Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 13 Augustus 2010 at 12:44 pm

29STE EDITIE JAZZ MIDDELHEIM MAAKT EEN VLIEGENDE START

Archie Shepp foto Hans Speekenbrink Jose James foto Hans Speekenbrink Joe Lovano foto Hans Speekenbrink

Jazz Middelheim, Park den Brandt, Antwwerpen - 12 augustus 2010
Door Jacques Los & Rene de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Al bij de vooraankondiging beloofde deze editie van Jazz Middelheim zeer bijzonder te worden. Dat dit geen loze beloften was bewees de eerste dag. Met als rode draad de tenorsaxofoon in vele gedaanten snuffelden drie groepen aan de nalatenschap van John Coltrane. Ieder op zijn eigen manier en dat leverde zeer mooie momenten op.

De meest directe lijn met de muziek van Coltrane heeft het samenwerkingsverband van de Belgische pianoheld Jef Neve met zanger Jose James. Hun project getiteld Facing East is gewijd aan de muziek van de grote saxofonist . Vooral de hevig spelende Coltrane van de Impulse jaren is voor dit project een dankbare bron van inspiratie. De heren benaderen deze muziek vanuit het hier en nu waarbij moderne middelen als het gebruik van samples niet wordt geschuwd. Ritmisch is ook het nodige verbouwd en het merendeel van de stukken is voorzien van vocale partijen al dan niet voorzien van tekst. De muziek van Coltrane is natuurlijk zo sterk dat er niet om het spelen van citaten heen te komen is en met enig regelmaat komen er dan ook hele flarden Coltrane voorbij. Dit was geenszins een straf want vooral saxofonist/ fluitist Michael Campagna had een prachtig toon die zich prima leent voor het spelen van dit repertoire.

Lees verder op jazzpodium.com

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 06 Augustus 2010 at 2:27 pm

Nog een avondje "Parade"ren in Utrecht voordat de karavaan naar Amsterdam vertrekt..

Parade Utrecht foto Joke Schot Parade Utrecht foto Joke Schot Parade Utrecht foto Joke Schot

Door Adri van der Westen met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Vrijdagavond naar Utrecht geweest om de sfeer van de Parade in Utrecht te proeven. Nou, die was prima! Het was er lekker druk. Omdat wij begonnen met het vullen van onze maag en daarna bepaalden naar welke voorstelling we wilden, visten we in eerste instantie achter het net bij "Irritant" van de Vogelfabriek. Daar stond een "Irritant" lange rij bij de kassa voor de laatste kaarten!

We besloten tot "Absolutely Doomed" van GG Producties. We werden meteen meegezogen in het, begeleid door keiharde rockmuziek, uitkrijsen van alle negativiteit door Billy en Joy (what's in a name..)

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 04 Augustus 2010 at 2:48 pm

DE LATIN JAZZ WERELD VAN HILARIO DURÁN

 Hilario Duran foto Hans Speekenbrink Roberto Occhipinti foto Hans Speekenbrink Mark Kelso foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De in Toronto wonende Cubaanse pianist Hilario Durán is in Nederland niet zo bekend als zijn landgenoten Chucho Valdés en Roberto Fonseca. Op zijn nieuwste album Motion laat hij horen dat hij niet voor hen onderdoet. In het Bimhuis speelde hij veel nummers van dat album met zijn trio, bestaande uit de Canadees/Italiaanse contrabassist Roberto Occhipinti en de Iers/Canadese drummer Mark Kelso.

Lees Verder