Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zondag 26 December 2010 at 09:49 am

Moord in de Kerststal een verrassende kijk op het kerstverhaal

Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

De jaarlijkse traditie om rond de feestdagen een familievoorstelling te programmeren gaat het RO Theater de laatste jaren met succes af. Na de klapper met ‘Lang en Gelukkig', waren de verwachtingen voor ‘Snorro' misschien te hoog gespannen. Daardoor viel die productie mogelijk een klein beetje tegen, hoewel het nog steeds een heerlijke voorstelling bleek. ‘Moord in de Kerststal' echter is wederom een enorme klapper. Het aloude kerstverhaal uitgekleed tot op het bot, afgestoft en met een flink aantal extra's opgepoetst tot een meer dan geweldig humoristische voorstelling die ‘Lang en gelukkig' zelfs flink overtreft.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, MUZIEK

Woensdag 22 December 2010 at 09:49 am

Winters Binnen: Een uniek 'Amsterdam Noord' Festival realiseert een geslaagde eerste editie

Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink Winters Binnen foto Hans Speekenbrink

Door Hilde Koopmans met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op 17, 18 & 19 december 2010 vond de eerste editie van winters binnen plaats. Het festival is een samenwerking tussen drie cultuurstichtingen in Amsterdam-Noord: de Broedstraten, Cultuur over het IJ en de Tolhuistuin. Samen hebben ze de krachten gebundeld om Noord te trakteren op verhalen, theater en muziek en dit alles in cafés, huiskamers en buurthuizen. Op vrijdag stond de opening gepland, maar dit ging helaas door 40 cm versgevallen sneeuw niet door. Zaterdag scheen de zon en waren de wegen al wat beter begaanbaar. Diehards trokken hun sneeuwschoenen aan en gingen gewapend met het programmaboekje op stap.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Woensdag 15 December 2010 at 12:45 pm

When The wind Blows, een sprookje vol waarheden

When The Wind Blows Foto Leo van Velzen When The Wind Blows Foto Leo van Velzen When The Wind Blows Foto Leo van Velzen
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

Toen de koude oorlog haar hoogtepunt bereikt had en de angst voor een kernoorlog ten gevolge van de situatie rond de Varkensbaai en de oprukkende Sovjets naar de Cubaanse wateren, alle aandacht van de wereld op zich vestigde, kwam er onder de wereldbevolking toch iets van twijfel los. Twijfel aan de wereldleiders en de landelijke overheden. Nu waren er al tallozen die sinds WO 1 weinig vertrouwen meer in hun leiders hadden, maar in de vroeg zestiger jaren leek het vertrouwensgebrek een viraal effect te krijgen. In 1982 was het illustrator/auteur Raymond Briggs die op basis van deze feiten zijn beroemde "When the wind blows" uitbracht. Een strip die overigens in hetzelfde jaar al werd verfilmd. Nu heeft toneelgroep De Appel er een Nederlandse toneelversie aan toegevoegd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, MUZIEK, TONEEL

Dinsdag 14 December 2010 at 12:37 pm

Alex Klaassen verbijsterd en ontroert

Toon foto ROY Beusker Toon foto ROY Beusker Toon foto ROY Beusker
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van ROY Beusker (klik voor vergroting)

Plots is het doodstil in de Tilburgse Schouwburg, in de spot een man die al jaren enorm veel indruk op mij weet te maken, maar nu, nu verbijsterd hij me. Ik sluit mijn ogen en ik hoor ....Toon Hermans, in ieder geval, zoals ik mij Toon herinner. ‘Ja, lieve mensen, eigenlijk ben ik hier niet........' Ik open mijn ogen en kijk in de uitdagende smoel van Alex Klaassen. Zijn ogen hebben diezelfde schittering, die twinkeling die Toon ook zo kenmerkte. Alex' ogen glanzen van genoegen, hij voelt dondersgoed aan dat hij de zaal volledig in zijn zak heeft. Het lijkt wel of hij er nog meer durf door krijgt. ‘Toon, de musical' is in première en hoe.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Dinsdag 14 December 2010 at 09:39 am

Gordon heeft zijn nieuwe clubje goed op orde

Foto Nick van Ormond Foto Nick van Ormond Foto Nick van Ormond
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's Nick van Ormond (klik voor vergroting)

In een tot de nok toe uitverkocht theater Carré, heeft Gordon zijn nieuwe speeltje ‘Los Angeles' The voices voorgesteld aan het grote publiek. Half blauwspoeling Nederland en alle standwerkers van de Albert Cuyp en hun blondines, waren in de meest opvallende kleertjes gestoken en naar de Amstel getogen om getuige te zijn van het allereerste theaterconcert van dit herencollectief.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Maandag 13 December 2010 at 09:33 am

Gordon scoort op vele fronten

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Na de successen die Gordon met zijn  ‘Los Angeles, the voices' momenteel haalt, scoort hij met zijn maatjes De Toppers ook heel goed. Zo bleek vandaag toen om 09.00 uur de voorverkoop voor het Toppersconcert van zaterdag 28 mei in no time bleek uitverkocht en er een tweede concert op vrijdag 27 mei werd toegevoegd.

