Onderwerp: MUZIEK

Maandag 28 Februari 2011 at 10:07 pm

Spinvis – De Weerman, een show die echt helemaal af is.

2011-02/image004.png 2011-02/image002.png 2011-02/image003.png

Door Jacques Nachtegaal (voor foto's klik voor vergroting)

Erik de Jong heb ik inmiddels al in meerdere gedaanten zien spelen, solo, met Fay Lovsky en met Eric Vloeimans en nu in het theater met zijn eigen band voor de nieuwe theatertournee ‘De Weerman', overigens Erik de Jong is Spinvis. Spinvis is een buitenbeentje in de hedendaagse popmuziek, zeker in Nederland. Hij maakt filmische minimal Music die met regelmaat vol swing zit maar evenzo heel klein en ingetogen kan zijn. Maar hoe hij het ook brengt te allen tijde is en blijft het Spinvis.
Spinvis is in zijn nieuwe theatershow te bewonderen met zijn band waarin naast Erik de Jong op toetsen, gitaar en als vocalist verder wordt gemusiceerd door Lucas Oldeman: toetsen, gitaar en zang, Cor van Ingen: bas, baritonbas, toetsen, e-bow en zang, Saartje Van Camp: cello, toetsen, percussie en zang en Marcel van As: drums, percussie, sample & loops en zang.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zondag 27 Februari 2011 at 1:38 pm

Erik Friedlander solo, Shyu Solo & duo Mary Halvorson en Jessica Pavone

Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens

Tekst en beeld Louis Obbens (klik voor vergroting)

Persoonlijk, oriëntaals dan wel innoverend

In de vorm van een mini-festival vindt een drietal concerten plaats met als bindende factor de presentatie van actuele muziek uit Brooklyn. Er lijkt nauwelijks meer sprake van een muzikale subcultuur uit dit hippe stadsdeel van New York maar het neigt steeds meer naar een culturele entiteit. De variatie van muzikale uitingsvormen is immens en de riante appartementen in Brooklyn zijn in verhouding tot Manhattan nog aantrekkelijk voor jonge startende musici. Clubs bieden talrijke mogelijkheden aan creatieve geesten die met een frisse blik muzikale kruisbestuivingen met elkaar aangaan, nauwelijks gehinderd door conventies.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 26 Februari 2011 at 2:05 pm

Een meesterlijk orkest en een stem van God gegeven

Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Het is volgens de insiders het beste allround orkest ter wereld het Nederlandse Metropole Orchestra. Samen met de beeldschone Italiaanse Roberta Gambarini, die werkelijk zingt met een van God gegeven stem, speelden zij in het nieuwe Rotterdamse Lantaren/Venster de finale van een weeklange workshop voor internationale jonge top arrangeurs. Onder leiding van de met Grammy awards bekroonde dirigent Vince Mendoza was het Metropole weer onnavolgbaar. Openend met een Mendoza arrangement van Joe Zawinul's "The Juggler" werd direct duidelijk dat in deze meesterlijke concertruimte het publiek een meer dan fantastische muziekavond zou gaan beleven.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK

Donderdag 24 Februari 2011 at 5:14 pm

FILMISCHE SOUNDSCAPES VAN BLISTERED

2011-02/droppedimage.jpg Blistered Blistered

Blistered-Europeana
Label: GBWusic (Indie-label)
Door Rik van Boeckel voor cultuurpodium.nl
Foto's  Eric van Nieuwland

Onlangs presenteerde Blistered haar eerste album Europeana in het Scheltema Complex in Leiden. Het duo bestaat uit de Leidse gitarist Bobby Ruijgrok en percussionist Gijs Anders van Straalen, bekend van Wouter Hamel en Sensual. Zij spelen sinds 2008 samen, delen hun liefde voor de muziek van Amerikaanse continent, niet alleen van Noord maar ook Zuid Amerika.

