Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 31 Oktober 2013 at 1:00 pm

Dave Holland’s Prism – Een nutteloze hybride tussen pop en jazz.

Door Rene de Hilster
Bimhuis, Amsterdam – 30 oktober 2013-10-31

Prism, waar heeft u dat eerder gehoord? Denk NSA, Edward Snowden en denk vooral aan afluisterpraktijken. Prism is het NSA  programma dat al het spioneren mogelijk maakt. Daarom lijkt het een verassende keuze van bassist Dave Holland om zijn nieuwste project een dergelijke beladen naam te geven. Een project onder die vlag moet leiden tot spannende muziek…  Niets is minder waar bleek al snel na aanvang van het concert in het Bimhuis van 30 oktober.

De aankondigingen waren veelbelovend. Een Allstar groep spelend in de lijn van Bitches Brew, er zouden grenzen worden opgezocht en de sound zou uniek zijn. Wat betreft het begrip Allstars is er niet veel overdreven. Prism bestaat naast bassist Dave Holland uit gitarist Kevin Eubanks, pianist Craig Taborn en drummer Eric Harland.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, VERWACHT

Maandag 28 Oktober 2013 at 10:17 am

Bel Cante speelt Anda Jaleo 9 november tijdens Vestingweekend in Brielle

Paola Tuin foto Fred Rohde Arielle Vernede foto Fred Rohde Rik van Boeckel foto Fred Rohde

Tijdens het vierde vestingweekend op 8, 9 en 10 november, genaamd ‘Toondertijd’, zal de muziektheatervoorstelling Anda Jaleo van Bel Cante  over Spaanse dichter/schrijver Federico García Lorca te zien zijn in de Sjoel in Brielle. Dit vestingweekend is onderdeel van de viering van 300 jaar Vestingwerken Brielle.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 21 Oktober 2013 at 8:06 pm

De donkere kamer van Damokles wordt meesterlijk mooi gebracht.

De Donkere Kamer foto Ben van Duin De Donkere Kamer foto Ben van Duin De Donkere Kamer foto Ben van Duin

Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P Foto's Ben van Duin (klik voor groter)

Het boek “De Donkere Kamer van Damokles”, heeft, zoals bekend, op menig boekenlijst van talloze scholieren gestaan. Deze psychologische oorlogsroman van Willem Frederik Hermans stamt uit 1958, maar naar nu blijkt in het toneelstuk, is er nog niets aan slijtage merkbaar aan het verhaal. Dat is in het geval van deze toneelversie vooral te danken aan het meesterlijk toneelspel van voornamelijk Victor Löw en Hein van der Heijden, maar ook Annick Boer, Reinier Bulder, Michel Sluysmans, Rob Das, Randy Fokke spelen onder regie van Ger Thijs de sterren van de hemel. Deze laatste heeft bij impresariaat Hummelinck Stuurman al eerder o.a. Heren van de Thee en De kleine zielen geregisseerd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 21 Oktober 2013 at 7:51 pm

“De Man die het wist”, Wat is dit grandioos leuk en waanzinnig knap gespeeld.

De man die het wist foto Joris van Bennekom De man die het wist foto Joris van Bennekom De man die het wist foto Joris van Bennekom

Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. foto's joris van Bennekom (klik voor groter)

Pas na afloop van deze waanzinnig succesvolle première werd het duidelijk dat dit de laatste première was van het Thrillertheater. Het was regisseur Bruun Kuijt, die in het slotapplaus de aandacht van het première publiek vroeg en ons in kennis stelde van dit toch wel verrassende bericht. Producentduo Lex Passchier en Rieneke van Nunen besloten al eerder dat de tiende productie het einde zou zijn. Jammer, nee erger, verdomde triest, want het Thrillertheater heeft met die tien producties bewezen een gat in het theateraanbod in ons land op voortreffelijke wijze te kunnen vullen. De apotheose is mogelijk wel deze laatste productie ”De Man die het wist”, een op het oeuvre van Alfred Hitchcock gebaseerde toneelvoorstelling waarin de acteurs in enkele gevallen wel meer dan 20 rollen spelen. Een komische thriller maar wel met de nodige suspense en een karrevracht aan humor, je ligt bijna heel de voorstelling krom van het lachen. Een heerlijke theateravond is daardoor gegarandeerd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Maandag 21 Oktober 2013 at 7:41 pm

Assepoester de Musical – een geweldig leuke productie voor het hele gezin!

