Onderwerp: INTERVIEW, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 18 April 2013 at 3:34 pm

Dynamisch duo-concert Tineke Postma en Aruán Ortiz

Aruan Ortiz & Tineke Postma foto Hans Speekenbrink Aruan Ortiz & Tineke Postma foto Hans Speekenbrink Aruan Ortiz & Tineke Postma foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Amsonanza is een nieuwe serie met muziek op raakvlakken van genres, tijdperken en culturen. In de derde van de reeks ontmoette de internationaal hoog aangeschreven saxofoniste en Edisonwinnares Tineke Postma de in New York wonende Cubaanse pianist Aruán Ortiz. Het optreden vond plaats in een kleine zaal van het Amsterdamse Muzyq voor een select publiek. In abstracte filmische muzikale schetsen vonden Postma en Ortiz elkaar, daagden elkaar uit en zorgden zo voor een bijzonder dynamisch duo-concert. En na afloop namen ze de tijd voor een interview.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Dinsdag 09 April 2013 at 7:32 pm

18 april 2013: Branford Marsalis & Joey Calderazzo exclusief in De Oosterpoort

Marsalis en Calderazzo duo

Swingende chemie

De wereldberoemde jazz saxofonist en Grammy Award-winnaar Branford Marsalis komt naar De Oosterpoort met pianist Joey Calderazzo. De twee kennen elkaar al ruim twintig jaar en speelden jaren samen in het Branford Marsalis Quartet. Dat zij het hart en ziel van het kwartet vormen, werd duidelijk tijdens het Newport Jazzfestival in 2009 toen ze merkten dat de chemie tussen hun tweeën enorm groot bleek.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 09 April 2013 at 3:33 pm

Sousou & Maher sprankelend in Podium Mozaiek

Sousou & Maher Cissoko foto Hans Speekenbrink Sousou & Maher Cissoko foto Hans Speekenbrink Sousou & Maher Cissoko foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


"Wij reizen binnen werelden, niet tussen werelden," is de filosofie van het Zweeds/Senegalese duo en muzikale echtpaar Sousou & Maher. Je hoort Zweedse zang in combinatie met de West-Afrikaanse kora, Westerse folk met Senegalese mbalax. En als zangeres/gitariste Sousou en koraspeler beiden kora gaan spelen, gaat het sprankelen en dat was mooi en bijzonder om mee te maken in Podium Mozaiek, Amsterdam, als begin van de World Sessions toer.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Maandag 08 April 2013 at 3:27 pm

JOSÉ JAMES neemt je mee op een avontuur met zijn veelzijdige stem

Jose James foto Hans Speekenbrink Jese James foto Hans Speekenbrink Jese James foto Hans Speekenbrink

Door Dien L. de Boer, met (archief) foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)


Met een Yankees-cap op zijn hoofd kwam José James het podium op toen hij in 2008 voor het eerst optrad in Nederland, tijdens North Sea Jazz. Hij oogde als een hiphopper, maar klonk als een jazz-zanger. Die mix van stijlen kenmerkt José James nog steeds, sterker nog:
De grensoverschrijdingen zijn het handelsmerk van de Amerikaanse zanger met zijn indrukwekkende, warme bariton. Sinds dat eerste optreden is er veel gebeurd. Op zijn debuut, the Dreamer, volgden Blackmagic en For all we know (met de Belgische pianist Jeff Neve) en nu is er No beginning no end, de CD die tijdens deze tour wordt gepresenteerd. In de Groningse Oosterpoort is de zaal goed gevuld.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, VERWACHT, VIDEO, WERELDMUZIEK

Woensdag 03 April 2013 at 09:40 am

Op 9 april in De Oosterpoort in Groningen! Sousou & Maher Cissoko.

World Sessions - Sousou & Maher Cissoko

Een Zweeds-Senegalese romance
Zweden en Senegal: het zijn totaal verschillende werelden, maar koraspelers Sousou en Maher Cissoko slaan een liefdevolle brug. Net als hun eerste goed ontvangen album ‘Adounia’ laat opvolger ‘Stockholm – Dakar’ een fraaie culturele versmelting horen. Het album bezorgde het duo afgelopen jaar een showcase op de prestigieuze wereldmuziekbeurs Womex. Wat je hoort is traditionele West-Afrikaanse muziek gekruid met pop, reggae, mbalax en blues. Bovendien schrijven Sousou en Maher hun liedjes in vier talen: het Wolof, Mandinka, Zweeds en Engels. Hoogst origineel dus.
 (alleen zitplaatsen)
 
World Sessions concerten beginnen met een film over en een interview met de artiest. Na afloop is er een meet & greet en een dj-set.

Meer informatie en video op de site van De Oosterpoort Groningen

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 02 April 2013 at 9:23 pm

Tsjechov 3-De Kersentuin, soms teveel komedie!

De Kersentuin De Kersentuin De Kersentuin

door: Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P foto's Ben van Duin (klik voor groter)

Misschien komt het door de gecreëerde chaos, die regisseur Gerardjan Rijnders naar ik aanneem, zo bedoeld heeft, maar al direct is de toeschouwer bekend met de chaos in de familie en de onsamenhangende relaties die elkaar dan weer aantrekken en dan weer afstoten. Als de 100 jarige kast, midden bijna front podium, staat te trillen arriveert de trein die Ljoebov (Carine Crutzen) en haar gevolg uit Parijs huiswaarts brengt. Ljoebov in Parijs door haar minnaar kaalgeplukt en aan lager wal geraakt heeft thuis nog wél iets aan decorum op te houden.

Lees Verder