Onderwerp: TERUGBLIK, TONEEL

Zondag 30 Oktober 2011 at 12:34 pm

“Het Gouden Ei” zet je op het puntje van je stoel

Het gouden Ei foto Leo van VelzenFoto Leo van Velzen Foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P Foto's Leo van Velzen (klik voor vergroting)

Een thriller echt met grote spanning in een theater brengen is al wel vaker gedaan maar om de bezoeker van meet af aan op het puntje van de stoel te houden is nog niet velen gelukt. Bij het toneelstuk "Het Gouden Ei" naar het boek van Tim Krabbe uit 1984, een psychologische thriller draait het voornamelijk om Rex (Victor Löw) die jaren geleden met zijn toenmalig vriendin Saskia (Nienke Römer) op weg was naar hun zuid Franse vakantiebestemming maar bij een tankstation verdween Saskia plotseling en al die jaren zoekt Rex zijn verloren vriendin.
Dan, als Rex terugkomt van een vakantie in Italië waar hij zijn huidige vriendin Lieneke (Margo Dames) ten huwelijk heeft gevraagd besluit hij een laatste ultieme poging te wagen in zijn zoektocht naar Saskia, omdat Saskia anders altijd tussen hem en Lieneke zal blijven staan. Hij moet en zal weten wat er met Saskia gebeurd is, daar heeft hij alles voor over en Lieneke biedt hem daarin alle ruimte, ruimte gegeven uit haar liefde voor Rex.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TERUGBLIK, TIPS

Maandag 24 Oktober 2011 at 3:28 pm

Philippe Genty & Compagnie maken meer dat theater alleen.

Compagnie Philippe Genty

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Het gezelschap Compagnie Philippe Genty komt slechts voor een heel korte periode naar Nederland om hier de totaaltheatervoorstelling "Voyageurs Immobiles"te komen spelen. In het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam gingen ze van start. En hoe. "Indrukwekkend", "Niet te vatten zo mooi" en "Dit is werkelijk meesterlijk" waren enkele van de gehoorde uitspraken na afloop van de meer dan fantastische totaaltheater voorstelling van het gezelschap van Philippe Genty. Reeds in 1995 creëerde Philippe Genty zijn "Voyageurs Immobiles" maar na het wereldwijd succes, overigens nooit in Nederland te zien geweest, besloot Philippe samen met zijn partner Mary Underwood een nieuwe, meer uitgebreide versie te maken. Met die nieuwe versie, die talloze nieuwe artistieke vondsten bevat, is het gezelschap tot en met vrijdag 18 november op tournee in Nederland.

Lees Verder

Onderwerp: CABARET, TERUGBLIK

Maandag 24 Oktober 2011 at 3:27 pm

Vincent Bijlo is subtiel, maar scherper dan ooit.

Vincent Bijlo

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P (klik op foto voor vergroting)

Het zit iedereen dwars, dat anti-cultuurbeleid van de huidige, en gelukkig aanstaande ex-regeerders uit het Haagse Pluche. De btw verhoging doet inmiddels velen de das om en zij die doorploeteren, vaak tegen beter weten in, hebben het zwaar. Theaters verkopen steeds moeilijker hun kaartjes en theaterdirecteuren draaien zich in de vreemdste bochten om hun zaal toch maar vol te laten lopen. Acties werden op poten gezet maar niets kon het zootje Haagse plucheklevers gezond verstand bijbrengen en alle geplande onsympathieke besluiten kregen hun doorgang. Daar moet je iets aan doen, zo dacht ook Vincent Bijlo en ziet wat deed deze sympathieke cabaretier, Hij komt zijn toeschouwers tegemoet. In verband met de btw verhoging heeft hij zijn programma met 13% uitgebreid. Dit ter compensatie aan zijn publiek. Een publiek dat gelukkig de blauwe zaal in de Utrechtse Stadsschouwburg wel vol doet stromen voor Bijlo's première van ""De Cultuuroptimist.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Zondag 23 Oktober 2011 at 5:31 pm

