Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 29 Januari 2015 at 10:05 pm

Ultra High Flamenco subliem met Oene van Geel, Maarten Ornstein en Tony Roe.

Ultra High Flamenco foto Hans Speekenbrink Ultra High Flamenco foto Hans Speekenbrink Ultra High Flamenco foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Het was het idee van Flamenco Biënnale -directrice Ernestina van de Noort om de topflamenco formatie Ultra High Flamenco (UHF) voor de 5e Nederlandse Flamenco Biënnale te koppelen aan drie gerenommeerde Nederlandse jazzmusici: altviolist/componist Oene van Geel (Zapp4, The Nordanians), klarinettist/saxofonist Maarten Ornstein (Dash!) en pianist Tony Roe (Tin Men & The Telephone). De fusie van twee muzikale werelden pakte bijzonder goed uit. Het werd een subliem en feestelijk concert in het Bimhuis.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 27 Januari 2015 at 8:29 pm

Ook los van elkaar zijn Raf en Mich Walschaerts topklasse.

de heren Walschaerts de heren Walschaerts de heren Walschaerts

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Na 28 jaar samen in bandjes maar vooral in Kommil Foo gespeeld te hebben, hebben de gebroeders Walschaerts dit seizoen gekozen voor elk een eigen (solo) voorstelling. Het ideale feit deed zich voor dat in Theater de 2 Hondjes in Hellevoetsluis, echt zo´n gezellig sfeertheater, de heren twee dagen achter elkaar stonden geprogrammeerd. Op vrijdag was de zaal voor Raf en zaterdag speelde Mich zijn voorstelling. Voor Cultuurpodium bezocht ik beide avonden en ik was verbaasd maar wel heel prettig verbaasd, want hoewel geen Kommil Foo, ook solo, maar dan elk op eigen wijze, was het meesterlijk.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 13 Januari 2015 at 9:31 pm

“Hartsvrienden” wordt een heel integere en aangrijpende voorstelling

Hartsvrienden foto Jacques Nachtegaal Hartsvrienden foto Jacques Nachtegaal Hartsvrienden foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Jongstleden vrijdag kreeg een selecte groep theater-journalisten in het Schiedams “Theater aan de Schie” de mogelijkheid enkele scenes uit de nieuwe Erwin van Lambaart productie “Hartsvrienden” te komen aanschouwen. En als de voorstelling net zo indrukwekkend wordt als deze preview ons toonde dan wordt het een meesterlijk mooi product.

Het verhaal over de bij de geboorte gescheiden tweeling die elk in een totaal verschillend milieu opgroeien en bij toeval elkaar tegenkomen is in ons land al eerder gespeeld. Ik herinner mij de versie met Danny de Munk ruim 15 jaar geleden, die ik destijds zeer aangrijpend vond.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Maandag 12 Januari 2015 at 8:24 pm

Het Musical Award Gala. En de winnaar is;

foto Roy Beusker foto Roy Beusker foto

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

We weten het nu weer allemaal, mede dankzij Avro/Tros is heel Nederland weer in de mogelijkheid om na 3 jaar tv stilte eindelijk weer te genieten van het Musical Award Gala.

 In het Utrechtse Beatrixtheater is het overvol met BN’ers die vanavond voor een avond als klapvee mogen dienen. Hoewel de uitnodiging aangaf stipt om 20.15 wordt er begonnen, stonden we met z’n allen na ons 5e colaatje of wijntje nog steeds in de foyer van het theater. Ja de ernstige situatie in Parijs zou e.e.a. wellicht iets doen uitlopen maar 3 kwartier. Ik keek al op mijn internetbronnen of mogelijk Isis of El Qaida, Mark Rutte en zijn bende had beschoten, maar nee, in Nederland en verder overal in Europa was het rustig. Waar wachten we dan op dacht ik net toen we het signaal kregen dat we de zaal in mochten.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Zondag 11 Januari 2015 at 9:51 pm

“DE ZERE NEUS VAN BERGERAC” WEER ZO´N HEERLIJKE FAMILIEMUSICAL VAN HET RO THEATER.

Ro Theater De Zere Neus van Bergerac Ro Theater De Zere Neus van Bergerac Ro Theater De Zere Neus van Bergerac

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Leo van Velzen


Na de eerdere familievoorstellingen, die van kort voor de feestdagen tot medio maart lopen, zoals “Kleine Sofie en Lange Wapper”, “Hondje”, “Lang en Gelukkig” en “The Woef Side Story” en een heerlijke succesvolle traditie vormen bij het RO Theater is nu de nieuwste topper aan deze succesreeks toegevoegd. ”DE ZERE NEUS VAN BERGERAC” een heerlijke musical comedy met een keur aan geweldig hertaalde liedjes. Dit keer, hoe kan het ook haast anders in een Frans verhaal, louter Franse tophits in meesterlijke hertalingen van Alex Klaassen, die overigens zelf in deze voorstelling niet meespeelt.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zondag 11 Januari 2015 at 9:05 pm

“AS YOU LIKE IT” op zijn Boermans is verrassend maar niet hemelstormend

AS YOU LIKE IT, Het Nationale Toneel AS YOU LIKE IT, Het Nationale Toneel AS YOU LIKE IT, Het Nationale Toneel

door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met beeld van Kurt Van der Elst

De nieuwste uitvoering van de Shakespeare ‘s “As You Like It” van het nationale Toneel onder regie en in bewerking van Theu Boermans met een vertaling door Tom Kleijn is bijna een musical zoveel wordt er in gezongen. En toch is dat zeker niet storend sterker nog het geeft de voorstelling een geheel eigen karakter. Iets waarin Theu Boermans zich wel vaker weet te onderscheiden en toch, hoewel een verrassende versie, is het niet echt hemelstormend wat het Nationale Toneel met deze voorstelling op de planken brengt.

Lees Verder