Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 25 April 2012 at 3:44 pm

Maarten van Roozendaal doet vele anderen vergeten.Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Na diverse programma's met Egon Kracht, daarvoor overigens ook nog met Kim Soepnel, en later met Marcel de Groot er bij, was het begin dit seizoen een prettige verrassing om Maarten samen met Paul de Munnik te zien. Met "Heimwee naar de Hemel" maakten zij een geweldig programma en misschien komt het zelfs ooit nog tot een vervolg hierop."Maar na alle samenwerkingen met de diverse collegae kiest Maarten van Roozendaal nu voor een solo tournee, alleen, één man, één vleugel en één stem die je beetgrijpt en niet meer los zal laten. Maarten zingt en vertelt "De gemene deler". Hij komt op in een strak glanzend kostuum, kijkt zijn publiek aan, zet zich achter de vleugel, haalt zoals bekend zijn hand door het haar en glimlacht. Vanaf dat moment is de zaal van hem.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, VERWACHT

Maandag 23 April 2012 at 5:49 pm

JAZZIN’ THE HAGUE MOET DEN HAAG WEER OP DE JAZZKAART ZETTEN.

Door René de Hilster 

Den Haag beatstad of Den Haag jazzstad? Wie het omvangrijke boek "100 jaar jazz in Den Haag" van Arie van Breda er op naslaat komt er al snel achter dat Den Haag zeer zeker een relatie met jazz heeft, al is deze de laatste jaren wel wat moeizaam. Beatstad is Den Haag ook maar daar heeft schrijver dezes geen kaas van gegeten. Wie bovengenoemd boek aandachtig doorleest zal snel nog twee rode draden ontdekken. De eerste rode draad is de traditie, die speelt in Den Haag een zeer belangrijke rol. Vernieuwingsdrang kent men daar nauwelijks. De tweede is dat er regelmatig geprobeerd wordt om jazz her en der te programmeren maar echte continuïteit zit er niet in. Het blijft vaak steken in goed bedoelde pogingen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 23 April 2012 at 12:30 pm

RO Festival was een zeer geslaagd meerdaags feestje

Door: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Ook dit jaar organiseerde het RO Theater, een van de drie grootste gesubsidieerde gezelschappen van Nederland, het RO Festival in de Rotterdamse Schouwburg. Dit keer had het een extra impuls, de toekomstig nauwe samenwerking tussen RO Theater, Wunderbaum en Het Productiehuis van de Rotterdamse Schouwburg. Die samenwerking is in de programmering duidelijk vertaald en lijkt een belofte voor de toekomst. Tijdens het festival waarin een aantal succesvoorstellingen van het RO uit het recent verleden voorbij kwamen was tevens ruimte ingeruimd voor o.a. de première van "Allemaal Afrikanen".

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, NIEUWS, VERWACHT

Maandag 23 April 2012 at 11:21 am

Hoge verwachtingen voor Gent Jazz 2012

Met een imposante line-up belooft Gent Jazz 2012 een denderend succes te worden. Damien Rice, de Tindersticks, Amatorski en STUFF werden onlangs toegevoegd aan de alsmaar groeiende lijst topartiesten. Het legendarische Jazzfestival vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 14 juli.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 18 April 2012 at 10:36 pm

Fantastische symbiose Buzuki Orhan Osman en Amsterdam Klezmer BandTekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Het Turkey Now festival 2012 heeft voor een fantastische bouzouki & brass cross-over gezorgd met de combi tussen de Turkse bouzoukispeler Buzuki Orhan Osman en de Amsterdam Klezmer Band (AKB) dat onlangs nog hun 10e album Mokum uit heeft gebracht. Het idee voor de cross-over ontsproot aan het brein van Emiel Barendse (Tropentheater) en Hans de Lange (De Doelen). Orhan en de AKB brachten delen van ‘t eigen repertoire bijeen, repeteerden drie dagen. Het resultaat was fantastisch! En al bleef het publiek in het Tropentheater bijna tot het einde zitten, het optreden was een waar muzikaal feest!

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Zaterdag 14 April 2012 at 8:57 pm

Een indrukwekkend project: The Kyteman OrchestraTekst Judith Aerts met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


De Utrechtse Colin Benders, beter bekend als Kyteman, is terug in Tivoli. Na zijn project van Kyteman's Hip Hop Orchestra uit 2009 nam de jonge muzikant een break om zich te richten op Kytopia. Nu is zijn orkest weer bij elkaar en zijn hier een aantal nieuwe muzikanten en zangers aan toegevoegd. Naja, zangers, een heel koor om precies te zijn. De ‘nieuwe' naam voor dit project is ‘The Kyteman Orchestra'. En waar beter een live optreden te geven dan in je eigen stad en in je ‘eigen' concertzaal Tivoli. De drie shows in deze eerste week van April waren dan ook in no-time uitverkocht.

