Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 26 Maart 2016 at 9:23 pm

Joe Lovano Classic Quartet weet te imponeren.

Joe Lovano Photo Hans Speekenbrink Joe Lovano Photo Hans Speekenbrink Joe Lovano Photo Hans Speekenbrink

Door René de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Het klassieke jazzkwartet, oftewel (tenor)sax en een ritmesectie van piano, bas en drums. Is er iets mooiers dan dat?  Stan Getz had al snel door dat hij kon schitteren in die samenstelling, Coltrane is ook beroemd geworden met een Classic Quartet, Dexter Gordon was veelal aan de kop van zo'n viertal te vinden en nu heeft Joe Lovano, gelijk Coltrane,  ook een Classic Quartet. Lovano's editie van het het Classic quartet had meer gemeen met saxofooon guru John dan de naam alleen. Muzikaal inhoudelijk waren en regelmatig vette knipogen naar het werk van JC.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 25 Maart 2016 at 4:22 pm

“Borgen” van het NNT, meesterlijk maar ook anderzijds ook verwarrend.

fotografie Reyer Boxem fotografie Reyer Boxem fotografie Reyer Boxem

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Het is ontegenzeggelijk vast een hele klus geweest om de Deense hitserie “Borgen” (seizoen 1 & 2)om te vormen naar een 8 uur durende theaterversie, maar eenmaal in de theaters zal het publiek zich kunnen vergapen aan de vele elementen uit deze tv serie die, nu in het theater, veel meer uitgediept zijn. Het is een meer dan geslaagd stuk totaaltheater geworden, waarin meerdere theatrale uitschieters en emotionerende scènes er voor zorgen dat deze productie, bij vele toeschouwers, voor jaren in het hoofd zal worden opgeslagen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Zondag 20 Maart 2016 at 10:23 am

Paskal Jakobsen brengt songs uit zijn hart.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Nu Blof even niet toert, kan Paskal Jakobsen, de frontman van deze succesvolle Zeeuwse formatie, het niet laten om toch aan het spelen te blijven. “Vakantie is leuk maar dan wel in de zomer met het hele gezin”vertelde hij mij na afloop van het zeer overtuigende concert in het Capelse Isala theater. Zo stelde Paskal een kleine formatie samen met op bas; Han Dasselaar, drums Richard Heijerman en toetsenist, harmonica en mondharmonicaspeler Simon Gitsels, een ijzersterk trio dat Paskal Jakobsen net dat beetje extra rugdekking geeft waar een perfect geheel aan moet voldoen. De tournee kreeg de welluidende titel “Stedentrip” mee en tot en met 26 april speelt het kwartet heren in diverse Nederlandse theaters.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Zondag 20 Maart 2016 at 10:16 am

Paul de Munnik is met “NIEUW”er helemaal klaar voor.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Onlangs presenteerde in een tjokvolle uitverkochte “Kleine Komedie”in Amsterdam Paul de Munnik zijn eerste soloalbum “Nieuw”. En wat voor één, niet dat hij Acda en De Munnik in een keer doet vergeten, maar nu blijkt dat Paul zonder Thomas ook zeer zeker goed is voor succes. Het is werkelijk een uitzonderlijk sterk album geworden, een album dat zijn gelijke kent in het beste materiaal van onder andere Bram Vermeulen, iets van Ramses Shaffy en met af en toe een vleugje Tom Waits. Een album dat overduidelijk aantoont dat Paul de Munnik helemaal klaar is voor zijn solotournee die hij momenteel in het kleine zalencircuit aan het uitproberen is, maar die in het theaterseizoen 2016/2017 zeker vele grote zalen zal doen vollopen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 04 Maart 2016 at 8:55 pm

Vurige flamenco rock van Canteca de Macao in Tivoli de Helling

Canteca de Macao photo Hans Speekenbrink Canteca de Macao photo Hans Speekenbrink Canteca de Macao photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De uit Madrid afkomstige groep Canteca de Macao behoort in Spanje tot de top. Onlangs brachten ze een nieuwe CD uit: ‘Lugares Comunes’. Ter promotie van het album toerden ze in februari door Nederland. Cultuurpodium zag ze in De Helling, Utrecht. Zangeres Anita Kuruba en zanger/gitarist Chiki Lora, het centrale duo van de band, bewezen live dat ze niet voor niks tot de top van Spanje behoren met muziek die omschreven kan worden als flamenco rock.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Donderdag 03 Maart 2016 at 9:10 pm

STEF BOS 25 JAAR NA DATO NOG MOOIER EN WARMER DAN TEVOREN

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie: Jacques Nachtegaal & Het Collectief N &
P

“Is dit nu later?” Gerijpt als een heel mooie whisky, nog veel meer volwassen en verfijnd tot in de puntjes dat is de nieuwe theatershow en het daarbij behorende album, of is het net andersom, van Stef Bos “Een sprong in de tijd”. Met een uitgelezen band met daarin Martin de Wagter achter de drums, Steve Cornillie op toetsen, Rene van Mierlo gitaar en bassist Lené te Voortwis worden zowel op het album als tijdens de tournee de songs van toen en nu gespeeld. Natuurlijk veel nieuw materiaal maar ook terugkijken en dat met het eerder genoemde “Is dit nu later” met een aangepaste vernieuwde tekst en het inmiddels ook 25 jaar oude “Papa” gespeeld zoals destijds geschreven maar met een stem die door de jaren heen alleen maar veel en veel mooier en warmer is geworden, een ervaring die je eigenlijk niet mag missen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 02 Maart 2016 at 9:14 pm

Angela Groothuizen vergaloppeert zich en waarom?

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Sinds Angela Groothuizen de Dolly Dots achter zich liet en zij o.a. Angela & The Rude, maar veel meer nog toen zij haar solowerk ging doen, heb ik een bewondering voor deze Noord Hollandse gehad. Ze heeft een stem die klinkt als een klok en kiest, eventueel in samenwerking met producers en of management, geweldig materiaal uit voor haar albums en theatershows. Maar waarom gaat ze dan meerdere keren in de fout. Helaas heb ik het haar dit keer niet persoonlijk kunnen vragen maar ik krijg langzaam een idee dat zij toch een ietwat rancuneus vrouwtje is al wil ze zeker anders doen geloven.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 01 Maart 2016 at 7:29 pm

“HARTSTOCHT”, een meer dan verrassende theaterthriller

foto Jacques Nachtegaal

Tekst en foto Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Veelal zijn theaterthrillers redelijk doorzichtig en krijgt men mij zelden op het puntje van mijn stoel, maar de nieuwe theaterthriller “Hartstocht” is daar een prettige afwijking op. Deze toneelvoorstelling, die overigens begint met filmbeelden uit de speelfilm “The Godfather” op een aantal achtergrond schermen tegelijk, heeft zoveel interessant wendingen en lagen dat je vanzelf wordt meegesleurd in het verhaal. Een verhaal dat je beetgrijpt, waarin je dan weer afkeer, dan weer medelijden en veelal begrip voor de situaties kunt opbrengen.

Lees Verder