Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Zondag 25 November 2012 at 9:19 pm

CHRISTIAN SCOTT, VOORAL VERBAAL GOED OP DREEF

Christian Scott foto Truus de Boer Christian Scott foto Truus de Boer Christian Scott foto Truus de Boer

Tekst Rene de Hilster met foto's van Truus de Boer (Klik voor vergroting)

De uit New Orleans afkomstige trompettist Christian Scott is een man met een verhaal. Dat slaat aan bij het publiek, en als je dan ook nog alle moderne media weet te gebruiken dan mag je als succesvol worden beschouwd en liggen Edisons binnen handbereik. Dat schept verwachting en zondag 11 november konden we in het Rotterdamse Lantaren/Venster ervaren of hij dit ook waar maakt.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK, POP-ROCK

Zondag 25 November 2012 at 9:07 pm

Een heerlijke middag in L/V met de kruidige mix van gospel, blues, soul en country door de Holmes Brothers

The Holmes Brothers foto Rosaria Macri The Holmes Brothers foto Rosaria Macri The Holmes Brothers foto Rosaria Macri

Tekst Harm Tiddens met foto's Rosaria Macri (klik voor vergroting)

De Holmes Brothers stonden aangekondigd op het programma in Lantaren venster, met: ‘....staan garant voor een kruidige mix van gospel, blues, soul en country'. Prima plan dus voor een rustige herfstmiddag. Een paar uur voor het concert was ik in de lobby van het Parkhotel om een vriend af te halen voor het concert. En daar liep ik Wendell Holmes (gitaar, zang, piano) tegen het lijf nadat deze buiten was geweest om een sigaretje had gerookt. Enthousiast schudde hij me de hand denkend dat ik de taxichauffeur was die hem naar Lantaren Venster zou brengen.

Lees Verder

Onderwerp: DANS, MUSICAL, MUZIEK

Donderdag 15 November 2012 at 10:42 am

Jeans 22 "Dynamite" roept gemengde gevoelens op

Jeans, foto Ingrid Ipenburg Jeans 22 foto Ingrid Ipenburg Jeans 22 foto Ingrid Ipenburg

Door: Nadine Nachtegaal - Het Collectief N&P
met foto's van Ingrid Ipenburg (klik voor vergroting)

De tweeëntwintigste Jeans productie tourt al even door Nederland. In theater het Kruispunt in Barendrecht bezocht ik de voorstelling. Het concept is bekend. Acht jonge, talentvolle castleden zorgen voor een avond muziek en dans spektakel. Diverse Nederlands - en Engelstalige hits passeren de revue, van André van Duin tot Adèle, ouder en wat nieuwer materieel, bij Jeans is er voor ieder wat wils te zien en te horen. Mijn verwachtingen waren, door de zeer hoge kwaliteit van de afgelopen jaren, in combinatie met het feit dat de show er na zoveel speeldata toch wel lekker in moet zitten, dan ook hooggespannen.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 15 November 2012 at 10:41 am

Sisters in Song een belofte voor de komende jaren

foto Peter Herweijer foto Peter Herweijer foto Peter Herweijer

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P,
met beeld van Peter Herweijer (klik voor vergroting)

In de rijke muziekgeschiedenis van de folkmuziek neemt de groep Magna Carta een belangrijke plaats in. De conceptalbums "Lord of the Ages" en "Seasons" zijn twee absolute standaardalbums. Sinds 1984 was de kern van Magna Carta Chris en Linda Simpson. Echter Linda hield het voor gezien maar zocht wel verder om haar muzikale interesses verder te ontplooien. In Nederland vond zij de zangeres Elrieke van Gelderen en haar begeleider gitarist Leopold Geldtmeijer en zo ontstond: "Sisters in Song". Dit trio brengt voornamelijk folkmuziek maar schuwt ook de ietwat steviger folkrock zeker niet. Een verrassende combinatie, die mij in ieder geval naar Schiedam bracht waar het muzikale drietal in "De Ruimte van Beweging" een concert gaf.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 15 November 2012 at 10:39 am

RO theater en Theater Bremen maken onder regie van Alize Zandwijk een indrukwekkende productie.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P, met beeld van Joke Schot (klik voor vergroting)


Alize Zandwijk heeft zich opnieuw gericht op een theaterstuk van Dea Loher. Na "Onschuld", "Het Laatste Vuur"en "Dieven" is dit het vierde Loher stuk dat Zandwijk regisseert, echter dit keer doet ze dit bij en met Theater Bremen in samenwerking met het RO Theater. Na een speelperiode in het theater am Goetheplatz in Bremen, waar de internationale première plaatsvond was op 7 november de Nederlandse première in de Rotterdamse Schouwburg. Het is wederom een sociaal bewogen toneelstuk wat Zandwijk ten tonele brengt met in de voornamelijk Duitse cast de Nederlandse actrice Fania Sorel en acteur/muzikant Beppe Costa.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 15 November 2012 at 10:36 am