Lees Verder

Onderwerp: MUSICAL

Donderdag 12 April 2012 at 12:23 pm

Musical Classics in Ahoy behoeft aanpassingen.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

De economisch slechte tijden en vooral het grote vermoeden van partijdigheid binnen de jury en eigenlijk domweg frauduleuze handeling in de boordelingen hebben het John Kraaijkamp Musical Awards gala om zeep geholpen. Enkel producenten weigerden verder te participeren als toch steeds de Joop van den Ende producties met de prijzen er vandoor gingen. Zelfs Nederlands meest succesvolle en beste Musical aller tijden "Soldaat van Oranje" kwam er uiterst karig van af. Bedrog was voor mij al jaren vermoeden, maar nu wist ik het zeker, en met mij meer twijfelaars. Wat nu? Er moest een platform blijven om de musical te promoten want the show must go on. Vooral omdat de bezoekersaantallen, ook bij grote producties uit de stal van Ome Joop, sterk terug lopen. "Musical Classics in Ahoy" moest het alternatief worden.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, CABARET, INTERACTIE THEATER, TONEEL

Woensdag 04 April 2012 at 5:19 pm

Een kijkje bij de Utrechtse Theatersport


 
Tekst: Judith Aerts met foto's van Amanda Speekenbrink (klik voor vergroting)

Op zaterdagavond 31 maart 2012 begaf ik mij gewapend met pen en kladblok naar het Schiller Theater te Utrecht. Bij de voordeur werden wij enthousiast begroet door de eigenaar van het theater de heer Steef Schinkel. Wij kregen meteen een verbale tour door de geschiedenis van het theater, een gebouw waarin Mozart nog leerde spelen op de Klavecimbel.

Na een welverdiend kopje koffie begon algauw de voorstelling, of beter gezegd de wedstrijd. Theatersport was tot voor kort een van de soorten theater waarmee ik nog niet in aanraking was gekomen, dus de korte uitleg van de presentatrice Cecile was meer dan welkom. Voor diegene die ook niet thuis zijn in deze tak van theater zal ik dit dan ook nog even kort uitleggen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Woensdag 04 April 2012 at 12:11 pm

Herman van Veen na al die jaren nog steeds virtuoos.Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P., foto's Rudi Gagel (klik voor vergroting)

Sinds mijn middelbare schooltijd, en dat is al even geleden, heb ik Herman van Veen al talloze malen zien optreden, door de jaren heen zag ik bepaalde scènes, in ietwat gewijzigde vormen terugkeren, maar nimmer kreeg ik het idee dat ik naar herhalingen keek. Steeds weer veranderde er iets wezenlijks en was het toch net iets anders. In zijn huidige theatertournee herken ik wederom enkele oudere scènes en weer bekoren ze mij. Ik denk dat het de kwaliteit van Herman van Veen is die er voor zorgt dat zijn theatershows nimmer vervelen zullen.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Maandag 02 April 2012 at 12:50 pm

Thomas Acda en Paul de Munnik ontstijgen het begrip cabaret op vele frontenDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Ik volg Acda en De Munnik sinds hun allereerste begin, het was de derde voorstelling van de allereerste tournee die ik destijds recenseerde, ongeveer 27 toeschouwers als publiek, maar ik was direct om. Ik voorspelde de jongens, toen ook al met David Middelhoff als bassist in hun midden, een grote toekomst en niet om het een of ander ze hebben mijn toenmalige verwachting volledig waargemaakt.
Inmiddels trekken ze langs uitverkochte zalen met de zesde theatervoorstelling
"t Heerst". Een bijzondere voorstelling want dit keer overtreffen de heren zich zelf en niet zo maar een klein beetje.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, MUZIEK

Maandag 02 April 2012 at 12:41 pm

Angela Groothuizen kan zo enorm veel beterDoor Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P foto Mike van den Toorn (klik voor vergroting)


Verbazing, gevolgd door verbijstering, dat was wat bij mij toesloeg bij het zien van het programma "Angela en de Optigan". Zelden zag ik zo'n chaotisch, zwak in elkaar gezet, rommelig en slecht theaterprogramma als dat waar Angela Groothuizen op dit moment mee langs de Vaderlandse theaters trekt. Terwijl ik Angela Groothuizen hoog heb zitten. In het verleden genoot ik van haar theaterprogramma's en vooral haar sterke stem en subtiele songbehandeling wist ik te waarderen. Maar nu, onbegrijpelijk, werkelijk onbegrijpelijk.

Lees Verder