Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, NIEUWS, TIPS, VERWACHT

Vrijdag 22 Juli 2011 at 1:28 pm

Tom Pintens presenteert De Oogst in de Tolhuistuin. Een muzikale zondagmiddag met o.a. Roosbeef & Spinvis

Zomer in de Tolhuistuin2011-07/pintens.jpgZomer in de Tolhuistuin foto Francis Broekhuijsen 

Tip van de redactie.

Tom Pintens nodigde een reeks mensen uit die hem muzikaal en als mens inspireerden om te worden tot wat hij is voor een middag in de Tolhuistuin in Amsterdam. De line-up voor deze door Pintens gecurateerde middag in de Tolhuistuin in Amsterdam, bestaat uit zijn kameraden uit Antwerpen: Tijs Delbeke, Gregory Frateur, Bjorn Eriksson, Ellen Schoenaerts. Met speciale, eenmalige optredens van Roosbeef en Spinvis. Tom Pintens verdiende zijn sporen bij Zita Swoon, werkte samen met Gabriel Rios, Admiral Freebee en Flowers for Breakfast. Nu is er het album 'De Oogst': een verrassend stevige gitaarplaat met een dromerig-filmische sfeer. De alleskunner Pintens weet invloeden van zowel Radiohead als Chopin perfect te integreren in een heel eigen stijl.

Zondag 24 juli - Tuin open: 13:00 - 00:00 - Programma van 14:00 - 19:00 uur - Entree: €12,50

Uiteraard is er t/m eind augustus meer te zien en te beleven in de Tolhuistuin, het best bewaarde geheim van Amsterdam. Bekijk HIER het Programmaboekje.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 17 Juli 2011 at 4:20 pm

GENTJAZZ 2011: FRANSE NOUVELLE VAGUE, FUNKSOUL VAN RAPHAËL SAADIQ EN ELEKTRONISCHE TANGO VAN GOTAN PROJECT

Nouvelle Vague foto Hans Speekenbrink Gotan Project foto Hans Speekenbrink Raphael Saadiq

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (Klik voor vergroting)

De zaterdagavond was van een heel ander karakter dan de vorige twee avonden. Sowieso moesten de paraplu's uit de kast en de muziek had een frivool tintje. Vooral door de cabareteske show van Nouvelle Vague en de broeierige elektronische tango van Gotan Project. En daartussen was muziek van een heel ander kaliber geprogrammeerd: de op sixties soul geïnspireerde funky soul van Raphaël Saadiq.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 16 Juli 2011 at 5:23 pm

GENT JAZZ 2011. TWEEDE DEEL. EEN VRIJDAGAVOND VOL SONGS VAN DIVERSE ALLURE

Agnes Obel, foto Hans Speekenbrink Agnes Obel, foto Hans Speekenbrink Agnes Obel, gouden plaat in België voor 15.000 verkochte CD's foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Vrijdag was volkomen uitverkocht, de stoelen waren weggehaald en het publiek was jonger De artiesten van deze dag zijn al behoorlijk populair in België. Vooral de locale Gentse helden van Absynthe Minded maar ook de Deense zangeres/pianiste Agnes Obel en Angus & Julia Stone, het singer/songwritersduo uit Australië.

Agnes Obel kon na haar optreden de gouden plaat in ontvangst nemen voor de 15.000 exemplaren die ze van haar album Philharmonics in België heeft verkocht. Met celliste/gitariste Anne Ostsee gaf ze een ingetogen concert waarin ze met zachte stem sprookjesachtige poëtische en mysterieus mooie liedjes zong. Ze heeft dezelfde lieve stem als Sophie Zelmani. Als ze iets zwaarder aanzet hoor je goed de invloed van John Cale. Obel is in België heel bekend maar ook daarbuiten. Daar kan ze makkelijk op festivals staan hoewel ik haar muziek liever zou horen in een schouwburg of theater. Daar zou de intimiteit van haar composities beter tot zijn recht komen. Mooi was het samenspel tussen piano en cello. De aankondigingen van haar nummers waren niet te verstaan, het lijkt wel alsof Obel verlegen is met haar succes!