MONTY ALEXANDER - MEESTER, AD RANDOM GENIE

2011-10/monty_alexander_01_copy2.jpg 2011-10/monty_alexander_02_copy1.jpg 2011-10/monty_alexander_03_copy1.jpg
(klik op de foto's voor vergroting)


Bimhuis, Amsterdam - 9 oktober 2011


Vedette Monty Alexander is na 24 terug in het Bimhuis. In oktober 1987 trad hij aan op de Oude Schans, samen met bassist John Clayton en drummer Jeff Hamilton, als begeleiders van de legendarische trompettist Harry 'Sweets' Edison. Voor 15 Hollandse guldens mocht je naar binnen. Nu, in 2011, zit je voor het onwaarschijnlijke bedrag van 25 euro op de voorste rij. De zaal is afgeladen met opgewonden liefhebbers. Bij aanvang betreden de leden van de ritmesectie beurtelings het podium om in stijl een intro op te zetten. De meester kan aanschuiven. Wat heeft de sympathieke Jamaicaan op het menu voor zijn fans? Een energieke avond zal het zijn. Daarover bestaat geen twijfel.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Woensdag 19 Oktober 2011 at 11:45 pm

Ricky Koole moet veel minder ouwehoeren

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Ricky Koole is een goede zangeres, niet meer, niet minder. Ze heeft een geweldige stem en ze weet haar publiek muzikaal te boeien. Doe dat dan ook, en ga niet ouwehoeren. Helaas doet ze dat laatste veel te veel in haar nieuwe theatershow: "Rain, Steam and Speed". Zonde want het had een heerlijk muzikaal avondje kunnen worden. Ricky heeft zich namelijk omringd met een groep geweldige muzikanten; Roel Spanjers (toetsen), Marcel de Groot (gitaar), Bart Wijtman (bas) en JJ Goosens (drums), dus daar heeft het niet aan gemankeerd. Maar verder ging er dus heel wat fout.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TIPS, TONEEL

Woensdag 19 Oktober 2011 at 11:40 pm

Het thriller theater mengt humor en suspense samen tot een heerlijke theatervoorstelling

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

De voorstelling "39 steps" van het thrillertheater is de eerste in de Hitchcock trilogie die het Thrillertheater met meer dan verve met deze voorstelling is aangevangen.
De voorstelling is er een om in een lijstje te hangen en te koesteren. Wat een genot om deze voorstelling mee te kunnen maken. Vier acteurs; Han Oldigs, Nico de Vries, Peggy Vrijens en de onvolprezen Joep Onderdelinden, spelen met z'n viertjes 50 rollen en dat doen ze op wel zo'n meesterlijke wijze dat je meerdere malen bulderend van het lachen op je stoel voorover klapt van de lol. Maar het is meer dan humor alleen. Deze thriller, gebaseerd op de film "39 Step" van Alfred Hitchcock herbergt ook heel sterk het Who dun it principe en dat wordt heel knap opgebouwd. Hoe gaat het allemaal aflopen en waar loopt het allemaal op uit.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, INTERVIEW, MUZIEK

Woensdag 19 Oktober 2011 at 10:34 pm

Diva Sodano on tour

Veronique Sodano (Foto: Hans Speekenbrink) Veronique Sodano (Foto: Hans Speekenbrink) Veronique Sodano (Foto: Hans Speekenbrink)

Tekst door Bernadette van den Hooven, met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

In het kader ‘aanstormend talent' rijst de ster van comedienne en zangeres Veronique Sodano. De 33-jarige diva studeerde in 2005 cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium, behaalde in 2006 de overwinning op het Camuz kleinkunstfestival en sleepte een jaar later de Holland Casino Podiumprijs in de wacht. Momenteel gaat Sodano de kleinere theaters in onder andere Den Haag en Amsterdam langs met haar productie ‘Zet je Schrap'.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 17 Oktober 2011 at 3:21 pm