Larry Carlton laat uitverkocht Lantaren/Venster genieten

Larry Carlton foto Joke Schot Larry Carlton foto Joke Schot Larry Carlton foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


De Amerikaanse gitarist Larry Carlton was voor enkele concerten in Nederland en vanzelfsprekend speelt hij dan ook in de Rotterdamse Lantaren/Venster op de kop van Zuid. Met een waanzinnig sterk collectief musici achter zich wist de 65 jarige oude meester muzikaal duidelijk te maken dat hij nog steeds bij de wereld top der gitaristen behoort. Niet voor niets is hij viervoudig Grammy Award winnaar. Hij is niet alleen bekend als een der allerbeste fusion gitaristen maar tevens is hij een veelgevraagd gastmuzikant en speelde hij met Jazzgiganten en popsterren.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 15 November 2012 at 10:34 am

Bob Geldof deed even Nederland aan.

Bob Geldof, foto Rosaria Macri Bob Geldof foto Rosaria Macri Bob Geldof foto Rosaria Macri

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.
met foto's van Rosaria Macri

Hij schreef geschiedenis als initiatiefnemer van Live Aid en Band Aid, had een wereldhit met zijn Boomtown Rats met "I Don't Like Mondays", richtte een organisatie op om de positie van de gescheiden vaders te verdedigen, maar blijft bovenal naast al zijn sociale inzet wereldwijd, de popmuzikant. En daarom verschijnen met grote tussenpozen nieuwe albums en doet Bob heel af en toe wat concerten. Op dit moment doet hij met zijn band een kleine Europese tournee en die bracht hem niet in Amsterdam of Rotterdam in een grote concerthal, maar in het Schiedamse Theater aan de Schie.

Lees Verder

Onderwerp: JAZZ, MUZIEK

Woensdag 14 November 2012 at 9:06 pm

ALABAMA SHAKES BRENGEN BEDWELMEND FRISSE RETRO

2012-11/recensie_20111108_alabama_shakes_paradiso_foto_joke_schot_01.jpg

2012-11/recensie_20111108_alabama_shakes_paradiso_foto_joke_schot_02.jpg

 

2012-11/recensie_20111108_alabama_shakes_paradiso_foto_joke_schot_03.jpg


(klik voor vergroting)

Tekst Roland Huguenin - fotografie Joke Schot

Een dampend Paradiso ontvangt de Alabama Shakes in de totaal uitverkochte grote zaal. Lawaai, gejoel, gejuich... Verlegen en bedeesd, onwennig het oogcontact mijdend, betreden de Alabama Shakes het podium, alsof hun optreden plaatsvindt op een rumoerig schoolfeest. Een beginnend zangeresje en haar bandje. Ingetogen, bijna aarzelend wordt het eerste liedje gespeeld.
Dit contrast geeft een goed beeld van het verloop van dit concert, waar stemmingen merkbaar zullen wisselen tussen ademloos en uitgelaten.
Is dit een terechte hype of het begin van overexposure?

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 10 November 2012 at 10:00 pm

Een reis naar Lissabon voor Fado Reportage met Mariza in de hoofdrol..

Jazzism cover photo Hans Speekenbrink Mariza in Lissabon foto Hans Speekenbrink Mariza in Lissabon foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Voor een reportage over fado, de muziek van Portugal, voor het glossy magazine Jazzism, reisden fotograaf Hans Speekenbrink en journalist Rik van Boeckel af naar Lissabon. De reportage verscheen in Jazzism 5. Centraal staat fado ster Mariza, die na een jaar afwezigheid weer op het podium staat. Drie andere fado artiesten zijn in woord en beeld geportretteerd: de 72-jarige fado legende Carlos do Carmo, de jonge zangeres Cuca Roseta en Mario Pacheco, meester op de Portugese gitaar en eigenaar van de Clube de Fado in de Fado wijk Alfama.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Vrijdag 09 November 2012 at 2:19 pm

