Onderwerp: THEATER, TONEEL

Zaterdag 29 September 2012 at 1:46 pm

De finale van ‘Veel Gedoe Om Niks'

Veelgedoeomniks Veelgedoeomniks Veelgedoeomniks
Klik op foto voor vergroting
Tekst: Judith Aerts - Foto's Sanne Peper


Van 16 augustus tot en met 21 september was in de Utrechtse Stadsschouwburg het stuk ‘Veel Gedoe Om Niks' van de Utrechtse Spelen te zien. Een paar weken voor de première mocht ik al een kijkje nemen achter de schermen en werd mij duidelijk dat dit stuk op veel vlakken zeer bijzonder zou worden. De stadsschouwburg zelf zou een metamorfose ondergaan, als toeschouwer kun je tussen de acteurs staan en lopen terwijl je geniet van goede muziek en een lekker drankje. Natuurlijk wilde ik sinds de preview dolgraag het eindresultaat zien.

Lees Verder

Onderwerp: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 23 September 2012 at 12:02 pm

Ode aan Cesária Évora vanavond in de Melkweg

Cesaria Evora foto Hans Speekenbrink

Vanavond wordt in de Rabozaal de vorig jaar overleden wereldberoemde Kaapverdische zangeres en koningin van de Morna, Cesária Évora, geëerd. Tijdens dit unieke concert in Nederland - uiteraard op de plek waar zij in juni 2009 nog op het podium stond - zal haar originele begeleidingsband het Kaapverdiaanse levenslied vertolken met daarbij speciale gasten als Nancy Vieira, Teofilo Chantre, Tito Paris en Jacqueline Fortes.

In 2011 overleed de ‘diva op blote voeten' op 70-jarige leeftijd. Sinds de jaren '90 stond Cesária Évora aan de top van de internationale wereldmuziek. Ze is de ziel van Kaapverdië als de bekendste vertolker van het Kaapverdische levenslied, de morna. In 2004 sleepte ze een Grammy Award voor het 'Beste Contemporary World Music Album' met haar album ‘Voz d'Amor' in de wacht.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL, JAZZ

Donderdag 20 September 2012 at 9:22 pm

Krijg een jazzfestival kado

Jazzfest Amsterdam '12 - 10 november

Jazzfest

tekst: Lotte Krijnen
Foto's:
Jana Dankmeyer en Rijn van Noordwijk

Het Jazzfest Amsterdam beleefde vorig jaar de kickoff, en krijgt vanwege het overweldigende succes een vervolg. Op 10 november is het zover, dan komt heel jazzend Amsterdam bij elkaar in Studio/K.

Lees Verder

Onderwerp: FESTIVAL

Zondag 16 September 2012 at 11:58 am

ITGWO: fietsend van duin- tot bospodium

Into The Great Wide Open 2012

IntoTheGreatWideOpen2012 IntoTheGreatWideOpen2012 IntoTheGreatWideOpen2012

Tekst: Lotte Krijnen
Foto's: Amy van den Broeck en Marina Krunic


Festivallen doe je voor de beleving. En beleven doet de moderne stedeling bij voorkeur in de authenticiteit die ‘natuur' heet. Niet à la survival, maar gewoon, van alle (authentiek aangeklede) gemakken voorzien. Geen wonder dat het een kwestie van minuten was voordat Into The Great Wide Open (ITGWO) was uitverkocht. Want op welk ander festival fiets je, met je peuter in je gehuurde bakfiets, van duin tot duin, alwaar biertentjes en ambachtelijke pizza-stands je op staan te wachten? Daar moet je voor naar Vlieland.

Lees Verder

Onderwerp: ALGEMEEN

Donderdag 13 September 2012 at 4:55 pm

Joop Van Tellingen overleden

Joop van Tellingen overleden

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P


Donderdag 13 september overleed de meest bekende en populaire glamourfotograaf van Nederland; Joop van Tellingen. Joop was al sinds zijn 16e bezig in het fotovak, hij begon ooit bij de Telegraaf, waar hij al snel met Henk van der Meijden samenwerkte voor de pagina Privé, sindsdien heeft Joop voor alle roddelbladen uniek en veelal onthullend fotomateriaal geleverd.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Dinsdag 11 September 2012 at 11:50 am

Ondanks de bezuinigingen zijn de toneelprijzen prijzen wel weer uitgereikt!

