Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 30 Maart 2011 at 11:51 am

Dubbelconcert Michon en Clementine is dubbelop genieten

Clementine foto Susan Quinlan Michon foto Robert Berger
Door Jacques Nachtegaal (Klik voor op de foto voor vergroting en rechthebbende)

Het is op zich misschien een ietwat vreemde combinatie: Clementine, die zich voornamelijk richt op Ierse folk en prachtig mooi Nederlandstalig materiaal, en de jazzy fadozangeres Michon. Nou wil het toeval dat beide dames zingen over verlangen en andere warme emoties en beiden van diep uit het hart. Maar er zijn toch meer overeenkomsten. Want niet alleen Clementine zingt Nederlandstalig, wat ze overigens meer dan fantastisch doet, maar daarover later meer, ook Michon bedient zich af en toe van de moedertaal om haar muzikale hart te laten spreken.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 28 Maart 2011 at 8:04 pm

JOE LOVANO'S US FIVE EN HET VIJFDE WIEL AAN DE WAGEN

Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften

Tekst Rene de Hilster met foto's van Fred van Wulften (klik voor vergroting)


Meer is niet altijd beter, dat bewees Joe Lovano overtuigend tijdens zijn concert in het Bimhuis. Het klassieke jazz quartet is een prachtige bezetting waarmee elke overtuigende blazer prima uit de voeten mee zou moeten kunnen. Het toevoegen van een extra muzikant kan dan de delicate balans verstoren. Als die extra muzikant dan ook nog een drummer is dan kan het zelfs geheel verkeerd uitpakken. Bij het US Five concert gebeurde dat niet maar het nut van de aanwezigheid van de tweede drummer riep bij uw recensent zeker enige vragen op.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 28 Maart 2011 at 7:30 pm

The New Uri Caine Group, Funk-rock in ontwikkeling!

Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens

Tekst en beeld Louis Obbens (klik voor vergroting)


Chaotisch en overrompelend in een psychedelisch sfeer opent Uri Caine de set, waarin langzaam, als de kruitdampen zijn opgetrokken, de contouren van zijn ‘nieuwe’ muziek zichtbaar worden. Tijdens de eerste twee nummers wordt het de luisteraar moeilijk gemaakt vanwege de orkaan aan geweld, veroorzaakt door de mortier-inslagen van drummer Cornell Rochester. Even was er de angst dat de bijdragen van Uri Caine en gitarist Nguyên Lê gedurende het hele concert hier aan ten prooi zouden vallen. Echter, wanneer Uri Caine bij het derde nummer ritmisch de vleugel inzet, ontstaat lucht in het tot dan toe stevig dichtgetimmerd geheel. De gitaar- en pianosolo’s gaan er werkelijk toe doen. Juicy en zompig!

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zondag 27 Maart 2011 at 7:23 pm

Adrian Belew. ‘ An Evening With......’, Paradox Tilburg

Adrian Belew foto Louis Obbens Adrian Belew foto Louis Obbens Adrian Belew foto Louis Obbens

Tekst en beeld Louis Obbens
(klik voor vergroting)

Imponerende sounds!


Terwijl op 6 november 2010 Adrian Belew met zijn Power Trio aantrad in Amstelveen was het plan al gesmeed om een langverwachte wens van de eigenzinnige gitarist in vervulling te laten gaan. Namelijk een samenwerking tussen de progressieve gitarist en het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley, met het door Tom Trapp en Adrian Belew gemaakte arrangement van “E” op het programma. Belew schreef het lange, doorgecomponeerde stuk van meer dan 40 minuten, dat op 27 februari j.l in Paradiso ten gehore is gebracht, voor zijn Power Trio, met in zijn achterhoofd een geheel orkest. Volgens Belew in VPRO’s programma ‘Vrije geluiden’ wordt dit project zowel in een studio-uitvoering op CD als in een live uitvoering op DVD uitgebracht.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 26 Maart 2011 at 3:43 pm