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK

Vrijdag 15 Juli 2011 at 10:47 pm

Ze komen vrede en liefde brengen - een verslag uit Zweden



lotte krijnen lotte krijnen lotte krijnen

Door Lotte Krijnen met foto's van Jasper Beelen (voor foto's klik voor vergroting)

Zo'n 1500 kilometer noordoost van Nederland was begin deze maand een revolutie aan de gang. Borlänge, een stadje midden in Zweden's countryside, is overgenomen door meer dan 40.000 nomaden die luidkeels om vrede en liefde schreeuwen. En af en toe om een toegift, of om een biertje; want ook dat hoort erbij op het jaarlijkse Peace & Love festival.De enkele Borlängenaar die zijn stad niet ontvlucht is, mag aansluiten in de lange, slangvormige rijen die zich in de lokale supermarkt vormen. En dat is niet de enige plek waar de festivalgangers samendrommen; heel Borlänge lijkt één groot festivalterrein. De podia liggen rondom het centrum en ieder groen stukje stad is bezaaid met mensen. De fontein in het park wordt gebruikt voor een massaal pootjebaden, en zelfs op de wat grotere middenbermen staan tentjes. Välkommen till Peace & Love 2011.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 15 Juli 2011 at 5:27 pm

GENT JAZZ 2011 Deel Twee: EEN AVOND MET HOOGSTAANDE BELGISCHE JAZZ EN HARTVERWARMENDE AFRO-SOUL

Philip Catherine, foto Hans Speekenbrink Karel Boehlee, foto Hans Speekenbrink Martijn Vink, foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Gent Jazz vierde dit jaar haar 10-jarig jubileum. De verjaardagseditie bood een terugblik op het volwassen worden van een festival dat gedurende het derde weekend van juli een mooie staalkaart zou laten zien, niet alleen van (Belgische) jazz maar ook van Afro-soul, singer-songwriter en funksoul. Van Jef Neve tot Raphael Saadiq, Morcheeba en Daniel Lanois' Black Dub.

De Belgische gitarist Philip Catherine trapte vroeg in de avond af. Hij wordt als een van de beste jazzgitaristen van Europa beschouwd. Nederland draagt daar ook haar steentje aan bij, dat bewees de line-up met drummer Martijn Vink (ex-Ploctones, Anouk, Metropole Orkest) en pianist Karel Boehlee uit Leiden (Toots Thielemans, Trijntje Oosterhuis). Catherine bewees weer zijn virtuositeit en dook in het American Songbook van Cole Porter. Hij speelde oa I Concentrate on you, Why can't you behave en Everytime we say goodbey.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 12 Juli 2011 at 2:53 pm

NORTH SEA JAZZ ZONDAG 2011: MOOIE FEESTELIJKE LAATSTE DAG!

Mali Latino foto Hans Speekenbrink Raphael Saadiq foto Hans Speekenbrink Branford Marsalis, foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Na het fantastische optreden van Mali Latino eind van de middag in de Congo kon de laatste dag van North Sea Jazz eigenlijk al niet meer stuk. De flamenco/Kurdistan/ rebetika ‘mezcla' van Mujeres de Agua maakte het er nog mooier op. Raphael Saadiq signeerde na zijn optreden bij de Jazzism-stand. Branford Marsalis sloot prachtig af, daar kon Bootsy Collins echt niet tegen op.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 12 Juli 2011 at 11:50 am

NSJ 2011: VEEL HOOGTEPUNTEN OP ZATERDAG, KYTECRASH SUBLIEM! TROMBONE SHORTY 'HOT'

Amadou & Mariam foto Hans Speekenbrink Kytecrash, Kyteman Colin Benders & Eric Vloeimans foto Hans Speekenbrink Trombone Shorty foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De zaterdag begon swingend met de rijke Malinese Afropop van Amadou & Mariam, de Braziliaanse klasse van Sergio Mendes en eindigde met een langgerekte ‘circular breathing' trompetsolo van de zeer verrassende Trombone Shorty in de Congo tent.