Ruijgrok is onder andere geïnspireerd door Leo Kottke, beiden door de banjo melodieën uit de VS en Van Straalen door de percussie uit de Cariben en Brazilië, een land waar hij ook verbleef. Noem daarbij de namen van Ry Cooder, Bill Frisell, Cyro Baptista en Mino Cinelu en het plaatje lijkt compleet. Met Europeana brengt Blistered soundscapes met gitaar, banjo en percussie (oa op cajón, udu, pandeiro, framedrum) die zich goed zouden lenen voor muziek bij films.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Donderdag 24 Februari 2011 at 2:47 pm

De Aanslag een toneelversie met respect voor Mulisch.

foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Joris van Bennekom (klik voor vergroting)

Dat de film naar het Boek ‘De Aanslag' van Harry Mulisch een succes werd lag vooral aan de technische mogelijkheden die film nu eenmaal ten dienst staan, maar om Mulisch meest succesvolle boek zo te bewerken dat het op het toneel, met veel beperkingen ten opzichte van film, overeind blijft is een zware opgave. Toch is dat Léon van der Sanden (toneelbewerking ) en Ursel de Geer (regie) geweldig gelukt.
Hoofdrolspeler Victor Low als Anton Steenwijk vertelt al terugblikkend over zijn geschiedenis die is gebaseerd op toeval. Als naast zijn ouderlijk huis op een winteravond de NSB politieman Fake Ploeg wordt doodgeschoten en de buurman en zijn dochter het slachtoffer voor het huis van de Steenwijk's neerleggen worden nog diezelfde nacht Anton zijn broer, vader en moeder gefusilleerd. Dit levert Anton, die op het moment van de Aanslag 12 jaar is, een trauma op voor de rest van zijn leven.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS

Donderdag 24 Februari 2011 at 2:37 pm

Dag in de Branding presenteert nieuw werk van Louis Andriessen ‘Anaïs Nin’

2011-02/didb_19_a0_affiche.jpg

Van de Redactie.

Dag in de Branding presenteert nieuw werk van Louis Andriessen ‘Anaïs Nin'
Komende editie van het Festival voor Nieuwe Muziek in het teken van liefde, taal, poëzie en expressie

Op zaterdag 12 maart a.s. vindt in Den Haag de 19e editie plaats van Dag in de Branding, het Festival voor Nieuwe Muziek. Het centrale thema van deze editie is "liefde, taal, poëzie en expressie" - elementen die stuk voor stuk op een bijzondere en eigenzinnige wijze in het programma zijn verweven. Zo vindt bijvoorbeeld op het podium van het verbouwde Korzo theater de Haagse première plaats van nieuw werk van componist Louis Andriessen, Anaïs Nin. Andriessen componeerde het stuk speciaal voor zijn muze Cristina Zavalloni en het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, naar de ongecensureerde dagboeken van de Franse schrijfster Anaïs Nin. Slagwerk Den Haag presenteert met ‘Phonoperformatik' een programma rondom de werken van de Grieks-Franse componist Georges Aperghis.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Dinsdag 22 Februari 2011 at 2:01 pm

Herinnert U zich deze nog?

Foto Jaap Reedijk Foto Jaap Reedijk Foto Jaap Reedijk

Door Jacques Nachtegaal, foto's Jaap Reedijk

Het leek de laatste tijd een beetje op een soap hoe bij ‘HUZDN' in steeds rapper tempo van personages in de rolbezettingen werd veranderd. Het begon na het trieste overlijden van Antonie Kamerling, Richard Groenendijk, een goede keuze overigens, nam zijn rol over. Echter dat ging niet zonder slag of stoot, want daardoor moest er driftig herschreven worden, gevolg; Jelka van Houten werd er uit geschreven en Annick Boer kwam er bij. Iets over verschil van karakters. Ik betreurde het dat daardoor Jelka niet te zien zou zijn, hoewel Annick ook verrassend leuk kan presteren. Toen verdween Lange Frans weer, nu volgens opgave door producent, op basis van privé problemen. Frans' rol werd overgenomen door Joël de Tombe. Een en ander ging niet zonder kleerscheuren zou later blijken. De laatste, (wanhoops)daad, was dat Martin Van Waardenburg aan de cast werd toegevoegd om de rol van Rob Out op zich te nemen. Mijn inziens, was voor zijn komst de chaos al compleet.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 18 Februari 2011 at 6:12 pm

