Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 31 Maart 2015 at 11:38 pm

Toneelschuur producties weet de essentie te treffen.

Oom Wanja foto:

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Ik zag meerdere malen Anton Tsjechov’s “Oom Wanja” spelen en naast het feit dat je slechts buiten de tekst er wezenlijk anders mee om kan gaan zag ik steeds andere “Oom Wanja” versies.

Deze versie van Toneelschuur producties met  een heel sterke cast en een geweldig toneelbeeld springt er toch een beetje uit. Misschien ook omdat het geen kostuumdrama is geworden maar is verplaatst naar het hier en nu.

Ik zag een “Oom Wanja” waarbij de toeschouwer tot in de krochten van de ziel mocht kijken en ook dat geeft een diepere versie dan de eerder gespeelden.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 31 Maart 2015 at 11:37 pm

“De Twaalf Gezworenen” maakt heel veel los van twijfel tot overtuiging.

Twaaf gezworenen foto Reyer Boxem Twaaf gezworenen foto Reyer Boxem Twaaf gezworenen foto Reyer Boxem

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Is hij, die 16 jarige jongen, nou wel of niet de moordenaar van zijn vader, dat is in feite het enige dat speelt. Schuldig of niet. Maar voor de 12 koppige jury is dit een dilemma dat steeds dieper graaft en van links naar rechts schiet en weer terug, zo ernstig dat persoonlijk emotionele problemen zelfs de boventoon gaan spelen in de jurybeslissing, of komt er geen unaniem oordeel zonder gerede twijfel.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 31 Maart 2015 at 11:35 pm

“Zout op mijn huid” is vooral herkenbaar

Zout op mijn huid foto Ben van Duin Zout op mijn huid foto Ben van Duin Zout op mijn huid foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal Het Collectief N & P.

Het is niet zo maar een liefdesverhaal, nee “Zout op mijn huid” is meer, het is een verhaal dat bol staat van de erotische spanning en nergens echt goor wordt. Het verhaal van twee gehuwde mensen, zijn uit de Parijse Avant Garde en hij een simpele Bretons visser. Het enige dat hen bindt is eigenlijk de liefde en erotiek. En ondanks de eigen huwelijken, die ze eigenlijk geen van beiden op het spel willen zetten is het samenzijn het meest ultieme.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 28 Maart 2015 at 8:24 pm

Hoogwater vh Laagwater is een avond heerlijk, op z’n Schippers, vermaakt worden.

Foto: Bowie Verschuuren Foto: Bowie Verschuuren Foto: Bowie Verschuuren

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Wim T Schippers is inmiddels 72 jaar, hij is beeldend kunstenaar, schrijver, entertainer, programmamaker en acteur maar eigenlijk bovenal performer. Het leuke is dat in de kleine vijfenveertig jaar dat ik deze man volg ik hem amper ouder heb zien worden, ook nu met 72 jaar ziet hij er nog steeds uit als een lekker provocerende jongere. En zo gedraagt hij zich ook nog steeds, laat zich bijvoorbeeld plots van het podium vallen en staat ogenschijnlijk fit als een twintiger weer op.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 24 Maart 2015 at 8:58 pm

“OP EEN MOOIE PINKSTERDAG” HEEFT MIJ GERAAKT TOT IN HET DIEPST VAN MIJN ZIEL.

foto Kurt van der Elst foto Kurt van der Elst foto Kurt van der Elst

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Het gebeurt best wel vaker dat een goed toneelstuk indruk op mij maakt, maar wat “Op een mooie pinksterdag” met mij heeft gedaan ontstijgt elke eerdere ervaring. Acteur Stefan de Walle heeft, met het door zijn vrouw Esther Scheldwacht geschreven en door haar geregisseerde solostuk, mij werkelijk volledig uit mijn sloffen geschoten. Wat een ongekend mooi stuk schreef Esther en dat op basis van een nawoord wat ze las in een boekje van Caspar Janssen met columns over de natuur 'Ontpopt'.

Lees Verder

Onderwerp: KLASSIEKE MUZIEK, MUZIEK, POP-ROCK

Zondag 22 Maart 2015 at 5:08 pm

Symphony 31 editie 2015 is een goede aanzet tot meer

Symphony 31 foto Joke Schot Symphony 31 foto Joke Schot Symphony 31 foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P Fotografie Joke Schot

Ronald Molendijk, de deejay, had een droom, een droom van een samensmelten van klassiek orkest in combinatie met de vette beats van Deejays, en als extra kers op de taart, aangevuld met diverse solisten van verschillend pluimage. Hij liep al enige tijd rond met dit idee en zaterdag 14 en maandag 16 maart jongstleden werd Molendijk, mede door participatie van groothandelsmarkt Sligro, in de mogelijkheid gesteld zijn droom te verwezenlijken. En toen bleek dromen zijn niet langer bedrog.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 18 Maart 2015 at 5:37 pm

Rhythm Groove & Bass. Leids Festival met grote namen

Raul Midon photo Hans Speekenbrink Raul Midon photo Hans Speekenbrink Avishai Cohen photo Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel. Foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


“Het nieuwe Rhythm Groove & Bass Festival moet van Leiden nieuwe Jazzhoofdstad van Nederland maken.” Zo kondigt de Stichting Leiden Jazz dit nieuwe festival aan dat van 20 t/m 29 maart op verschillende locaties zal plaatsvinden. Leiden kent natuurlijk al de Leidse Jazzweek (eind januari) en Summer Jazz (begin juni).

