Onderwerp: THEATER, ALGEMEEN, CIRCUS EN SHOW, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, MUZIEK, STRAATTHEATER

Woensdag 29 Juni 2011 at 12:54 pm

Parade Rotterdam weer als vanouds!

foto joke schot foto joke schot Foto Joke Schot

Door Thijs van Zundert met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting op foto)

Van 16 tot 26 juni stond De Parade in Rotterdam. Een veelvuldigheid aan theater, dans en muziek is verdeeld over de reizende podia. Je hoeft je op De Parade geen seconde te vervelen, want ook buiten het gevarieerde culturele aanbod, is het heerlijk toeven op een van de vele terrassen. Genieten van een biologisch belegd broodje, mensen kijken, rosétje drinken. Als dan ook de zon nog wilt schijnen is een heerlijk festival compleet.


Lees Verder

Onderwerp: CIRCUS EN SHOW, LOCATIETHEATER, NIEUWS, STRAATTHEATER, TONEEL

Dinsdag 28 Juni 2011 at 1:53 pm

De Parade trekt weer van Maasstad, via Hofstad en Domstad naar de Hoofdstad.

De Parade foto Joke Schot De Parade foto Joke SchotDe Parade foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Joke Schot. (klik op foto voor vergroting)

Ieder jaar kijk ik er weer naar uit. Als de theaters traditiegetrouw, maar m.i. absoluut onjuist, hun deuren,voor het erg lange zomerreces van soms ruim 2 maanden sluiten, start "De Parade". Het reizend theater en cultuurcircus, dat zoals altijd start in Rotterdam en eindigt eind augustus in de hoofdstad. Ook dit jaar staat het programma weer boordevol met meer dan verrassende korte voorstellingen en gewaagde combinaties. Elke zich zelf respecterende theatermaker wil tegenwoordig op "De Parade" staan. En dat is meer dan begrijpelijk, want "De Parade" is de "Place to Be" ook weer deze zomer.
Rotterdam kreeg eigenlijk een beetje valse start. Het weer zat vreselijk tegen en pas op de allerlaatste dag in de Maasstad werd het droog en zonnig. Toch was het ondanks het slechte weer bere gezellig en goed toeven op dit reizend theatercircus. Terug op de oude vertrouwde locatie in het Museumpark, die na het voltooien van de Blunderputgarage, er prachtig bij ligt is het zelfs in regen en miezer sfeervol tussen de tenten en natuurlijk de vertrouwde zweefmolen.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 28 Juni 2011 at 11:45 am

Balkan Jazz in Zweden!

Janice Wong Janice Wong Janice Wong

Door onze verslaggever in Zweden Lotte Krijnen
met foto's van Janice Wong (swedenothings.com/blog)

Een overweldigende hoeveelheid kopergeluid doet velen in het parkje vlak voor de ingang van Södra Teatern in Stockholm stilstaan, of neerstrijken op een van de bankjes. Wat ze horen is twee Balkan brass bands die op het buitenpodium van het theater staan te ´battelen´ om wie zichzelf de beste brassband mag noemen.
Voor de kijkers links staan de mannen van Fanfare Ciocărlia, afkomstig uit Roemenië. Ze gaan al járen mee; dit is niet de eerste keer dat ze de wereld over toeren. Aan energie echter geen gebrek - meer vingervlug dan dat ze hier spelen, heeft het nooit kunnen zijn. Een imposante partij bas-blazers vult de achterste rij, wat resulteert in het ongeëvenaarde hoempa-geluid dat de Balkan-muziek typeert.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ

Vrijdag 24 Juni 2011 at 9:27 pm

The Hague Jazz 2011 - The Hague mess

2011-06/rowen_heze_mg_9632.jpg 2011-06/grace_jones_mg_9535.jpg 2011-06/lonnie_smith_mg_9262.jpg
(klik voor vergroting)
Door Jacques Nachtegaal, met foto's van Louis Obbens voor cultuurpodium.nl

Den Haag - 17, 18 en 19 juni 2011
Het is een beetje wennen allemaal, niet alleen voor de organisatie, maar veel meer nog voor de bezoekers. Het is ook een beetje zoeken en je af en toe ergeren aan te smalle doorgangen, te kleine ruimtes en het uitlopen van het programma. Uitlopen gebeurt op nagenoeg elk festival, maar dan hoef je niet een half uur in de stromende regen te staan, omdat je nog niet naar binnen kan bij een grote act. Het zat allemaal niet zo mee in het Kyocera stadion van ADO Den Haag, dat niet zo'n geschikte festival-locatie bleek te zijn. Ondanks de nodige haperingen viel er genoeg te genieten van jazz en pop.