 Assepoester Assepoester foto Nick van Ormondt Assepoester

Nadine Nachtegaal – Het Collectief N&P foto's Levin den Boer (klik voor vergroting)

In de sfeervolle Stadsgehoorzaal van Vlaardingen ging op zaterdag 12 oktober de nieuwe sprookjesmusical van Van Hoorne Entertainment in première. In navolging op Roodkapje, Hans en Grietje, De Gelaarsde Kat en Klein Duimpje brengt van Hoorne dit theaterseizoen Assepoester de Musical. Een voorstelling voor groot en klein, maar vooral, tegen mijn eigen verwachtingen in, leuk voor het hele gezin. Waar je verwacht dat Assepoester vooral voor de prinsesjes onder ons leuk is, maakt van Hoorne dat ook de prinsjes zich kostelijk zullen vermaken.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 21 Oktober 2013 at 7:21 pm

“Eindeloos”, biedt als toneelstuk inzicht in de vele facetten van een zelfmoord.

Eindeloos foto Andy Doornhein Eindeloos foto Andy Doornhein Eindeloos foto Andy Doornhein

Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. foto's Andy Doornhein

Een toneelstuk brengen, met veel humor maar ook met uiterst serieuze momenten, waarbij de rillingen over je rug lopen, over een onderwerp als Zelfmoord is een ‘Hell of a job’. Je mag het niet te vet aanzetten, je moet uitkijken voor de valkuilen van een te grote dosis humor en je dient het precaire onderwerp van de dood met respect te behandelen. Dat alles is scriptschrijver Timen Jan Veenstra met verve gelukt. Deze slechts 29 jarige schrijver weet met “Eindeloos” van "theaterwerk Spiriet" een zeer toegankelijk, begrijpelijk en eerlijk stuk theater te maken waarvan regisseur Johan Verheij met de acteurs een prachtige voorstelling creëert.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Zaterdag 19 Oktober 2013 at 11:13 am

Bakker & Lutz tonen hun vakmanschap met het ambachtelijk mooi programma “HET IS JE BLOED”

Bakker en Lutz fotograaf niet bekend Bakker en Lutz fotograaf niet bekend Bakker en Lutz fotograaf niet bekend


door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Enige tijd geleden berichten we op Cultuurpodium als eerste over het nieuwe theater duo Bakker Lutz, gevormd door Martin Bakker en Joris Lutz. In een uitgebreid interview sprak ik met beide heren en in een ongedwongen sfeer van de repetitieruimte in theater Walhalla in Rotterdam en later in café Tsjechov eveneens op Katendrecht aan het Dehliplein vertelden zij uitgebreid over de samenwerking, hoe het ontstond en waar ze aan werkten. Het zou een programma worden over de bloedlijn van de vaders via zichzelf naar de zonen, “Het is je Bloed” zou het programma gaan heten. Onlangs ging het programma na een aantal try outs in première in de Luc Lutz zaal van het Isalatheater in Capelle aan den IJssel. Het werd een feestje van heerlijk ambachtelijk theater maken door twee routiniers.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 18 Oktober 2013 at 7:07 pm

“Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde” Humor moet leuk zijn en niet al te voorspelbaar

Waarom mannen.. foto Annemieke van der Togt Waarom mannen.. foto Annemieke van der Togt Waarom mannen.. foto Annemieke van der Togt

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. Foto's Annemieke van der Togt

Een theatervoorstelling die leuk moet zijn moet zeker niet te voorspelbaar zijn anders verstomd de lach te snel. Dat is een simpele wet van de komedie. Helaas is dat niet helemaal begrepen in de theaterproductie “Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde”.
Deze theater komedie gebaseerd op de bestseller “Why man want sex and woman need love” van Barbara en Allan Pease, werd enige jaren geleden in het Amsterdamse werktheater in een meer basic versie voor volle zalen gespeeld en daarom besloot impresariaat DommelGraaf & Cornelissen deze voorstelling te adopteren en uit te werken voor de grote theaters.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, NIEUWS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Zondag 13 Oktober 2013 at 12:13 pm

Dulce Pontes viert 25-jarig jubileum in Eindhoven en Heerlen

Dulce Pontes foto Hans Speekenbrink Dulce Pontes foto Hans Speekenbrink Dulce Pontes foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting)

De Portugese zangeres Dulce Pontes treedt ter gelegenheid van haar 25 jaar in muziek 18 oktober op in Heerlen en 19 oktober in Eindhoven. In 2010 trad ze op in Carré tijdens een optreden waarin ze bewees muzikale grenzen te overschrijden: van fado naar Portugese folklore, Piazzola's tango en Arabisch getinte muziek. In 2009 bracht ze de dubbel-CD Momentos uit met onder andere haar grote hit Canção do Mar.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Vrijdag 11 Oktober 2013 at 10:05 am

