Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 21 Januari 2011 at 9:16 pm

1953, een heel bijzondere voorstelling

1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)


Van Hoorne theaterproducties zorgt al jaren voor originele nieuwe Nederlandse musicalproducties en dat doen ze zeker niet onverdienstelijk. Maar de productie ‘1953 de Musical ‘ overtreft alles wat zij tot nu toe gebracht hebben. Sterker nog, deze musical zal zich dit jaar scharen in de top drie van musicals uit dit theaterseizoen. Ik durf zelfs te stellen dat na ‘Soldaat van Oranje' dit mogelijk wel eens op de 2e plaats kan komen te staan. Een prachtig verhaal met diverse verhaallijnen, die net iets meer dan slechts oppervlakkig zijn. Mooie decors, goed licht, geweldig mooie arrangementen, fantastische stemmen en mooi materiaal wat zij zingen. Kortom alom jubel. Is het dan echt zo'n geweldige productie, is er echt niets mis mee? Nou, ik zou heel diep moeten graven en dan nog, misschien dat de changementen soms net iets te lang duren, maar dat gaat al naar gelang de voorstelling loopt vast steeds sneller, en dat is niet echt storend. Nee, er is echt niets negatiefs te vinden.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, Default, TONEEL

Donderdag 20 Januari 2011 at 9:34 pm

Rampen Tampen is domweg gewoon lachen zonder teveel pretenties

RAMPEN TAMPEN van Dick van den Toorn en Debbie Korper.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

De theatervoorstelling Rampen Tampen doet je nog het meest denken aan een voorstelling op de Parade, het rondtrekkende theatercircus-dorp. Een decor met een wand van kartonnen verhuisdozen en wat andere toneelvulling zoals een keukentrap en een slechtwerkende lichtomlijsting maken er iets sympathiek amateuristisch kolderieks van. En dat is precies de bedoeling van de makers.

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, MUZIEK

Woensdag 12 Januari 2011 at 4:51 pm

NUHR is het eigen niveau ontstegen.

Nuhr foto Joris van Bennekom Nuhr foto Joris van Bennekom Nuhr foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal
Met foto's van Joris van Bennekom (klik voor vergroting)

Met 'Het werkt wel' toont NUHR aan dat ze nog steeds, na al die jaren, vooruitgang maken. Hoewel ze eigenlijk een stapje terugmaken door veel meer basaal de planken op te gaan is er zo veel perfectionering waarneembaar dat je wel van vooruitgang moet spreken. In deze voorstelling staat de band; 'A Band Called Eddie' centraal. Een flink aantal jaren geleden is de band, na een leuke periode met veel successen ten gevolge ruzies binnen de band uiteengevallen. Nu zien ze elkaar weer in het oude repetitielokaal.


Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Maandag 10 Januari 2011 at 4:57 pm

'Bacchanten', is vooral heel mooi.

Bacchanten foto Leo van velzen Bacchanten Nadia Amin foto Leo van Velzen Bacchanten Geert de Jong foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Leo van Velzen (voor foto's klik voor vergroting)

De voorstelling de Bacchanten van Toneelgroep de Appel is in de eerste plaats vooral mooi. Het toneelbeeld is geraffineerd opgezet, met een geweldige lange glazen/doorkijkspiegelwand en formidabele belichting (ontwerp van Reier Pos). Maar het komt natuurlijk op veel meer aan. Deze klassieker van Euripides, die hij schreef in de periode dat Athene in oorlog was met Sparta, in een mooie regie van David Geysen kenmerkt zich door de combinatie van een prachtig decor, meesterlijke muzikale ondersteuning, hoewel ik daar nog wel een kanttekening bij wil maken, sterk licht en overtuigend toneelspel.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 10 Januari 2011 at 4:54 pm

Jan Decleir schittert in Lucifer van Theatergroep Zuidpool

Lucifer Jan Decleir in Lucifer Jan Decleir in Lucifer

Door Jacques Nachtegaal (klik foto's voor vergroting)

Eigenlijk is Jan Decleir in de voorstelling 'Lucifer' van het collectief Zuidpool, gastacteur maar hij en niemand anders is de onbetwiste stabiele en leidende factor op het podium. Dat wordt al duidelijk na enkele minuten. De zaal in de Rotterdamse Schouwburg is erg rumoerig, het sterft van de kuchers, het lijkt zelfs virale vormen aan te nemen, steeds groter wordt het aantal kuchende en keelschrapende bezoekers. 

