Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 24 December 2012 at 7:20 pm

"Everybody Happy" laat een zeer diepe indruk achter

2012-12/image002_copy1.jpg

2012-12/image009.jpg

2012-12/image004.jpg


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

Elk theaterseizoen is er wel één voorstelling waarvan je jaren later nog denkt, die had ik zeker nog een keer moeten gaan zien. Dat soms om de meest uiteenlopende redenen. Maar heel zelden komt het voor dat een theatervoorstelling mij zo raakt dat ik tot diep in de nacht er over heb zitten discussiëren en heb liggen nadenken. Een voorstelling die je zo raakt dat je bij het slotapplaus al met zekerheid kan zeggen deze voorstelling ga ik lopende het seizoen zeker nog een keer zien, want er zit mogelijk nog veel meer in dan ik er nu uit heb gehaald. En daarbij het ook nog eens zo is, dat het een voorstelling is die zo'n diepe indruk op mij heeft nagelaten dat ik eigenlijk overweldigd ben van de kwaliteit van deze voorstelling.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 24 December 2012 at 7:14 pm

“Het Jubileum” van Het Volk, had ik mij anders voorgesteld.

2013-01/web.toneelgroep_het_volk_-_foto_staand_-.jpg

2013-01/kik_-_toneelgroep_het_volk_-_het_jubileum_-_scenefoto_3_lowres.jpg

2013-01/kik_-_toneelgroep_het_volk_-_het_jubileum_-_scenefoto_2_lowres.jpg

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het was een medewerkster van Theater de Naald in Naaldwijk die mij ooit attendeerde op toneelgroep "Het Volk" die moest ik zeker eens gaan bezoeken. Nu had ik in een ver verleden de voorstelling "Logement van Dijk" gezien en daar had ik goede herinneringen aan. Toen vorig seizoen de kans zich voordeed, ging ik met heel veel verwachtingen naar "Stookolie en Sangria". Ik was wederom overtuigd, dit was een geweldig toneelcollectief en daar wilde ik meer van zien. Ik was zelfs teleurgesteld dat ik niet bij de première van "Het Jubileum" in de Haarlemse Toneelschuur aanwezig kon zijn, maar recentelijk kon ik de voorstelling wel bezoeken en vol goede zin ging ik theaterwaards.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, TONEEL

Zondag 23 December 2012 at 11:55 pm

De groene wereld van Wicked

2012-12/454x304_19-april_wicked_1.jpg


Tekst: Judith Aerts

Het is de musical hit van de afgelopen 10 jaar, maar helaas, Wicked stopt alweer op 11 januari. Voordat het te laat was, wilde ik dit spektakel toch echt een keer zien en bevond ik mij op een zondagmiddag in het Afas Circustheater in Scheveningen. Al jaren geleden hoorde ik de Broadway versie van de liedjes van Wicked en ik was verkocht! Het nummer Popular bracht mij altijd aan het lachen en Defying Gravity bezorgde mij keer op keer kippenvel. Nu is Idina Menzel, de originele Elphaba, een wereldartiest en was ik ontzettend benieuwd of Willemijn Verkaik hieraan zou kunnen tippen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, TONEEL

Zondag 23 December 2012 at 10:32 pm

Het leven van Buddy Holly was kort, heftig en laat nog lang zijn sporen na.

2012-12/buddy_holly_10_dec_2012_foto_joke_schot__5_large.jpg

2012-12/buddy_holly_10_dec_2012_foto_joke_schot__6_large.jpg

2012-12/buddy_holly_10_dec_2012_foto_joke_schot__9_large.jpg


Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P (fotografie Joke Schot)

Hij werd slechts 22 jaar oud, was de belofte van de jaren vijftig van de vorige eeuw; Buddy Holly. Al op 16 jarige leeftijd was hij een professioneel muzikant en vormde met Jerry Allison, Niki Sullivan en Joe Mauldin; The Crickets. Sindsdien zijn Holly’s hits tijdloze muziekdocumenten zoals “That'll be the day”, “Peggy Sue” en”Oh Boy”. Albert Verlinde Entertainment brengt binnenkort de swingende rock ’n roll musical “The Buddy Holly Story” en bij aanvang van de repetities werden de deuren van de repetitie studio’s wagenwijd open gezet om de media vast kennis te laten nemen met het naderend succes van deze productie. De hoofdrol zal worden vertolkt door niemand minder dan Tim Akkerman en andere medespelers zijn o.a, Frans van Deursen en Alexandra Alphenaar . Voor de regie werd Peter de Baan gecontracteerd en dat is in feite al een garantie voor een succesvolle en geslaagde theaterproductie. Wij kijken dan ook reikhalzend uit naar zondag 3 februari wanneer “The Buddy Holly Story” in Tilburg in première zal gaan.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Zaterdag 22 December 2012 at 3:07 pm