ESTRELLA MORENTE ADEMBENEMEND IN CARRÉ

Estrella Morente foto Hans Speekenbrink Estrella Morente foto Hans Speekenbrink Estrella Morente foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Het is wachten op haar nieuwe album maar Estrella Morente heeft na de dood van haar vader, Enrique Morente, in december tijd nodig om zich van deze voor haar immens grote klap te herstellen. Toch heeft ze de draad van optredens weer snel opgepakt en was ze 19, 20 en 21 maart te zien in Nederland, de laatste avond in Carré. Het werd een adembenemend en bij vlagen ook aangrijpend optreden waar de nagedachtenis aan haar vader, een van de grootste flamencozangers van Spanje, zeker in het eerste gedeelte een belangrijke rol speelde.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Donderdag 24 Maart 2011 at 11:02 pm

Gif van Lotte Vekemans

Gif foto Phile Deprez Gif foto Phile Deprez Gif foto Phile Deprez

Door Sarah Ringoet met foto's van Phile Deprez (klik voor vergroting)

Over een man en een vrouw die eerst een kind verloren hebben, daarna zichzelf en tenslotte elkaar"
tekst Lot Vekemans

Tien jaar na hun scheiding ontmoeten een man en een vrouw elkaar voor het eerst weer,
Op de plaats waar hun enige kind begraven ligt.
Hij woont in Frankrijk en heeft er een nieuw leven opgebouwd, zij is blijven wonen in hun huis en kan de gedachte aan een nieuw leven niet verdragen.
De reden voor hun samenkomst is een brief waarin de herbegrafenis wordt aangekondigd omdat er gif in de bodem is gevonden.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Donderdag 24 Maart 2011 at 12:31 pm

Perquisite Try-out Rotown Rotterdam

Perquisite foto Jordi Huisman
Door Thijs van Zundert foto door Jordi Huisman(klik voor vergroting)

Na jaren van succes met "Pete Philly en Perquisite", heeft Perquisite besloten een solo album uit te brengen. Dit eerste solo album wordt tijdens een party in de Melkweg op 9 oktober officieel gereleased. Nog voordat het album officieel uitkomt, speelt Perquisite een try-out in Rotown Rotterdam.

Perquisite heeft zijn grootste bekendheid opgedaan met zijn ‘jazzy hiphop' op de cd's in samenwerking met Pete Philly. Zonder dat iemand ooit iets van zijn soloproject gehoord heeft, raakt Rotown uitverkocht. Nog nooit iets gehoord hebbende, is het makkelijk gissen. Zou hij meer hiphop spelen, of jazz? Experimenteel, of commercieel? Toetsen of cello?

Eenmaal aangekomen bij Rotown worden we niet langer in spanning gehouden. Er verschijnt een band op het podium met een gitarist, drummer, toetsenist, 2 zangeressen en een bassist; Perquisite himself.


Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 19 Maart 2011 at 9:13 pm

VPROJAZZLIVE WEEKEND – OP HET SCHERP VAN DE SNEDE

Steffen Schorn (foto Roland Huguenin)

Michael Heupel (foto Roland Huguenin)

Universe of Possibilities (foto Roland Huguenin)

(klik voor vergroting)

Bimhuis, Amsterdam - 12 maart 2011

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium/Jazzpodium

Van 10 tot en met 12 maart organiseert VPROJazzLive voor de derde keer een jazz-weekend in het Bimhuis. Er wordt een veelzijdig programma geboden waar het onalledaagse avontuur centraal zal staan. Alle concerten worden live uitgezonden op Radio 6 en zijn ook met een live webcast te zien via de website van Radio 6. Achteraf zijn alle concerten hier integraal terug te horen en zijn de hoogtepunten in een aantal video's te zien. Cultura TV zendt compilaties van de concerten uit op 7, 14 en 21 april. Dit jazz-weekend is een co-productie van Bimhuis en VPRO, en gemaakt met steun van het Mediafonds.
Steffen Schorn en zijn negenkoppige band Universe of Possibilities, zorgen met interpretaties van het werk van de Braziliaan Hermeto Pascoal voor een absolute verrassing.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Vrijdag 18 Maart 2011 at 1:24 pm

“Messen in Hennen”, een eenvoudig verhaal tot kunst verheven.