BIJ TOMATITO IS GROTE KLASSE NOG EEN UNDERSTATEMENT

Tomatito foto Hans Speekenbrink Tomatito foto Hans Speekenbrink Tomatito foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Tomatito's roem was hem al vooruitgesneld want zijn eerste concert in Paradiso op donderdag 10 februari was uitverkocht. Maar niemand hoefde teleurgesteld te worden want er werd een tweede concert ingelast. Een van de grootste flamencogitaristen van dit moment bracht het publiek in grote vervoering. Zijn meesterschap over de compás, zijn fabuleuze techniek, de uitmuntende zangers, de wervelende dans van José Maya en de subtiele percussiebegeleiding op de cajón maakten van Tomatito's concert een hoogstandje van flamenco kunst. Tomatito werd geboren in Almería in een familie van zigeunermusici. Hij woont nog steeds in deze stad aan de Middellandse Zee. Hij begeleidde ooit de grote legendarische zanger Camarón de la Isla, onder andere samen met Paco de Lucía, die andere grootmeester. Hij speelde op Camarón's album La Leyenda del Tiempo (1979). Zijn eerste solo-album Rosas del Amor verscheen in 1987. Hij maakte prachtige albums met latin jazz pianist Michel Camilo (Spain-2000; Spain Again-2006). Met Aguadulce (2004) won hij in 2005 een Latin Grammy voor het beste flamenco album.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Vrijdag 18 Februari 2011 at 5:53 pm

Stationsstraat 169huis, een aardige poging

foto Bob Bronshoff foto Bob Bronshoff foto Bob Bronshoff

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Bob Bronshoff (klik voor vergroting)

M-Lab staat voor mij, voor lef en uitdaging, zo bewees men eerder met o.a. ‘Urinetown' en ‘Sunday in the park with George' twee in mijn ogen zeer geslaagde producties dus de verwachtingen voor ‘Stationsstraat 169huis' waren hoog gespannen. Misschien wel iets te hoog, want het viel wat tegen en ik stond daar, gelet op het première applaus, ook niet helemaal alleen in. Zoals vaak met op jeugd gerichte musicals moet het snel en lekker bekken, dat ging nog wel, maar het totale toneelbeeld was chaotisch en het continue door elkaar heen lopen en werken met bedrade microfoons haalt heel veel spontaniteit uit de voorstelling. Kortom toch een beetje een dompertje.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Woensdag 16 Februari 2011 at 11:39 am

Anti-House, Paradox Tilburg

foto Louis Obbens Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens

Tekst en beeld Louis Obbens (klik voor vergroting)

Perspectiefrijk!

De zeer getalenteerde, van oorsprong Duitse, saxofonist Ingrid Laubrock, is formeel de bandleider van Anti-House. Na haar Engelse jaren heeft zij haar toevlucht gezocht in het Jazz-Mekka New York. Met haar partner, de interactieve drummer Tom Rainey, sideman van onder andere Tim Berne, heeft zij via verschillende projecten, haar naam definitief gevestigd in de ‘Big Apple'. De ritmesectie van Anti-House wordt gecompleteerd door contrabassist John Hébert uit New Orleans, bekend van zijn bijdrage aan de laatste groep van Andrew Hill. De rijzende ster van dit geheel is gitarist Mary Halvorson. Deze veelgevraagde muzikant wordt geroemd vanwege haar vernieuwende, vooruitstrevende karakter. Ze maakt deel uit van de sprankelende Brooklyn Jazzscene en heeft inmiddels een specifieke sound op de elektrische gitaar ontwikkeld.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Dinsdag 15 Februari 2011 at 12:02 pm

PORTUGESE MEESTER ‘RODRIGO LEAO’ VOOR HET EERST IN 20 JAAR OP EEN NEDERLANDS PODIUM!

