Onderwerp: CABARET

Maandag 18 Januari 2010 at 9:11 pm

Premiére, 'Made in Italy': Eten met Veronique Sodano

Veronique Sodano foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano foto Hans Speekenbrink Veronique Sodano foto Hans Speekenbrink

Door Nanny Heijmans met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)
Dilligentia Den Haag, Zaterdag, 16 januari 2010,


Veronique Sodano componeert, zingt, speelt piano, is grappig, ontwapenend en poëtisch. Dat hadden we gelezen en nu, tijdens de premièreavond in het schitterende Theater Dilligentia te den Haag, was iedereen in afwachting van haar entrée.

Op het podium waren, gezeten aan de keukentafel, haar begeleiders, op sax David Lucas en op gitaar Guy Nikkels, aan het spelen. Dan komt Veronique op in pittig jurkje, dat haar volslanke figuur accentueert en pumps en begint een verhaal dat zij was uitgenodigd voor een etentje, zichzelf gelijk onderbrekend door steeds op andere onderwerpen over te stappen. Zij heeft de gave om, in een zeer rap tempo, italiaans temperament en hollandse nuchterheid in elkaar over te laten vloeien. Uiteraard komen de Nederlanders er bekaaid af als eetgewoontes vergeleken worden. Kleffe boterhammen in een plastic zakje en de Cup a Soup.. Vergeleken met de Italiaanse lunch met spaghetti bolognese en een hele jonge vino loopt, zoals Veronique het brengt, het water in je mond.

Lees Verder

Onderwerp: ALGEMEEN

Maandag 18 Januari 2010 at 12:28 pm

Fluisteraar van de Wachtende Mannetjes sprakeloos!

Foto Joris van Bennekom Foto Joris van Bennekom Foto Joris van Bennekom

Door Amarinsk Abels met foto's van Joris van Bennekom en Joke Schot (klik voor vergroting)

Wachtende Mannetjes lijkt al te zijn begonnen wanneer je de zaal van Lantaren/Venster binnen loopt. Vier performers (Daniel Hayward, Emilie Birraux, Merel Roozen en Erlend Hammer Hanssen) lopen in mars-tempo om het eenvoudige witte decorstuk heen. 
Op de piep begint een ieder aan wederom een nieuwe ronde. Stiekem krijg je het gevoel van een supermarkt door de strepen op de achterwand en de piep van een gescande barcode. Gestaag lopen de vier door tot er ineens een hol en rollend geluid door de zaal klinkt. Een knikkerbaan! Uit een buis worden vier gekleurde kauwgomballen gespuugd en het roboteske kwartet neemt met een zwaai plaats op het witte decorstuk. Gezamenlijk pakken ze hun wit papieren zakdoek en stoppen hem bij het uniform in. Klaar om te eten. Op geheel eigen wijze pakken ze ieder een bal en kauwen flink en spuwen hem dan in elkaars handen weer uit.  

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 16 Januari 2010 at 8:10 pm

KYTEMAN'S HIPHOP ORKEST wint PopPrijs 2009

Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink Kyteman foto Hans Speekenbrink

Persbericht met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Kyteman‚s Hiphop Orkest is de winnaar geworden van de Popprijs 2009. Orkestleider en muzikaal brein Colin Benders nam de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, bestaande uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay, op zaterdag 16 januari tijdens Noorderslag in ontvangst. De uitreiking was live te horen op 3FM en te zien op Nederland 3.
De jury van de Popprijs 2009 verklaarde eensgezind te zijn in haar oordeel. Ze was diep onder de indruk van de concerten van Kyteman's Hiphop Orkest en waardeerde het hiphoporkest om haar ‘authenticiteit, bron van inspiratie en eigenzinnigheid'.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 14 Januari 2010 at 9:10 pm

VPRO/BOY EDGAR PRIJS 2010 VOOR ANTON GOUDSMIT

Aton Goudsmit Boy Edgar Prijs foto Hans Speekenbrink Aton Goudsmit Boy Edgar Prijs foto Hans Speekenbrink Aton Goudsmit Boy Edgar Prijs foto Hans Speekenbrink

Persberich met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 is toegekend aan gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500,-.