Baantjer, De Cock en de moord in het theater

foto Roy Beusker foto Roy Beusker foto Roy Beusker

Door Jacques Nachtegaal –Het Collectief N & P

Ik had hier enorm naar uitgekeken, vanaf het moment dat bekend werd dat Niehe Van Lambaart theaterproducties Baantjer in het theater gingen brengen, was ik laaiend enthousiast. Vooral toen bleek dat Peter Tuinman, een van de topacteurs in ons land, de rol van De Cock, met cee oo cee ka, zou gaan spelen. Toen de cast eenmaal compleet bekend was, had ik het volste vertrouwen in een geweldig theatersucces. Nu, de dag na de feestelijke première in het De La Martheater in Amsterdam, is mijn voorpret volledig weg en berust ik in teleurstelling.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 10 Oktober 2013 at 10:01 am

“Alles went behalve een vent” is meer dan zomaar een komedie.

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Hij is ooit begonnen als luisterliedjeszanger, was onder andere terug te vinden op lp”s (die had je toen nog) als “Laat je zoon studeren”. Als Onderwijzer zong hij liefdesliedjes zoals “Spinnetje” en later ging hij meer op de kritische toer, via het satirisch cabaret van Lurelei, met o.a. Erik Herfst, Guus Vleugel, Jasperina de Jong en Rogier van Otterloo. Toen volgde een zeer succesvolle cabaretperiode met Frans Halsema en bracht hij enkele liedjes uit waardoor hij plots een wel heel bekende Nederlander werd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 05 Oktober 2013 at 10:20 am

HAAR NAAM WAS SARAH, Kan deze voorstelling nog overtroffen worden?

Haar naam was Sarah foto Raymond van Olphen Haar naam was Sarah foto Raymond van Olphen Haar naam was Sarah foto Raymond van Olphen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. Beeld van Raymond van Olphen (klik voor groter)

Over een heel theaterseizoen zie ik heel wat toneelstukken naast het ruime aanbod aan cabaret, muziektheater en musicals. Toch is toneel daarin meestal de uitschieter. Er wordt in Nederland namelijk op een heel hoog niveau geacteerd. Tallozen lopen weg met Broadway of West End maar het aanbod in de vaderlandse theaters is veelal beter dan over de grenzen. Ik zag in al die jaren ook heel veel goede en aangrijpende toneelvoorstellingen, maar na afloop van de première van “HAAR NAAM WAS SARAH”, heb ik na een aantal malen diep slikken moeten erkennen dat dit mogelijk "the best play ever" was die ik zag. Zeker een notering in mijn persoonlijke top 3 maar ik denk toch wel op de koppositie. Wat is dit een meesterlijk toneelstuk.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Vrijdag 04 Oktober 2013 at 10:41 am

Garland & Minnelli: Zo Moeder zo Dochter, een gekend verhaal.

Garland & Minelli, foto Wim Lanser Garland & Minelli, foto Wim Lanser Garland & Minelli, foto Wim Lanser

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. Foto's Wim Lanser (klik voor vergroting)

Vreemd eigenlijk dat een gekend verhaal, dat al meerdere malen werd beschreven, op de planken werd gebracht en waar talloze documentaires over verschenen het in het Theater nog steeds goed doet. De première van “Garland & Minnelli” is dan wel niet helemaal uitverkocht maar als tijdens de tournee die tot en met 18 januari in vele Nederlandse en enkele Vlaamse theaters te zien zal zijn, zo vol zit is het een heel groot succes geworden. En dat succes verdient deze voorstelling ook. Misschien is de voorstelling minder emotioneel dan destijds “Life is a Cabaret” waarin Heddy Lester en Frederique Sluyterman van Loo gestalte gaven aan moeder en dochter, maar ook in deze voorstelling gaat het grotendeels over de verhouding tussen moeder en dochter.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Vrijdag 04 Oktober 2013 at 10:28 am

Na Fame en Footloose nu Flashdance!

Flashdance foto PR Flashdance foto PR Flashdance foto PR

Door Nadine Nachtegaal – Het Collectief N&P

Op zondag 29 september ging in Tilburg de nieuwste productie van Albert Verlinde Entertainment in première. Wederom brengt Albert Verlinde een bekende dansfilm op de planken, in navolging van Fame en Footloose, krijgt het publiek dit seizoen Flashdance voorgeschoteld. Het verhaal van Flashdance werd in 1983 een onverwachte film hit met bekende nummers als “What a Feeling”, “I love Rock and Roll” en “Maniac”. De musical versie van Flashdance die nu wordt gebracht zou moeten eindigen met een première eind 2013 op Broadway.

Lees Verder