Onderwerp: FESTIVAL, INTERVIEW, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 28 Januari 2012 at 8:24 pm

Turkey Now! 2012 Turkse muziek waaiert uit over Nederland

Istanbul foto Hans Speekenbrink


Schrijver Rik van Boeckel en fotograaf Hans Speekenbrink werken veelal als team, voor zowel het glossy magazine Jazzism alsmede voor cultuurpodium.nl. Op uitnodiging van het festival Turkey Now reisden zij met een groep journalisten af naar Istanbul Turkije om voor Jazzism en cultuurpodium, voorafgaand aan het festival, de belangrijkste Turkse muzikanten te interviewen en te fotograferen.
Dit artikel is tevens verschenen in Jazzism 1-2012 die nu in de kiosken te vinden is.

Van januari tot en met mei van dit jaar staat Nederland in het teken van Turkey Now! De vierde editie van het festival, georganiseerd door de Stichting Kulsan, krijgt een feestelijk karakter vanwege de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Drie Turkse topzangeressen zullen, begeleid door het Metropole Orkest, eind februari het openingsconcert verzorgen: Leman Sam, de diva van de Turkse volksmuziek, en haar dochters Şevval en Sehnaz. Turkse en Nederlandse artiesten zullen samenspelen. Zo brengen de Amsterdam Klezmer Band en ‘Buzuki' Orhan een mix van klezmer en rebetika op z'n Turks. Er is Turkse jazz van gitarist Bilal Karaman, en virtuoos spel op de bağlama, de langhalsluit, van Arif Sağ, de grootste troubadour van Turkije. Tijdens de circa 60 concerten zal nog veel meer te zien en te horen zijn : soefi-muziek, pop en moderne balkan-sounds.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUSICAL

Zaterdag 28 Januari 2012 at 6:51 pm

De Nieuwe IJstijd is hartverwarmend.

De nieuwe Ijstijd foto Patrick van Emst De nieuwe Ijstijd foto Patrick van Emst De nieuwe Ijstijd foto Patrick van Emst

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P met beeld van Patrick van Emst (klik voor groter)


Een goede familievoorstelling kenmerkt zich voor mij door een drietal aspecten; het is leuk en boeiend voor de kinderen, het is vermakelijk en verrassend voor de ouders en als dan de kleintjes zich van begin tot eind laten boeien is het pleit in positieve zin beslecht. "De Nieuwe IJstijd" van Opus One heeft dit alles in zich. En meer zelfs. Naar het verhaal van Marten Toonder zet Opus One nu de muziektheatervoorstelling "De Nieuwe IJstijd " op de planken. In een multimediale voorstelling, geluidsband met verteller Paul van Vliet, tekenfilm op het achterdoek en drie acteurs die de vele rollen spelen, Twee van hen in de hoofdrollen; Roberto de Groot als Heer Bommel en Suzan Seegers als Tom Poes daarnaast Yoran de Bont in diverse rollen waaronder die van professor Sickbock.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 27 Januari 2012 at 1:11 pm

"Bessen" na jaren nog steeds pakkend.

Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff Bessen, foto Bob Bronshoff

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P met beeld van Bob Bronshoff (klik voor vergroting)

Jos Brink schreef "Bessen" als zijn eerste toneelstuk dat in 1981 in première ging. De commentaren destijds waren uiterst lovend. Nu 31 jaar later is "Bessen" opnieuw in première gegaan. Met in de ontroerende hoofdrol Jos' muze Lucy de Lange en in de drie andere (dubbel)rollen Kiki Classen, Vastert van Aardenne en Kaily van Starrenburg. Zelfs na 31 jaar is "Bessen" nog steeds niet gedateerd en de heerlijke humor en de prachtige lagen in het stuk maken Brink's eersteling wederom tot een succes. Toch moest er op enkele plaatsen in de tekst iets bijgespijkerd worden, maar Paul van Ewijk, die ook zorg draagt voor de regie, heeft een passende 'Brinkse' stijl gehanteerd waardoor de aanpassingen niet opvallen en het daardoor een nog gladder geheel is.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 27 Januari 2012 at 12:57 pm

Nostalgisch Latin rock-en jazzfeestje van Nueva Manteca

Nils Fischer, foto Rob Rietveld Ed Verhoeff, foto Rob Rietveld Jeroen Vierdag, foto Rob Rietveld

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Rob Rietveld (klik voor vergroting)

Nueva Manteca steekt met hun nieuwste programma Chicano Power oude nummers van latin rocklegende Santana en het niet zo bekende Azteca in een nieuw instrumentaal jasje. En het was niet alleen maar latin rock maar ook latin jazz zoals je van de groep rond pianist Jan Laurens Hartong kan verwachten. In De Meervaart bracht Nueva Manteca de oude Santana klassiekers op een verrassende manier opnieuw tot leven !

