Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Donderdag 26 November 2015 at 10:07 pm

“OEROEG” IS OVERWELDIGEND TOTAAL-THEATER

Foto Karin Jonkers Foto Karin Jonkers Foto Karin Jonkers

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het is nog steeds geen bejaard stuk literatuur, eerder een boek met eeuwigheidswaarde het meesterwerk dat Hella Haasse in 1948 schreef: “OEROEG”. Een verhaal over vriendschap, verwijdering en uiteindelijk zelfs haat, en dat alles ten gevolge een politieke achtergrond. Nu in de toneelbewerking bij Bos & Matzer theaterproducties, in een indrukwekkende bewerking van Madeleine Matzer onder regie van Michiel de Regt gespeeld door Leopold Witte en Helge Slikker van wie de laatste ook de muzikale composities en het spel daarvan voor zijn rekening neemt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 21 November 2015 at 7:48 pm

Happy Birthday Mammie, indringend en zo mooi gespeeld

Happy Birthday Mammy fotograaf ? Happy Birthday Mammie foto ? Happy Birthday Mammie foto ?

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

Helaas kunt u er niet meer naartoe, de speelperiode is voorbij, ik ging te laat in de tournee naar deze prachtige voorstelling, maar ik hoop dat deze voorstelling toch nog een hervatting krijgt, gewoon domweg om dat toneel is zoals we het willen zien en beleven.

Een vrouw (Raymonde de Kuyper) en haar man (Raymond Thiry) gaan op bezoek bij haar moeder om haar verjaardag te vieren. Aangekomen in moeders kamer in het verzorgingshuis, waarin slechts een bed, een stoel en een foto aan de wand plus een raam dat amper uitzicht biedt, wordt je gegrepen door de trieste troosteloosheid die er van af straalt. Inderdaad een uitzichtloze situatie. Maar moeder is er niet, navraag maakt duidelijk dat ze is gaan wandelen. Op haar verjaardag, terwijl haar dochter langs komt, is ze gaan wandelen, en mag ze dat wel zo maar alleen zonder begeleiding naar buiten? Allemaal vragen worden opgeroepen en de man zegt al snel dat hij wel weer weg wil gaan, ze is er toch niet. De vrouw zegt dat het ook wel komt omdat ze zo laat zijn, maar ja de trein had vertraging, er was geen tekst of uitleg gegeven, maar er liepen mensen met blauwe zakken langs het spoor. De vrouw is rusteloos, misschien zelfs wel wat gedesoriënteerd alsof ze het spoor wat kwijt is. Laten we het houden op warrig.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 20 November 2015 at 7:36 pm

En weer overtreft Jon Van Eerd zich zelf, nu met “Harry Babba”.

Harry Babba Foto Roy Beusker Harry Babba Foto Roy Beusker Harry Babba Foto Roy Beusker

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Volgens mijn bescheiden mening is er momenteel niemand in Nederland die qua comedy Jon van Eerd kan benaderen, laat staan overtreffen. Daarbij komt dat het Jon steeds weer lukt om zich zelf keer op keer te overtreffen met zijn nieuwe productie. In zijn allernieuwste productie “Harrie Babba” is de alom bekende Harrie Vermeulen als geest uit de fles gekomen. Het verhaal van deze door Jon zelf geschreven comedy speelt zich af in een sfeer van een rijke oliestaat, en zoals verwacht wordt niets achterwege gelaten om er een waanzinnig theaterfeestje van te maken. Zang, dans, verdwijntrucs, rook en lichteffecten zelfs een kleine striptease zijn in het heerlijke verhaal verwerkt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 17 November 2015 at 8:21 pm

Zeer jonge cast brengt Grease opnieuw in de theaters

Grease GreaseMusical GreaseMusical

Door: Nadine Nachtegaal (Het Collectief N&P)

In het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam beleefde Ferry Doedens zijn grote première als Danny Zuko in Grease. Helaas konden wij er deze avond niet bij zijn, maar bezochten wij Grease de volgende dag in Rotterdam. Vanavond natuurlijk in de rol van Sandy, Vajen van den Bosch en als Danny zagen wij Tim Douwsma. Op verzoek van het Nederlandse publiek is deze musical na een jaar of tien weer terug in de theaters. Dit keer met een opvallend jonge cast.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 17 November 2015 at 8:05 pm

Jubileumtour JEANS25 wordt gedragen door Nigel Brown

Jeans foto? Jeans foto? Jeans foto?