Bij binnenkomst in de Maas was de elektronisch getinte Afropop van het blinde Malinese muzikantenechtpaar Amadou & Mariam meteen herkenbaar. Beroemd geworden met de albums Dimanche a Bamako (2005) en Welcome to Mali (2008) weten ze steeds weer een nieuwe dimensie aan hun mix van van Malinese blues en Westerse pop toe te voegen. Ik had ze al eens gezien in Paradiso en nu waren ze even overtuigend ondanks het feit dat het geluid in de Maas net als vrijdag bij Janelle Monáe niet al te best was.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 09 Juli 2011 at 3:03 pm

Rustige maar sterke start van North Sea Jazz 2011

Ahmad Jamal foto Hans Speekenbrink Esperanza Spalding foto Hans Speekenbrink Janelle Monae foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

North Sea Jazz begon rustig maar sterk dit jaar met Ahmad Jamal en Esperanza Spalding om op stoom te komen met Janelle Monáe, Omara & Chucho en Rubén Blades. Waylon viel in voor de nieuwe Engelse belofte Rumer die wegens stemproblemen verstek moest laten gaan. Stemproblemen had Blades ook maar de door de wol geverfde Panamese salsaster sloeg zich er vrolijk doorheen.

North Sea Jazz beginnen met Ahmad Jamal is een goede zet van de organisatie. De Amerikaanse jazzpianist met zijn bijzonder post-bop stijl heeft model gestaan voor vele artiesten onder wie niemand minder dan Miles Davis. Hij gaf in de Hudson zaal veel ruimte aan de musici van zijn kwartet onder wie zijn vaste bassist James Cammack. Geen Idris Muhammad op drums maar de uit New Orleans afkomstige Herlin Riley die in de jaren tachtig al met Jamal speelde. Wat een souplesse! En wat een percussieve lichtvoetigheid als daarbij percussionist Manola Badrena ter sprake komt die in het verleden speelde met onder meer Weather Report. Samen met Jamal maakten ze van onder andere Wild is the wind (album: It's Magic. 2008) een magisch geheel.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 08 Juli 2011 at 1:20 pm

STERKE RIETBLAZERS MAKEN OPENINGSDAG GENT JAZZ 2011 TOT EEN WAAR JAZZFEEST.

Ambrose Akinmusire

Michel Portal

Soony Rollins

Bijlokesite, Gent 97 juli 2011
Door Rene de Hilster met foto's van Hans Speekenrbrink (klik voor vergroting)

Of het een bewuste keuze van festivaldirecteur Betrand Flamang is geweest weet ik op dit moment nog niet maar alle drie de groepen die speelden op de openingsavond van Gent Jazz 2011 staan onder leiding van een rietblazer. En er waren meer keuzes gedaan.

Zoals de keuze voor de inrichting van het festivalterrein. Ook dit jaar werd het festival gehouden op de unieke Bijlokesite (voor Nederlanders spreek uit als bijlokesiete) dat al jaren een prachtig maar constant veranderend decor voor het festival vormt. Het is dus altijd even afwachten hoe het festivalterrein er bij ligt. Vorig jaar was er in mijn ogen veel te wensen overgelaten en ging de unieke sfeer ten onder aan de zeer massale opstelling. Er zijn de afgelopen maanden ingrijpende keuzes gemaakt en is er een compleet andere indeling uit de bus gekomen. Een stuk knusser met gezellige hoekjes, terrasjes onder perenboompjes en als middelpunt de concerttent. Nu er een deel van de site (denk aan uitspraak!) is gereedgekomen is ook de ingang een stuk professioneler. Kortom, een fikse verbetering met als resultaat een nog optimalere festivalbeleving. Dat ook de persclub een fikse verbeterd was zal u waarschijnlijk minder intresseren.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, VERWACHT

Donderdag 07 Juli 2011 at 01:01 am

Gent Jazz morgen van start

Sonny Rollins (fotograaf Hans Speekenbrink)

Jazz en Gent zijn zeker geen vreemden voor elkaar want deze tweede stad van Vlaanderen kent een levendige jazzscene. Ook hebben ze daar een goed lopend en zeer gezellig jazzfestival.

Gent jazz, want daar hebben we het over, draait al weer een tijd mee in de festival scene. Dit festival stond voor heen bekend als het Blue Note (records) jazz festival maar voert sinds enige jaren de naam Gent Jazz.

Een festival in Belgie is een totaal andere beleving dan de grote festival van bij ons. Rust en vooral een goede verzorging van de inwendige mens zijn een belangrijk onderdeel van de totale festival beleving.