Lees Verder

Onderwerp: Default

Maandag 20 Juni 2011 at 1:03 pm

Foo Fighters live op Pinkpop 2011

Foo Fighters Pinkpop 2011 (fotograaf onbekend)

Door Thijs van Zundert (voor foto klik voor vergroting)

Maandag 13 juni is de laatste dag van Pinkpop 2011. Op de affiche staan grote namen, zoals 30 Seconds to mars, All time low, the Gaslight Anthem en Volbeat. Er is echter één naam op de affiche die duidelijk met kop en schouders boven de rest uitsteekt: Foo Fighters.

Heel de dag is het weer in Landgraaf een beetje twijfelachtig. Te warm voor een trui, te koud voor en t-shirt. Geen zon, maar ook geen regen. Het is bewolkt, allemaal een beetje niks. Grijs. De bands die de hele dag hun best doen voor het massale publiek zijn eigenlijk een beetje zoals het weer. Bijna de hele programmering bestaat uit gitaarbandjes, allen zijn ze goed, en hebben ze hun grote naam al bewezen. Toch speelt geen van de bands écht super. Niemand krijgt het hele veld aan het springen. De zeldzame afwisseling tussen het gitaargeweld is deadmau5. Deadmau5, pseudoniem van DJ Joel Thomas Zimmerman (red.), sluit de Converse Stage af met een spetterende set en weet wel de voetjes van de vloer te krijgen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 17 Juni 2011 at 9:16 pm

FELA!, the musical, Carré en Holland Festival brengen ijzersterke, wervelende show!

Fela! foto Hans Speekenbrink Fela! foto Hans Speekenbrink Fela! foto Hans Speekenbrink

Door Pieter Franssen met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Het leek een zeer gewaagd idee. Een musical over het onstuimige leven van de Nigeriaanse Afrobeat-muzikant, zanger, politieke provocateur en op en top womanizer Fela Anikulapo Kuti, maar de twee uur durende uitvoering van een cast in topvorm is in alle opzichten ronduit verpletterend. Een tot in de kleinste puntjes verzorgd, bij vlagen zeer heftig en aangrijpend muzikaal verhaal, gepresenteerd door een blend van acteurs en muzikanten uit New York en Londen, onder muzikale leiding van de drummer van de Newyorkse Afrobeatgroep Antibalas.
In een ruig decor van golfplaten komt zijn nachtclub The Shrine in Lagos al van meet af aan tot leven op het podium, door de jazzy Afrobeatgroove van de strak spelende negen begeleiders op de achtergrond, waarbij vooral de vier man sterke blazerssektie voor veel reuring zorgt. En de djembespeler, eigenlijk een vreemde eend in de Afrobeat-stijl, niet eens zo detoneert, maar zelfs met donderende solo's voor hevige opwinding zorgt.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Vrijdag 17 Juni 2011 at 11:55 am

HET RONDANE KWARTET SPEELT SIMEON TEN HOLT

2011-06/rondane_kwartet_-_canto_ostinato.jpg 2011-06/rondane_kwartet_copy1.jpg
(klik voor vergroting)

Tip van de Redactie.
DE DUIF, Amsterdam - 18 juni 2011 - aanvang 20:15 uur

Het Rondane Kwartet speelt Canto Ostinato (1976) van Simeon ten Holt. De precieze bezetting van dit werk is vrij. Tijdens het spelen worden veel beslissingen overgelaten aan de musici. Het concert in De Duif wordt gespeeld op vier Fazioli vleugels. Een bijzondere klankervaring.

Het Rondane Kwartet legt zich toe op de uitvoering van de avondvullende werken voor vier vleugels van Simeon ten Holt. Het Kwartet werd in 2002 opgericht onder de naam Bergen Kwartet. In 2010 werd de naam veranderd in Rondane Kwartet. Het kwartet bestaat uit de pianisten Daphne Keune, Robert Lambermont, Petra van Oort en Laura Sandee.
Het Rondane Kwartet wordt gezien als de tweede generatie pianisten die zich bezighoudt met de muziek van Ten Holt. Bij de interpretaties zoeken zij naar nieuwe klanksferen en reageren hiermee op de uitvoeringshistorie van deze muziek zoals neergezet door bijvoorbeeld Polo de Haas en Kees Wieringa.

