Onderwerp: CIRCUS EN SHOW, MUZIEK

Woensdag 30 Juni 2010 at 11:11 pm

Vinicio Capossela in Paradiso: Een feest voor oog en oor.

Vinicio capossela in Paradiso. Foto Rosaria Macri Vinicio Capossela in Paradiso Foto Rosaria Macri Vinicio Capossela in Paradiso Foto Rosaria Macri

Geschreven en gefotografeerd door Rosaria Macri (klik voor vergroting.)

Vinicio Capossela speelde donderdag avond in Paradiso.
Het was tevens een trieste dag voor de Italianen want het Italiaanse voetbal team had verloren tegen Slowakije en moest dus terug naar huis. Vinicio bedankt zijn publiek in Paradiso, waar de beste zitplaatsen al een halfuur voor het begin bezet waren en hij belooft ze hun verdriet te laten vergeten. Dat maakt hij dan ook meer dan waar. In de twee uur durende show neemt hij je mee naar zijn imaginaire wereld van theater en circus met een geïmproviseerde slalom van jazz, pop en folk.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 25 Juni 2010 at 12:07 pm

Fado en meer, Dulce Pontes na jaren weer terug in Carré

Dulce Pontes in Carré foto Hans Speekenbrink Dulce Pontes portret foto Hans Speekenbrink Dulce Pontes in Carré foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel, met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Portugese zangeres Dulce Pontes opende het Amsterdam Roots Festival met een sprankelend optreden in Carré waarin ze weer eens bewees dat ze meer is dan een fadozangeres. Ze overstijgt moeiteloos de grenzen van de fado. Met haar enorme stembereik beikt ze grote hoogtes en ook Arabisch getinte muziek is bij haar in goede handen. Ze eindigde haar optreden met haar grote hit Cançao do mar.

Lees Verder

Onderwerp: CIRCUS EN SHOW, FESTIVAL, INTERACTIE THEATER, LOCATIETHEATER, MUZIEK, STRAATTHEATER, TONEEL

Donderdag 24 Juni 2010 at 10:21 pm

De Parade is weer gestart in Rotterdam

Parade foto Joke Schot Parade foto Joke Schot Parade foto Joke Schot

Klik foto's voor vergroting

Schrijver Thijs van Zundert en fotograaf Joke Schot bezochten los van elkaar de Parade in Rotterdam. Hoewel tekst en foto's niet geheel op elkaar aansluiten (Bij Hoera een Zoon/Dochter mocht niet gefotografeerd worden) geeft het toch een aardige impressie van het Parade-sfeertje:

Het rondtrekkende theaterfestival ‘Parade' strijkt ook dit jaar weer neer in de 4 grote steden. Rotterdam mag deze 20 editie het spits afbijten en huisvest het festival van 17 t/m 27 juni. Cultuurpodium.nl nam een kijkje.

De parade is een en al Sfeer, met een hoofdletter S. Als je de parade binnenloopt, vergeet je meteen je drukke stadse bestaan. Vanaf het moment dat je de entree passeert, ben je ondergedompeld in een wereld van creativiteit en kunstzinnigheid. Alle drukte en stres valt van je schouders en je ervaart alleen nog maar de wereld die parade heet. Een wereld waar theater en creativiteit voorop staan, maar buiten dat, ook een wereld van relaxte mensen, zon, rosé, ontspanning en goed eten.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Donderdag 24 Juni 2010 at 09:26 am

North Sea Jazz Update

Krystle Warren foto DB Joe Lovano foto Hans Speekenbrink Radio Zes

Nieuw op het programma: Krystle Warren

Van ongeschoolde straatmuzikant tot optreden naast Rufus Wainwright, Erykah Badu en Jools Holland; wie droomt daar niet van? Aanvankelijk werd Krystle Warren, ondanks haar Afro-Amerikaanse afkomst, muzikaal gegrepen door pop en grunge (zie YouTube voor haar versie van ‘Eleanor Rigby'). Daarna volgde ze haar hart en begon een muzikale carrière op de straten en pleinen van haar geboorteplaats Kansas City.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, OEROL

Dinsdag 22 Juni 2010 at 12:47 am

OEROL 2010 afgelopen maar kijkt vooruit.

Tryater en de Kift op Oerol foto Diederik de Klerk.

Oerol foto Diederik de Klerk Typhoon en Fakkelbrigade foto Diederik de Klerk

Van de redactie met foto's van Diederik de Klerk.