Door: Nadine Nachtegaal (Het Collectief N&P)

Eerder dit seizoen schreef ik al over het grote jubileumfeest in het Beatrixtheater in Utrecht. JEANS bestond 25 jaar en dit werd gevierd. Veel oud gedienden stonden hier, samen met de cast van JEANS25 en de JEANSTeenz, voor een avond muziektheater op hoog niveau. Dit beloofde veel goeds voor de tour van JEANS25. In het Isala Theater in Capelle aan den IJssel zagen wij deze JEANS25 met jonge, veelbelovende cast. En eerlijk is eerlijk, dit viel best een beetje tegen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 13 November 2015 at 9:52 pm

HET VOLK IN DOTHAN, VILEIN MET VELE BODEMS EN EEN PUT

Het volk in Dothan foto ? Het Volk in Dothan foto ? Het Volk in Dothan foto ?

door Jacques Nachtegaal- Het Collectief N & P

Het is nu al enkele jaren zo dat ik reikhalzend uitkijk naar de producties van Toneelgroep het Volk. De harde kern van dit gezelschap dat al speelt sinds 1976 bestaat tegenwoordig uit Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver, voor deze productie uitgebreid met Hans Thissen. Omdat Het Volk komend jaar, dus dit theaterseizoen 40 jaar bestaat heeft men besloten om dit prachtige en zeker gedenkwaardig jubileum luister bij te zetten met de reprise van HET VOLK IN DOTHAN, dat eerder in 1996 met heel veel succes werd gespeeld. En wat zo bijzonder is, het is nog steeds geen gedateerd stuk en daar zit ook de kracht van Het Volk.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Dinsdag 10 November 2015 at 10:19 pm

Lorrèn. Wat een geweldig talent! Wat een stem! Wat een performance!

Lorrèn photo Hans Speekenbrink Lorrèn photo Hans Speekenbrink Lorrèn photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


In 2004 deed ze op 11-jarige leeftijd mee aan het Junior Songfestival. Nu 12 jaar later presenteerde de 23-jarige Nederlandse zangeres Lorrèn haar debuutalbum Shades of Blue in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. We zagen een groot talent aan het werk. Met haar zevenkoppige  band bracht ze vol verve songs van het album met als gasten onder andere saxofoniste Susanne Alt en Lorrèn vader Ron Tettich op viool.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Zondag 08 November 2015 at 9:13 pm

ER IS ALTIJD EEN DERDE - ANDERMANS VEREN PROGRAMMA DRIE

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Voor alle liefhebbers van het betere Nederlandstalige lied is er in het Hilversumse radiowereldje haast geen plaats meer. Engelstalige pulp wordt geprefereerd boven Vaderlands kwaliteitsmateriaal. Ergens ver weg gestopt op radio 5, die via de ether niet eens te ontvangen is, is er af en toe nog wat aandacht voor Nederlandstalig product. Gelukkig wordt vanaf januari 2016 de zondagochtend, weliswaar op radio 5, weer een stuk interessanter als om 09.00 uur Kick van der Veer aftrapt voor een uurtje “Andermans Veren”, waarna Jacques Klöters volgt met “De Sandwich”. Het is tenminste een mooie zondagsstart. Gelukkig is in het theater dat wezenlijk anders. Daar komt het Nederlandse lied nog wel aan bod zo ook in het derde programma van “Andermans Veren” een heerlijk theaterprogramma met de juweeltjes uit onze vaderlandse muziekgeschiedenis.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Donderdag 05 November 2015 at 3:08 pm

The Analogues laten gouden tijden herleven

Fotograaf? Fotograaf? Fotograaf?

