Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 26 Februari 2013 at 8:30 pm

Please don't stop: Metropole Orkest met Richard Bona in Lantaren Venster

Richard Bona foto Rosaria Macri Richard Bona foto Rosaria Macri Richard Bona foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri (klik voor groter)


Het zal je maar gebeuren. Je bent een jonge arrangeur en je wordt uitgekozen uit een groot aantal aanmeldingen om een week naar Nederland te komen om arrangementen te schrijven voor het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza, met als gastsolist Richard Bona. Acht arrangeurs, allen uit het buitenland afkomstig, hoorden tot de gelukkigen. Ze kregen elk een maand de tijd om een nummer uit het repertoire van Richard Bona te bewerken voor het uit 60 musici bestaande orkest en natuurlijk voor Bona. Een niet geringe opgave.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 25 Februari 2013 at 8:20 pm

In memoriam Behsat Üvez

Behsat Uvez

Door Rik van Boeckel met foto van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


Vrijdag 22 februari is Behsat Üvez overleden. De al vele jaren in Nederland wonende Turkse sazpeler/zanger/percussionist is 53 jaar geworden. Met klarinettist/saxofonist Stefan Kamperman was hij de oprichter van Baraná, een groep die in steeds wisselende samenstellingen speelde en Turkse muziek, jazz- en improvisatiemuziek op geheel eigen wijze samenbracht. Üvez die al een tijd ziek was, kon niet meer bij de presentatie van Baraná's nieuwste album Elektro Shaman zijn. Die vond 9 februari jl. plaats in het Bimhuis.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 24 Februari 2013 at 8:13 pm

Madredeus na jaren terug in Nederland

Madredeus

Het Portugese Madredeus komt in maart voor 2 optredens naar Nederland. In Portugal is de CD Essência al een tijd uit. Op het album staan nieuwe bewerkingen van Madredeus nummers van eind jaren 80 en uit de jaren 90, nu met de nieuwe zangeres Beatriz Nunes in plaats van Teresa Salgueiro.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Zondag 24 Februari 2013 at 11:05 am

Niki Romijn's "Dial M for Man" - Een genot om mee te mogen maken

Niki Romijn

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

De tournee "Dial M for Man" van Niki Romijn in de reprise zit er bijna op nog maar 1 optreden in de theaterkerk in Wadway op zaterdag 2 maart. Daarna gaat zij zich voorbereiden op haar theatershow voor volgend seizoen "Bird". Ik hoop van harte dat "Bird" net zo'n belevenis wordt als "Dial M for Man" want dan gaat u wat beleven. Eigenlijk raad ik u aan om toch nog te proberen om aan een kaartje voor "Dial M for Man" in Wadway te komen want als je het hebt over een perfecte theatervoorstelling dan is dit het wel.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 14 Februari 2013 at 10:13 pm

Intiem concert van Dayna Kurtz in Groningen

Dayna Kurtz foto Hans Speekenbrink

Door Dien L. de Boer met foto van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

In het tweede nummer van Beautiful Yesterday uit 2002 staat de zin ‘My life wasn't meant to be lived, it was meant to be sung'. Aan die regels moest ik denken vlak nadat Dayna Kurtz was opgekomen in de kleine zaal van de Oosterpoort in Groningen. Niets theatraals, geen verhalen, maar direct die imponerende stem. Een wijze van zingen die doet denken aan de blues, maar ook neigt naar jazz, pop, folk en country. Warm, donker en krachtig. Daarbij begeleid ze zichzelf soulvol op gitaar en banjo.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 14 Februari 2013 at 8:13 pm

Salif Keita goes electro in Paradiso

Salif Keita foto Hans Speekenbrink Salif Keita foto Hans Speekenbrink Salif Keita foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel
  met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op Talé, de opvolger van La Différence (2009) slaat Salif Keita, de gouden stem van Mali, een nieuwe elektronische weg in. De vraag is natuurlijk hoe dit live zou uitpakken. In Paradiso kon het publiek een half uur luisteren naar zijn oudere meer traditionele werk voordat Salif, band en deejay zouden losbarsten in een zeer dansbare Afro-electro soundwave.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, TONEEL

Donderdag 14 Februari 2013 at 4:16 pm

Ellen Dikker, zeker niet met horten en stoten

2013-02/ellendikker.jpg


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Foto: Bernard van Dongen en Martine Folkersma 