Fatoumata Diawara cd presentatie Rasa, Utrecht

Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen

Tekst en foto's Pieter Franssen (klik voor vergroting)

De onstuitbare zangeres en danseres en gitariste Fatoumata Diawara is nu al heel wat keren in ons land geweest. En steeds brengt de voormalige actrice, achtergrond zangeres en vocale steunpilaar bij Oumou Sangare een wervelende zang en dansshow. Ook nu weer bij de cd-presentatie van haar prachtige cd, uitgebracht op het prestigieuze Worldcircuit label is haar optreden van begin tot eind vooral een uitbarsting van turbulente, positieve,vaak tomeloze energie.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, TIPS

Maandag 17 Oktober 2011 at 1:08 pm

Gers Pardoel speelt thuiswedstrijd

Gers foto Marieke van ZunderrtGers foto Marieke van ZundertGers en Sef foto Marieke van Zundert

Door Thijs van Zundert met foto's van Marieke van Zundert (klik op foto's voor vergroting)

Afgelopen donderdag 13 oktober gaf Gers Pardoel zijn album-release party in de Nieuwe Oogst in Rotterdam. Het is in korte tijd hard gegaan met de carriere van Gers. Hij loopt al wat jaren mee in de muziek business, maar was nooit écht doorgebroken. Totdat hij het afgelopen half jaar opeens overal opdook. Radio, televisie, print, online, Gers was overal; promotie voor het langverwachte eerste album, "Deze wereld is van jou'.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, TERUGBLIK

Woensdag 12 Oktober 2011 at 9:20 pm

“Jeans 21 – Grown Up” is meer dan volwassen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

De theatervoorstellingen van het gezelschap "Jeans" zijn de laatste jaren steeds meer gegroeid en een jaar of twee geleden viel het mij al op dat het een steeds beter uitgebalanceerd gezelschap werd, maar wat ze met "Jeans 21 - Grown Up" hebben bereikt overtreft elke verwachting. Met deze nieuwe show die onlangs in de zo sfeervolle Rijswijkse Schouwburg in première ging toont het gezelschap aan meer dan volwassen te zijn. De show is simpelweg geweldig. De balans in de stemmen, de timing, het orkest, de choreografie het is allemaal tot meer dan in de puntjes perfect verzorgd. Voor de liefhebbers van een avond heerlijke allround entertainment is "Jeans 21 Grown Up" de3 perfecte avond uit. Het is een theatershow waarin elke toeschouwer wel iets van zijn/haar gading vindt. En het mooie is het zijn allemaal aanstormende talenten die in de komende jaren terug zullen keren in leading rollen in grote producties.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK, TERUGBLIK

Dinsdag 11 Oktober 2011 at 4:20 pm

TODD RUNDGREN EN METROPOLE ORKEST SAMEN MEER DAN DE SOM DER DELEN

Door Rik van Boeckel

Een uitverkocht Paradiso beleefde zaterdag 24 september een ware wereldpremière: de beroemde Amerikaanse zanger/gitarist Todd Rundgren voerde samen met het Metropole Orkest onder leiding van Steve Sidwell een deel van zijn gigantische repertoire uit waaronder hits als Hello It's Me, We Gotta Get You A Woman, Can We Still Be Friends en I Saw The Light. Met arrangementen van Tom Trapp. Het werd een nu al legendarisch concert. Rundgren en het Metropole Orkest, ieder op eigen terrein twee muzikale grootheden, en dan samen: dat is 1 + 1= 3, dus meer dan de som der delen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Maandag 10 Oktober 2011 at 4:29 pm

Een verdomd goed gevoel bij Daddy Cool

Daddy Cool foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto van Joris van Bennekom (klik voor vergroting)