Larry Carlton laat uitverkocht Lantaren/Venster genieten


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

De Amerikaanse gitarist Larry Carlton was voor enkele concerten in Nederland en vanzelfsprekend speelt hij dan ook in de Rotterdamse Lantaren/Venster op de kop van Zuid. Met een waanzinnig sterk collectief musici achter zich wist de 65 jarige oude meester muzikaal duidelijk te maken dat hij nog steeds bij de wereld top der gitaristen behoort. Niet voor niets is hij viervoudig Grammy Award winnaar. Hij is niet alleen bekend als een der allerbeste fusion gitaristen maar tevens is hij een veelgevraagd gastmuzikant en speelde hij met Jazzgiganten en popsterren. Zo is hij te horen in de titelsong van de Amerikaanse successerie ‘Hill Street Blues, maar ook speelde Carlton op albums en bij concerten van giganten als Steely Dan, Joni Mitchell, Billy Joel, Michael Jackson, Quincy Jones, The Four Tops, Christopher Cross en Barbra Streisand. Zijn gitaarsolo in Steely Dan's "Kid Charlemagne" van hun 1976 album ‘The Royal Scam' werd ooit uitgeroepen tot derde na beste gitaarsolo ooit in het toonaangevende Rolling Stone magazine. Van 1971 tot 1976 speelde hij in The Crusaders en enkele jaren geleden in FourPlay, nu in 2012 speelt hij als tevoren in zijn gloriejaren met veel plezier en liefde, nieuw en oud materiaal met een drietal topmusici waarmee hij die avond voor de tweede maal mee samenspeelt hoewel daar niets van te merken is. Carlton vertelde dat hij deze musici de mp3's had gestuurd en dat zij aan de hand daarvan zich het materiaal eigen hadden gemaakt.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK

Vrijdag 09 November 2012 at 2:03 pm

Mathilde Santing schittert als een ster op onbereikbare afstand

Santing

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
en  foto Stephanie Pistels (Klik voor vergroting)

Inmiddels 54 jaar brengt Mathilde Santing nu eindelijk, voor het eerst, een geheel concert eigen geschreven materiaal in de voorstelling "Recital". In deze voorstelling, waarin ze wordt begeleid door Marcus Olgers aan de vleugel en Ward Veenstra als klankregisseur, is Mathilde zichzelf heel dicht benaderd en wil zij het publiek een beeld bieden van wat er bij haar leeft en hoe zij tegen het leven aankijkt. Helaas is ze er niet helemaal in geslaagd om die persoonlijke openheid te bieden, echt veel verder dan dat Mathilde iets met de stand der maan heeft, want de Full Moon's en Half Moon's zijn niet van de lucht in haar teksten, komen we eigenlijk niet. Teksten die ik af en toe ook iets te gekunsteld vind en misschien ervaart Mathilde dit zelf ook wel zo, want het ontbeert haar in dit programma aan een warme klik met haar publiek. Deels is dat natuurlijk het gevolg van de onbekendheid met het materiaal, het publiek hoort de songs voor het eerst, maar er is nog een andere barrière die tussen Mathilde en haar publiek staat en dat is m.i. het feit dat als je werkelijk diep in je eigen geest wilt graven je daar het best je moedertaal voor kan gebruiken. Luister naar je hart kijk terug op je dromen, die zijn in het Nederlands dus waarom deze nieuwe songs niet. Terwijl Mathilde juist zo geweldig Nederlandstalig kan zingen. Zoals ze al eerder bewees met "Inspiratie" en Toon's "Appels op de tafelsprei".

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 06 November 2012 at 8:57 pm

The TOURÉ RACHEL COLLECTIVE, in uitverkocht Rasa, Utrecht

foto Pieter Franssen foto Pieter Franssen foto Pieter Franssen

Tekst en foto's Pieter Franssen (klik voor vergroting)

In de week dat Het Parool op de voorpagina kopt: Wereldmuziek R.I.P (?) mag het Utrechtse Rasa zich verheugen met twee zo goed als uitverkochte concerten van het vierkoppige Touré Rachel Collective. Gitarist Vieux Farka Touré,(Mali) toetsenist en creatieve klavierspeler Idan Rachel,(Israel), de sublieme kalebaspercussionist Souleyman Kane (Mali) en de funky bassist Yankale Segal brengen een fascinerende set met rauwe randjes ten gehore. Het voortreffelijke geluid helpt ook mee om hun veredelde jamsessie tot een daverend succes te maken. Ze spelen veel tracks van hun zojuist verschenen, voortreffelijke groeialbum The Tel Aviv Session.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Donderdag 01 November 2012 at 10:45 am

Maria Goos' "Cloaca" verfrissend afgestoft

Cloaca foto Ben van Duin Cloaca foto Ben van Duin Cloaca foto Ben van Duin 

Door: Nadine Nachtegaal - Het Collectief N&P. met foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)


In 2002 schreef Maria Goos het stuk Cloaca. Destijds met o.a. Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat, niet de minsten. De voorstelling werd een groot succes, het verhaal zelfs verfilmd. Op vrijdag 26 oktober j.l. ging in de Stadsschouwburg van Haarlem de nieuwe versie van Cloaca in première.
Hummelinck Stuurman brengt deze nieuwe versie van Cloaca op de planken en zet hiervoor, onder regie van Gerardjan Rijnders, de vier acteurs Guy Clemens, Sieger Sloot, Tygo Gernandt en Thijs Römer in.

Lees Verder