Als het met horten en stoten zou gaan, had ik me zeker niet zo vermaakt bij een avondje Ellen Dikker maar deze titel herbergt heel wat meer als je er goed over nadenkt en zeker als je naar de nieuwe theatershow "Horten en Stoten" van Ellen Dikker bent geweest, krijgt deze uitdrukking veel meer betekenis. Ellen Dikker studeerde in de jaren 90 af aan de Theaterschool in Eindhoven en ging toen aan het acteren, kwam via talloze wegen terecht bij o.a. RTV Rijnmond en TV West interviewde tallozen en presenteerde, was redactiemedewerker en schreef vooral heel veel, maar voornamelijk voor anderen. Tot ze besloot om voor zich zelf te gaan schrijven.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 14 Februari 2013 at 4:04 pm

Spinvis is een muzikale belevenis


2013-02/3._persfoto_tot_ziens_justine_keller_c_erik_de_jong.jpg


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Foto: Erik de Jong 

Erik de Jong uit Spijkenisse, beter bekend als Spinvis, heeft onlangs na een korte try-out periode zijn nieuwste theatershow "Tot ziens Justine Keller" naar zijn recentste album in theater De Veste in Delft in première laten gaan. Slechts enkele try-outs had hij en zijn begeleiders nodig om deze geweldig mooie theatervoorstelling tot in de puntjes te verzorgen. Een theatervoorstelling van Spinvis is meer dan een vlekkeloos mooi uitgevoerd concert het is een muzikale droom die je mag mee beleven. Een sprookje, een verhaal ondersteund door werkelijk prachtige muziek en duidelijke en zeer toegankelijke teksten, die ook nog eens heel goed verstaanbaar zijn.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, TONEEL

Maandag 11 Februari 2013 at 1:35 pm

Gerrie van der Klei een uitgelezen miss Hannigan


2013-02/annie02.jpg

2013-02/annie01.jpg

2013-02/annie03.jpg


Tekst: Jacques Nachtegaal
Fotografie: Copyright © 2012 Albert Verlinde Entertainment

De Musical Annie toert al weer enige tijd door ons land en we kunnen stellen dat deze geslaagde, vernieuwde, versie van het alom bekende verhaal van het weesmeisje Annie een heerlijke voorstelling is. Tony Neef als Oliver "Daddy" Warbucks, is heel overtuigend en komt zeer realistisch over, nog meer dan in voorgaande versies. En tot op recente datum werd de rol van de alcohol verslaafde, onredelijk strenge loeder van een weeshuis directrice Miss Hannigan gespeeld door Jenny Arean. Sinds kort wordt die rol nu ook gespeeld door Gerrie van der Klei. Deze Musical diva die al in de jaren 70 successen vierde als musical ster, o.a. in de oorspronkelijke Nederlandse Musical van Annie MG Schmidt "Foxtrot" en met haar zus Dorine het gelegenheidsduo De Sissies vormde schittert nu wederom in haar inmiddels elfde musical als de onredelijke directrice van het meisjesweeshuis waar Annie elf jaar geleden te vondeling werd gelegd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 11 Februari 2013 at 1:28 pm

Terug naar de kust

Tekst: Jacques Nachtegaal
Foto's volgen


Er was een boek, toen kwam de film en nu is er een toneelstuk, of moeten we het een theaterthriller noemen? Naar het oorspronkelijk verhaal van Saskia Noort en in de regie van Mette Bouhuijs en in de bewerking van Léon van der Sanden, brengt Bos theaterproducties "Terug naar de Kust". Het was de debuutroman van Saskia Noort die zichzelf met dit boek direct in de schijnwerpers plaatste en zich nomineerde voor de gouden strop. Dit jaar viert Saskia Noort haar 10 jarig literair jubileum en hoe mooi kan het zijn na 10 jaar is er nogmaals succes met de debuutroman, maar nu in de vorm van dit geslaagde toneelstuk.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 07 Februari 2013 at 11:45 pm

Sahara Soul, de muzikale schatkist van Afrika in RASA Utrecht

Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen Foto Pieter Franssen

Tekst en foto's Pieter Franssen

Twee sterk van elkaar verschillende groepen uit het geplaagde Mali, de muzikale schatkist van Afrika, staan vanvond gebroederlijk op het podium.
De touareggitaarband Tamikrest opent nogal zwak met veel gitaargedreutel, weinig overtuigende zang en een frontvrouw, die vooral uitblinkt in het uitstoten van kreetjes. Na de pauze wordt alles anders als Bassekou Kouyate met zijn'big happy ngonifamily'het podium overneemt. Met Bassekou's vrouw Amy Sacko als charmant en wervelend vocaal middelpunt zet het achttal vanaf de eerste op de elektrisch versterkte houten hofluiten gespeelde noten van zonen Madou en Moustafa een overrompelende en metronomisch strakke ngonigroove neer, waarop het samengestroomde enthousiaste publiek van alle leeftijden verenigd in muzikaal genot danst.

Lees Verder