De musical ‘Daddy Cool' is gebaseerd op de wereldhits van Boney M en materiaal van hun componist Frank Farian, dat moet wel een feestje worden en dat wordt het ook, van de eerste tot de laatste noot. Dit is voor mij de meest geslaagde feel good musical van de laatste jaren. Maar, ... wel met een lach en een traan en bovenal ook nog eens met een sociaal sausje overgoten. Toch is geen der ingrediënten te overheersend en mag er met recht gesproken worden van een mooi uitgebalanceerde musical met het script van Allard Blom in een knappe regie van Eddy Habbema.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, NIEUWS, WERELDMUZIEK

Maandag 10 Oktober 2011 at 1:42 pm

Feestelijke Opening Brasil Festival 2011

Door Rik van Boeckel 

Op 3 oktober werd het Brasil Festival feestelijk geopend op het Museumplein door Prinses Maxima. Een parade, een Braziliaans lied door schoolkinderen en spetterend vuurwerk leidden het festival in dat werd voortgezet in het Concertgebouw met optredens van PianOrchestra en de Assad Family.

Voordat de optredens begonnen waren er speeches van Simon Reinink, voorzitter van het Brasil Festival, en van Sergio Mamberti van het Ministerie van Cultuur van Brazilië. Beiden verwezen naar de historische banden tussen Nederland en Brazilië. Mamberti sprak in een enthousiaste hartverwarmende toespraak de hoop uit dat dit festival de Nederlanders zal laten kennismaken met de diversiteit van de Braziliaanse kunst en muziek.
Het optreden van PianOrquestra was heel bijzonder aangezien ze van één piano een orkest maken. Zij, dat zijn vijf pianisten en slagwerkers die samen op één piano spelen, onder leiding van de Braziliaanse pianist en componist Claudio Dauelsberg. Zij spelen niet alleen op de toetsen, maar ook op de pianosnaren die ze bekloppen, bespelen met de handen, met stokken en zelfs met teenslippers. Ook zat een van de speelsters onder de piano om de beat neer te zetten met kloppen op het hout. Zo ontstonden spannende geluidseffecten maar wel ingebed in één Braziliaanse melodie, van Tom Jobim bv. ( One Note Samba) en van Ernesto Nazareth; en in het ritme van een samba zoals gespeeld door sambascholen. Het publiek kon op twee projectieschermen precies volgen wat Claudio en zijn vier vrouwelijke collega's deden.


Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 03 Oktober 2011 at 2:09 pm

BRASIL FESTIVAL AMSTERDAM. OKTOBER NOVEMBER 2011

Door Rik van Boeckel

Onlangs werd aan de pers  het Brasil festival gepresenteerd in de Koorzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Het groots opgezette festival zal in oktober en november 2011  plaatsvinden op diverse locaties in de hoofdstad. Met grote namen uit de Braziliaanse muziek als de Assad Family, Arturo Verocai en Egberto Gismonti.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 03 Oktober 2011 at 2:07 pm

JUNGLE BY NIGHT MAAKT FAAM WAAR IN LEIDEN

Door Rik van Boeckel

De jonge Amsterdamse Afrobeatband Jungle By Night was het sluitstuk van het 9e Grenzenloos Festival in Leiden. Ze speelden in de QBus, een popzaal aan de rand van het centrum. Na Lowlands, North Sea Jazz en de Great Wide Open (Vlieland) speelden ze nu Leiden plat met hun instrumentale afrobeat die vooral gebaseerd is op Fela Kuti. Ze speelden met bandleden van Egypt 80, ooit de band van Fela, nu van Seun.