Hugo Maerten foto Leo van Velzen Nadia Amin foto Leo van Velzen Albert Pretorius foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Leo van Velzen (voor foto's klik voor vergroting)

Het toneelspel "Messen in Hennen" van Toneelgroep de Appel, is niet echt een alledaags toneelstuk en door de aanpak van Regisseur David Geysen is het een stuk geworden met een vreemd soort innerlijke spanning, zelfs met enige erotische beladenheid, wat de toeschouwer volledig meesleurt in het ietwat bizarre maar verder basale verhaal. De eerste aanblik bij binnenkomst in de Appel theaterloods aan de Haagse Laan van Poot geeft al direct enige verwarring. Een decor, een flink diep decor, met louter kasten, tafels en andere, over het merendeel, half gesloopte huisraad. Het heeft wat weg van een uitdragerij van afgedankte meubelstukken. Op de achtergrond, helaas niet vanaf iedere positie op de tribune echt goed zichtbaar, een diavoorstelling in zwart-wit.
Twee mensen een man, Martin (Albert Pretorius) en naar het blijkt zijn vrouw (Nadia Amin). Hij spreekt over zijn land zijn akker, is zij zijn akker, zijn baken, is er misschien meer en sluimert dat onderhuids. Hij spreekt over die ene verre akker, die mooi vlak en vruchtbaar is. Zij, die deze akker niet kent, neemt plaats op een verlichte kast, doet haar slipje omlaag en na enig intiem tastwerk bij zich zelf fotografeert zij haar ‘akker'. Deze polaroidfoto toont ze aan haar man. Dan neemt ze de microfoon en zingt.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 12 Maart 2011 at 12:45 pm

Arifa-de hitte van de woestijn wordt voelbaar.

Mehmet Polat foto Hans Speekenbrink Shain During foto Hans Speekenbrink Alex Simu foto Hans Speekenbrink
Arifa-Beyond Babylon

Label:Mundus Productions(Oosters)
Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl
Foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting op de foto.)
Website: ARIFA

Arifa is het geesteskind van Mehmet Polat (ud-Turkije), Sjahin During (Afro-Anatolische percussie- Turkije/Nederland), Osama Abdulrasol (qanun-Irak) en Alex Simu (klarinet/saxofoon-Roemenië). De groep, ontstaan in Amsterdam, was een van de hoogtepunten van de Dutch Jazz & World Meeting begin december 2010. Hun betoverende mix van traditionele en eigentijdse muziek uit Turkije, Irak en de Balkan is van grote klasse. Dat bewijst ook hun debuutalbum.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Zaterdag 12 Maart 2011 at 12:04 pm

Siberia haalt Elektra naar 2011.

Lotje van Lunteren,Phi Nguyen, Ruby Soliman foto Greetje Mulder 'Vloek'-Theatergroep Siberia  foto Greetje MulderKenneth Herdigein, Phi Nguyen  foto Greetje Mulder

Door Jacques Nachtegaal met foto's Greetje Mulder (voor foto's klik voor vergroting)

Het theatercollectief Siberia, ontstaan uit een samenwerking van o.a. Rotjoch en het Waterhuis maakt theater voor jeugd en jongeren, echter de voorstellingen hebben veelal zo'n impact en diepe belevingswereld dat ook ouderen zeer onder de indruk zullen zijn van de producties van dit jonge gezelschap. Zo ook bij "Vloek" een 2011 aanpak van de oude Griekse tragedie van Elektra van Sophocles. In een bijzondere aanpak, waarover later meer, wordt op eigentijdse wijze het verhaal van Elektra (Ruby Soliman), die samen met haar broer Orestes (Phi Nguyen) haar moeder (Lotje van Lunteren) en stiefvader (Kenneth Herdigein) doodt vanwege het feit dat die twee Elektra's geliefde vader, de koning, om het leven hebben gebracht.

Regisseur Floris van Delft, die samen met Wolter Muller deze Elektra interpretatie schreef, heeft zeker niet gekozen voor de makkelijkste weg. Hij pakt mooi uit door het verhaal uit verschillende invalshoeken te belichten. De diverse hoofdpersonen vertellen vanuit hun referentiekader het verhaal van dit oude familiedrama. Zo vertelt Moeder wat vader had gedaan, waardoor zij zijn bloed wel kon drinken, ook Stiefpapa doet een duit in het zakje over de door zijn geliefde en hem, vermoorde koning.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Zaterdag 12 Maart 2011 at 11:42 am

Laagland, op zoek naar muziek waar je je bij thuisvoelt.

2011-03/laagland.jpg
Op Cultuurpodium bieden wij nieuw en jong schrijftalent een kans. Graag introduceren wij Hilde Koopmans. Jonge Hond en aanstormend producent en evenementen talent met haar eigen gezelschap Per Expressie.
Dit is haar eerste artikel voor CultuurPodium. Welkom Hilde!