De programmering liegt er ook niet om. Donderdag 7 juli staat als headliner niemand minder dan de tenorreus Sonny Rollins op het podium. Vrijdag zijn Al Foster, hij brengt met onder meer Fred Hersch een eerbetoon aan die andere tenorreus Joe Henderson, en Dave Holland te bewonderen.

Zaterdag is voor de bluesliefhebbers de dag met een optreden van Blues Boy King. Het eerste gedeelte van het fedstival wordt in stijl afgesloten met onder meer Return To Forever, Terence Blanchard en de altijd spettende SoulBop band.

Kortom, een festival om naar uit te zien en zeker te gaan bezoeken.

Info over tickets, tijden en accomodatie is te vinden op www.gentjazz.com

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ

Donderdag 07 Juli 2011 at 12:44 am

REDMAN/PARKS/PENMAN/HARLAND - JAMES FARM

2011-07/james_farm.jpg

Label: Nonesuch
Jaar: 2011
Website: http://www.nonesuch.com
Waardering: ****

Door Rene de Hilster voor Cultuurpodium.nl

Er was ooit een tijd dat vooral jazzrecensenten flink liepen te kankeren over al die neoboppers die te pas en te onpas op de podia verschenen en de studio's bevolkten. Muzikanten lieten zich graag beinvloeden door iconen als Mles Davis en John Coltrane. Het goed naspelen van een Coltrane solo of het plaatsen van Tony Williams breaks was een doel op zich.  Vele groepen klonken dan ook als een regelrechte kopie van het voorbeeld. Dit was een regelrechte zonde en in de ogen van de gemiddelde jazzrecensent konden deze 'copycats' dan ook geen genade vinden.  'Jazz is vernieuwing' was hun credo. De heren en enkele dame in kwestie vergaten daarbij voor het gemak dat geen muzikant meteen vanaf het begin origineel is, dat komt pas later! Deze tijd lijkt echter achter ons te liggen want ook voor de huidige jazzmusicis lijken stijlen als hardbop en bebop een gepasseerd station. Tenminste; op hun platen en tijdens optreden. Mocht je ooit een hedendaagse muzikant tijdens een jamsessie tegenkomen. Je hebt een goede kans dat tie ongegeneerd staat te boppen.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, TERUGBLIK

Dinsdag 05 Juli 2011 at 10:26 pm

The Relatives – In de tuin (Live in Rotterdam)

RELATIVES De Tuin foto Joke Schot RELATIVES De Tuin foto Joke Schot RELATIVES De Tuin foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P. met foto's van Joke Schot(klik op foto's voor vergroting)

Dat de Rotterdams-Engelse jazzformatie The Relatives van een bijzondere klasse is valt de meeste luisteraars mogelijk niet direct op, maar als je hun materiaal beter beluistert merk je al snel dat er toch net iets meer dan basale jazz wordt gebracht. Je hoort duidelijk invloeden van het ooit zo kenmerkende Canterbury geluid. En dat is niet zo vreemd als je weet dat naast oprichter WillemJan Droog (Keyboards) mede oprichter bassist Jack Monk is. Monk is eigenlijk een beetje de aartsvader van Pink Floyd en jarenlang de bassist achter ondermeer Syd Barret en de band Delivery, daarnaast een van die vaste waarden in de zgn. Canterbury scene. Verder is Marc Hadley (altsax en fluit) niet alleen docent saxofoon op de Jazz faculteit van het Britse Truro College hij is daarnaast een veel gevraagde studiomuzikant voor vele grote labels (o.a. Virgin) in Engeland. Naast deze drie bestaat The Relatives verder uit Mels Bol (drums), Kees Meijlink (Trombone) en Pjotr Jurtschenko (sopraan- en tenorsax en fluit). Een mooi internationaal gezelschap dat pakkende toegankelijke jazzrock speelt.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 03 Juli 2011 at 1:21 pm

WEERGALOZE FELHEID VAN ÚRSULA LOPEZ IN PARADISO

Usula Lopez foto Hans Speekenbrink Ursula Lopez foto Hans Speekenbrink Ursula Lopez foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting op foto's)

Net als vorig jaar trad flamencodanseres Úrsula Lopez op ter afsluiting van de jaarlijkse Lleno de Flamenco van de Stichting Terremoto, opgericht in 1995. Het werd in Paradiso een strakke flamencovoorstelling, onstuimig, soms wild, krachtig en met muzikale intermezzo's van haar begeleiders: Javier Platino (gitaar), Antonio Campos (zang) en Raul Dominguez (cajón, udu).