2011-01/portugees_klein1.jpg

Van de redactie. (klik op foto voor vergroting)

Voor het eerst in zijn bijna twintigjarige solocarrière komt de Portugese superster Rodrigo Leão voor een concert naar Nederland. Op woensdag 20 april verzorgt de Portugees samen met zijn Cinema Ensemble een optreden op het podium van De Melkweg in Amsterdam. De muziek van Rodrigo Leão, een artiest van het kaliber Yann Tiersen, wordt in eigen land gerekend tot een stuk muziekgeschiedenis. Zo maakte hij eerder furore met de internationaal bekende Portugese folkband Madredeus en werkte hij als soloartiest samen met Stuart A. Staples (Tindersticks), Niel Hanon (Divine Comedy) en Beth Gibbons (Portishead). Het optreden van Rodrigo Leão in Vredenburg draagt de titel 'A Mãe', een verwijzing naar een album dat is opgenomen in landen als New York, Spanje, Italië en Portugal. Bijgestaan door het Cinema Ensemble, waarbij de vocalen van Ana Vieira garant staan voor de nodige kippenvelmomenten, neemt Rodrigo Leão de luisteraar mee op reis in zijn wereld, waarbij een filmische mix van fado, wereldmuziek, pop en folk je voor even laten vergeten waar je bent.

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, MUZIEK

Maandag 07 Februari 2011 at 2:41 pm

Herman van Veen zien en sterven

Door Jacques Nachtegaal

Napels zien en sterven was ooit een gevleugelde kreet maar na de staking van de vuilophaaldienst van Napels heb ik dit nooit meer horen zeggen. Mogelijk zou: "Herman van Veen zien en sterven" een goed alternatief zijn. Want als je eerlijk bent, als je Van Veen hebt gezien is er niet veel, misschien zelfs niets meer wat dat kan overtreffen.
In zijn huidige theatershow ‘Nederlandse Tournee 2010/2011" speelt Herman gelukkig weer een tournee in de vaderlandse theaters. Twijfel niet en ga dat zien, want van Veen in Nederland komt niet al te vaak voor. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Overal ter wereld is Van Veen een publiekstrekker en daarom moet je jezelf gelukkig prijzen als je een kaartje kunt bemachtigen voor ‘Nederlandse tournee 2010/2011". Begrijpelijk dat niet alleen op het podium maar ook onder het publiek de vergrijzing duidelijk is aangebroken.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Maandag 07 Februari 2011 at 2:29 pm

Angela Groothuizen raakt de juiste snaar.

Kik - Angela Groothuizen - LABEL - foto - Nick van Ormondt.

Door Jacques Nachtegaal (foto Nick van Ormondt klik voor vergroting)

Angela Groothuizen is in de eerste plaats zangeres, hoewel velen haar mogelijk beter kennen als coach of jurylid in diverse ster-ontdekkende tv programma's, als spelleidster, als lid van Purper, als tv presentatrice en mogelijk zelfs nog als actrice, ze heeft ooit een paar keer geacteerd.
Zij werd ooit echt bekend bij het grote publiek met haar rol binnen de Dolly Dots. Toch is Angela Groothuizen voor mij bovenal de solo zangeres met een meer dan geweldige strot, die zowel kan spetteren in een Rock song, maar evenzogoed heel klein en ingetogen een mooi Nederlandstalig lied ten gehore kan brengen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL

Donderdag 03 Februari 2011 at 4:01 pm

Podiumkunst krijgt ook een plek op het IFFR.

2011-02/iffr-logo_medium.jpg 2011-02/iffr_beeld_1.jpg 2011-02/iffr_magazine_initem.jpg

Door Hans E. Merts

De 40 editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam is op donderdag 27 januari van start gegaan. Het festival kan zich al jaren beroepen op ´het grootste festival van Nederland´ gebaseerd op haar aantallen bezoekers die zich onderdompelen in het rijk geschakeerde filmaanbod in de maasstad.
Ook voor de liefhebbers van de podiumkunsten is er op het IFFR iets van hun gading te vinden en gedurende het festival zullen op diverse plekken optredens en performances te zien zijn.

Het onlangs geopende LantarenVenster op de Kop van Zuid zal niet alleen een mooi filmprogramma bieden, ook de muziekzaal zal onderdeel uitmaken van het festival. Op donderdagavond zal daar de Rotterdamse formatie Hausmagger een performance/concert geven waar de Rotterdamse no-nonsense vanaf zal druipen. Hausmagger bestaat uit Ted Wesselo (Rembo & Rembo) en Ed Sewerratti (surfsound-coryfee). Ze maken recht-toe-recht-aan-songs in een lyriek van de straat. Opzwepend, meevoerend en de absurditeit niet schuwend bedienen zij zich van elektronica sounds en snerpende gitaar. Het concert is vrij toegankelijk, evenals als meerdere concerten tijdens het filmfestival.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 03 Februari 2011 at 3:56 pm

'De Kus' doorbreekt de barrière.

