veelzijdigheid met moderne dansvoorstellingen, intieme zangrecitals en spannende muzikale allianties waarin over de grenzen van het genre wordt gekeken.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 15 Oktober 2010 at 1:47 pm

Maria Markesini Een zonnig begin van de herfst

MariaMarkesini Bimhuis foto Rosaria Macr MariaMarkesini Bimhuis foto Rosaria Macri Maria Markesini Bimhuis foto Rosaria Macri

Geschreven en gefotgrafeerd door Rosaria Macri

Een herfstige zaterdagmiddag  met motregen. Het muziek gebouw aan 't IJ oogt grijs zoals alles eromheen. Nederland op zijn gezelligst. Over drie maanden worden gelukkig de dagen al weer langer, moed houden. De herfst brengt ook virussen met zich mee en een van die virussen had het op Maria Markesini gemunt. Helaas laat het gemiddelde tour schema van een succesvolle muzikant geen ruimte om eens lekker uit te zieken.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 14 Oktober 2010 at 1:36 pm

Lichtjes in je ogen: Een Muzikale Komedie

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Lichtjes in je Ogen Theatergezelschap Mussen en Zwanen Lichtjes in je Ogen-Cystine Carreon en Han Oldigs Lichtjes in de Ogen-Cast.

Theatergezelschap Mussen en Zwanen brengt dit seizoen, na eerdere successen met o.a. 'De flat van Jet' en 'Bedgeheimen' een komedie die veel meer gericht is op het muzikale aspect. Deze nieuwe voorstelling 'Lichtjes in je Ogen' zit namelijk barstensvol Hollandse smartlappen en Nederlandstalige klassiekers. Een vette knipoog en een lange neus naar de musical maar het verhaal is net zo dun als in die disciplines.

Nico (Han Oldigs) is na jaren van voortmodderende huwelijksperikelen meer dan uitgekeken op zijn vrouw Wilma. Wilma (Ellen Pieters) stelt uiteindelijk voor om te gaan scheiden, zij is het niet eens met Nico die de vrouwen in het westen zo geëmancipeerd vindt en stuurt hem zelfs richting Azië om daar maar ´een vrouw te gaan kopen´. Nico laat daar geen gras over groeien en enkele maanden later bewoont hij een woonboot met zijn kersverse Thaise bruid Petcharin (Cystine Carreon). Als Wilma daar lucht van krijgt komt ze zelf maar eens een kijkje nemen op die woonboot. Eenmaal in oogcontact met Nico blijkt dat zowel bij haar als bij Nico nog steeds een klein waakvlammetje brandt voor elkaar. Nico is trots op zijn aanwinst maar de taalbarrière is eigenlijk wel een struikelblok. Wilma op haart beurt probeert Nico uit zijn tent te lokken en jaloers te maken.

Lees Verder

Onderwerp: NIEUWS, TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 13 Oktober 2010 at 6:59 pm

FARACHA: The Arab Music & Lifestyle Expercience


Van de redactie.

Het meest spraakmakende Nederlands Arabische muziek event ooit, vindt deze winter plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Op zaterdag 20 november 2010 is het zover: Het eerste grootschalige Arabische muziekevenement, dat plaatsvindt buiten de Arabische wereld wordt gelanceerd in Nederland! De centraal gelegen Brabanthallen in Den Bosch vormen het decor voor dit sprookje. Een avondvullend programma met artiesten van ware superster status staat garant voor een onvergetelijke avond.

Goed nieuws voor de fans van Nancy Ajram!
Het gonsde de afgelopen weken al van de geruchten over de line-up en daarin werd de naam van Nancy Ajram vaak genoemd. Het is de organisatie van FARACHA een genoegen om deze toonaangevende vertegenwoordigster van de Arabische popmuziek te mogen presenteren aan haar fans in Nederland.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zondag 10 Oktober 2010 at 3:24 pm

Huid!

