Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, TERUGBLIK

Vrijdag 29 Augustus 2014 at 3:28 pm

MUZIKALE HOOGTEPUNTEN EN GEWAAGDE STIJLBREUKEN KENMERKEN JAZZ MIDDELHEIM 2014Terugblik door René

Jasper Hoiby Phronesis photo Hans Speekenbrink Bruno Vansina photo Hans Speekenbrink Sefano Bollini & Enrico Rava photo Hans Speekenbrink


Terugblik
door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Jazz Middelheim 2014 kende een sterke openingsdag. Het is een behoorlijk opgave om deze lijn door te zetten de komende dagen. In een aantal gevallen lukte dit zeker. Sterke optredens van Phronesis, Bruno Vasina en het duo Rava/Bollani behoorde absoluut tot de hoogtepunten en evenaarde de prestaties van de openingsdag. Op een festival met een brede programmering zijn er natuurlijk ook momenten die, zeker door een liefhebber van de meer pure jazz, minder geapprecieerd worden.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 23 Augustus 2014 at 2:32 pm

JAZZ MIDDELHEIM 2014. DAG 4 van 4

Gorka Benitez foto Hans Speekenbrink Joachim Badenhorst foto Hans Speekenbrink Joachim Badenhorst foto Hans Speekenbrink


Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Jazz Middelheim dag 4 begon wild en hard met het Carate Urio Orchestra van rietblazer Joachim Badenhorst, een opmerkelijke figuur in het hedendaags jazzlandschap. Bij het 7-koppige orkest lijkt experiment en improvisatie de boventoon te voeren, toch ligt er ook een hoop vast. Moderne free jazz, geconcentreerde herrie, vioolschermutselingen, het waren zomaar wat duidingen die bij me opkwamen. Voor de jazzpurist wellicht te veel van het goede, voor de modernist de schakel naar vernieuwing. Ik hang daar ergens tussenin, de spanning in de muziek trekt me aan, de ogenschijnlijk doelloosheid weer niet. Al viel er bij dit optreden toch veel te beleven en liet ik het toch maar over me heen komen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 21 Augustus 2014 at 3:40 pm

JAZZ MIDDELHEIM DAG 3. VAN SPOKEN WORD JAZZ NAAR DE KLASSE VAN JEF NEVE

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Vijay Iyer photo Hans Speekenbrink Mike Ladd photo Hans Speekenbrink Yer & Ladd photo Hans Speekenbrink

Phronesis' optreden op dag 2 trilde nog na zaterdagmiddag toen bassist Jasper Høiby wederom het podium betrad, nu als muzikaal leider van een nieuwe generatie jazzmusici van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Onder de naam Aletheia zette de vier musici een aantal standards neer van onder andere Miles Davis maar ook Høiby ijzersterke compositie Happy Notes. Het was goed maar bleef wel keurig binnen de jazzlijnen, de mooie solo's van saxofonist Matthias van den Brande mogen echter niet onvermeld blijven.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 20 Augustus 2014 at 2:18 pm

The Music of Toots Thielemans met Toots zelf als onverwacht toetje

Tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Toots Thielemans 2014 photo Hans Speekenbrink Toots Thielemans 2014 photo Hans Speekenbrink Toots Thielemans 2014 photo Hans Speekenbrink

Het was een klap voor iedereen toen op 12 maart 2014 bekend werd gemaakt dat Jean Baptiste Frédéric Isidor, baron Thielemans per direct zijn carrière heeft beëindigd. Volgens zijn manager heeft de dan 91-jarige mondharmonicaspeler en gitarist niet genoeg energie meer. Alle reeds geplande concerten werden afgezegd.

Dat zou dus ook betekenen dat de Peter van het Middelheim Jazz festival (sinds 1996) in Antwerpen er dit jaar niet bij zou zijn. De organisatie werd nadien direct overstelpt met telefoontjes, allemaal met diezelfde vraag; “Wat nu?”. Na enig overleg werd besloten tot een concert in de geest van Toots. Onder de noemer The Music of Toots Thielemans werd een concert georganiseerd, natuurlijk op de alom bekende zaterdagavond van het Middelheim Jazzfestival, waarin talloze musici die ooit met Toots werkten zouden participeren. Natuurlijk was de basis het vaste trio waar Toots de laatste jaren mee speelde: Hans van Oosterhout (drums). Karel Boehlee (vleugel) en Hein van de Geyn (bas) en er was al snel bereidheid bij Kenny Werner(toetsen), Bert van den Brink(vleugel), Bert Joris(trompet & bugel), Philip Catherine(gitaar) en Eliane Elias(vleugel en zang) om aan te schuiven in dit Hommage concert aan de grootmeester van de Jazz. Later zouden er meer participanten volgen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Dinsdag 19 Augustus 2014 at 2:25 pm

