Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, NIEUWS, VERWACHT

Woensdag 27 Maart 2013 at 5:33 pm

GENT JAZZ 2013, JAZZ IN DE BREEDTE

Diana Krall foto Hans Speekenbrink Elvis Costello foto Hans Speekenbrink Dee Dee Bridgewater foto Hans Speekenbrink

Er mag dan een recessie aan de gang zijn en moeten vele festivals afhaken, dit is gelukkig nog niet van toepassing op Gent Jazz, het succesvolle jaarlijkse festival dat mag worden gerekend tot één der beste jazzfestivals van het oude continent.

Het Gent Jazz Festival kondigt nieuwe namen aan voor zijn twaalfde editie. Een mooie mix van opkomend talent, jonge sterren en enkele levende legendes.
Zo kijkt de organisatie onder meer uit naar een hartelijk weerzien met Elvis Costello (en met zijn vrouw Diana Krall uiteraard), naar de intrigerende samenwerking tussen Dee Dee Bridgewater & Ramsey Lewis en het nieuwe werk en de hits van Jamie Cullum en rijzende ster Valerie June. Ook de 20ste verjaardag van het Brussels Jazz Orchestra wordt gevierd samen met Joe Lovano, Madeleine Peyroux stelt nieuw werk voor en ook Avishai Cohen Quartet is een niet missen act.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 26 Maart 2013 at 2:55 pm

CD: Baraná Elektro Shaman

Barana Elektro Shaman

Baraná
Elektro Shaman
Turks/World
Xango Music
Vier en halve ster

22 februari overleed de Turkse zanger/ instrumentalist Behsat Üvez. Dit album is de laatste die hij heeft kunnen maken met Baraná, dat hij oprichtte met saxofonist/klarinettist Stefan Kamperman. Inspiratie waren de sjamanistische roots van Turkse stammen en hun rauwe trance muziek. Er worden oude teksten gezongen in een oude Oeigoers-Turkse taal.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 26 Maart 2013 at 2:50 pm

CD: De Jongens Driest Brass Quintet, In Full Colour

De jongens Driest In Full Colour jazzpodium.com

In Full Colour
Wereldbrass
Rare 051
Vier sterren

De Jongens Driest is oorspronkelijk een brasstrio, bestaande uit sousafonist Arno Bakker, Janfie van Strien (klarinet) en Joop van der Linden (trombone), de laatste twee tevens lid van de Amsterdam Klezmer Band. Ze spelen krachtig groovende brassmuziek met invloeden uit balkan, klezmer, highlife en Latijns-Amerikaanse muziek. Het trio is nu uitgebreid met Klezmatic Matt Darriau (sax, klarinet, kaval) en drummer Michael Vatcher.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 18 Maart 2013 at 08:45 am

Jason Moran and The Bandwagon: drie-eenheid in topvorm.

Jason Moran foto Rosaria Macri Jason Moran and the Bandwagon foto Rosaria Macri Jason Moran and the Bandwagon foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens et foto's van Rosari (klik voor vergroting)

Het trio van Jason Moran and The Bandwagon toert regelmatig in Nederland. De timing van het concert op 9 maart in Lantaren-Venster was niet erg gunstig, omdat het samenviel met de Rotterdamse Museumnacht en met overvloedige regen en wind. Toch waren ook nu weer vele jazzminnaars op het concert van dit innoverende dynamische trio afgekomen. De heren waren voor de afwisseling keurig in zwart pak gehuld. Bassist Tarus Mateen zorgde met zijn rode sokken en vlinderstrik voor de jazzy touch van de outfit.

Lees Verder

Onderwerp: KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK

Zondag 17 Maart 2013 at 1:58 pm

Ludovico Enaudi in Carre: Unisono Staccato

Ludovico Einaudi Photo Hans Speekenbrink Ludovico Einaudi Photo Hans Speekenbrink Ludovico Einaudi Photo Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting)


De succesvolle Italiaanse pianist/componist Ludovico Einaudi trad op voor een uitverkocht Carré. Bij het slotapplaus trilde Carré op haar grondvesten. Met een strijkersensemble (violen, cello's), twee percussionisten waarvan een gitaar speelde en een man voor de elektronische soundscapes speelde Enaudi composities van zijn nieuwe album In a timelapse (Universal.2013) en van Divenire (2007).