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De lang geleden door velen  gekoesterde illusie dat the Beatles ooit weer samen zouden komen stierf met John Lennon voor zijn appartement in New York en na het overlijden van George Harrison was het helemaal over, Toen recentelijk Paul en Ringo samen nog wat oud Beatles materiaal speelden klonk het al niet meer als weleer. Maar met de Nederlandse band The Analogues o.l.v. Jan van der Meij, zijn de gouden jaren van The Beatles herrezen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 04 November 2015 at 6:06 pm

Suske en Wiske maken er een echt familiefeest van in de musical de Circusbaron

Suske en Wiske Suske en Wiske Suske en Wiske

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Wie kent ze niet, die twee kinderen uit de strips van Willy Vandersteen, Suske en Wiske, die al 70 jaar  talloze avonturen beleven in die Belgische stripverhalen. Een stripserie die ook hier in Nederland waanzinnig populair was en is, want nog steeds is er levendige handel in de stripverhalen van deze twee.
Van Hoorne Entertainment, die al eerder talloze meesterlijk geslaagde familievoorstellingen maakte, ging met het idee voor een theateruitvoering naar de Leen Vandersteen, een van de dochters van Willy om daar een go te krijgen voor de musical remake van het verhaal ”Suske en Wiske – de Circusbaron”, wat ooit jaren geleden al eens op de planken was gebracht. Michael van Hoorne kreeg zijn toestemming en met zijn creatieve team en Music Hall wierp hij zich op dit heerlijke verhaal. De nieuwe versie “Suske en Wiske De Musical - De Circusbaron”ging onlangs in première in “Theater De Maagd” in Bergen op Zoom.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, LOCATIETHEATER, MUSICAL, TONEEL

Woensdag 04 November 2015 at 3:43 pm

Vijf jaar in successie: SOLDAAT VAN ORANJE in de theaterhangar in Katwijk

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Jongstleden 30 oktober was het op de kop af 5 jaar dat de musical SOLDAAT VAN ORANJE in de theater Hangar in Katwijl wordt gespeeld. Een heuglijk feit dat men niet zo maar wil laten passeren dus er werd voor genodigden een bijzonder programma samengesteld. Het begint in de late middag met de onthulling van een metershoge plexiglazen V nabij de Theater Hangar door de burgermeesters Jos Wienen (Katwijk), Jan Hoekema (Wassenaar) en Jan Rijpstra (Noordwijk). Waarna producent en aanstichter van deze prachtige theaterproductie Fred Boot ook nog eens in het zonnetje wordt gezet door de uitreiking van een ere plaquette. Dan gaan we naar de achterzijde van de Hangar waar de Dakota staat voor een staatsieportret van de volledige (oude en nieuwe) cast van SOLDAAT VAN ORANJE.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 03 November 2015 at 7:30 pm

Leonie Meijer geeft zich bloot in haar nieuwe theatertour Naked

Leonie Meijer foto ? Leonie Meijer foto ? Leonie Meijer foto ?

Door: Nadine Nachtegaal (Het Collectief N&P)


Op woensdagavond 21 oktober ging in de Aalmarktzaal van de Leidse Stadsgehoorzaal de tweede theatertournee van Leonie Meijer in première. Een bijzondere avond, want voor het eerst kende een theatertour van deze veelzijdige zangeres een première. De meeste mensen kennen Leonie wel van The Voice of Holland, waar ze in 2011 de finale wist te behalen. Daarnaast is ze tot twee keer toe genomineerd geweest voor de Buma NL Awards, Beste Single en Beste Vrouwelijke Zangeres. Inmiddels bracht ze diverse singles en 3 albums uit, waaronder het in oktober uitgekomen album The Naked Sessions. De komende tijd tourt Leonie Meijer met twee geweldige muzikanten door de Nederlandse theaters met de intieme show Naked.

Lees Verder