Oerol 2010 is afgelopen.

Tijd voor een terugblik op de afgelopen dagen en een vooruitblik op 2011, wanneer Oerol 30 jaar bestaat. "De voorstellingen van dit jaar leverden veel discussie op", vertelt Joop Mulder, vader van het festival en creatief directeur. "De één vond het prachtig, de ander minder.."
Dat over de voorstellingen discussies ontstonden, was precies de bedoeling, vertelt Oerols artistiek leider Kees Lesuis. "Zorg dat je scherp blijft, kregen we van kunstenaars en theatermakers te horen. Het festival moet niet te lief willen zijn. De discussie zoeken we dus bewust op, het is niet de bedoeling om elkaar alsmaar gelijk te geven."
Mulder is ook meer dan tevreden over het 'Manifest van Terschelling'. "Meer dan 2000 mensen hebben het ondertekend, van Renée Soutendijk tot Femke Halsema."
Volgend jaar wordt groots uitgepakt: dan wordt Oerol dertig. "Bijna onvoorstelbaar", vindt Mulder. "Vroeger had ik alles zelf in de hand, nu is het zo groot. We blijven zorgen voor verassingen, kijk maar naar projecten als Kytopia en wat er op straat gebeurd."
Het thema voor 2011 borrelt nog, maar de ambities zijn er. Lesluis: "Dolgraag willen we meer landschapskunst. Wetenschappers en kunstenaars samen aan tafel. Oerol is daarvoor een perfecte pioniersplek."

Lees meer en bekijk foto's en filmpjes op de website.

Onderwerp: ALGEMEEN, FESTIVAL, TIPS, WERELDMUZIEK

Woensdag 16 Juni 2010 at 11:49 pm

Zomer in de Tolhuistuin.

zomer in de Tolhuistuin

ZOMER IN DE TOLHUISTUIN, 3e weekend

 Artistiek Directeur Chris Keulemans wijst naar Noord Foto Francis Broekhuijsen Zomer in de Tolhuistuin foto Francis Broekhuijsen Female drummers of Rwanda in de Tolhuistuin Foto Francis Broekhuijsen

Van de Redactie.Foto's Francis Broekhuijsen.

Al twee weekenden is de zomerprogrammering van start gegaan in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. Sjansen en dansen tijden de Danser a Deux avonden op vrijdag muziek, poezie en kunstmarkten op zaterdag of zondag. De handtekening is gezet voor de verbouwing van het paviljoen, Artist in residence Kevin Dalton-Johnson heeft zijn eerste beeld al onthuld, de eerste paal voor het schommelpaviljoen is al geslagen en de female drummers of Rwanda hebben de tuin laten sidderen. Alles in de groene luwte van de prachtige tuin in Amsterdam Noord, twee minuten met de pont direkt achter het Centraal Station.

DE ZOMER IN DE TOLHUISTUIN zet zich komend weekend feestelijk voort met weer een volle bak aan mooie programma's, drie gangen diners, houtvuurtjes, goed gezelschap en zon.
De ballen schieten door de tuin met WK in de Tolhuistuin: alle wedstrijden live uitgezonden op groot scherm.
Danser à Deux staat vrijdagavond in het teken van verleidelijke tango en er is een workshop chacarera
.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, LOCATIETHEATER, OEROL, STRAATTHEATER

Maandag 14 Juni 2010 at 7:58 pm

Oerol 2010 dag 2 en 3.

Natuurtheater de Nollekes Foto: Pieter Crucq Theatergroep Wak Foto Pieter Crucq Eclipse Foto Pieter Crucq

Van de redactie. Foto's van Pieter Crucq (klik voor vergroting)
Oerol nu dan echt begonnen.

Na de indrukwekkende opening van gisteren is Oerol 2010 nu dan echt begonnen.Op Cultuurpodium.nl vertellen we je over de tweede en derde dag van het festival met de officiële opening van het Natuurtheater de Nollekes en het abstract absurdistisch theater van theatergroep WA, de voorstelling 'Eclipse' van The Glasshouse/Erik Roordaen muziek van

De Eilanders hebben beslist. Het nieuwe locatietheater op Terschelling, vanavond officieel geopend in bijzijn van directeur van Staatsbosbeheer Chris Kalder en Oerols creatief directeur Joop Mulder, zal vanaf heden als Natuurtheater de Nollekes door het leven gaan. Het nieuwe locatietheater, dat met behulp van Staatsbosbeheer werd gerealiseerd, is rustig gelegen in een groene kom, als ware het een amfitheater uit de tijd van de oude Grieken.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 12 Juni 2010 at 3:16 pm

Vijfde Editie The Hague Jazz groot succes!