Door Hilde Koopmans. (voor foto klik voor vergroting.)

Leo Blokhuis is voor mij dé hoogleraar popmuziek. Elk jaar kijk ik weer met verbazing naar de Top 2000, hij weet van elke plaat het naadje van de kous. Ik bewonder hem hierom al vele jaren en dus was ik erg benieuwd om Laagland de show met zijn huidige ega Ricky Koole te gaan zien. Op 3 maart speelden ze in de stadshal van de Flint. Deze flexibele zaal was wat kil ingericht. Een deel van het publiek zat erg ver weg en dat maakte de interactie met dit deel van het publiek moeilijk.
Laagland begint met twee schitterende liedjes en Ricky Koole weet direct de zaal te overtuigen met haar stem.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 12 Maart 2011 at 11:13 am

DAVE PIKE, BENJAMIN HERMAN & REIN DE GRAAFF TRIO - BOPPIN’ & BURNIN’

Dave, Benjamin, Rein, Eric, Marius (foto Roland Huguenin) Dave Pike (foto Roland Huguenin) Dave Pike (foto Roland Huguenin)

(klik voor vergroting)

Bimhuis, Amsterdam - 3 maart 2011

Tekst en foto's door Roland Huguenin voor Cultuurpodium/Jazzpodium

Op geroutineerde wijze, zonder franje, introduceert mentor Rein de Graaff aan het begin van de show zijn musici. Op papier een interessant gezelschap van oude rotten en ‘jonge honden'. De zelfverzekerde toon van De Graaff verraad dat er weinig aan het toeval zal worden overgelaten.
Een optreden met virtuoos Rein de Graaff in de basis voorspelt solide vakwerk. Het is hem toevertrouwd om als ambassadeur van de bebop over het voetlicht te treden. Menig Amerikaans solist stond in het Bimhuis aan zijn zijde. Deze avond is de beurt aan veteraan Dave Pike.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 10 Maart 2011 at 4:05 pm

CHOPIN MEETS THE BLUES - PETER BEETS QUARTET

2011-03/peter_beets_-_chopin_meets_the_blues_600x600_copy1.jpg


Label:
Criss Cross Records
Catalogusnummer: Criss Cross Jazz 1329
Jaar: 2010
Website: www.jazzrecords.nl
Waardering: ***

Superieur meets superieur?

Door Roland Huguenin voor Cultuurpodium.nl/jazzpodium.com

Zijn er liefhebbers die zitten te wachten op dit initiatief, is een eerste gedachte die de release van deze cd oproept. Bezoek een goed gesorteerde cd-handel of een grote webshop. Wie daar zoekt naar Chopin, verzuipt in een overweldigend aanbod. Hoe te kiezen, zonder veel voorkennis?
Elke generatie levert enkele grote interpreten zoals Cortot, Rachmaninov, Rubinstein of Pollini, om wat heel grote namen te noemen. Er zijn ook genoeg voorbeelden te vinden van musici die twee takken van sport bedrijven. Denk aan Andre Previn of Friedrich Gulda. Dan is er de categorie Liberace-Liberg; verknipte musici die al dan niet geslaagd de spot weten te drijven met muziek.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, TIPS

Donderdag 10 Maart 2011 at 12:36 am

Catch of the week: Eefje de Visser.

Eefje de Visser foto Lieke Romeijn

Geschreven door Francis broekhuijsen met foto van Lieke Romeijn (klik voor vergroting)

Wekelijks zal op Cultuurpodium een tip van de week verschijnen van onze recensent Francis Broekhuijsen.

Vorig jaar stond ik op het Fringe Festival in Amsterdam als diskjockey met mijn act: 'De grote D.J. Fafi Tien Euro Disco show' als onderdeel van het festival programma Art-Jan's Amazing Discoveries. Een programma dat aan de rand van het Fringe festival zich afspeelde. Een talkshow met de gasten en bespelers van Het Fringe en muzikaal ondersteund door een selectie van plaatjes.
Het Amsterdam Fringe Festival is een jaarlijks theater festival dat onderdeel is van het Nederlands Theater festival en dat ook dit jaar weer te bezoeken is van 1 t/m 11 september.

Lees Verder

Onderwerp: TONEEL

Woensdag 09 Maart 2011 at 9:23 pm

“Blind Vertrouwen”, had meer evenwicht verdiend.