JAZZ MIDDELHEIM 2014 DAG 2. HET DAK ERAF MET PHRONESIS EN AVISHAI COHEN

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

BrunoVasinaBB foto Hans Speekenbrink Bruno Vansina foto Hans Speekenbrink Teun Verbruggen foto Hans Speekenbrink

Bruno Vansina Big Band

Jazz Middelheim begint vrijdag met de dynamische Big Bandmuziek van saxofonist  Bruno Vansina. Met maar liefst 12 blazers wordt de muziek die Vansina normaliter met zijn Quintet speelt behoorlijk uitvergroot maar toch weet het Orchestra regelmatig van zwaar aangezette muziek om te schakelen naar rustiger easy going stukken. Ook worden er latin elementen ingebracht. Alle composities zijn van Vansina zelf, bij de arrangementen werd hij geholpen door trombonist Dre Peremans. Nummers als Dark Night, Ploink en Nose Up Button Down van de gelijknamige Cd passeren de revue. De muziek zit goed doortimmerd in elkaar, er wordt vaak gesoleerd, de blazers hebben voor hun melodische frases een stevige melodische en ritmische ondergrond van piano, gitaar, Teun Verbrugge op drums (erg goed), contrabas (Stefan Lievestro) en percussie tot hun beschikking. Al met al een prima openingsconcert van de vrijdag.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 18 Augustus 2014 at 11:23 am

JAZZ MIDDELHEIM 2014 DAG 1: AVONTUREN EN DEJA VU MOMENTEN

wayne Shorter photo Hans Speekenbrink Herbie Hancock photo Hans Speekenbrink wayne Shorter photo Hans Speekenbrink

Door René de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Park den Brandt gelegen in een villawijk aan de zuidkant van Antwerpen is al jarenlang het toneel van Jazz Middelheim. De naam komt trouwens van het tegenovergelegen Park Middelheim alwaar de eerste edities van het festival plaatsvonden. Het al lang lopende festival neemt een speciale rol in binnen het Europese festivalcircuit. Het is een radiofestival en dat maakt het al uniek, maar ook valt het buiten “de trein” van alle festivals die half juli verdeeld over het continent plaatsvinden. Voor Middelheim worden vaak vele artiesten direct ingevlogen en dat maakt de programmering vaak uniek. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer (jazz)festival liefhebbers de weg naar het Park den Brandt weten te vinden.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Maandag 04 Augustus 2014 at 9:04 pm

JAZZMIDDELHEIM 2014, EEN VORSTIN ONDER DE FESTIVALS

Vijay Iyer foto Hans Speekenbrink Herbie Hancock foto Hans Speekenbrink Jef Neve foto Hans Speekenbrink

Door René de Hilster met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Over ruim anderhalve week gaat Jazz Middelheim van start in het Antwerpse Park den Brandt. Onder de Belgische jazz festivals is dit evenement inmiddels een fenomeen wat vele bezoekers trekt van zowel Belgische als Nederlandse bodem.


Niet aanwezig

Het is misschien wat raar om te beginnen met muzikanten die niet aanwezig zijn maar in dit geval hebben we het over de “Peter” van het festival: Toots Thielemans. Deze beroemde Belg en lieveling van het Middelheim publiek is met pensioen gegaan en zal daarom dan ook niet meer het podium bestijgen. [update: Toots kon het niet houden en heeft alsnog 2 nummers gespeeld] Wel is er op zaterdagavond een speciaal concert ter ere van Toots, en je weet het maar nooit; misschien haalt Toots nog voor een nummertje zijn “broodje” uit de jaszak.

Headliners

De headliners liegen er niet om dit jaar. Op donderdag 14 augustus zijn Herbie Hancock en Wayne Shorter in duo bezetting de hoofdschotel. Op vrijdag is deze rol weggelegd voor bassist Avishai Cohen en zijn trio plus string. Zaterdagavond wordt de reeks concerten afgesloten met de al genoemde Toots Thielemans tribute (waarbij een hele rits muzikanten acte de presence zal geven) en zondag zal Ahmad Jamal de affiche aanvoeren.

Lees Verder