Enaudi wordt wel omschreven als een minimalist die muziek maakt voor stiltes in een hectische wereld, soms hoor je invloeden uit de klassieke muziek, dan weer ambient sounds. Maar live klinkt er al meteen melancholie door in de klanken van piano en strijkers.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 17 Maart 2013 at 1:52 pm

Drumles van Lucas van Merwijk: World Beat. World Rhythms for Drum Set

Lucas van Merwijk World Beat

World Beat. World Rhythms for Drumset is een drumboek van Nederland's bekendste latin- en jazzdrummer Lucas van Merwijk die bekend is als de man achter de Cubop City Big Band, het wereldpercussie ensemble Drums United en Van Merwijk's Music Machine. Daarnaast wordt hij als drummer vaak gevraagd door andere groepen zoals het internationaal hoog aangeslagen Nueva Manteca.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT

Zondag 17 Maart 2013 at 1:31 pm

LORCA & LORCA in JUAN C. TAJES ART STUDIO Amsterdam

Lorca Matinee

Aanstaande Zaterdag 23 Maart

Deze drietalige voorstelling is gebaseerd op het werk van Federico García Lorca, een Spaanse progressieve dichter en toneelschrijver. Een van de belangrijkste figuren van de 20ste eeuwse Spaanse literatuur.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, MUZIEK

Woensdag 13 Maart 2013 at 11:40 pm

Kommil Foo weet weer te verrassen.

Kommil Foo

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


De gebroeders Walschaerts, Raf & Mich, spelen inmiddels al weer heel wat jaren hun tournees ook in de Nederlandse theaters. In de afgelopen jaren heb ik van deze twee muzikaal begaafde komedianten en bovenal zeer succesvolle theatermakers diverse programma's mogen zien. Steeds weer werd ik verrast door de ontwikkeling die zij doormaakten en de verrassingen die zij wisten te brengen door hun acrobatieke toeren en visuele vondsten. Maar bovenal was ik gecharmeerd door hun prachtige liedjes. Spitsvondige- en soms diep emotionele- dan weer uiterst vrolijke- teksten en loepzuivere muziek.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 13 Maart 2013 at 3:03 pm

Matinee Dansé Dramé in Podium Mozaiek

2013-03/ayaovi_kokouss.jpg 2013-03/thomas_gueri.jpg 2013-03/mouss_dram.jpg

Matinee Dansé Dramé is een Afrikaans Feest uit steeds weer een ander land van West Afrika. Het vindt plaats op 17 maart a.s in Podium Mozaiek, Amsterdam. Het matinee wordt georganiseerd door de Stichting Djalidonkoli en door Djembé Dramé van Moussé en Turid Dramé. November 2012 vond het eerste Matinee plaats in Podium Mozaiek.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 12 Maart 2013 at 6:25 pm

Metropole met El Viento niet altijd een eenheid in Carré

Metroplole orkest met El Viento foto Hans Speekenbrink Metroplole orkest met El Viento foto Hans Speekenbrink Metroplole orkest met El Viento foto Hans Speekenbrink
Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

El Viento- ofwel het García Lorca Project van het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza was een reprise van het concert in 2009, toen in de Stopera, nu in Carré. Centraal staat daarin het werk van de beroemde Spaanse dichter Federico García Lorca, niet alleen zijn poëzie maar ook oude Spaanse liederen die hij heeft verzameld in de Canciones antiguas españoles. Uitgangspunt was ook Camarón de la Isla's baanbrekende album La leyenda del tiempo (1979).