Blind vertrouwen foto Michel Porro Blind vertrouwen foto Michel Porro Blind vertrouwen foto Michel Porro

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Michel Porro (klik voor vergroting)

Rick Engelkes producties brengt elk seizoen ook een productie op de planken waarin de grote baas zelf ook speelt. Begon hij ooit met "de Minnaar" van Pinter met Isa Hoes als tegenspeelster na vele andere producties, waaronder drie keer met Isa Hoes als tegenspeelster maar ook met Vera Mann, Renee Soutendijk, Saskia Temmink en Bastiaan Ragas is het nu Angela Schijf die Rick tegengas mag bieden. Hoewel het meeste echte tegengas in "Blind Vertrouwen" komt van Loek Peters de derde acteur in deze productie over een bizarre driehoeksverhouding.

Lees Verder

Onderwerp: MUSICAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 09 Maart 2011 at 9:17 pm

Omnia, bijzonder maar niet bijzonder genoeg

Omnia Omnia Omnia

Door Jacques Nachtegaal (voor foto's klik voor vergroting)

Het muziekcollectief OMNIA heeft tot voor kort in beperkte kring bewezen een stevige positie in te nemen in de vertolking van voornamelijk Keltisch, Gothic en Wereldmuziek gericht materiaal, inderdaad Keltisch gericht want met enige regelmaat tijdens het optreden worden er uitstapjes gemaakt die niets Keltisch met zich mee dragen. Maar de grote lijn is wel Keltische of wereld muziek. De band zegt daar zelf over zich niet te willen binden aan welke stijl dan ook, wat blijkt. En daarin blijken de leden van Omnia bijna allemaal zeer in geslaagd. Alleen het laatst toegetreden Omnia lid is nog wat afwijkend door haar ietwat huppelkutten gedrag door buikdanjes en nietszeggende tamboerijn partijen mee te spelen. Zij heeft muzikaal zo weinig toe te voegen dat ik er maar van uit ga dat zij is toegevoegd ter beeldvorming en podiumvulling, m.i. geen dankbare taak. Maar binnenkort zal dat alles hoogstwaarschijnlijk gaan veranderen, zeker nu een steeds groter wordend publiek kennis maakt met dit Brits/Nederlands muziekcollectief. Omnia zal de komende jaren zeker groeien in populariteit en dat is niet onterecht.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Woensdag 09 Maart 2011 at 9:02 pm

Harpen Gala toch weer net iets te veel Tros

Harpengala 2011

Door Jacques Nachtegaal foto van All Access Entertainment.
(klik voor vergroting)

Afgelopen donderdag werd in Utrecht het Buma Harpengala gehouden. De lijst met deelnemende artiesten zag er bijzonder interessant uit en het beloofde dan ook een succesvolle avond te worden. Helaas ging die vlieger niet helemaal op. Natuurlijk was ik bekend met het gegeven dat de TROS voor de grootste familie van Nederland het Gala zou uitzenden en de presentatie van Jolanthe nam ik ook op de koop toe, dat ik mede klapvee zou zijn was ook niet eens zo´n probleem, maar dat de eindregie en producent van dit artiestengala besloten om voorbij te gaan aan het feit dat dit een feest is van de Nederlandse artiesten in alle geledingen is, viel mij bijzonder tegen.

Lees Verder

Onderwerp: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 02 Maart 2011 at 12:34 pm

Latineo-Two ways, een aanrader.

Latineo recensie op cultuurpodium.nl

Latineo-Two ways
Label: Walboomers
Latin jazz
Door Rik van Boekel voor cultuurpodium.nl

Latineo is een nieuwe Nederlandse latin jazz formatie uit Rotterdam en werd opgericht door latin en jazzdrummer Mark de Jong. Een belangrijke rol speelt pianist Marc Bischoff (Cubop City Big Band, Izaline Calister) die al eerder opviel met zijn solo-album Later is not too late. Bassist Yerman Aponte uit Venezuela speelde met Al Di Meola, Paquito d' Rivera en Chucho Valdes. Latineo rekt de grenzen van de latin jazz verder op met Two Ways. Opvallend is 't meesterlijke congaspel van José 'Pepe' Espinosa uit Cuba die veel heeft ontleend aan congalegende Changuito.

Lees Verder