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 18 Maart 2015 at 5:34 pm

Zé Luís brengt Kaapverdië naar Nederland

Zé Luís

Door Rik van Boeckel

De Kaapverdische zanger Zé Luis is ondanks zijn 61 jaar een zanger in opkomst. Al jaren zingt hij informeel voor Kaapverdische publiek. Nu, voor het eerst, krijgt de rest van de wereld heeft de kans om zijn warme, betoverende stem te horen. Met het album Seranata (2013) presenteerde hij zich voor het eerst voor een internationaal publiek te presenteren. Hij is geïnspireerd door fado's en door de morna's van zijn land.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 18 Maart 2015 at 5:21 pm

Muzikale reisverhalen van Rik van Boeckel uitgegeven in de USA

Singing Palms Cover Official

Eind februari 2015 heeft de Leidse muziekjournalist/dichter/ percussionist Rik van Boeckel en medewerker van Cultuurpodium.nl bij de Amerikaanse uitgeverij America Star Books ‘Singing palms of Cuba’ uitgegeven. Het boek, eerder in het Nederlands gepubliceerd onder de titel: 'De zingende palmen van Cuba' is uitgebracht in de VS, Canada, Groot-Britannië en Australië. ’Singing palms of Cuba’ is geheel gewijd aan zijn reizen naar Cuba dat hij in de periode 2000 tot 2005 een aantal keer bezocht. De rode draad wordt nog meer dan in zijn eerste reisboek ‘Het loslaten van Atlas’ (2005-met onder andere muzikale verhalen over Senegal, Honduras en Andalusië) gevormd door de muziek: van son, salsa en rumba tot Cubaanse hiphop/reggaetón en Afro-Cubaanse percussie.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 17 Maart 2015 at 5:14 pm

Een avondje Quite Quiet, met maar liefst drie acts, is een ware verrassing.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Als je verwacht één concert te gaan zien en je krijgt er maar liefst drie en dan ook nog eens in een waanzinnig sfeervolle ambiance dan kan mijn avond niet meer stuk.

Donderdag avond in het Delftse Rietveldtheater voor een avondje Quite Quiet. Dat zijn maandelijks geprogrammeerde avonden met singer-songwriters en mooie luister muziek. Zo ook deze maartse donderdag. De programmering vermeldt Miss Molly and Me en tot mijn verrassing ook de Vlaamse Katy Too. Maar wie schetst mijn verbazing dat in dit mogelijk sfeervolste kleine zaal theatertje van Nederland biedt vanavond allereerst nog een finalist van het Jong Quite Quiet concours te weten Damiaan van Noort een singer-songwriter die zich zelf begeleidt op de piano.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET

Dinsdag 17 Maart 2015 at 5:06 pm

Sjaak Bral weet de zaal heel snel mee te krijgen.

Jacques Bral Lik op Stuk

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Cabaretier Sjaak Bral heb ik in zijn carrière eigenlijk nog nooit kunnen betrappen op een zwakke show dus ook voor “Lik op Stuk” waren de verwachtingen hoog gespannen. Ging hij in het verleden veelal in zijn eigen Den Haag in première, deze keer was hij daarvoor afgereisd naar het Haagse achterland, Naaldwijk in het Westland, maar eigenlijk een Haagse agglomeratie. Nou weet ik dat het publiek in De Naald een gul en open goed gemêleerd en gevarieerd publiek is en dat heb je voor dit soort programma’s nodig. Maar Bral bewees met deze nieuwe show maar weer eens, dat hij zelfs een mortuarium aan het lachen zou krijgen.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 14 Maart 2015 at 08:45 am

Stefano Bollani; Joy in spite of everything

Stefano Bollani in Lataren Venster Stefano Bollani in Lataren Venster Stefano Bollani in Lataren Venster

Door Harm Tiddens met beeld van Rosaria Macri

Joy in spite of everything is de mooie titel van de laatste CD van Stefano Bollani.  Dat Stefano ‘joy’ beleeft ondanks alle ellende in de wereld werd wel duidelijk tijdens zijn

optreden  in een uitverkocht Lantaren Venster. De titel geeft ook wel aan dat er enige bezinning is gekomen in de voorheen wel zeer onstuimige maar nu wat grijzende Stefano Bollani. Toen ik hem tien jaar geleden zag spelen leek hij meer op een acrobaat dan op een pianist. Hij wringt, draait, wipt, buigt voorover en achterover en zwiept met zijn benen. Dat doet hij nog steeds maar toch minder heftig dan vroeger. Waarom doet hij dit?

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 11 Maart 2015 at 3:20 pm

Maarten Heijmans weet mij niet gelukkig te stemmen.

Maarten zingt Shaffy Maarten zingt Shaffy Maarten zingt Shaffy

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Joke Schot

Toen vorig jaar de televisieserie over Ramses Shaffy een groot succes werd was ik er van overtuigd dat dit mede te danken was aan twee van de hoofdrolspelers Noortje Herlaar als Liesbeth List en vooral door Maarten Heijmans, een tot op dat moment voor mij onbekende acteur, die Shaffy bijna tot leven wist te brengen. En die stem die was geweldig, nee geen Shaffy, maar wel een prachtig goed verstaanbare stem die het materiaal van Ramses op een meesterlijke manier wist te vertolken. Toen mij duidelijk werd dat Maarten Heijmans door Nederland op tournee ging met het materiaal van Ramses Shaffy wilde ik dat zeker meemaken. In de Rotterdamse Lantaren/Venster was ik getuige van de tweede voorstelling in de reeks.

Lees Verder