BETTYE LAVETTE

2012-12/1bettye_lavette_tivoli_17_dec_2012_foto_joke_schot__a_13_large.jpg

2012-12/bettye_lavette_tivoli_20121217_foto_joke_schot_004.jpg

2012-12/bettye_lavette_tivoli_20121217_foto_joke_schot_010.jpg

(klik voor vergroting)

Tekst Roland Huguenin - fotografie Joke Schot

Een eerste kennismaking met Bettye LaVette op de bühne, roept een verwarring op die snel omslaat in verbazing en verrassing. Deze vitale vrouw van 66 jaar oud, is een innemende verschijning. Ze heeft de power en ruigheid van collega's die veel jonger zijn. Het verhaal dat ze in zich meedraagt is bijzonder. Zij is dat verhaal. Het staat gegroefd in haar stembanden en haar gezicht. Het is niet nodig om per se lang stil te staan bij haar fysiek. Toch is het de fysieke sprankeling van deze goed geconserveerde soulzangeres die direct fascineert. LaVette is een grande dame met charme. Haar mimiek verraad kracht en kwetsbaarheid, en springt voortdurend op en neer tussen vreugde en blues.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 21 December 2012 at 5:58 pm

Jazz Drummer ERIC INEKE's INSPIRATIEBRONNEN

Jazz Drummer Eric Ineke, foto Hans Speekenbrink

Boekbespreking door muziekcriticus Frits Lagerwerff met foto van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Eric Ineke with Dave Liebman: The Ultimate Sideman - Jazz Master Drummer Eric Ineke talks about the artists he has played with since 1968
Inhoud: 224 pagina's, 53 foto's, plus tekstuele bijdragen van Wouter Turkenburg en Rein de Graaff


Prijs: € 15,= (bij concerten) of € 17,95 (incl. verzendkosten) te boeken naar bankrek.nr.: 81.18.85.992 t.n.v. GBV Producties Zoetermeer
Pincio Uitgeverij, Spieringsloot 12, 2724 AW Zoetermeer
ISBN 978-94-90532-04-8

Onlangs verzorgde jazzpianist Rein de Graaff een tournee met een septet, waarin hoofdrollen werden gespeeld door trompettiste Ellister van der Molen, de altisten Ben van Gelder en Benjamin Herman, alsmede de fenomenale Amerikaanse swingtenorist Houston Person. Deze blazers werden voorbeeldig voortgestuwd door Rein de Graaff zelf, contrabassist Marius Beets en drummer Eric Ineke. Laatstgenoemde signeerde en verkocht daarbij een kloek boek van eigen hand, The Ultimate Sideman.

Daarin zijn belevenissen met musici, jazzhelden, collega's en leerlingen in human interest stijl en dialoogvorm opgetekend. Om enig overzicht te scheppen van zijn bespiegelingen en dialogen, met de Amerikaanse saxofonist Dave Liebman, heeft Ineke twaalf hoofdstukken naar instrument en functie gerubriceerd: van tenorsaxofonisten tot componisten/arrangeurs. Na deze chapiters volgen enkele proeven van galeienarbeid: een rommelige discografie en een ordelijk namenregister.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 14 December 2012 at 10:50 pm

Buiten is het 4 graden, binnen zingt en danst.... Izaline Calister

Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri Izaline Calister foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens, met foto's van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

Het was een gure December zondagmiddag. Echt de perfecte dag om je in Lantaren/Venster te laten opwarmen door de Caribische klanken van Calister en haar band. Gedurende het hele optreden straalt de warmte af van deze op Curaçao geboren, maar in Groningen wonende rasmuzikante.

Het optreden stond in het teken van de presentatie van haar nieuwe CD ‘Kandela'. Calister liet zich tijdens het optreden begeleiden door: Mark Bischoff (piano, accordeon), Yumarya Grijt (zang, percussie), Ed Verhoeff (gitaar), Yerman Aponte (bas); en Enrique Firpi (drums).

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 13 December 2012 at 11:11 pm

OVERTUIGENDE ERIC ALEXANDER DOET COLTRANE HERLEVEN.