Dit concert is een initiatief van Stadsherstel Amsterdam

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK

Dinsdag 14 Juni 2011 at 12:47 am

Ocobar is meer dan achtergronddeuntjes

OCOBAR 2011 foto Joke Schot OCOBAR 2011 foto Joke Schot OCOBAR 2011 foto Joke Schot

 Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Het muziektrio Ocobar, Cok van Vuren, Rob en Bart Wijtman, is bij het grote publiek vooral bekend van het helaas gestopte TV programma "Holland Sport". Dat zij veel meer zijn dan het trio muzikanten dat de achtergrondmuziekjes van dit geweldige tv programma verzorgen was bij een enkeling al bekend, maar mede dankzij het nieuwe album "Kamiki" zal die bekendheid als volwaardig muzikaal trio snel groter worden. In de sfeervolle theaterlocatie Gouvernestraat in Rotterdam (voorheen Lantaren /Venster) werd deze nieuwe cd ten doop gehouden. Het eerste exemplaar werd niet, zoals mogelijk verwacht, uitgereikt aan Wilfried de Jong ,maar aan Nico Dijkshoorn, de inmiddels overbekende tv poëet uit de Wereld Draait Door. Op een Nico verantwoorde wijze werden de heren in het welbekende woordenzonnetje gezet en mocht, na Nico's woordenstroom, het in groten getale opgekomen publiek met in hun midden o.a. Wilfried De Jong en Robert Jan Stips (o.a. Nits) zich gaan vermaken met een ruim een uur durend promo concert.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 12 Juni 2011 at 10:48 am

NSJ opent in stijl met Natalie Cole

Natalie Cole op North Sea Jazz

Op 7 juli vindt in de Amazon dé grote opening plaats van het North Sea Jazz Festival. Vocal jazzlegende Natalie Cole keert na maar liefst zeventien jaar terug naar Nederland om met een spetterende show het begin in te luiden van het North Sea Jazz Festival 2011. De avond wordt geopend door Ruben Hein.

Na tientallen albums en meerdere Grammy Awards kan wel worden gesteld dat Natalie Cole een fenomeen is. Ze heeft in haar carrière meerdere grote hits uitgebracht, zoals This Will Be (An Everlasting Love), Inseparable, Our Love, I've Got Love On My Mind, Pink Cadillac en Miss You Like Crazy. In 1991 kwam Natalie Coles bestverkochte album Unforgettable... With Love uit, een eerbetoon aan haar vader Nat 'King' Cole. Daarvoor ontving ze zes Grammys, waaronder Album Van Het Jaar. De cd stond vijf weken op nummer 1; in de VS werden acht miljoen exemplaren verkocht.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, INTERVIEW, MUZIEK

Vrijdag 10 Juni 2011 at 1:38 pm

Van Roozendaal & De Munnik hebben goud in handen

 HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK  MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT HEIMWEE NAAR DE HEMEL PAUL DE MUNNIK MAARTEN VAN ROOZENDAAL LANTARENVENSTER 26 mei 2011 FOTO JOKE SCHOT

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Joke Schot (klik op de foto voor vergroting)

Maarten van Roozendaal als solist en Paul de Munnik als helft van het duo Acda en de Munnik zijn zeer succesvol op hun eigen gebied, maar bij zowel Maarten als Paul sluimerde al jaren de wens om samen iets te gaan doen in het theater. Iets wat wel gerelateerd is aan hun eigen vakgebied, maar wel afwijkend is van hetgeen ze doen tijdens de eigen theatertournees. Nu blijkt dat willen en kunnen een mijl van elkaar af staat, want het heeft jaren geduurd voor het er eindelijk van kon komen, temeer omdat Paul de Munnik vanzelfsprekend rekening moet houden met zijn kompaan Acda. De komende maanden echter, is Acda actief doende met zijn andere liefde; filmen, zodat de Munnik ruimte heeft om iets anders te doen. Eerder deed zich die mogelijkheid ook al eens voor en speelde Paul met JP den Tex en Kees Prins een korte tournee "Op weg naar huis". In het najaar van 2010 toerde Paul samen met de gebroeders Lameirinhas en de Vlaamse Riet Muylaart door Nederland met het op Jacques Brel geënte programma "Brellando". Nu Maarten zijn eigen theatertournee iets later kan laten beginnen komt alles samen en kunnen ze beiden eindelijk die lang gekoesterde wens tot uitvoer brengen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, TIPS, VERWACHT