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Zondag 9 september, werden in een bomvolle Amsterdamse Stadsschouwburg de toneelprijzen voor het seizoen 2011/2012 uitgereikt. Ondanks de zwarte rand die om de vaderlandse toneelwereld is geregen door onze voormalige regeerders was er ook iets te vieren. Zo werden ondermeer de Louis D'Or en de Theo D'Or uitgereikt.

De Theo D'Or ging naar Marlies Heuer voor haar indrukwekkende rol als moeder in "Am Ziel" een rol waarbij Heuer maar liefst bijna 2 uur aan het woord is. Hein van der Heijden won de mannelijk equivalent de Louis D'Or voor maar liefst twee rollen uit het afgelopen theaterseizoen; voor zijn rol als Vincent van Gogh in ‘Vincent en Theo' en voor zijn rol als huisvriend en arts Astrov in ‘Oom Wanja'.

Lees Verder

Onderwerp: COLUMN, ALGEMEEN

Woensdag 05 September 2012 at 9:17 pm

HALLO ZWEVENDE KIEZERS! NOGMAALS: VOORKOM EEN CULTURELE KAALSLAG (2)!!

Twee jaar geleden riep cultureel journalist Frits Lagerwerff in een vlammend betoog iedere cultuurliefhebber op, om strategisch op PVDA te stemmen en waarschuwde als een profeet voor de gevolgen als dat niet gebeurde. Als een paar duizend stemmers meer dat advies hadden opgevolgd zou de Culturele Kaalslag zoals we die nu kennen, ons bespaard zijn gebleven. Die broodnodige stemmen gingen verloren in de kleinere linkse partijen. Toegegeven Job Cohen was niet op zijn best, maar het gaat niet om de mannetjes. Waar het om gaat is te voorkomen dat de verkeerde partij het voor het zeggen krijgt in cultuur-land.


Muziek Journalist Frits Lagerwerff

Column van muziekcriticus Frits Lagerwerff


Een week voor de vorige parlementsverkiezingen, twee jaar terug, mocht ik voor Cultuurpodium een artikel schrijven over politiek en cultuurbeleid. Daarin smeekte ik u, zwevende kiezer, om, net als ik, strategisch op de Partij van de Arbeid te stemmen, om culturele kaalslag te voorkomen. Dit artikel, nog steeds actueel, is op de Cultuurpodium website te lezen. Na het uitkomen op Cultuurpodium ontving ik allerlei mailtjes met de verzuchting ‘dat Groen Links ook een goede stemuitslag zou moeten krijgen'. Vele mensen aan universiteiten en in de kunstwereld stemmen op ‘hun partij' Groen Links, die noch groen noch links is. "Wij zijn groen links!'' Alsof het een religieuze sekte betreft. Hun stembiljet lag daags na die verkiezingen op de bodem van het kanaal voor de deur: waardeloos. Wat heeft Groen Links gesteund: de hopeloze Kunduz missie, die miljarden kost, waarover betreffende militairen en politie experts hun kaken stijf op elkaar houden.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, ACTIE, TONEEL

Dinsdag 04 September 2012 at 8:34 pm

Culturele Kaalslag: Red Toneelgroep De Appel!

Culturele Kaalslag Red De Appel


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

De Haagse "Toneelgroep De Appel" start noodgedwongen een financiële ondersteuningsactie om haar bestaansrecht te verzekeren. In deze tijden van economische krapte moet het als een mokerslag zijn aangekomen dat het Fonds Podiumkunsten voor de komende jaren geen subsidie meer zal verlenen aan dit Haagse toneelgezelschap. Hoewel een positief rapport is de subsidie beëindigd. Nu geldt dit niet alleen voor "Toneelgroep De Appel" o.a. gaat dit zelfde verhaal van het fonds ook op voor bijvoorbeeld het "Metropole Orkest", ook zij overwegen acties.

Lees Verder

Onderwerp: THEATER, TONEEL

Maandag 03 September 2012 at 8:15 pm

"Yab Yum, het circus van de Nacht" is meer dan een musical

YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos YabYum foto Govert de Roos

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.
met fotografie van Govert de Roos (klik voor vergroting)

De Stardust Circus International theaterproductie YAB YUM HET CIRCUS VAN DE NACHT toont de teloorgang van het beroemdste bordeel van Nederland Yab Yum. Hoe eigenaar Theo Heuft (mooi neergezet door Rutger Le Poole) zijn extravagante en luxe sex-walhalla aan de Amsterdamse wallen langzamerhand kwijt raakte aan de criminaliteit en wat uiteindelijk bijna zijn dood werd.

Lees Verder