Huub Stapel en Carine Crutzen in De Kus Carine Crutzen en Huub Stapel in De Kus Carine Crutzen en Huub Stapel in De Kus

Door Jacques Nachtegaal (voor foto's klik voor vergroting)

Het toneelstuk "De Kus" van impresariaat Hummelinck Stuurman, heeft de intentie om een barrière te doorbreken. Dat proef je in alles, of dat werkelijk lukt is voor een ieder anders. Hoe beleef je een toneelstuk. Dat zou een mooie vraag zijn voor de enquêteur aan de uitgang van een theater. Bij honderd bezoekers zullen toch zeker 50 verschillende visies zijn. Ieders referentiekader is anders en elk past het verhaal toe binnen eigen kaders. Toch zal bij ‘De Kus' door velen gesproken worden over het steeds meer bespreekbaar proberen te maken van ongeneeslijke ziekten en dat praten een remedie vormt tegen vele vormen van vereenzaming.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 03 Februari 2011 at 2:55 pm

‘Lente’ een hartverwarmende tragikomedie

Anne Wil Blankers Edwin de Vries Oda Spelbos

Door Jacques Nachtegaal (Klik op de foto voor vergroting)

Speciaal voor Anne-Wil Blankers, Edwin de Vries en Oda Spelbos, drie absolute topacteurs, schreef Haye Van der Heyden de toneelvoorstelling ‘Lente'. Een heerlijke toneelproductie waarbij echt alles klopt. Een sober en eenvoudig decor, waar de natuur haar gang lijkt te kunnen gaan, werkt, net als de acteurs, sterk op je gevoel. Dat is precies waar het bij deze voorstelling om draait. Het gevoel dat je moet raken waardoor je vanzelf wordt meegezogen in deze warm menselijke tragikomedie.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Donderdag 03 Februari 2011 at 2:40 pm

Pater Moeskroen moet je vooral horen en ondergaan

2011-02/affichebeeld_-_hanco_kolk-1.jpg Pater Moeskroen foto Roy Soetekouw Pater Moeskroen foto Roy Soetekouw

Door Jacques Nachtegaal (voor foto's klik voor vergroting)

De inmiddels 25 jaar bestaande Nederlandse Feestband Pater Moeskroen heeft onlangs de première gespeeld van de nu al 10e theatershow ‘Pater Moeskroen & De Kelten'. Een programma dat bovenal opvalt door geweldig goede muziek. Van dolle pret tot uiterst serieus, en steeds weer perfect in de uitvoering. Een theateravondje Pater Moeskroen, ze spelen naast het theater ook op festivals en in feesttenten, kenmerkt zich door heerlijke aanstekelijke, vaak op folk gebaseerde, muziek met gebruik van talloze instrumenten.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, VERWACHT

Donderdag 03 Februari 2011 at 12:06 pm

RUMER KWAM, ZONG EN OVERWON

Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

In januari was de nieuwe Engelse zangeres Rumer voor een exclusieve showcase in ons land, in Muziekcentrum De Omroep in Hilversum. Ze werd begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Arjan Tien. Het werd een memorabele avond, de prachtige songs van Rumer, door haarzelf geschreven, kregen door de uitvoering samen met een van wereld's beste orkesten een overweldigende glansrijke klankkleur!

Rumer's echte naam is Sarah Joyce. Ze werd in 1979 geboren in Pakistan uit een Engelse moeder en een Pakistaanse vader. Haar artiestennaam is afgeleid van die van de Engelse schrijfster Rumer Godden (1907-1998) die opgroeide in het koloniale India. Haar moeder was feitelijk getrouwd met een Engelse ingenieur. Na de scheiding van hem keerden haar moeder met haar zeven kinderen onder wie de 11- jarige Rumer terug naar Engeland. Ze ging naar school in Carlisle en zat na haar 16e enige tijd op een kunstacademie in Devon waarna ze naar Londen vertrok.

Lees Verder