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 07 Januari 2011 at 10:43 am

Showbizz baby is lekker heftig

Showbizz baby Showbizz baby Showbizz baby
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

In samenwerking met MTV kwam Rick Engelkes producties al eerder tot sterke, vooral op jongeren gerichte, theaterproducties. Zo ook met Showbizz baby, een lekker heftig jong stuk dat vooral de jongere generaties zal aanspreken en daarmee de theatervergrijzing zeker zal tegengaan. En dat is iets wat heel hard nodig is en waar we eigenlijk de laatste jaren druk mee doende zijn in de theaterwereld.
Showbizz baby, naar het boek "The little dog laughed" van Douglas Carter Beane haat over een viertal jonge mensen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, TIPS

Donderdag 06 Januari 2011 at 9:02 pm

Lola Kite komt met kleurrijk debuut en nieuwe single

Lola Kite

Tip van de redactie. (voor foto klik voor vergroting.)

De 'Lola-sound' is als een lolly die steeds van kleur verschiet. De ene keer proef je de psychedelische waanzin van de vroege Pink Floyd, dan weer lik je aan de antieke elektronica van Kraftwerk, vervolgens de jaren tachtig-pop van Depeche Mode en dan weer de avontuurlijkheid van een hedendaagse band als Animal Collective. Boven alles zijn het liedjes die je maar moeilijk uit je kop kan krijgen, als iemand dat ook maar zou willen.

Lola Kite is ontstaan als een project onder de vele muziekprojecten van Keez Groenteman, Jasper Verhulst en Bram Vervaet. Inmiddels is het uitgegroeid tot hun hoofdactiviteit. Lola Kite is niet een band met een strakke rolverdeling. Keez doet de leadzang, Jasper speelt de meeste bas en Bram heeft het vaakst een gitaar in zijn hand. Maar de batterij synthesizers, sitars en samplers wordt op het podium en in de studio eerlijk onder het trio verdeeld. Eigenlijk kunnen deze multi-instrumentalisten met alles uit de voeten.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, STRAATTHEATER

Dinsdag 04 Januari 2011 at 09:48 am

Dans Droom in Rotterdam

Door Thijs van Zundert

Op 11-12 voerde Young Works Rotterdam i.s.m. SKVR een dance mob uit. Winkelend publiek in de Rotterdamse koopgoot was getuige van de mob, getiteld ‘the Anatomic'. Thijs van Zundert, schrijver/journalist voor onder andere www.cultuurpodium.nl, was toevallig voorbijganger. Hij deelt zijn ervaring:

Ken je dat? Je droomt iets en dat lijkt net echt. Bijvoorbeeld dat je iets moois krijgt, wat je veilig opbergt in een kast. Eenmaal wakker hóóp je dat het echt was en kijk je in de kast. Hoewel je heus wel wist dat het een droom was, ben je toch teleurgesteld...

Zo droomde ik laatst het volgende...

Lees Verder

Onderwerp: TIPS

Maandag 03 Januari 2011 at 2:38 pm

EUROSONIC NOORDERSLAG 12 - 15 Januari 2011

Saint Lu 2011-01/esns_liggendlogo2011_copy2.jpg The Baseballs

Van de redactie. (voor foto's klik voor vergroting.)

Cultuurpodium gaat in het nieuwe jaar verder met het brengen van goed doordachte en doorleefd kritische recensies ondersteund met mooie foto's van ons team, onder aanvoering van Hans Speekenbrink. En via onze site kunt u op de hoogte blijven van voorstelling en festivals via de tips die wij voor u selecteren.

Hier is in het nieuwe jaar weer zo'n TIP!

Eurosonic Noorderslag onthult nieuwe namen Eurosonic Air

Met de toevoeging van vier nieuwe Nederlandse acts is de programmering van Eurosonic Air bijna rond. Het gratis toegankelijke podium wordt op donderdag 13 januari geopend door Alain Clark, gevolgd door een optreden van Waylon, wiens komst al eerder was bevestigd. 

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, ALGEMEEN, CABARET, CIRCUS EN SHOW, DANS, FESTIVAL, INTERACTIE THEATER, JAZZ, KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK, POP-ROCK, TONEEL, WERELDMUZIEK

Zaterdag 01 Januari 2011 at 12:24 am

Cultuurpodium.nl wenst u een gelukkig en rijk cultuurjaar!

Cultuurpodium.nl wenst u een gelukkig en rijk cultuurjaar!

Lees Verder