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 wordt maandag 26 april 2010 uitgereikt tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis te Amsterdam.
VPRO radio zendt de prijsuitreiking (van 20:00 t/m 24:00 uur) live uit op Radio 6 én als videocast op het internet: http://vprojazzlive.radio6.nl.
Van mei 2010 t/m 16 januari 2011 maakt Anton Goudsmit een landelijke tournee met zijn band The Ploctones.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 14 Januari 2010 at 11:15 am

LAGE LUND WILL VIRSON QUARTET, EEN GURE WINTERAVOND

Lage Lund Will Virson Quartet foto Rosaria Macri Lage Lund Will Virson Quartet foto Rosaria Macri Lage Lund Will Virson Quartet foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

Zaterdagavond gevoelstemperatuur -14 Oc glibberend en glijdend naar Lantaren venster voor het Lage Lund Will Virson Quartet. Eigenaardige polder naam!
Suggereert dat er nog uitgemaakt moet worden wie de kapiteitn op het schip moet zijn. De website van Lantaren Venster legt uit dat gitarist Lage Lund wereldwijd faam heeft verworven doordat hij in 2005 de prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Competition heeft gewonnen. 
Over de altsaxofonist Will Vinson dat deze nu ‘Englishman in NY’ is. Het concert begon een kwartiertje later en zonder Vinson omdat deze door weersomstandigheden te laat was geland. Dus trio in plaats van ‘quartet’.
 Lees meer

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Dinsdag 12 Januari 2010 at 1:23 pm

BEL CANTE OP 16 EN 23 JANUARI IN HET OUDE RAADHUIS IN WARMOND

Belcante foto Hans Speekenbrink

Foto Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op zaterdag 16 en zaterdag 23 januari 2010 geeft Bel Cante een concert in de Galerie het Oude Raadhuis. Paola Tuin zingt dan klassieke Spaanse liederen met een flamenco-achtige begeleiding op gitaar en cajón. Wat vrij uniek is, is dat de stem klassiek is, maar de begeleiding niet. Het zijn oude liederen die bewaard zijn gebleven door de beroemde Spaanse dichter Federico García Lorca (Canciónes españolas antiguas). Met veel Arabische invloeden en verwijzend naar de Moorse tijd (Tres Morillas de Jaen). Deze liederen zijn nieuw leven ingeblazen in een beroemd flamenco café in Malaga: Café de Chinitas. Andere liederen zijn van componisten uit de 19e en 20e eeuw zoals van Granados, Obradors en De Falla. Ook Sefardische liederen behoren tot het repertoire. Het programma bevat ook een aantal instrumentale stukken zoals Castillo Moro van de beroemde Spaanse gitarist Sabicas in een arrangement van Henk Olden.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Zondag 03 Januari 2010 at 09:57 am

VERFRISSENDE COCKTAIL VAN STIJLEN BIJ BONGOMATIK

Bongomatik Kim Hoorweg foto Tom de Goeij Bongomatik foto Henry Krul Maíte Hontelé foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel foto's van diverse fotografen (klik voor vergroting)

De Nederlandse band Bongomatik gaf onlangs een optreden in het WMDC in Rotterdam. De 10 mans formatie liet een verfrissende cocktail van muzikale stijlen over het publiek uitwaaieren. Latin grooves, twelve tone funk, Bombay Boogie en nummers als de erg toffe Bongo Banana Blues bezorgden het publiek een mooie avond.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 02 Januari 2010 at 1:21 pm

Rita Reys en Trijntje Oosterhuis Sloten 2009 sfeervol af met een kerstconcert in het concertgebouw

Rita Reys foto Hans Speekenbrink Henk Meutgeert foto Hans Speekenbrink Trijntje Oosterhuis en Rita Reys foto Hans Speekenbrink

Door Jurjen Donkers met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Een minutenlange staande ovatie kreeg Rita Reys, toen zij donderdagavond neerdaalde van de trappen van het Concertgebouw. Wat volgde was een avond vol muzikale hoogtepunten, door zowel Rita, Trijntje Oosterhuis als The Jazz Orchestra of The Concertgebouw, één van 's werelds beste big bands onder leiding van Henk Meutgeert. Afwisselend brachten ze zowel bekend kerstrepertoire, als jazzklassiekers en stukken van hedendaagse componisten ten gehore.

Lees Verder

Onderwerp: ALGEMEEN

Vrijdag 01 Januari 2010 at 12:01 am

De allerbeste wensen voor 2010 van Cultuurpodium.nl

De beste wensen voor 2010 van Cultuurpodium.nl