Toots Wayne shorter foto Louis Obbens 

Door Frits Lagerwerff met beeld van Fred van Wulften, louis Obbens en Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

In juli 2005 beleefde het North Sea Jazz Festival zijn laatste Haagse editie, in het tegen Scheveningen gelegen Congresgebouw. Onderhandelingen over voortzetting van dit grootse jazzevenement waren vastgelopen, met de Haagse overheid die de afbraak had voorgesteld van de Statenhal. Dit kolossale betonblok werd tijdens Northsea weliswaar voor grote soul- en popacts benut, maar buiten drie dagen jazzfestival kon hier nauwelijks een bloemencorso, missverkiezing, carnaval of nachtelijke wielerwedstrijd worden geboekt: te duur, groot, kaal, ongezellig.

Paul Acket, stichter van het NSJF, heeft in 1976, bij het eerste festival voor het neutrale adjectief North Sea gekozen, zodat hij bij eventueel trammelant naar Noordwijk (Huis ter Duin)of Rotterdam (Ahoy) zou kunnen uitwijken, met behoud van de festivaltitel en op posters dezelfde wind in bolle zeilen. Na groot gedonder met de Haagse overheid - waarbij de kantonrechter zelfs over de festivaltitel moest beslissen - verhuisde het Delftse impresariaat Mojo het festival richting Ahoy, dat in 2006 direct vol liep. De ingekakte Rotterdamse jazzsituatie beleefde daaromheen een fikse upswing van een volle week, terwijl de Haagse jazzscene tot passief provincialisme zou vervallen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK

Vrijdag 11 Juni 2010 at 08:59 am

Oerol 2010 vandaag van start

Oerol 2010 via Cultuurpodium.nl

Het 29ste Oerol festival gaat vandaag 11 juni op Terschelling van start. Zoals gebruikelijk belooft het weer tien dagen genieten van theater, muziek en van de Terschellingse Oerol sfeer zelf te worden. 10 dagen zilte luchtspiegelingen is het thema dat de Oerol organisatie dit jaar gekozen heeft. Wie nog getwijfeld heeft om te gaan kan vandaag nog een plekje op de veerboot van Rederij Doeksen bemachtigen.

De officiele opening (voor zover je van officieel kunt spreken) belooft bijzonder en actueel te worden. Vanavond om 19:00 uur gaat dit feestelijk gebeuren van start op festival terrein de Westerkeyn.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 04 Juni 2010 at 12:01 am

Warmte buiten warmte binnen: Yuri Honing Quartet in L/V

Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met beeld van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

Pinkster weekend, prachtig weer, en de champions league finale waren de verkeerde ingrediënten om de zaal in Lantaren Venster vol te krijgen zelfs voor het Yuri Honing Acoustic Quartet. De dertigtal hard core jazz liefhebbers werden echter ruim beloond voor hun aanwezigheid met een briljant concert. En omdat de muziek gespeeld door het kwartet voorlopig nog niet op CD te krijgen is kunnen de thuisgebleven jazz liefhebbers de schade voorlopig niet inhalen. Op de website van Yuri Honing staat ‘The Quartet is all about freedom, spiritualism, and time'. Ik zou daar intimiteit en subtiliteit aan toe willen voegen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, DANS, JEUGD

Donderdag 03 Juni 2010 at 11:58 am

Leeuwenhart een dansvoorstelling over moed.

Leeuwenhart

Van de redactie.

Het hart begint sneller te kloppen, het bloed raast door de aderen de geest gefocust. En dan komt het moment van nu, nu doe ik het, het beslissende moment. Hoe ervaar je dit moment in het lichaam? Is het bevrijdend of beangstigend? Of allebei. Moed geeft uiting aan de kracht niet bang te zijn om te leven, te spreken, te bewegen, je te gedragen zoals je denkt  dat het moet om te worden die je wilt zijn.