Huid! foto Brett Russel Huid! foto Brett Russel Huid! foto Brett Russel

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, foto's Brett Russel (klik voor vergroting)

Discriminatie komt overal voor, ook onder ‘minderheden' onderling. In de toneelvoorstelling ‘HUID !', naar een idee en onder regie van Raymi Sambo, met tekst van Anita de Rover en Maaike Bergstra, gaat het ondermeer om discriminatie op kleurgradatie binnen een welgesteld Antilliaans gezin.

Moeder (Urmie Plein) is, evenals haar echtgenoot (John Serkei), een geslaagd advocate van Antilliaanse afkomst. Ze hebben twee kinderen Steve (Everon Jackson-Hooi) en zijn zus (Jaike Belfor). In het gezin draait het in de eerste plaats om moeder, die quasi teerhartig, haar homoseksuele broer (Raymi Sambo) onderdak verleent. Echter daar moet hij dan ook wel diep voor door het stof. Haar man, een goedlul, accepteert de nukken van de vrouw des huizes. Het oogappeltje is Steve, die veel meer aandacht lijkt te krijgen dan zijn steeds meer uitdijende zus, die om aandacht lijkt te schreeuwen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, CIRCUS EN SHOW

Zaterdag 09 Oktober 2010 at 3:15 pm

Mariska van Kolck heeft internationale allure

Moviestars Mariska van Kolck Moviestars Mariska van Kolck foto Wim Lanser Moviestars Mariska van Kolck affiche

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, Foto midden Wim Lanser (klik voor groter)

Toen Mariska van Kolck twee jaar geleden haar eerste soloprogramma, ‘Top of the World', mocht maken, wist ze iedereen te overtuigen dat ze dit meer dan verdiende. Ze bracht het materiaal van haar idool Karen Carpenter met verve en het werden aandoenlijke werkjes in Mariska's interpretaties. Het was een mooie productie en de kritieken waren alom lovend.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 08 Oktober 2010 at 11:47 am

Sherlock Holmes komt tot leven bij het Thrillertheater.

Sherlock Holmes Sherlock Holmes sherlock Holmes

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Een goede thriller maken op film is al moeilijk, maar een geslaagde Thriller in het theater brengen is een enorme klus. Toch presteert: "Lex Passchier's Thriller Theater" het steeds weer. Met o.a. ‘Moordspel', ‘De Spooktrein' en ‘Arsenicum en Oude Kant' heeft het Thriller theater zich goed op de kaart gezet. Dit seizoen spelen ze een tweetal producties, later dit seizoen ‘Paul Vlaanderen, en het mysterie van de verzonnen dood' en tot 24 januari 2011 ‘Sherlock Holmes en de hond van de Baskervilles' Een heuse thriller maar wel vol humor en dubbele bodems.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 01 Oktober 2010 at 11:23 pm

John Buijsman brengt Bukowski op geloofwaardig rauwe wijze in ´BUK´

BUK John Buijsman, foto Beer Buijsman BUK John Buijsman, foto Beer Buijsman BUK John Buijsman, foto Beer Buijsman
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Beer Buijsman (klik voor vergroting)

In het verleden heeft John Buijsman, voor velen vooral bekend als Freek van de Gamma reclames, al een aantal juweeltjes op zijn naam weten te zetten. Maar nu met ‘BUK' over de laatste levensfase van Charles Bukowski, de Amerikaanse dichter en romanschrijver overtreft hij zich zelf in grote mate. Buijsman is een theatermaker die de rauwheid, grofheid en het alledaagse leven van de absolute onderlaag van de bevolking in zijn expressie en spel niet schuwt.

We zien in deze multimediale muzikale voorstelling Charles Bukowski vertellen over zijn leven, zijn alter ego ‘Henry' en het leven in de onderlaag van de bevolking van Los Angeles. Hij vertelt van zijn alcoholmisbruik zijn omgang met hoeren zijn leven in kroegen en goedkope motels en smerige woningen, kortom de onderlaag van de Amerikaanse bevolking. Een groep Amerikanen waar Amerika zich voor schaamt, die ze liever niet willen kennen. De zwervers, werklozen en stoet alcohol en drugsverslaafden.

Lees Verder