Echter de vier heren, Gordon, Jeroen, Rene en Gerard, scoren ook nog eens een record door als snelste Nederlandse act een derde concert te moeten toevoegen ten gevolge de snelle uitverkoop van de eerste twee concerten. Naar zojuist bekend is geworden wordt op zondag 29 mei 2011 een derde Toppers concert aan de reeks toegevoegd. En ook hier geldt sla snel je slag want ook hier dreigt uitverkocht op de poster geplakt te gaan worden.

Onderwerp: MUZIEK

Woensdag 08 December 2010 at 9:42 pm

Gerard van Maasakkers – 'Deze Jongen' is een must.

Gerard van Maasakkers foto Mark van der Zouw Gerar van Maasakkers foto Diana Broeders Gerard van Maasakker en Harrie Hendriks  Foto Peter Pricken

Geschreven door Jacques Nachtegaal. Credit foto's per vergroting (klik voor vergroting)

Gerard van Maasakkers is al heel wat jaren de uitgesproken troubadour van Nederland. Zijn liedjes, noem ze gerust chansons, want liedjes is een te minne uitdrukking voor zijn prachtige materiaal, hebben iets bijzonders. Het zijn allemaal korte verhalen op zich. En steeds weer weet hij je te grijpen met zijn materiaal en zijn prettig in het gehoor liggende warm Brabants stemgeluid. Dit seizoen toert Van Maasakkers onder andere  samen met gitarist Harrie Hendriks, een van de Vaste Mannen, Gerard's begeleidingsband, langs de kleine zalen. "Nee, dit keer niet met de hele band, de theaters moeten bezuinigen en dan wordt het te duur met de hele band", zegt Van Maasakkers nuchter als ik hem naar deze kleine bezetting vraag. Klein maar fijn gaat in dit geval zeker op.

Het varieert in deze toer, van de in het totaal 58 theateroptredens zijn er 13 als duo en zelfs 2 waar Gerard helemaal alleen speelt. Dus er zijn gelukkig nog zat theaters waar voldoende middelen zijn om de volledige bezetting te laten spelen. En toch denk ik dat de bezoekers van die dertien duoconcerten echte spekkopers zijn, ze krijgen namelijk iets heel bijzonders. Vanwege de geweldige band en jarenlange samenwerking tussen Gerard en Harrie is er een heel bijzondere chemie tussen die twee en het publiek merkt dat, je voelt het door de nummers heen en visueel is het helemaal duidelijk, twee mannen die volledig blind varen op elkaar en dat diepgegronde vertrouwen tekent zich ook direct af in de kwaliteit van het geboden materiaal. 

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 01 December 2010 at 12:05 pm

Babette van Veen is helaas haar beginjaren niet ontstegen

Babette van Veen

Door Jacques Nachtegaal
 - Het Collectief N & P. (Voor foto's klik voor vergroting)

Met een zwoele blik kijkt ze je aan vanaf de poster 'Babette van Veen and Big Band' luidt de tekst. Het betreft een tournee van zo'n veertien theaterconcerten die Babette met verschillende regionale Big Bands verzorgt. Volgens de flyer een theaterprogramma dat duidelijk uiteenvalt in twee delen. Voor de pauze een set met materiaal uit de American Songbook en na de pauze werk van haar eigen cd 'Vertrouwelijk'.
Een theaterprogramma dat als heel aantrekkelijk overkomt.
Of het komt dat dit pas de derde show is, het eerste optreden met Big Band 'Let's Swing', of het komt door onzekerheid, maar Babette komt erg verward over. Ze doet me denken aan een zwakke presentatrice die met leesblindheid toch probeert iets van de autocue te onderscheiden. Hoewel ze geweldig zingt, ze heeft een lekkere stem voor het materiaal van The American Songbook, mis ik een ziel achter de nummers. Ze zingt mooi, maar waar is de bezieling, de warmte, haar persoonlijkheid in het lied.

Lees Verder

Onderwerp: TIPS, VERWACHT

Woensdag 01 December 2010 at 11:33 am

Shantel & Bucovina Club Orkesta in de Oosterpoort

Tip van de Redactie:

Balkanbeats, gipsybreaks en andere zeer dansbare Zuidoost-Europese klanken hebben de dansvloer in hoog tempo in bezit genomen. Een van de hoofdverdachten: dj en producer Stefan Hantel. Als dj Shantel legde hij met zijn debuutalbum *Disko Partizani* de fundering voor een nieuw genre grensoverschrijdende popmuziek. Met zijn flamboyante Bucovina Club Orkestar speelt hij overal in Europa de hipste clubs en festivals plat. Kort geleden ontdekte hij zelfs een andere planeet: *Planet Paprika*. Leuke naam voor zijn nieuwe feestalbum natuurlijk, waarop Shantel opnieuw uitbundige Oost-Europese zigeunergrooves met sexy dubs en beats mixt. De koning van de dansvloer trakteert weer op een zinderende live-ervaring. 

Shantel & Bucovina Club Orkestar
Zaterdag 4 december, 20:30 uur
De Oosterpoort, Kleine Zaal
Kaaten: 17,50 (exclusief servicekosten)

Bekijk HIER de website van Shantel