Een dansvoorstelling van Katharina Conradi voor de jeugd nog te zien op 20 juni in het pleinthater om 16:00 uur.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK

Woensdag 02 Juni 2010 at 5:56 pm

Music Meeting presenteert MAGMA Geen 'Wereldmuziek', wel magie en extase

Magma, photo Hans Speekenbrink Magma, photo Hans Speekenbrink Magma, photo Hans Speekenbrink
 
Door: Stormvogel met beeld van Hans Speekenbrink

De 26ste Music Meeting opende met een concert van de legendarische Franse formatie Magma. Het geesteskind van de visionaire drummer/componist Christian Vander, in de jaren '70 een wereldwijd fenomeen, had sinds '84 niet meer opgetreden in Nederland. Het was daarom vooraf de vraag of het festivalpubliek de weg naar Park Brakkenstein zou vinden. Gelukkig was dit het geval en waren bij aanvang van het concert alle plaatsen bezet.


Vooraf noemde festivaldirecteur Wim Westerveld Magma een "krent in de pap". Medewerker Laurent Sprooten had het initiatief om Magma te halen aangezwengeld. Een waagstuk, want de gewezen superband lijkt buiten de landsgrenzen enigszins  in de vergetelheid geraakt en ook al niet bekend als 'wereldmuziek'. Westerveld benadrukt echter al jaren dat Music Meeting zich niet beperkt tot een genre, maar juist openstaat voor allerlei grensoverschrijdingen met impro, rock en jazz. Bovendien is de term wereldmuziek omstreden en in de praktijk vooral van toepassing op 'derde wereld'. De muziek van Vander heeft juist sterke wortels in het Europese cultuurgoed: Orff, Wagner, Strawinsky, Bartok, Stockhausen en in de Anglo- & Afro-Amerikaanse stromingen gospel, rock en vooral jazz.

Lees Verder

Onderwerp: COLUMN, ALGEMEEN

Dinsdag 01 Juni 2010 at 09:50 am

Hallo zwevende kiezers! Voorkom een culturele kaalslag!!

Frits Lagerwerff Column

Column van muziekcriticus Frits Lagerwerff
Op de zonnige ochtend van woensdag 22 juni 2005 wordt op radio 1 het eerste nieuwsbulletin van het ANP voorgelezen. Daarin is het volgende berichtje opgenomen: de fractievoorzitters van het CDA en de VVD dienen een voorstel in tot opheffing van de NPS. Deze opheffing, een lang gekoesterde wens van het CDA, zal worden voorgelegd aan de staatsecretaris voor cultuur. In het volgende nieuwsbulletin, van 08.00 uur, blijkt de zinsnede 'een lang gekoesterde wens van het CDA' bliksemsnel uitgewist, maar de strekking van de boodschap blijft dezelfde.

Zien we dit voor ons? Donkere wolken pakken zich samen boven de regering Balkenende 2 - CDA, VVD, D66 - bij hoofdpijndossiers als het zorgverzekeringstelsel en troepen naar Uruzgan. Met deze dossiers zijn grote sommen geld gemoeid. De uitzending van onze jongens en meiden wordt bijvoorbeeld begroot op 300 miljoen, maar blijkt inmiddels veel meer dan 1 miljard te kosten. Zijn in tijden van smal politiek draagvlak en uitdijende staatsschuld helemaal geen postjes te bedenken, die gerieflijk, geruisloos kunnen worden weggevinkt?

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, POP-ROCK

Dinsdag 01 Juni 2010 at 09:49 am

Verslag pinkpop zaterdag.

Pinkpop 2010

Door Thijs van Zundert

Landgraaf is een rustig dorpje in Zuid-Limburg, zoals er zoveel zijn. Op het eerste gezicht niets bijzonders. Toch is landgraaf wereldwijd bekend. Landgraaf staat namelijk in het Guiness Book of Records. Waarom? Omdat er het langst-nog-steeds-lopende-festival ter wereld georganiseerd wordt: PINKPOP

Een weekend per jaar verdubbelt het inwonersaantal van Landgraaf. Dan stromen er 40.000 festivalbezoekers het dorp binnen, om daar 3 dagen lang te genieten van goede muziek, een hapje, drankje, erg veel gezelligheid en hopelijk ook de zon. Ook dit jaar werden er 40 duizend weekendkaarten verkocht. Tevens waren er per dag zo'n 10.000 dagbezoekers. Een totale toestroom van 70.000 mensen dus. Reden genoeg om ook eens een kijkje te nemen, hierbij een greep uit het volle zaterdagprogramma:

Lees Verder