Ursula Lopez foto Hans Speekenbrink Ursula Lopez foto Hans Speekenbrink Ursula Lopez foto Hans Speekenbrink

Tijdens de Lleno de Flamenco presenteren leerlingen van flamencodansscholen uit Nederland zich. Dit was al weer de 18e keer en Maria Spaans, drijvende kracht van Terremoto, had ook workshops met Úrsula georganiseerd ene met haar begeleiders zanger Antonio Campos en gitarist Javier Patino. De laatste bracht onlangs zijn debuutalbum Media Vida uit, vol lyrisch gitaarspel, elegante bulerías, warme fandangos de Huelva, een lichtvoetige rumba en een subtiele tanguillo.


Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 02 Juli 2011 at 10:31 pm

Ambrose Akunmusire Quintet in Lantaren Venster

Ambrose Akinmusire foto Hans Speekenbrink Ambrose Akinmusire foto Hans Speekenbrink Ambrose Akinmusire foto Hans Speekenbrink

Door Bernie Manspeaker met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Lantaren Venster 29 juni 2011

Wat doe je als je al in 2007 een belangrijke prijs hebt gewonnen? Ambrose Akinmusire, trompetist, ontving de Thelonius Monk International Jazz Award voor zijn uitmuntende techniek en geluid. In ieder geval ging hij daarna niet naast zijn schoenen lopen en snel cashen. Afgelopen donderdag was hij met zijn quintet in Rotterdam en speelde een indrukwekkende set met veel lange nummers van zijn laatste cd, When the heart emerges glistening, op het Blue Note label. De opkomst tijdens het uitverkochte concert was al veelbelovend , hij begon met een solo van bijna twee minuten. De toon en het geluid deed soms denken aan de legendarische Clifford Brown.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 02 Juli 2011 at 9:18 pm

Fairuz brengt Carré tot in de hoogste toppen van de euforie

Foto Ada Nieuwenhuis Foto Reema Rahbani Foto Reema Rahbani

Door Pieter Fransen met foto's van Reema Rahbani, en Ada Nieuwenhuis (
klik voor vergroting)

Na het succesvolle optreden van Amal Maher vorig jaar, heeft het HF als afsluiting na jaren soebatten niemand anders weten te strikken dan de 75jarige legendarische Libanese zangeres Fairuz, na de dood van Oum Kalsoum de meest charismatische zangeres uit de Arabische wereld. Met haar veertigkoppig orkest gaf Fairuz, geboren in 1935 in Beirut als Nouhad Wadi Haddad, een magistrale vijfsterren show in een bijna buiten zinnen geraakt nokvol Carrétheater, waar de immense golven van applaus keer op keer tegen de wanden aan knalden.
Ze staat bekend als de ' Engel van Libanon', als 'ambassadrice van de sterren' en is hét symbool voor de Libanese eenheid. Zoals te zien en te horen was in de film 'Fairuz, Wij hielden van mekaar' van Jack Jansen (2005) is ze geliefd bij alle lagen van het Libanese volk. Toch vertikte ze het om tijdens de Libanese burgeroorlog, die in 1975 begon en tot 1994 het land in haar greep hield, om in Libanon op te treden. Door haar huwelijk met Assi Rahbani, die samen met zijn broer Mansour aan de wieg van haar succes stond met teksten en composities, werd de Christelijke Fayrouz lid van de Grieksorthodoxe gemeenschap. Als diva en filmster is ze ook een begrip bij het Syrische, Palestijnse en Irakese volk en niet te vergeten bij de chic van de Arabische emiraten. Evenzogoed zingt Fayrouz, wat turkoois in het Arabisch betekent, met haar zijdeachtige alt, die vooral in haar jongere jaren, nog vlammend hoog kon uithalen, sans gêne over Jerusalem.

Lees Verder