Jungle By Night speelt niet de traditionele afrobeat van Fela of zijn zoons Seun en Femi. Ze zijn ook beïnvloed door Orchestre Poly-Rhythmo de Cotonou (Benin) en door Ethiopische muziek (Mulata Astatke, Getatchew Mekuria) . Als je naar hun eerste EP luistert (ook op vinyl) en niet zou weten dat hier jonge Amsterdamse muzikanten (in de leeftijd van 17-23 jaar) spelen, zou je kunnen denken dat dit uit Afrika komt. Live ligt dat natuurlijk anders en is het de muzikale kwaliteit van de groep en het aanstekelijke jeugdige enthousiasme dat overrompelt. Met de zonen van saxofonist Rinus Groeneveld op drums (Sonny) en conga's (Gino), de zoon van oud-Dogtroeplid Jos Zandvliet op trombone (Ko) en bandleider Pieter van Exter op tenor sax zette de groep vanaf het begin een pittige afrobeatgroove neer. Pyke Pasman kruidde het swingende geheel met fraaie keyboardpatronen en trompettist Bo Floor had qua spel en flair wel iets weg van Kyteman.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK

Maandag 03 Oktober 2011 at 1:52 pm

Roosbeef volwassen op tweede album

Door Thijs van Zundert

In 2008 debuteerde Roosbeef met de CD Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten. Met deze plaat veroverde de band de harten van velen. Een lange reeks optredens was het gevolg. Na enige tijd van stilte komt Roosbeef nu met nieuw werk: Omdat ik dat wil.

Theater liedjes of popmuziek?
De bijzondere manier van zingen van Roos Rebergen en de klein uitgevoerde muziek maakten dat de eerste CD een hoog theaterliedjes gehalte had. Het verfrissende voor de Nederlandse popmuziek is dat deze theatrale liedjes op podia en festivals gebracht werden.
Op de nieuwe CD is de bijzondere manier van zingen gebleven. Ook zou je nog bij nagenoeg ieder liedje een toneelstuk of scéne kunnen bedenken. Het grote verschil met de vorige plaat is dat op Omdat ik dat wil de muziek een veel grotere rol gekregen heeft.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 03 Oktober 2011 at 1:19 pm

MARIANA CORNEJO MET ZANG EN DANS UIT CÁDIZ IN HET TROPENTHEATER

Door Rik van Boeckel

De 64-jarige Spaanse flamencozangeres Mariana Cornejo draagt de eervolle bijnaam Mariana de Cádiz. In het Tropentheater bracht zij de zangstijl van haar geboortestad Cádiz ten gehore: de cantiñas. Als geen ander geldt zij als de schatbewaarder van de zangtradities van deze Zuid-Spaanse kustplaats en provincie. Cádiz wordt ook wel de stad die altijd glimlacht genoemd, de flamencostijl is dan ook luchtiger, vrolijker en getuigt van een feestelijke levendigheid die verlevendigd werd door de jonge danseres Macarena Ramirez, een belofte voor de toekomst.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, ALGEMEEN, CABARET, MUZIEK, TERUGBLIK

Maandag 03 Oktober 2011 at 1:13 pm

Maarten en Paul nu echt op weg.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van (klik voor vergroting)

Onlangs zijn Maarten van Roozendaal en Paul de Munnik dan werkelijk in première gegaan met hun "Heimwee naar de Hemel" en hebben een mooie serie gespeeld in De Duif in Amsterdam. Deze alternatieve locatie voor theater de Kleine Komedie, die momenteel gerenoveerd wordt, is een geweldige ambiance voor dit sfeervolle intieme concert dat het geworden is. Het programma is volledig intact gebleven met hetgeen ik zag tijdens de try out in de Rotterdamse Lantaren, maar het is nu zo mooi op z'n plaats gevallen. Alles klopt en loopt zo lekker. De spontaniteit en eerlijkheid van beide grote kleinkunstenaars komt volledig tot zijn recht in dit heerlijke muziekprogramma. Natuurlijk zijn er wat cabareteske kwinkslagen maar de hoofdmoot blijft het mooie materiaal van overleden zangers/componisten. En zoals de beide heren met enige nuance stellen "het is een groeimarkt" en steeds weer komt er mooi bruikbaar en interessant materiaal beschikbaar.

Lees Verder