Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 23 Augustus 2011 at 10:45 pm

Maria Markesini versmelt genres in nieuwe productie

Maria Markesini (Foto: Hans Speekenbrink) Maria Markesini (Foto: Hans Speekenbrink) Maria Markesini (Foto: Hans Speekenbrink)

Door Bernadette van den Hoven met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Rood fluweel, glimmende kroonluchters, trillende snaren. De kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam ademt een sfeer van hooggespannen verwachting. Onlangs behoorde ze toe aan Maria Markesini en haar band. De Griekse zangeres en klassiek pianiste presenteerde een aantal nummers van haar nieuwe album CinemaPassionata, een verzameling liedjes uit diverse films, afgewisseld met eigen composities.

Door Bernadette van den Hooven

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, DANS, FESTIVAL, KLASSIEKE MUZIEK, LOCATIETHEATER, MUZIEK, NIEUWS, STRAATTHEATER, TONEEL, VERWACHT

Zondag 21 Augustus 2011 at 09:45 am

UITMARKT 2011: Amsterdam drie dagen in het teken van cultuur

Uitmarkt 2011

Komende vrijdag gaat een van de belangrijkste culturele previews van het jaar van start: de Uitmarkt in Amsterdam. Drie dagen lang presenteert een grote variatie aan theatergezelschappen, zangers, cabaretiers, dansers en schrijvers hun aandeel in het aankomende culturele seizoen. Dit jaar onder het motto: ‘Laat je raken!'

Lees Verder

Onderwerp: COLUMN, FESTIVAL

Maandag 08 Augustus 2011 at 10:01 pm

Gay Pride - Bloot met een functie

Gay Pride (Foto: Jara Hof) Gay Pride (Foto: Jara Hof) Gay Pride (Foto: Jara Hof)

Tekst Lotte Krijnen, met foto's van Jara Hof (klik voor vergroting)

De klinkers langs de grachten zijn schoongeveegd, en het zal meer dan een schepnet zijn geweest dat door de grachten zelf is gehaald. Behalve een enkele confettisnipper die nog niet uit de bomen is geregend, doet niet veel meer herinneren aan de bonte botenparade die afgelopen zaterdag door de grachten voer. De maandagkranten staan echter nog bol van de opiniërende artikelen over
de jaarlijkse Gay Pride. De algemene strekking: ‘Moet dat nou, al dat bloot?'

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, FESTIVAL, MUZIEK, TONEEL

Donderdag 04 Augustus 2011 at 9:43 pm

Talentvolle variatie op Parade Utrecht

I.N.D.O. (foto: Hans Speekenbrink) 'Who's Afraid of George and Mildred?' (foto: Hans Speekenbrink) Lang Leve de Ashton Brothers (foto: Hans Speekenbrink)

Door Bernadette van den Hooven, met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


De bekende nostalgische mix van straattheater, kermis en culinaire hoogstandjes zweeft ook dit jaar boven elke plek waar de Parade zich vestigt. Het Moreelsepark in Utrecht was van 15 tot 31 juli aan de beurt. Diverse artiesten, waaronder Roosbeef, Ali B., de Ashton Brothers en Orkater, deden Utrecht op haar grondvesten trillen. Cultuurpodium.nl bezocht drie toonaangevende voorstellingen: het multiculturele I.N.D.O., de klucht 'Who's Afraid of George and Mildred?' en, last but not least, de sprankelende voorstelling van de Ashton Brothers.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ

Donderdag 04 Augustus 2011 at 3:27 pm

GENT JAZZ 2011: MATIG WEER, MOOIE MUZIEK!

Chick Corea

Terence Blanchard

Al Foster

Bijlokesite, Gent 8, 9 & 10 juli 2011
Door Rene de Hilster met (nog te plaatsen) foto's van Bruno Bollaert

Zou het weermannetje geen jazzliefhebber zijn of is het echt zo dat juli door de jaren heen tot een herfstmaand is getransformeerd? Wat de reden ook mag zijn, het weer zat niet mee tijdens het jazz! Luik van de tiende editie van Gent Jazz. Niettemin maakte de muzikanten er weer het beste van.

Vrijdag 8 juli
Kort door de bocht zou je deze vrijdag in vier begrippen kunnen samenvatten: Veelbelovend, gemakzuchtig, totale muzikale inzet en is dit nog wel jazz?
Veelbelovend was het quartet del Cuore. In de aankondiging stond daar nog bij featuring Paolo Ghetti. Deze Italiaanse bassist was echter nauwelijks op het podium te vinden, dus dat was overdreven. Wel heeft hij de groep gecoacht. Of de vier jonge muzikanten al podiumrijp waren kan ik niet overtuigend beamen. Wel toonde vooral saxofonist Bruno van der Haegen en drummer Laurens van Bauwelen enige muzikale moed. Bassist Lieve van Pee hield de zaak goed bij elkaar. Gitarist Jo de Geest heeft nog het Jo de Geest heeft nog het één en ander te leren. De heren concentreerden zich op een reeks (Italiaanse) standards waarbij ze nogal aan het papier vastgekleefd leken. Kortom, niet slecht maar eerst nog wat ervaring opdoen in het jazzcafe.

Lees Verder