Eric Alexander & Vincent Herring

Door René de Hilster

Het is weer meer dan 53 jaar geleden, om precies te zijn op dinsdag 3 februari 1959, dat het Miles Davis sextet zonder Miles Davis de Universal Recording Studio in Chigago betrad. Onder leiding van altsaxofonist Julian "Cannonball"Adderley werden er een achttal stukken opgenomen. De tweede blazer was niemand minder dan John Coltrane en eerlijk gezegd was het zijn aanwezigheid die deze sessie zijn eeuwigheidswaarde geeft. Een aantal stukken van deze gedenkwaardige sessie zijn tot op heden studie materiaal voor saxofonisten en het album zelf hoort in het rijtje dat iedere jazzliefhebber in huis moet hebben. Een ware jazzklassieker!

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Donderdag 13 December 2012 at 9:47 pm

Bel Cante presenteert Anda Jaleo

Belcanto foto Fred Rohde Belcanto foto Fred Rohde Belcanto foto Fred Rohde

In de muziektheatervoorstelling Anda Jaleo brengt Bel Cante in een nieuwe samenstelling op een gevarieerde manier verschillende werelden samen. In het programma Canción werden onder andere oude Spaanse liederen gebracht die waren verzameld door de beroemde Spaanse dichter Federico García Lorca. Deze liederen zijn uitgebracht op Bel Cante's album Canción (2010).

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 11 December 2012 at 11:05 am

Ellen Pieters is Shirley Valentine

Door Nadine Nachtegaal - Het Collectief N&P 
Foto's volgen nog 

Op een van de eerste winterse dagen in ons land, vrijdag 7 december, ging in de altijd sfeervolle Leidse Schouwburg de theater komedie "Shirley Valentine" in première. Deze theaterhit is op veel plaatsen ter wereld gespeeld en zelfs verfilmd. Aan de vorig jaar, door haar rol als Mary Servaes in "De Zangeres Zonder Naam" geprezen alleskunner Ellen Pieters, de eer om voor de eerste keer in haar carrière alleen op het toneel te staan in de rol van Shirley Valentine.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 06 December 2012 at 9:50 pm

'Greetings from Coral Springs' release party

2012-12/dsc_4095.jpg

2012-12/dsc_4088.jpg

2012-12/dsc_4048.jpg

Tekst: Thirza van der Linden
Foto's: Judith Aerts 

Coral Springs beschrijft zichzelf als female-fronted punkrock. De jonge band uit Zuid-Holland zoekt een balans tussen pakkende pop en de intensiteit van punk. Hun muziek ligt in het verlengde van bands als No Trigger en New Found Glory en, hoewel ze de vergelijking zelf liever vermijden, bespeur ik ook een beetje Paramore. De afgelopen maanden timmerden ze al hard aan de weg met allerlei optredens door het hele land. Nog vóór hun éénjarig bestaan komt de band met hun debuut-EP 'Greetings from Coral Springs', die ze op vrijdag 23 november presenteerden in Club 330 LIVE in Den Haag.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 03 December 2012 at 9:58 pm

Verdiende Edison voor fadoster Mariza tijdens magisch optreden in Carre

Mariza in Carre Photo Hans Speekenbrink Mariza ontvangt Edison Award in Carre foto Hans Speekenbrink Mariza blij met Edison foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting)

Uit handen van de Portugese ambassadeur werd Mariza aan het eind van haar optreden verrast met de Edison van 2011 Zij kon die destijds niet in ontvangst nemen vanwege haar zwangerschap. De ambassadeur prees haar voor haar inspanningen om fado door de Unesco erkend te krijgen als Werelderfgoed. Inmiddels is dat een jaar geleden daadwerkelijk gebeurd. Ook de historische banden tussen Portugal en Nederland, beiden landen aan zee, werden aangekaart. En hij noemde Slauerhoff.

Met haar laatste album Fado Tradicional (2011) keerde fado ster Mariza terug naar de traditionele fado waarmee ze opgroeide in de taverna van haar ouders in de fado-wijk van Lissabon: Mouraria. Na die release werd ze moeder van een zoon waardoor ze een jaar niet op het podium stond. Maar ze ging voor de zomer al weer optreden, verrijkt met de ervaring van het moederschap. Een nieuwe start noemt ze het zelf. En dat was te zien en te horen in Carré, woensdagavond 28 november. Een prachtig zingende Mariza omarmde het publiek en omgekeerd, het was zonder meer een magische fado avond!

Lees Verder