De uitvoering met een virtuoze Spaanse solistencast van zanger, zangeres, danser, gitarist en percussionist trok in 2009 volle zalen en oogstte juichende recensies. In 2009 werd ook de CD El Viento: The García Lorca Project uitgebracht. Op de gitarist na was de bezetting in Carré hetzelfde. Helaas was er voor de pauze geen eenheid in het geheel, kwamen orkest en flamenco musici niet goed bij elkaar maar dat was na de pauze stukken beter.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 10 Maart 2013 at 11:59 pm

Raul Midón: Uniek solo optreden door 4 grote muzikanten

Raul Midon foto Rosaria Macri aul Midon foto Rosaria Macri aul Midon foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri (klik voor vergroting)


Hoeveel muzikaal talent kan er in één persoon samenkomen? Raul Midón verzorgde in zijn eentje een 4-mans optreden van meer dan 1 1⁄2 uur. Het publiek van het uitverkochte Lantaren/Venster keek ademloos toe. Raul is in de eerste plaats de zanger van de band. Zijn glaszuivere stem heeft een groot bereik en een warmte die doet denken aan en zich kan meten met de stem van Stevie Wonder, vermengd met een vleugje George Benson. Het 2e band lid is Raul, de virtuoze akoestische gitarist. Alle noten zijn loepzuiver afgewerkt tijdens gevoelige rustige stukken, maar ook tijdens de razendsnelle snelle solo's. Het 3e bandlid is Raul, de percussionist.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 09 Maart 2013 at 5:16 pm

Madredeus brengt Portugese schoonheid naar Muziekgebouw Eindhoven

Madredeus foto Hans Speekenbrink Madredeus foto Hans Speekenbrink Madredeus foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting)


Het Portugese Madredeus was onlangs weer te zien op de Nederlandse podia. Gisteren in de Frits Philipszaal van Muziekgebouw Eindhoven voerde de groep het concert Essência uit met liederen van het nieuwe gelijknamige album . Hierop staan bewerkingen van het repertoire uit Madredeus' hoogtijdagen eind jaren tachtig tot half jaren negentig. Dit verscheen op albums als Existir (1990) en O Espriritu da Paz (1994). Toen was Teresa Salgueiro de stem van Madredeus, nu is dat de jonge zangeres Beatriz Nunes die loepzuiver als een ware sopraan het hoge bereik van haar stem door het Muziekgebouw liet golven.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 06 Maart 2013 at 10:07 am

Sterk optreden zieke Fatoumata Diawara in Rasa

Fatouma Diawara foto Hans Speekenbrink Fatouma Diawara foto Hans Speekenbrink Fatouma Diawara foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


De in Parijs wonende Malinese zangeres/gitariste Fatoumata Diawara is de rijzende ster op dit moment van de Afrikaanse muziek. En niet alleen door haar muziek, door haar stem of haar podiumperformance. Zo bracht ze 40 vooraanstaande Malinese musici samen om te zingen en te spelen voor vrede in Mali. Het lied Mali-ko ging de wereld over via You Tube. Er kwam veel media aandacht, Fatoumata gaf veel interviews, het putte haar uit en wellicht was ze daarom ziek. Het optreden in Eindhoven werd gecancelled maar gelukkig ging het Utrecht door. Ze wilde optreden en deed dat bijzonder goed!

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET

Zondag 03 Maart 2013 at 08:35 am

Pieter Derks vertelt geen hele waarheden, zelfs geen halve

Pieter Derks Pieter Derks Pieter Derks

Door Jacques Nachtegaal, Het Collectief N & P.
Beeld van Jaap Reedijk (klik voor groter)

Dat hij op de vloer verschijnt in een roze kostuum en hij een zwaar zwart montuur draagt zit in het feit dat hij verder een onopvallend persoon is. Ook al is hij uren op een verjaardagsfeestje aanwezig als hij naar huis gaat wordt hij onderweg nog gebeld met de vraag of hij nog komt. Zo onopvallend is hij. Het moge maar even gezegd, Pieter Derks is binnen en wat al direct opvalt, is het feit dat deze jonge cabaretier (28 jaar) in een zeer rap tempo te werk gaat. Ik zie de voorstelling in Alphen aan de Rijn en tussen neus en lippen vraagt hij of er tegenwoordig nog wel eens iets gebeurd in Alphen. Er komt weinig reactie maar ik vraag me af of het publiek de dubbele bodem heeft begrepen.

Lees Verder