Dinsdag 07 Juni 2011 at 11:42 am

Hoofdprogramma MusicMeeting compleet

Music Meeting Nijmegen

Tip van de redactie (klik op de foto voor vergroting)

Hoofdprogramma compleet

The Lionel Loueke Alliance, Noreum Machi, Regina Carter's ‘Reverse Thread', Jungle by Night, La Fanfare du Belgistan, Ceumar & Krasz Collective, Kasha Nasha en Combinatie XVI, zijn toegevoegd aan de line-up van het festival. Daarmee is het hoofdprogramma compleet. Op de website staan teksten en filmpjes over de diverse artiesten die optreden in Apollo, Mondo en Club ¡mm...!. Op de site kun ook je rechtstreeks tickets bestellen. Inschrijven voor het programmaboekje kan ook, dan ontvang je het boekje over enkele weken gratis thuis.

Nieuwe editie Club ¡mm...!

Als voorproefje op het komende festival is er op 18 mei een nieuwe editie van Club ¡mm...! met Group Douéh uit de Westelijke Sahara. De lo-fi muziek van de driekoppige band heeft een stevige basis in Sahrawiblues, met een grote rol voor gitaar waarin ook invloeden uit pop en rock terug te horen zijn. Het geheel heeft een uiterst dansbare en soms zelfs trancematige sound.
Op het festival in juni is er op zaterdag- en zondagavond ook Club ¡mm...!. De clubavond op 11 juni staat in het teken van het populaire Argentijnse ZZK Label met de experimentele electroband Tremor en dj sets van El G en Chancha via Circuito.

Doornroosje * entree € 12,- * zaal open 20.00 * aanvang 21.00

Start cross-overprojecten

De eerste repetities voor de cross-overprojecten gaan deze week van start. Drie groepen jongeren onder leiding van een professioneel muzikant zullen werken aan eigen songs, waarmee ze op het podium Intro tijdens Music Meeting optreden. Er zijn drie varianten in de projecten. Ten eerste is er ‘Latin meetz Afro' met een vleugje Carribean, onder leiding van Bruce van Mulier. Het tweede project wordt begeleid door Nick Nuñez onder de noemer ‘Hiphop meetz Rock', met een werelds smaakje. Tot slot is er een open cross-over onder leiding van Stijn van Oers en Jan van Tiel.

Voor meer informatie bekijk de website.

Onderwerp: INTERVIEW, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 06 Juni 2011 at 11:29 pm

Feesten met de Amsterdam Klezmer Band

AMSTERDAM KLEZMER BAND LV FOTO JOKE SCHOT AMSTERDAM KLEZMER BAND FOTO JOKE SCHOT AMSTERDAM KLEZMER BAND  FOTO JOKE SCHOT

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Een concert van de Amsterdam Klezmer Band heeft altijd hetzelfde eindresultaat, feesten, gein en geen sores. Als toeschouwer ben je dan ook gewaarschuwd, dit wordt niet eindeloos aan de stoel vastgeplakt blijven, dat wordt voeten van de vloer. Zo ook het concert in het Rotterdamse Lantaren/Venster theater. De bedrijfsleiding had er verstandig aan gedaan het voorste deel van de grote zaal vrij te houden voor dansende feestgangers en het moge niet onbegrijpelijk zijn dat aan het eind van het concert nog slechts enkele tribunestoelen bezet waren en de vrijgehouden ruimte overbevolkt was door een enthousiast deinende massa.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 02 Juni 2011 at 1:49 pm

Voetbal en Flamenco, Het Santiago Lara Kwartet en Mercedes Ruiz.

Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri voor Cultuurpodium.nl (klik voor vergroting)

De EU is in crisis. Plaza de Catalunya stond 28 mei vol protesterende jongeren, die daar sinds 15 mei aan het bivakkeren waren als protest tegen de werkeloosheid. Die dag werd de Plaza door de politie hardhandig schoongeveegd. Niets mocht een eventueel feestje van Barça spelend in de finale van de Champions League in de weg staan. Tragiek en vreugde zijn een vast onderdeel van de Spaanse cultuur en die waren dan ook volop aanwezig bij het concert van het Santiago Lara Kwartet en Mercedes Ruiz. Flamenco gitaar virtuoos Santagio Lara speelde ontspannen en schijnbaar moeiteloos de razendsnelle strakke flamenco riffs, waarbij hij elke noot zuiver kan laten klinken.

Lees Verder