Met de ritmetandem Lucas van Merwijk (drums), Nils Fischer (conga's) en met Ben van der Dungen (saxofoon) en Ilja Reingoud (trombone) speelt Hartong al lange tijd samen. Het gitaarspel van Ed Verhoef week niet af van dat van Carlos Santana al vulde hij die in met zijn eigen klankkleur. Dit was naast het hoge spelniveau het meest interessante aspect van het concert: dat er andere onverwachte wegen werden ingeslagen, met plotselinge overgangen en tempowisselingen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Vrijdag 27 Januari 2012 at 08:31 am

"Kust" is theaterkunst met een heel grote K

Kust

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

Hij won dit jaar het Gouden Kalf en daardoor zijn alle ogen op Nasrdin Dchar gericht. In "Kust" bij het RO theater heeft hij zeker niet onterecht de hoofdrol, maar het collectief acteurs om hem heen in deze productie doet helemaal niets onder voor Nasrdin. Alle rollen zijn meer dan meesterlijk ingevuld, van hoofd- tot bijrol en dat Nasrdin Dchar daar leading in mag zijn is de eer die een Kalfwinnaar waarschijnlijk terecht zal toekomen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Maandag 23 Januari 2012 at 6:22 pm

Emmelie Zipson sleurt je mee door de bitterste kou met een stevige wodka

Emmelie Zipson Bloedlink cultuurpodium.nl

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
Met video interview onder aan het artikel

Als de winter iets wil doorzetten lopen we straks door barre koude en mogelijk sneeuw naar het theater om daar hartverwarmend op een stukje onvervalste Russische koude getrakteerd te worden, maar niet zonder een hartverwarmende Wodka, Nastrowja. Dit is Emmelie Zipson, een zangeres met een bite om het zo maar eens te stellen. Emmelie wist mij eerder te imponeren met haar dubbelprogramma wat ze met Joy Wielkens maakte. Wat ze nu in een totaalprogramma met haar publiek doet is een overtreffende trap van eerder behaald succes. Heerlijk zoals deze bloedmooie dame met Russische roots in haar programma "Bloed Link" haar toeschouwers weet te bekoren en te winnen voor mooi Jiddisch Russisch, Engels en Nederlands gezongen materiaal en pakkende verhalen over en verloren gegaan Rusland.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Maandag 23 Januari 2012 at 3:55 pm

Kransky Sisters & Topology - De Ontmoeting

cultuurpodium.nl Kransky Sisters cultuurpodium.nl Kransky Sisters cultuurpodium.nl Kransky Sisters

Door Jacques Nachtegaal, Het Collectief N & P

Het mag misschien een vreemde combinatie lijken, maar de ontmoeting tussen de drie bizarre Kransky Sisters en het avant-gardistische orkestje Topology resulteert in de theatervoorstelling "De Ontmoeting" een wel heel bijzonder concept. Schoonheid in muziek, onverwachte wendingen en bovenal een sterk humoristische ondertoon maken deze korte theatertoer tot een wel heel bijzondere.
Als het muzikaal verrassende Topology de voorstelling opent klinkt er een lichte zucht van verrassing door de zaal, wat is dit mooi. Piano, violen, bas en een saxofoon maar tezamen iets heel bijzonders.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK

Donderdag 19 Januari 2012 at 3:53 pm

Petra Berger touched by Streisand, wanneer gaat ze echt los

Petra Berger Petra Berger Petra Berger

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Enkele jaren geleden kocht ik haar debuutalbum en ik was onder de indruk van deze oer Nederlandse met een absoluut internationaal stemgeluid. Onlangs zag ik Petra Berger voor het eerst live in het theater. Een muzikaal theaterprogramma met de welluidende titel "Touched by Streisand" . Dat beloofde wat, een geweldig Nederlands vocaliste die de beste zangeres ooit gaat vertolken. Ik keek er dan enorm naar uit. En eerlijkheidhalve moet ik zeggen dat Petra Berger het materiaal heel mooi vertolkt. Inderdaad vertolkt. Daar waar Barbra Streisand haar hele ziel en zaligheid in haar werk legt zingt, en zeker heel mooi en verdienstelijk, Petra Berger dat materiaal.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 19 Januari 2012 at 3:49 pm

“Help”: een frisse kijk op de beginjaren van de 4 van Liverpool

HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts HELP Theatergroep Max foto Joep Lennarts

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met beeld van Joep Lennarts

Hoe velen zijn er al voorgegaan met de meest uiteenlopende hommages, interpretaties en copycat-acts, maar wat Theatergroep Max nu in de reprise (in 2009 werd de productie iets afwijkend eerder succesvol op de planken gebracht) in het theater brengt is een mooi, eerlijk en ambachtelijk muziektheater product. Een kijkje achter de schermen in de beginjaren van de meest populaire band ter wereld. Vier doodgewone jongens uit Liverpool die met hun lange haren en hun strakke kostuums eerst keihard hebben moeten ploeteren om uiteindelijk ontdekt te worden en uit te groeien tot de meest toonaangevende popbands ever.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 19 Januari 2012 at 3:44 pm

Emmelie Zipson sleurt je mee door de bitterste kou met een stevige wodka

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Als de winter iets wil doorzetten lopen we straks door barre koude en mogelijk sneeuw naar het theater om daar hartverwarmend op een stukje onvervalste Russische koude getrakteerd te worden, maar niet zonder een hartverwarmende Wodka, Nastrowja. Dit is Emmelie Zipson, een zangeres met een bite om het zo maar eens te stellen. Emmelie wist mij eerder te imponeren met haar dubbelprogramma wat ze met Joy Wielkens maakte. Wat ze nu in een totaalprogramma met haar publiek doet is een overtreffende trap van eerder behaald succes. Heerlijk zoals deze bloedmooie dame met Russische roots in haar programma "Bloed Link" haar toeschouwers weet te bekoren en te winnen voor mooi Jiddisch Russisch, Engels en Nederlands gezongen materiaal en pakkende verhalen over en verloren gegaan Rusland.

Lees Verder